İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Bilgileri
  3. Asmolen Döşemeler

Asmolen Döşemeler

featured


Asmolen döşemeler konusuna girmeden önce betonarme döşeme tiplerinden kısaca bahsetmek gerekir. Betonarme döşemeler dolu (plak) döşemeler ve dişli ( nervürlü) döşemeler olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki döşeme tipi de kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır ve birbirine göre olumlu, olumsuz yanları vardır. Bu döşemelerin kullanım alanları, birbirlerine göre kıyaslamaları gibi konuları diğer yazılarımda anlattım. Bu yazımda nervürlü döşemelerin bir alt sınıfı olan asmolen döşemeler hakkında bilgi vereceğim.

Dişili ( nervürlü )  döşemeler tek doğrultuda dişli ve iki doğrultuda dişli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tek doğrultu da dişli döşemeler de yine kendi içerisinde bloklu ( asmolen) ve bloksuz olarak gruplandırılır.

BİR DOĞRULTUDA ÇALIŞAN DİŞLİ DÖŞEMELER

 

Bir doğrultuda çalışan dişli döşemeler, yanyana sıkı bir şekilde yerleştirilmiş kirişler ( dişler) ve ince bir tabladan oluşurlar Dişlerin ve tablanın betonu birlikte döküldüğü için birlikte çalışırlar. Bunun dışında, büyük açıklıklarda kalın plak döşemeler yerine dişli döşemeler kullanılarak döşeme ağırlığının azaltılması, döşme ağırlığını aşırı artırmadan faydalı yüksekliğin arıtırılabilmesi ile donatıdan tasarruf sağlanması gibi olumlu yanları vardır. Ancak kalıp maliyetinin yüksek olması bu döşemeler için bir dezavantaj olmaktadır. Çok defa kullanmak üzere özel kalıplar yaptırılarak maliyet azaltılabilir. Bu yazıda, detaylı olarak asmolen döşemeleri ele alacağız. Diğer döşeme çeşitleri için şu yazımızı da okuyabilirsiniz : Döşeme Çeşitleri, Avantaj ve Dezavantajları

Asmolen Döşeme Nedir?

Dişli döşemelerde düzgün bir tavan elde etmek amacıyla, dişlerin arasına dolgu malzemesi yerleştirilir. Bu döşemelere asmolen döşeme denir. Bu dolguların herhangi bir taşıyıcı özelliği yoktur. Asmolen tuğla, boşluklu beton briket, gazbeton vb. hafif dolgu malzemeleri, asmolen döşemelerde dolgu malzemesi olarak kullanılabilir.

 

Asmolen Döşemelerin Avantaj ve Dezavantajları Neledir?

Asmolen ( Dolgulu) döşemeleri, dolgusuz döşemeler ile karşılaştırdığımızda, ortaya şu sonuçlar çıkmaktadır

Asmolen Döşemelerin Avantajları :

  • Kalıp masrafı az
  • Sıva ve boya yüzü az, dolayısıyla maliyeti az
  • Sağlıklı, toz tutacak girinti çıkıntılar yok.
  • Ses ve ısıyı daha az geçirir

Asmolen Döşemelerin Dezavantajları:

  • İlave blok ağırlığından dolayı daha fazla yük
  • Blok maliyeti

 

Asmolen döşemeler, kendi içinde kulaklı ve kulaksız olmak üzere iki gruba ayrılır.

KulaklıKulaksız
Homojen yüzey sağladığı için sıva açısından daha iyiFarklı malzeme içerdiğinden sıva açısından daha kötü
Nervür yüksekliği az (kulak kalınlığından dolayı)Nervür yüksekliğinden kazanç var
Taşıma esnasında kulakların kırılma riski = MaliyetTaşınması, istiflenmesi kolay

 

Asmolen Türleri: Çok farklı malzemelerden, değişik geometri ve boyutlarda üretilebilmektedir.

En hafif: Strafor
En ağır: Kil
En Problemli: Strafor (sıva tutturmak zordur, sıva filesi kullanılmalıdır. yangına dayanıklı değildir, en az 2 cm yangına dayanıklı sıva zorunludur.)
Nakliyesi, işçiliği, firesi en az: Strafor ve gaz beton
En çok kullanılan: Gazbeton ve hafif beton

 

Asmolen Döşemelerde Deprem Davranışı :

Asmolen döşemeler plak döşemelerden daha ağırdır, onun kadar rijit değildir. Yapıya gelecek deprem yükü yapı ağırlığı ile doğru orantılı olduğundan, asmolen döşemelerde etkiyen deprem yükü, plak döşemelere göre daha fazladır. Asmolen döşemelerde, döşeme yükleri dişleri taşıyan ana kirişlere aktarılır. Bu nedenle diş taşıyan ana kirişler, taşımayanlara nazaran deprem anında daha fazla zorlanırlar. Deprem anında dişler doğrultusunda döşeme rijit davranır. Ancak dişlere dik doğrultuda gelen deprem yükü dşler ile aktarılmaz. Bu durumda aktarma işini ince plak yapar ve yine ince olan döşeme yeterince rijit davranamaz. İstenmeyen ve direk olarak kolonları o yönde büyük deplasmanlara zorlayan ötemeler nedeniyle yapı göçme durumuna gelebilir. Bunun önüne geçmek için her iki yönde perde tasarımı yapılabilir.

Asmolen döşemede, ana kiriş yükseklikleri genelde tavandaki kiriş sarkmasını önlemek amacıyla diş yüksekliğinde yapılır. Yüksekliği az genişliği fazla olan yastık kirişler oluşur.  ( yapisal.net)

 

Asmolen Döşemeler Resim Galerisi:

 

 

 

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (13)

  1. Hocam gercekten yazinizi begendim ..yanliz bir sorum acak size asmolen dosemelerde karsilikli perde yapilmalidir demissiniz .ancak calistigim yerde asmolen yapiloyor dosemler fakat perde kullanilmiyor .sorun cikar mi ? Acaba

  2. Murat Can Kurt 11 yıl önce

    İlhan, Ben cevap vereyim istersen, Sorun çıkıp çıkmaması yaşadığın yere, deprem bölgesine, yapının genişliğine, kat sayısına vs.. bunun gibi birçok şeye göre değişir. Proje tasarımını yapanlar gerek görmemiş olabilirler. Buradan anlaşılacak şey tek yönde çalışan dişli döşeme yapılmak isteniyorsa ve hesaplarda depreme karşı yetersizlik görülüyorsa perdelerle giderilebileceğidir. Dişli döşeme yapılıyorsa perde yapılmak zorundayız diye birşey yok.

  3. Asmolen tavan yapımında en ideal malzeme hangisidir? Siz bir uzman olarak tercih yapacak olursanız. Hangi malzemeyi kullanırdınız?. Önerilerinizi bekliyorum. İyi çalışmalar..

  4. Asmolen hakkında fazla bilgim yok yalnız yukarıda asmolen döşemelerin ağır olduğundan ve depremden daha fazla etkilendiği yazılmış. Ben asmolen döşemenin daha hafif olduğunu biliyordum. Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

    • Merhabalar

      Her bir nervür bir ağırlık mantıken bakarsak. Bir de dolgulu asmolenlerde bu nervürlerin arasına dolgu malzemesi gelio o da ayrı bir ağırlık, dolayısı ile ağır bir sistem oluşuyor.

      Saygılarımla

  5. merhaba binamızda hafif beton asmolen mevcuttur binamıza ayakkabı imalatı yapan firma kiracı olarak gelmek istiyor asmolen tavanlar bu pres bakınalarına dayanıklımıdır bilgi vermenizi rica ederim

  6. MERHABALAR;
    BEN 4. SINIF BİR STAJJYER ÖĞRENCİSİYİM VE BİSEMT MERKEZİNDE STAJ YAPMAKTAYIM. DİKKATİMİ ÇEKEN Bİ DURUM OLDU VE SİZE DANIŞMAK İSTEDİM. KAT DÖŞEMESİNİ Bİ BÖLÜMÜ 60 LIK BURASI ASMOLEN DÖŞEME OLUCAKMIŞ 40 LIK OLAN YERDE PLAK DÖŞEME OLUCAKMIŞ AYNI KAT ÜZERİNDE İKİ ÇEŞİT DÖŞEME OLMASININ SEBEBİ NEDİR ACABA

  7. BERAT :
    BİR KATTA İKİ FARKLI DÖŞEME TERCİHİ YAPILABİLİR, BU TERCİHLER OKULDA DA GÖRDÜGÜN ÜZERE YÜK AKTARAIMDA BİR SORUN OLUŞMUŞTUR, TABLİYE DE SORUNU BU ŞEKİLDE DE ÇÖZÜMLEMİŞ OLMA İHTİMALLERİ VAR.
    SEZER:
    DÖŞEMENİN ASMOLEN OLMASI VE/VEYAHUT TAŞINABİLECEĞİ HUSUSUNA ANCAK STATİK RAPORUNU İNCELEDİKTEN SONRA BAKABİLİRSİN. ÖRNEKLEME OLARAK; JENARATÖR ‘Ü DÜŞÜN , HESAP YAPILMAKSIZIN BİR MÜHENDİSE SORULMADAN TERAS A SONRADAN KONUMLANDIRILIYOR, ANCAK TİTREŞİMİNDEN BİLE SORUN VE SIKINTILAR YAŞANIYOR.
    E.BAL:
    ASMOLEN DÖŞEMELERDEKİ AĞIRLIK TARTIŞMA KONUSU OLABİLİR, ŞÖYLEKİ XPS MALZEMELERİN KULLANIMI İLE ANCAK BAŞABAŞ GELİYOR. ANCAK DEPREM FAY HATTINA GÖRE DÖŞEME TİPLERİ SEÇİLMELİDİR. YÜK AKTARIMI SALİSELİK BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞİR. ZEMİN + FAY HATT BİNA YÜKÜ DÖŞEME BUNA GÖRE SEÇİLMELİDİR.

    YENİ BİR GELECEK İÇİN ŞUNLARI SÖYLEMEK İSTERİM.

    BİZ 1 AYDA STATİK-MEKANİK-ELEKTRİK-MİMARİ TÜM PROJELERİNİ HAZIRLAYIP, UYGULAMADA TESİSAT ELEKTRİK GİBİ HERŞEYİ DEĞİŞTİRİP SONRA JENARATÖR GELECEKTİ TÜH NAPSAK, MİMARİDE IŞIK YÖNLERİNİ HESAPLAMADIK, OTOPARKTA YÜK HESABI FALAN DİYE YAPILAN HER YAPIDA SAÇMA SAPAN İŞLEMLERE GİRİYORUZ.

    BU KONUDA EN ÇOK JAPONLAR VE ALMANLARI BEĞENİRİM.

    BİR PROJE İÇİN HER GÜN SABAHTAN AKŞAMA KADAR 3 AY EN AYRINTILI ŞEKİLDE ÇALIŞILIR. PROJE DE KISMI REVİZYON GİBİ KELİMELERİ DUYAMAZSINIZ. BİR PROJEYİ BİR DEFA VERİRLER SORUNSUZ BİR ŞEKİLDE. AMACINA YÖNELİK ŞEKİLDE.

    UNUTMAYIN UYGULAMADA YAPILAN HER DEĞİŞİKLİK HANGİ DİSİPLİNDE OLURSA OLSUN BAŞKA BİR FORMATI ENGELLEYECEKTİR.

    İŞİN KOLAYINI TEMBELE SORUN DEMİŞLER; SİZ GELECEK TEKİ BİNALARI YAPILARI BU ŞEKİLDE YAPTIĞIMIZ SÜRECE HEP UYGULAMADA SORUNLARLA KARŞILAŞACAGINIZI UNUTMAYIN

  8. Yaşar Bican 7 yıl önce

    Yazınızı ilgi ile okudum teşekkürler. Benim size bir sorum olacak cevaplarsanız çok memnun olurum. Bandırma da (1. derece deprem bölgesi) birkaç ay önce 7 katlı 650 m2 ye oturan bir apartmandan bir daire satın aldım. Fakat daha sonra binanın asmolen olarak inşa edildiğini ve C25 beton kullanıldığını öğrendim. Okuduğum yazılar neticesinde binadan soğudum ve hazır olmssına rağmen taşınmadım ve satmayı düşünüyorum. Bu konuda sizin samimi fikirlerinizi almak istiyorum. Teşekkür ederim ..Yaşar Bican..

  9. döşüme olarak strofrmu yoksa tuğlayı tercih etmeliyi.Ses ve ısı yalıtımını değerlendirerek bilgi verirseniz daha iyi olur. Teşekkurler.

  10. arkadasla yan tarafta bir insaat yapiliyor bolge istanbul.adamlar her kata kopuk dosuyorlar ismine baska koymuslar 4 dairenin hasirina okadar az beton gidiyorki anlatamam.depremde allaha emanet.bunlar insaatin betonundan demirinde calma metotlari.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir