İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Yazılım ve Programları
  3. AutoLisp Nedir ? Demir Metrajı Yapan Lisp

AutoLisp Nedir ? Demir Metrajı Yapan Lisp

featured



Lisp Nedir?

LISP (List Processing Language),  öğrenilmesi güç, uygulamada diğerlerine göre daha esnek ve algoritma kurulumu açısından daha rahat olan bir yapay zeka programlama dilidir.

 

AutoLISP Nedir? Ne İşe Yarar ?

AutoLISP, LISP programlama dilinin AutoCAD ortamına uyarlanmış versiyonudur diyebiliriz. Peki bu nasıl oluyor? Bize ne gibi kolaylık sağlıyor ? AutoCAD içinde kullanılan her komutu AutoLISP içinde kullanabiliyoruz. Bu sayede AutoLISP bizi yüzlerce, binlerce defa tekrarlanan komutlardan tek tık ile kurtarıyor. Bu da zamandan ciddi anlamda bir kazanç sağlayarak işimizi kolaylaştırıyor.

autolisp metrajMevcut AutoLISP dosyalarını kullanabileceğiniz gibi, bu program dilini öğrenerek kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda LISP komutları oluşturabilirsiniz. Bunun için hem programlamayı, hem de AutoCAD programını çok iyi bilmek gerekir ve eğer bunu yapabiliyorsanız, AutoCAD ile yapamayacağınız şey yoktur, artık programı siz değil LISP komutları kullanacak :) Ben bu yazıda, sadece belkide hiç duymadığınız LISP ve AutoLISP kavramlarını size tanıtmak istedim. Bu konuda kendinizi geliştirmek istiyorsanız, çeşitli web kaynaklarından ve kitaplardan faydalanabilirsiniz.

 

Demir Metrajı Yapan LISP

Not: Arkadaşlar bu paylaşımı 4 yıl önce yapmıştım, dolayısıyla lisp sanırım güncel versiyonlar ile çalışmıyor. Ben 2010 sürümünde sorunsuz kullanmıştım. Ancak son zamanlarda çalışmadıgı konusunda çok fazla geri bildirim geldi bunun bilgisini vereyim. Denemek isterseniz konunun devamına buyrun ancak olmuyorsa yardımcı olabileceğim pek birşey yok. Google’da aramalar yaparak benzeri lisplere de ulaşabilirsiniz. Ya da “data extraction” konusunu detaylı irdeleyip, biraz da kurcalayıp metraj konusunda bu özellikten faydalanabilirsiniz.

Yazımın bundan  sonraki kısmı, AutoLISP’i  bilen ve tabir-i caizse bu nimetten faydalanan mühendis, mimar ve tekniker arkadaşlar için. Aşağıdaki linke tıklayarak Donatı metrajı yapan LISP dosyalarına ulaşabilirsiniz. LISP uygulamasını ( metraj.lsp, autocadduzelt.lsp), AutoCAD menüsünden Tools başlığı altında AutoLISP menüsünden çalıştırabileceğiniz gibi, direk dosyayı AutoCAD penceresine sürükleyerek de çalıştırabilirsiniz. Öncelikle autocadduzelt.lsp dosyasını açıp, autocad komut satırından “DZ2” komutunu çalıştırınız. Daha sonra metraja başlamak için metraj.lsp lispini yükleyerek “DD” komutunu girmelisiniz. Komutu girdikten sonra, metrajını çıkaracağınız donatı yazısına tıklayınız ( Örn : 18Φ10). Metrajı yapılan donatının rengi değişecektir. Ancak bunun olması için çizimdeki tüm çizgilerin rengi “by layer” şeklinde olmalıdır. Metraja başlamadan önce bu düzeltmeyi de yapmalısınız. Metraja başladıktan sonra, LISP dosyasının bulunduğu klasörde yeni bir excel dosyası oluşacaktır ve burada çıkardığınız metraj yazılmış durumdadır. Son olarak buradaki metraj listesini kopyalayıp, daha önceden hazırlanmış metraj.xls dosyasına yapıştırırsanız, her bir çap için toplam donatı metrajını çıkarmış olacaksınız.

Not: Lisp ile Autocad dosyanız aynı klasörde olmalıdır.

İyi çalışmalar, iyi metrajlar dilerim :)

 Not: 2010 sonrası versiyonlarda çalışıp çalışmadığı test edilmemiştir.  Yukarıda yazdığım adımları yapınca çalışmaktadır; aksi durum yaşayanlar varsa versiyon ya da farklı kaynaklardan dolayı olabilir. 

AutoLISP – Donatı Metrajı- İNDİR

 

 

 

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (44)

  1. aykut bey merhaba bu dosyada 4 tane lisp var hangisini yüklüyoruz adım adım anlatırsanız seviniriz

  2. hocam ben yükledim çalışıyor ama excele atınca sizin vermiş olduğunuz örnek gibi atmıyor alt alta atıyor normalde sizin örnekteki gbi yan yana vermesi lazımdı aynı donatı için

    • Evet alt alta verecek zaten doğrudur. Dediğim gibi, lisp dosyasının bulunduğu klasöre yeni bir metraj excel dosyası açılacak siz komutu girince. Burada alt alta görünecek siz tamamını kopyalayıp “METRAJ.xls” dosyasında aşağıda yazılı olan sütuna gireceksniz bunları. Yani aslında 2 farklı excel ile çalışmış olacaksınız. Şuan bilgisayarımda Autocad yok yurtdısındayım ve bağlantım çok yavaş resimli anlatamıyorum bu nedenle.

      Kopyalanacak sütun :

      “DOSYADAN TEXT
      ADET – ÇAP”

  3. Hocam;

    Bizim donatı yazılarımız by layer ve DD ile seçtikten sonra rengini değiştirebiliriyoruz.Ancak excell tablosu oluşmuyor,sıralamayı tekrar yazarmısınız.Şimdiden çok teşekkür ederiz.Çok acil hocam

  4. Aykut Bey;

    Herşeyi doğru yapıyorum fakat excell dosyası oluşmuyor nedenini söyleyebilirmisiniz.saygılar

  5. Arkadaşlar metraj lispinden önce autocadduzelt.lsp dosyasını yükleyip DZ2 komutunu çalıştırır mısınız ? Daha sonra yukarıda anlattığım gibi metraj.lsp yükleyip dd komutunu çalıştırınız. Bende çalışıyor bir sıkıntı yok.

  6. hocam ben uyguluyorum bu deddiklerinizi yanlız hiç bişey olmuyor ve çok merak ediyorum bana yardımcı olurmusunuz..

    • Şuan yurtdışındayım, internet bağlantım çok düşük ve başka şekilde yardımcı olamayacağım malesef. Tekrar dener misiniz lütfen doğru sıra ile yazıda anlatıldığı şekilde. Bende fırsat bulunca .lsp dosyalarını inceleyip ne gibi sorun olabilir detaylı bakacağım, sanmam ama versiyon farklarından kaynaklı belki bir sorun olabilir.

  7. Aykut Bey;

    versiyon farkı demek bunu yazabilirmisiniz en azından,teşekkürler

  8. john kalk 11 yıl önce

    Arkadaşlar probleminiz neyse söyleyin en baştan,ben size yardımcı olmaya çalışıcam.

  9. Yazdıklarınızın hepsini Lıps dosyasında yeni bir metraj sayfası oluşacaktır kısmına kadar uyguladım sorun yok metraj sayfam oluşmadı yardımcı olursanız sevinirim iyi çalışmalar… Paylaşımınız için teşekkürler.

  10. bilal karaduman 11 yıl önce

    selam hocam dediklerini aynen yapıyorum donatı metrajını exele aktarmıyo bi sıkıntımı var acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir