İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat İş İlanları ve Kariyer İpuçları
  3. Şantiyeci Olmak

Şantiyeci Olmak

featured


Daha 1. sınıfta başlar inşaat mühendisi ve mimar öğrencilerin en büyük 2 kaygısı, özel sektörü mü devlet mi ? Özele karar verdik, Şantiye mi, Ofis mi ?

Bu yazımda, hem şantiyede hem ofiste çalışmış birisi olarak, şantiyede çalışmanın avantaj ve dezavantajlarınndan bahsedeceğim, umarım bu ikilemi yaşayanların kararında olumlu bir katkısı olur. Bol şans…

 

Bilgi Birikimi

şantiyecilikİster proje yönetimi, ister dizayn… hedefin hangisi olursa olsun, oraya giden yolun şantiyeden geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Direk saha mühendisi olarak olmasa da, şantiye teknik ofisi, şantiye dizayn ofisi gibi departmanlarda en az bir kaç sene çalışılmalı. Çünkü; ofislerde hakim olunamayan detaylar, kazanılamayan imalat bilgileri var ki bunlar ancak şantiyenin tozunu yutarak öğrenilebiliyor. İmalatı, detayı bilmeden de, ne o işi doğru planlayabilir, ne de tasarlayabilirsiniz. En azından planlayıp tasarlayabilecek düzeyde bilginiz oluşacak kadar, dediğim gibi yolunuz bi süre şantiyeye uğramalı. Diğer türlü uygulanamayan tasarımlar, realiteyle alaksız planlamalar…Ancak kariyer hedefinizdeki doruk noktası şantiye kökenli değilse, çok da uzatmadan gerekli altyapıyı alıp hedefinize yönelmelisiniz. Kısacası, birinci ve bence en büyük avantajı ofiste kazanılmayan uygulamaya yönelik bilgi ve birikim.

Ne Yaptık Be!

Düşününsene, daha çitleri koyarken bom boş 2 ekskavatörle hafriyat yapılan bir arazi, bir kaç sene sonra devasal bir esere dönüşmüş; ve siz bu iki fotoğraf arasındaki tüm fotoğrafları biliyorsunuz. Bu inanılmaz bir mesleki tatmin,  bir evcil hayvan büyütmek gibi, veya el işi yapmak gibi… üretmenin verdiği doyum farklı bir duyu, yani sizin ürettiğiniz emeğiniz olan ve har atmosferini solumuş olduğunuz bir ortam, proje açılışından önce karşısına geçip “Ne Yaptık Be” demek; paha biçilemez :)

Daha Samimi Ortam

Buna herkes katılmayabilir, benim ve çevremdekilerin düşüncelerine dayanarak genel yorumumdur; ofisten ofise, şantiyeden şantiyeye değişir tabiki ancak; şantiyede daha koyu muhabbet, daha içten samimi bir ortam var. Günler daha muhabbetli, daha renkli. Şantiye muhabbetleri anlatılmaz yaşanır. O ustalarla, kalfalarla, şefimle, müdürümle yaptıgımız geyikler, mola muhabbetleri gerçekten aklıma geldikçe güldüren cinsten :) Ofislerde ortam biraz daha resmi oluyor şantiyelere göre. 

Daha Hareketli

Kimi insan vardır masa başında yapamaz, kıpır kıpırdır, yerinde duramaz.. buyrun sizi şantiyeye alalım, tam sizlik ortam. Hele şantiye büyükse; elinde telsiz… dolan babam dolan :)

Hep İyi Yönlerini Anlattık :)

Şantiyenin sefası kadar cefası da var.

Sıkıntı, Stres

İnşaat taahhüt ağırlıklı bir sektör, taahhüt demek yap bitir yetiştir demek, zaten genel anlamda sektör sürekli bir acele, yetiştirme telaşında, yani stresli. Şantiyede bunun stresi 2 kat artar. İnsan ilişkileri sıkıntı streslidir, az önce muhabbet ettiğin baban yaşındaki Hasan Formenini, Hasan Abi’ni çok pis azarlamak bağırıp çağırman gerekir, imalat hatalıysa kafayı yersin ustalara kükrersin, ama önemli olan bunlar yaşandıktan 2 dk sonra hiçbirşey olmamış gibi tekrar gülüp muhabbete devam edebilmelisin. Strese dayanıklı, çok kafaya takmayan adamların ortamıdır şantiye. 

diğer bir stres kaynağı, mesailer düzensizdir. Sabah saatin şaşmaz, akşam belli olmaz. Beton mu var, malzeme mi gelecek, iş mi yetişecek, mesai bitmez. Fazla mesai şantiyelerde çok daha fazladır.

Proje gecikir, satınalma gecikir, kabak şantiyeye patlar. İşin bitiş süresi bellidir, senden önceki tüm aşamalardaki gecikmeyi sen sönümlemek zorundasın, yardır babam yardır!

Tozu Toprağı, Sıcağı Soğuğu…

Konfor açısından ofisle kıyaslanamaz bile. Dayanıklı bir bünyen ve karakterin olmalı. Ofiste ısı değişmez, yazın serinletir, kışın ısıtır kliman seni, toz toprak olmaz,; saha da tam tersi, toz toprak, sıva boya kokusu, yazın yapış yapış, kışın sırıl sıklam, ben yapamam diyorsan, en iyisi ofise :)

Yemekler

Şantiyede ne çıkıyorsa, umarım aşçı iyidir :)

Argo

Şantiyelerde ortam biraz daha küfürbazdır, ben iyi aile çocuğuyum, çok kibarımdır diyorsan.. birşey olmaz alışıyorsun :)

Eeee maaşlar, onu söylemedin ? 

Şunun maaşı fazladır diye birşey yok, maaşı belirleyen kriterler : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/insaat-muhendisi-ve-mimar-maaslari.html

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. Çağatay 8 yıl önce

    Bundan daha güzel anlatılamazdı teşekkürler şantiyede çalışmayı düşünüyordum mezun olunca tam benim istediğim gibi bir ortam anlattığınız kadarıyla ☺

  2. Şantiye şartlarını sevmek mi yoksa bu şartlarda çalışmaya alışmak mı?Bence kritik olan bu sorudur. inşaat mühendisliği yada mimarlık yapacak biri muhakkak şantiye ortamını ve yapılan işlemleri görmesi lazımdır. Lakin uzun süre bu şantiye denilen ortamlarda vakit kaybetmemek lazımdır. Bunun ayarını zaten siz belli bir olgunluğa gelince anlayıp uzaklaşırsınız. Uzaklaşmaz iseniz çok zor bir yaşam sizi bekliyordur.Aile hayatınız, arkadaşlık ilişkiniz, sosyal yaşamınız oldukça kötü etkilenecektir. Yani belli bir şantiye tecrübesi alıp (farklı bir iki alan) ofise geçmek gerekmektedir. Yada daha mantıklısı ben şantiye falan istemem aile hayatı daha önemli bunun içinde düzenli bir hayatım olsun, hayatımı ona göre şekillendirmek istiyorum diyorsan önceliğin kpss olmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir