İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Malzemeleri
  3. Geri Dönüşüm ve İnşaat Sektöründeki Yeri

Geri Dönüşüm ve İnşaat Sektöründeki Yeri

featured


 

Geri Dönüşüm Nedir ?

Fiziksel ve kimyasal işlemlerle değerlendirilebilir atıkların ikincil hammaddeye dönüştürülmesi ve tekrar üretim sürecine dâhil edilmesine geri dönüşüm denir.

 

Neden Geri Dönüşüm?

Doğal kaynaklarımızı korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek için malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir atıkları geri dönüştürmek gerekmektedir.

 

Neleri Geri Dönüştürebiliriz?

Kimyasal atıklar, cam, kâğıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar, elektronik atıklar, demir, tekstil,  ahşap ve metal ürünler geri dönüştürülebilir atıklardır.

 

 Geri Dönüşüm Süreci

Atıkların geri dönüşümü;

  •         Kaynakta ayırma ya da değerlendirilebilir atıkları ayrı toplama
  •         Sınıflama
  •         Değerlendirme
  •        Yeni ürünü ekonomiye kazandırma süreçlerinden oluşmaktadır.

 

Geri Dönüşüm Yolları

Geri dönüşüm yolu her atık türü için farklılık göstermektedir.

 

  • Kâğıt atıklar toplandıktan sonra kağıt çamuru oluşturur. Üzerindeki atıklar temizlendikten sonra atık kâğıtlar yeniden kullanıma hazırlanırlar.
  • Cam atıklar renklerine ve türlerine göre sınıflandırıldıktan sonra parçalanırlar. Kırık camlar ocaklarda eritilir ve yeniden cam üretimine katılır. Geri dönüştürülmüş camlar cam asfalt, terazzo ve dekoratif uygulamalar gibi alternatif çözümlerde de kullanılabilmektedir.
  •  Türlerine göre sınıflandırılan plastik atıklar küçük parçalara bölündükten sonra eritilerek tekrar üretilir ise 2. sınıf plastik, belli oranlarda orijinal ürün ile karıştırılıp elde edilirse 1. sınıf plastik elde edilmektedir.
  •  Parçalanan alüminyum atıklar eritilip döküldükten sonra ilk ürün saflığında geri dönüştürülmüş malzeme elde edilmektedir.
  •  E-atıklar diğer atıklardan ayrıştırılıp sınıflandırıldıktan sonra yurtiçinde ya da yurtdışında lisanslı firmalara gönderilmektedir.

 

Geri Dönüştürülebilir İnşaat Atıkları

 

Beton

Atık betonlar sabit ya da mobil kırma makinalarında parçalandıktan sonra demir gibi yabancı maddelerden mıknatıslar aracılığı ile arındırılır ve beton agregası, dolgu malzemesi, yol yapımında alt yapı malzemesi, kırma taş, grobeton, döşeme altlarında yastık olarak ve parke taşı, sıva, peyzaj elemanlarının yapımında kullanılabilmektedir.

 

Demir

Mıknatıslar aracılığı ile toplanmış demir atıklar eritilip şekil verildikten sonra defalarca kullanılabilmektedir.

 

Tuğla ve Kiremitler

Atık tuğla ve kiremitler parçalandıktan sonra peyzaj ürünlerinde, yol zemin alt katmanında, drenaj malzemelerinde ve yeni tuğla yapımında kullanılabilmektedir.

 

Doğal Taş

Kullanılmış taşlar sınıflandırılıp geri dönüştürülerek duvarlarda, döşemelerde, kaldırımlarda, dekoratif ürünlerde, dolgu malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Mermer tozu ve parçacıkları farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Mermer tozu asfaltlarda, çimento – beton harcında ve zemin iyileştirmelerinde katkı malzemesi olarak kullanılabilmektedir. Mermer parçaları ise beton ve asfalt karışımlarında agrega, dolgu malzemesi, suni mermer plakları ve süsleme sanatında kullanılabilmektedir.

 

Seramik

Seramikler bünyesindeki kimyasallara göre beton ve tuğla ile geri dönüşüme girebildiği gibi çeşitli katkılar yapılarak tekrar yoğurulabilmektedir. Kullanılmış seramik parçaları kırılarak camlar ile birlikte de geri dönüştürülüp tezgâh üretimi yapılabilmektedir.

 

Ahşap

Ahşap atıkların geri dönüşümünde ahşabın cinsi, üzerindeki kimyasal maddeler ve atıklar önem taşımaktadır. Yapısı bozulmamış ahşap atıklar benzer bir malzemenin üretiminde kullanılabilmekte ya da ahşap atık yonga levha olarak işlenebilmektedir. Ahşap atıklar ağaç cinsine göre kâğıda dönüştürülebilmektedir. Tekrar kullanılamayacak durumdaki ahşap atıklar ise yakılarak geri kazanım sağlanabilmektedir.

 

Cam

Camlar renklerine ve türlerine göre ayrıldıktan sonra çerçevelerinden ayrılıp kırılırlar ve eritilerek tekrar kullanılabilirler. Cam şişeler ile pencerelerde kullanılan camların kimyasal yapıları ve erime sıcaklıkları birbirinden farklı olduğu için iki farklı cam tipi birlikte geri dönüştürülememektedir. Pencerelerde kullanılan camların geri dönüşümü uygulama zorluğu nedeni ile yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Alternatif olarak kırılan cam parçaları cam asfalt yapımında, yol kenarlarındaki yansıtıcı boyalarda, terazzo döşeme ve tezgâh üretiminde, peyzaj elemanlarında ve dekoratif uygulamalarda kullanılabilmektedir.

 

PVC Esaslı Malzemeler

PVC esaslı malzemeler sınıflandırılıp ufak parçalara bölündükten sonra artıklardan arınması için yıkanıp kurutulurlar. Atık plastik direkt eritilebileceği gibi daha kaliteli bir plastik elde edilebilmesi için orijinal hammadde ile de karıştırılıp eritilebilmekte ve özelliğini kaybetmemiş plastik elde edilebilmektedir.

 

Alüminyum

Alüminyum atıklar tamamen geri dönüştürülebilir niteliktedir. Toplanan atıklar mıknatıslar yardımı ile farklı metallerden ayrılıp balyalandıktan sonra eritilip istenilen amaçla tekrar kullanılırlar.

 

Asfalt

Asfalt malzemesi %70 oranında geri dönüştürülebilen bir atıktır. Kazınan asfalt ile yollarda sürekli kot yükselmesinin önüne geçilmekte ve malzemenin geri dönüşümünü sağlamaktadır. Asfalt kazındıktan sonra geri dönüşüm makinasına konulur ve yeni asfalt karışımı ile yarı yarıya karıştırıldıktan sonra asfalt karışımı elde edilir.

 

Duvar Kâğıdı

Duvar kâğıtların geri dönüşümü üzerindeki kimyasal atıklar nedeni ile zor olmaktadır. Duvar kâğıdı üzerindeki kimyevi boyalardan ya da yangın yalıtımı için sürülmüş olan malzemelerden arındırıldıktan sonra kâğıt ve karton olarak yeniden kullanılabilmektedir.

 

Yalıtım Malzemeleri

Bitümlü membranlar parçalandıktan sonra ezilip yeniden üretime girebilmekte ve asfalt yapımında kullanılabilmektedir. Yakıt olarak kullanılarak geri kazanım sağlanabilmektedir.

Tamamen geri dönüşebilen expande polistren köpükler parçalanıp sıkıştırıldıktan sonra kullanılabilmektedir. Alternatif olarak sentetik ahşap, cd, videokaset, saksılar ve elbise askıları gibi ürünlerde hammadde olarak kullanılabilmektedir.

Extrude polistren köpükler yıkama, kurutma ve öğütme işlemlerinden sonra parçalanırlar ve yeni malzeme ile karıştırılarak yalıtım malzemesi olarak kullanılabilmektedirler. Alternatif olarak tekne rıhtımlarında, banklarda ve çitlerde de atık extrude polistren köpükler hammadde olarak kullanılabilmektedir. Geri dönüştürülemeyecek durumdakiler ise yakılarak geri kazanım sağlanabilmektedir.

 

Asbest ve Tehlikeli Atıklar

Asbest ve tehlikeli madde içeren sağlık ve çevre için zararlı atıkların yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi yasaktır. Bu ürünlerin ilgili yönetmelikler çerçevesinde bertaraf edilmesi gerekmektedir.

Resim Galerisi

 

 

 Videolar

Beton Geri Dönüşüm Tesisi :

 
  Asfalt Geri Dönüşüm Makinası
 

 

Kaynaklar:

Business Recycling Web Sitesi

www.businessrecycling.com.au

 

Odun Kökenli Atıkların Levha Endüstrisinde Yeniden Kullanım İmkânları

Kafkas Üniversitesi, Artvin Orman Fakültesi Dergisi

7(1), 41-50 (2006)

 

İnşaat Endüstrisinde Geri Dönüşüm ve Bir Hammadde Kaynağı Olarak Farklı Yapı

Malzemelerinin Yeniden Değerlendirilmesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi

 

Taş Maden Geri Dönüşüm

www.tasmaden.com

 

Alternatürk Web Sitesi

www.alternaturk.org

 

Türkiye için Geri Dönüşüm

www.geridonusum.org

 

The Recycling Location Search Engine

www.1800recycling.com

 

Derbigum

www.derbigum.com

 

Wikipedia

www.en.wikipedia.org

 

www.aykutozdemir.com.tr

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap