İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Makinaları
  3. Loder – Beko Loder

Loder – Beko Loder



Loder (Yükleyici): Bu makine tipi yükleme işlerinde kullanılır. Loder, bir traktör ve önde yüklemeyi sağlayan kepçe kısmından oluşur. Kepçe kısmı hidrolik sistemlerle hareket ettirilir.

Bekoloder (Kazıcı-Yükleyici): Beko Loderların (Backhoe Loader) loderden farkı, aynı zamanda kazıcı özelliğinin olmasıdır. Hem kazıcı hem yükleyicidir. Bir traktör, önde yüklemeyi sağlayan kepçe, arkada kazıcı  kısmından oluşur. Beko Loderde, yükleme ve kazıcı kısmının hareketi, hidrolik sistem ile gerçekleşir. İş makinaları sektöründe en yaygın kullanılan iş makinalarından biridir. Yükleyici kısmı, malzemeyi, bir yerden alıp kısa mesafede başka bir yere yüklemek için kullanılır. Uzun mesafede yük taşımak için uygun degildir. Kazıcı kısmı, hendek kazıları, kanal kazıları, yapı temelleri, kazıp yükleme işlemleri ve kırıcı aparatı takıldığında kırıcı işlemlerini yapabilmektedir.

Loderlerle Yapılan Başlıca İşler :

  • Kapasitesi içinde çok sert olmayan zeminlerin kazılmasında,
  • Kum ve çakılın ocaklarından çıkarılması ve taşıyıcı makinelere yüklenmesinde,
  • Maden ocaklarından çıkarılan maden cevherinin, taşıyıcı makinelere yüklenmesinde,
  • Kömür ocaklarında uygun yerlerde kazı işleri ve yükleme işlerinde,
  • önceden kazılmış veya kendi kazdığı gerecin depo edilmesinde,
  • Gerektiğinde zemin yüzeyinin sıyrılması ve temizlenmesinde.

Loderlerin önden kazıp önden yükleyen, önden kazıp yandan veya arkadan yükleyen tipleri bulunmaktadır, önden kazıp önden yükleyen lodere trakskavatör adı verilir. Trakskavatörler kazı ve yükleme işlerini çok verimli ve aynı zamanda güvenceli yaptığından, bu gün iş yerlerinde çok kullanılan bir makinedir. Fakat hiç bir zaman dozer gibi kazı yapma olanağı yoktur.

Loderlerde Ana Aksamlar
Loderlerde kumanda yeri, lastik tekerler veya paletler, motor gibi aksamlar dozer ve greyderlerde olduğu gibidir. Ayrıcalık gösteren aksamların başlıcalan şunlardır.
a) Kepçe (kova),
b) Bum (kepçe taşıma kolu),
e) Hidrolik kollar,
d) Mekanik kollar

a) Kepçe (kova): Loder kepçeleri, çeşitli zeminlerin kazılması veya kazılmış gerecin yüklenmesi için değişik şekillerde bulunurlar. Kepçe uçlarına aşınmaya karşı dayanıklı sert alaşımlı çelikten yapılmış dişli veya düz takılır bıçaklar takılır
b) Bumm (Boam): Loder tipi, kapasitesi ve yapılacak işin özelliğine göre çeşitli boy ve biçimlerde bulunur. Genellikle birbirine paralel ve belirli bir aralıkla konumlu iki çelik elemanın birer ucu kepçeye, diğer uçları loder gövdesine eklemlerle bağlıdır. Bumun hareketi ise hidrolik bum kaldırma kollarının çalıştırılmasıyla yapılır.
c) Hidrolik kollar: Hidrolik kollar, genellikle silindir şeklinde dört adet olup, bunlardan ikisi bumun kaldırılıp indirilmesi, diğer ikisi de kepçenin doldurulması, düzeltilmesi, geriye döndürülmesi ve boşaltılması gibi hareketlerin yapılmasını sağlarlar.
d) Mekanik kollar: Kepçenin hareketlerini sağlayan, birer uçları hidrolik kepçe kollarına, diğer uçları kepçeye eklemlerle bağlı özel çelik aksamlardır.

 

 

 

 

 

 

 

kaynak: insaatim.com

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap