İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Öğrenci, Staj ve Yeni Mezun
  3. Çift Anadal Okumak ( Çap Yapmak)

Çift Anadal Okumak ( Çap Yapmak)

featured


cift-anadal-cap-yandal-insaat-muhendisligi-mimarlikUzun zamandır aklımda olan, Çift anadal, çift lisans, iki lisans, çap, iki bölüm bitirmek, yandal okumak gibi başlıklarla sıkça sorular aldığım bu konuya da değinme vakti geldi sanırım. Baştan belirteyim: iki bölüm bitirmedim. O nedenle olayın prosedürüne dair çok fazla bilgim yok. Şu okulda yapılıyor mu? kaç ortalama gerekir, 2 senede bitirmezsem ne olur vb. sorularınıza cevap veremeyeceğim. Zaten üniversiteden üniversiteye değişir, seneden seneye değişir. En taze ve sağlıklı bilgiyi lütfen benden değil bölüm başkanlığınızdan ve okul sitenizden tedarik ediniz.  Detaylı tavsiye ve kişisel tüyolar için okulunuzdaki benzer uygulamaya başvurmuş ve devam eden bir kaç üst sınıfınızla da görüşmenizde yarar var.

Bu yazının olayı, bu işin yapılmalı mı ya da yapılmamalı mı olduğu. Artıları eksileri, size iş hayatında sağlayacağı faydalar vb. Çok alakasız sektörlerden arkadaşlar konuyu ziyaret etmiş olabilir, ben kendi meslek dalım civarında gezineceğim ancak tavsiyeler genel geçer olduğundan okumaya devam edebilirsiniz:)

Detaylara girmeden bir tabuyu daha yıkmak istiyorum. Lütfen Ali çalışkan, iş kişinin kendisinde biter, 2 bölüm, yüksek lisans, üniversite falan filan hikaye. Ali iş hayatında gayret eder, tembel Muratı geçer diye konuya girecekler yorum dahi yapmasınlar. Çünkü biz burada çalışkan Ali ile tembel Murat.’ı değil;  Aynı Ali’nin çift anadal yapmış ve yapmamış halini konusuyoruz. Bilginiz olsun.

Çift anadal yapmadım dedim evet, ama başta eşim olmak üzere, çevremde pek çok çift anadal yapan tanıdığım var. Bu konuda tavsiyelerde bulunacak kadar gözlemim oldu diyebilirim. Aslına bakarsanız, okurken bana sorsalar ki sordular, cevabım çok farklıydı. Bana göre ikinci bir dala eğilim göstermektense, kendi dalıma daha fazla yoğunlaşıp uzmanlaşmak daha mantıklıydı. Yani Mimarlık ile çiftanadal yapacağım enerjiyi, çelik mühendisliği alanında uzmanlaşmaya harcardım. Hatta bir dil bir insan mantığı ile, bana göre Mimarlık çapındansa Rusça öğrenmek daha mantıklıydı. Zaten öyle yapmayı denedim…

Bu konuda, iş hayatındaki deneyimlerimden sonra bakış açım biraz değişti. Bence iki bölüm bir buçuk insan. O da ne şimdi bir buçuk adana kebap gibi ? Birazdan geleceğimbir buçuk mevzusuna…

cap-yapmakEğer İnşaat Mühendisliği okurken, asla kullanmayacağınız (istisna durumlar hariç) İstatistik  ile çiftanadal yapacaksanız o zaman düşüncelerim aynı; çok gereksiz, boşa zaman kaybı. Bu aslında 2 boyutlu bir konu. İlk boyutunda, ne kadar çok bilgi o kadar iyi. Buraya kadar sıkıntı yok. Dilerseniz inşaat mühendisliğinin yanında  Genetik Mühendisliği okuyun. Sonuçta siz birşeyler katacaktır. Olayın ikinci boyutu zaman devreye girdiğinde işin rengi değişiyor. Malesef herşeyi öğrenmeye vakit yok. O nedenle zamanı en verimli şekilde değerlendirmek adına, bize katkı değeri en yüksek şeylere eğilmeliyiz. Sonuç olarak, inşaat müh. olarak çalışacak adama, istatistik mühendisliği bitirmenin katkı değeri epey düşük. İlk etapta 2. anadalı seçerken bu bakış açısını uygulamanızı öneririm.

Önerilen İçerik :   Karayolu Staj Defteri

İstisnalar var dedik… Normalde Kimya Müh. de saçma gibi gelebilir ilk bakışta Ama dersin ki : ben beton, alçıpan, boya vb. malzemeler üreten, inşaat sektörüne hizmet veren büyük malzeme  firmalarında, malzeme bilimi – ARGE  alanında çalışıp uzmanlaşacağım, Kimya bilgimin de çok yüksek seviyede olmasını istiyorum diyorsanız orası ayrı mesele. Aslında  bunun için tonla da gereksiz bilgi almak yerine, yeterli bilgiyi malzeme dalında yüksek lisans yaparak da edinebilirsiniz ama ikinci lisans konusunda ısrarcıysanız tutmayalım :) Tam tersi bir arkadaşım var. Kimya okurken sektörünü sevmeyen ve İnşaat Mühendisliğini ikinci lisans olarak alan. Bu arkadaşa da benzer şeyi önerdim. Dedim ki; madem 2 dalda da eğitim aldın, 2 bilgini de kullanabileceğin malzeme bilimi alanına yönelebilirsin. BETONSA’da çalışıyordu, naptı bilmem, bence mantıklı bir yol haritasıydı eğitim durumuna göre Burada gelmek istediğim konu, çiftanadalı yapabileceğin birinci amaç, aslında alan değiştirmek ya da farklı alanlara kapı açmak olabilir. Yukarıda basit bir örneğini verdim.

Çift anadal konusunda ikinci amaç ise, aslında esas olan bir yerine bir buçuk olma girişimidir. İnşaat Mühendisliği okuyan bir arkadaş için en mantıklı çift anadallar; Mimarlık, Makina Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği gibi yakın dallarla yapılanlardır. Özellikle inşaat mühendisliği ve mimarlık ayrı düşünülemez.  Bu nedenle iki bölüm bir buçuk insan dedim. Bu alanlarda çiftdal yapan birisi, asla bir adam olmaz. Ha hem mühendis hem mimar verimiyle de çalışamaz, ama hep bir yarımlığı fazla olur.

cift-lisans-diplomaMimarlık ile başlayalım. Hem inşaat mühendisliği, hem mimarlık bitiren arkadaşların durumu şöyle: tek lisanslı bir mimarın bilmediği kadar statik ve mukavemet bilgisi , beton, çelik gibi temel malzemelerde derin bilgi sahibidirler. Çelik yapılar, kıyı mühendisliği, karayolu gibi mühendislik alanlarında bilgileri vardır. “Ya arkadaşım; iş hayatında bilgilerin ne kadarı kullanılıyor allah aşkına” demeyin. Evet belkide %95’i unutuluyor, rafa kaldırılıyor ve orada toz duman oluyor. Ancak esas olay kalan %5’inde. Bu temel mesleki bilgilerdir ki inanın çok değerlidir. İnşaat mühendisliğini bitirmiş bir Mimar’ın yukarıda saydıgım fazladan bildiği teknik bilgiler de bu anlamda çok değerlidir. Mühendislik eğitiminde kazandığı analitik düşünme becerisi, iş hayatında bir altın bilezik olacaktır. Ayrıca bu vatandaş, tek lisanslı bir inşaat mühendisine göre, çok daha fazla proje tecrübesi ( evet bilenlerin hatırlamak istemediği jüri ödevleri, maketler falan filan onlardan bahsediyorum)  ve ince işler malzeme bilgisi ile mezun olurlar. Ben mezun olurken (stajımı da kabada yaptıgımdan) beton ve çelikten başka malzeme bilmiyordum. Mimarlar öğle değil, sırf ödevlerinden binbir türlü kaplama malzemesi öğreniyorlar. Mimarlar inşaat mühendislerine göre iş hayatına daha hazır yetişiyor, mimarlık daha uygulamaya yönelikken mühendislik eğitimi biraz daha teorik kalıyor malesef.

Önerilen İçerik :   Örnek Şantiye Staj Defterleri

Özetleyecek olursak, yeni mezun seviyesinde, sade bir inşaat mühendisine göre uygulamaya daha hazır, sade bir mimara göre daha analitik ve teknik düşünebilen bir vatandaş mezun oluyor. Bu altyapı, meslek hayatı boyunca da gelişmeye daha müsait zemin hazırlıyor.

Sadece bilgi ve donanım değil konu; daha ilk iş görüşmelerinden itibaren, meslek hayatınız boyunca  size +1 puan sağlıyor. Onca meslektaşınız arasında çift dala sahip olmak her zaman bir seçkinlik sebebidir.  Niye demeyin, yukarıda açıkladım :) Siz iş görüşmesi yapsanız, aynı üniversiteden mezun, benzer tecrübelerde 2 adaydan çift diploması olanı mı alırdınız? olmayanı mı ? Çift anadalı başarı ile tamamlamak kapasitenizin bir teminatıdır. Bu kısmı da aklınızda olsun.

Çok tecrübeli bir proje müdürü tanıdım. İnşaat bilgisi deniz derya, en ince detayına kadar sorgular, ufacık bir hatası aylar öncesinden öngörür uyarır vs. Gel görki elektrik mekanikte çok yetersizdi. İnce işler şefine alçı işlerinde milimlik detaya kadar sorarken; elektrik ve mekanik işler şeflerine dönüp; ee “elektrik nasıl gidiyor” programa uyuyor musunuz diye sorabiliyordu sadece. İstisnalar kaideyi bozmaz, inşaat yönetimi genelde inşaat mühendisi ve mimarların elindedir. Yani elektrik ve mekanik disiplinleri de sonuç itibariyle onların sorumlulugundadır. elbette farklı disiplinlerin kendi şef, müdür, koordinatör gibi sorumluları vardır ancak ana çatıda bir inşaat mühendisi veya mimardadır. Örneğin elektrik ile çiftadanal yapmış bir vatandaş, yapmayana göre kesinlikle konuya daha hakimdir ve elektrik işleri kısmını da daha iyi sorgulayıp yönetebilir.

Bana kalırsa, elektrik mekaniktense, mimarlık ile çiftanadal kesinlikle daha mantıklı; ancak gidip de istatstik ile yapmaktansa, elektrik müh. ile yapmak daha mantıklıdır.

Çift anadalın bir avantajı aslında ilk başta bahsettiğim gibi sektör alternatifidir. Bir vakayı daha anlatayım; inşaat mühendisliği ve makina müh. bitiren bir arkadaşım var. Sektörün öncülerinden, herkesin girmek istediği bir firmaya girdi inşaat mühendisi olarak. Hadi adını da vereyim;  Rönesans… 1 sene kadar çalıştı ancak sektöre alışamadı. Sonra sektör değiştirmeye karar verdi; makina mühendisi olarak Ford’a girdi. İnşaatta çalışsa 2 disiplini de kullanbileceği bir imkanı vardı (yukarıda bahsettiğim) ancak o çift anadalın farklı bir nimetinden faydalanarak çok başka ve şuan çok daha mutlu oldugu bir sektöre geçti. Bu da çiftanadalın güzelliklerinden birisi.

Özetleyecek olursak, 1’inizi 1 buçuk yapacak, iş hayatınızda gerçekten işinize yarayacak bir alanda, okul durumlarınız müsait ise, .çiftanadal yapmanızı tavsiye ederim. Ya da baktınız okudugunuz daldan memnun değilsiniz, farklı sektöre kapı açmaya yönelik çiftanadal yapabilirsiniz.

Yüksek lisans, Rusça falan diyordun o noldu? yahu birşey olmadı, onu yapan onu da yapar devamında. çiftanadal engel değil, onu da yap, dil de öğren, yüksek de yap. :)üniversite hayatı mesleki ve sosyal anlamda kendinizi en çok yetiştirip geliştirebileceğiniz süreçtir. Zaman yok demeyin, iş hayatında 1/10 ‘u dahi olmayacak, zamanınız bol gençler inanın, iyi değerlendirin.  Bol şans

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

İnşaat Mühendisliği Öğrencisine Hangi Dallarda Çift Anadal Önerirsiniz?

Sonuçları Göster

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

capyap

 

 

 

 

 

 

 

Gelen Diğer Sorular :

  • çift anadal yapan üniversiteler : genelde hepsi yapıyor, arayın sorun :)
  • inşaat mühendisliği için en iyi çift anadal bölümleri : kesinlikle mimarlık
  • mimarlık  için en iyi çift anadal bölümleri : inşaat mühendisliği
  • çift anadal ücretli mi : en azından devlet üniversitelerinde hayır, özelde öyledir, 1 bölüm 1 para, 2 bölüm 2 para sonuçta :)
  • çift anadal yapanlar memnun mu? okurken değiller genelde :) ama iş hayatnda gayet memnunlar.
  • çift anadal şartları : bkz: bölüm başkanlığı
  • çift anadal kaçıncı sınıfta yapılır genelde 3. dönem sonrasında oluyor diye biliyorum.
  • çift anadal yapmak mantıklı mı: yukarıda cevapladım
  • çift anadal ve yandal farkı : çiftadanalda tüm dersleri yapıp diploma alırsınız, yandalda bazı dersleri alıp sertifika. Tüm dersleri ne alacağım, zaten 2 diplomayı aynı anda kullanamıyorum, bana katkı sağlayacak dersleri alsam yeterli diyor ve okulunuz buna olanak saglıyorsa yandal da yapılabilir.
  • çift anadal diploması ne işe yarar: yazıyı okuyun bi zahmet :)
  • aynı anda iki örgün üniversite okumak  ne demek? = Çift anadal
  • aynı üniversitede lisans ve önlisans okumak = Yani 4 yıllıgın yanında bir de 2 yıllık okumak. Örneğin inşaat mühendisliği okurken bir yandan hobi amaçlı 2 yıllık bilgisayar programlama okuyorsunuz gibi.
  • aynı üniversitede iki bölüm okunur mu : evet işte bu çap, çift adanal, yandal dediğimiz şeyler oluyor yukarıda anlattım.
  • aynı anda iki üniversite okunur mu , nasıl okunuriki üniversiteyi aynı anda okumak nasıl oluyor? aynı üniversitede iki bölüm okuma kısmı benim yukarıda anlattıgım. Farklı üniversitelerde aynı anda okumak için tekrar üniversite sınavlarına girmek gerekir. Aynı anda okunmuyor diye biliyorum ayrıca; kendi programını bitirdikten veya ilişiğini kestikten sonra olabiliyordu. En azından benim zamanımda öyleydi. Zaten dersler falan çakışır istesenizde yapamazsınız. Açık öğretimlerde durum farkı, lisans eğitimi alırken açık öğretimde işletme okunabiliyor, üniversie sınavlarıan girmeye de gerek yok.
  • çift anadal ortalama ister mi ? : Benim üniversitemde 3 üzeri istiyordu. okulunuza sorunuz

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (4)

  1. yazınız çok yararlıydı teşekkür ederim ama sorulardan biri dikkatimi çekti iki diploma bir arada kullanılmıyo demişsiniz mimarlıkla mühendislik diplomasını kendi işimde aynı anda kullanma imkanım yokmudur imza yetkisi ve proje olarak ??

  2. Bununla ilgili yeni yasa düzenlemesi yapılacak gibi birley okumuştum iki imza yetkisi ile ilgili bununla ilgili bir bilginiz var mı hocam ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir