İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Teknolojileri
  3. BAMTEC ve BEEPLATE Teknolojileri

BAMTEC ve BEEPLATE Teknolojileri



Betonarme Yapılar İçin 2 Yenilikçi Sistem !

Bamtec ve Beeplate sistemleri, BAM AG ( İsviçre) şirketler grubunun uzun süreli bilgi birikimi ve çalışmalarının bir ürünü olarak ortaya çıkan ve son zamanlarda dünyada çığır açan yapı teknolojileridir.

BAMTEC Güçlendirme Teknolojisi

Rulo haline getirilmiş güçlendirme demir donatı elemanlarının, planlama, üretim ve montajı için yüksek oranda verimli bir sistem olan BAMTEC güçlendirme teklonojisi ile güçlendirme çalışmalarında elektronik verilerin kesintisiz kullanılması sağlanabiliyor. Her iş adımında kaynak optimizasyonunun gerçekleşmesi ve yüksek oranda malzeme verimliliği ile ekonomik açıdan da başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor.

BAMTEC güçlendirme teknolojisi,  beton çeliği takviyesi veya ön germe gibi geleneksel yöntemler için alternatif oluşturmaktadır. Geleneksel güçlendirmeye karşın en büyük avantajı ise % 40’a varan beton demiri tasarrufu sağlaması ve %80-90 arasında montaj süresinin kısa olmasıdır. BAMTEC güçlendirme teknolojisi, dünya çapında yaygın ve betonarme döşeme ile betonarme zemin plaklarının güçlendirilmesi konusunda ekonomik yöntem olarak biliniyor.

 

BEEPLATE Boş Gövdeli Döşeme

Bu sistem ise, yataklamalı ve geniş açıklıklı betonarme döşemelerin yapımı için ideal bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. BEEPLATE, 34 -66 cm arası döşeme kalınlıkları ile, 10-17 m arasında geniş açıklıklar gerçekleştirebiliyor. Yüzer olmayan, plastik ve içi boş gövdelerin kullanımı da ürünün montajını oldukça basitleştiriyor.

Mesafe tutucu klipslerin yardımıyla, boş gövdeler aralık tutucu olarak üst ve alt güçlendirme katmanının arasına monte ediliyor. Boş gövdelerin petek formu düzeni sayesinde % 35 ‘ e varan beton tasarrufu, dolayısıyla aynı zamanda ağırlığın azaltılması sağlanabiliyor.

Yapı sahipleri için avantajları:

  • Daha hızlı inşaat,
  • Daha az maliyet
  • Ekolojik açıdan; daha az beton, daha az yapı çeliği, geri dönüşümlü malzemeden boş gövdeler, daha az kolon sayesinde değişken kullanım.

Mimarlar için avantajları:

  • Daha az kolon sayesinde özgür mimari,
  • Çıkıntısız, düz tavan,
  • Geniş alanlar,
  • Daha az yapı elemanları.

Mühendisler için avantajları:

  • Hafif döşeme konstrüksiyonu,
  • Geniş açıklıklar,
  • Düşük deformasyon,
  • İki akslı yük transferi.

Yapı müteahhitleri için avantajları:

  • Boş gövdeler üst üste yığılmış şekilde taşınabiliyor,
  • Boş gövdeler vinçe gerek kalmadan dağıtılabiliyor,
  • Kolay ve hızlı montaj sağlanıyor,
  • Mesafe çubukları sayesinde otomatik kalite kontrolü gerçekleştirilebiliyor,
  • Boş gövdeler aynı zamanda üst katman güçlendirme için mesafe tutucu olarak görev görebiliyor,
  • Ekonomik BAMTEC güçlendirme teknolojisiyle kombinasyonu sayesinde daha hızlı bal peteği formunda güçlendirme montajı yapılabiliyor,
  • Tek işlemde beton dökümü gerçekleştirilebiliyor.

 

 Bu iki yenilikçi teknoloji, mimarlar, mühendisler, yapı müteahhitleri ve yapı sahipleri için pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. Aynı zamanda yapı müteahhitleri ve mühendislik büroları için rekabet ortamı oluşturacak yeni teklifler ve çözüm önerileri sunma imkanı sağlıyor.

 

İNŞAATLAR İKİ AY ERKEN BİTİYOR!

1 saatte 2 tonluk işin bitmesini sağlayan BAMTEC ve BEEPLATE teknolojileri sayesinde inşaatlar 2 ay erken bitiyor, demir ve betondan tasarruf sağlanarak maliyetler azalıyor.

Betonarme döşemelere konulan çelikler halı şeklinde üretiliyor. BAMTEC teknolojisinin sunduğu bu basit çözüm ile, normalde her kat için bu çelikleri teker teker yerleştirmek gerekirken, rulo haline getirilmiş ürünler ile bu işlem çok daha hızlı şekilde yapılabiliyor. Havaalanı gibi geniş alanlarda betonarmenin içindeki demiri bir halı gibi yayarak yerleştirmek zaman alan bir iştir. BAMTEC teknolojisi ile, bu demirlerin %75 i kadarı halı döşer gibi hızlıca serilebiliyor. Böylece katlar kısa zamanda beton dökümüne hazır hale geliyor. 1 kişi normalde 1 günde en fazla 600 kg lık iş yapabilirklen, bi sistem ile 2 tonluk iş yapabiliyor. Almanya’da inşaat işlerinde, bu sistem sayesinde % 80-90 arasın işçilikten kazanç oluyor.

Sistem Nasıl Uygulanıyor?

BAMTEC halıları serildikten sonra, üzerlerine BEEPLATE denilen yuvarlak birimler yerleştiriliyor. Betonlama işlemi de bu aşamada başlıyor. BEEPLATE birimleri, arı kovanı görüntüsü oluşturacak şekilde, petek formunda belirli aralıklarla yerleştiriliyor. Aradaki kısma beton dökülüyor. Betonlama işlemi sırasında BEEPLATE birimlerinin hareket etmemesi için aralarına basit bir şekilde plastik tutucular konuyor. Daha sonra üzerine tekrar BAMTEC halıları yerleştiriliyor

 

Adını Rekorlar Kitabına Yazdırdı!


BAMTEC, ‘Betonarme döşemelerde yapı çeliğini döşeme hızı’ alanında dünya rekoru kırdı ve 2000 yılında Guinness Rekorlar kitabına adını yazdırdı.  Almanya’daki Markgraf şirketinin 2 yapı işçisi toplam ağırlığı 6,36 ton olan 7 adet BAMTEC elemanını, 42 dakika içinde monte etti. Bu da demek oluyor ki, günde 8 saat çalışan 1 yapı işçisi, teorik olarak 36 ton BAMTEC güçlendirme montajı yapabilir. 2 kişilik bir ekip ise, gün başına yaklaşık 70 ton iş yapabilir. Geleneksel yöntem ile bu ancak 5 haftada mümkün olabilmektedir.

BAMTEC ayrıca, 2010 yılında Alman Ekonomi Bakanı tarafından ‘İnovasyon Ödülü’ almıştır.

 

 

 

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap