1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. Radye Temel Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Radye Temel Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

radye temel nedir çeşitleri nelerdir


Yapıların tüm yükü zemine düzgün bir şekilde aktarması için temellere ihtiya duyulmaktadır. Temel nedir ve ne tip temeller vardır konusunda Temel Nedir? Temel Çeşitleri Nelerdir? başlıklı yazıda detaylı değindim. Bu blog yazısının konusu ise, o temel tiplerinden birisi ve en yaygın kullanıma sahip olan radye temel sistemi Diğer bir adıyla jeneral temel olarak da bilinmektedir.

Radye Temel Sisteminin Uygulanması

  • İlk önce radye temellerin yapılacağı bölgeye kazı işlemleri yapılır.
  • Daha sonra 15 cm kadar grobeton dökümü yapılır.
  • Temel kalıp betonların üzerine yerleştirilir.
  • Yeraltı suların yapıya ulaşmaması için izolasyon çok önemlidir. Bu nedenle bohçalama dediğimiz izolasyonun temel kısmı tamamlanır.
  • Eğer uygulanacak ise ısı yalıtım malzemesi serilir.
  • Radye temel donatı örüm işleminin izolasyona zarar vermemesi için 6 veya 7 cm kalınlığında koruyucu beton kullanılmaktadır.
  • Daha sonra radye temel demir donatıları montajlanır.
  • Beton dökümü yapılır
  • Perdah işlemi ile birlikte radye temel imalatı tamamlanır.

Detaylı ve görselli anlatım için : Radye Temel İmalatı

Radye Temel Çeşitleri

Kullanılan yapıya ve zemine bağlı olarak radye temeli değişkenlik gösterebilir.

Düz radye temeli en çok kullanılan yapılardan birisidir. Kolonların arasında mesafelerin çok olmadığı ve yükün az olduğu yapıların temellerinde uygulanır.

Kolonlar arası mesafeler fazlaysa kirişli radye temel çalışması uygulanır. Bun tip de kendi içinde alttan kirişli radye temel ve üstten kirişli radye temel yöntemi şeklinde ikiye ayrılır.

Yükleri fazla olan yapılarda ise mantar şeklindeki radye temeller uygulanır.

 

 

Hem yeraltı sularının yoğun olduğu hem de yükü fazla olan noktalarda ters kemer şeklinde radye temeller ön plana çıkmaktadır. Ancak yüksek riskli ve hata payları olduğu için bu sistemler çok fazla tercih edilmemektedir.

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap