İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. Zemin Etüdü Nedir, Nasıl Yapılır, Raporu Nasıl Hazırlanır?

Zemin Etüdü Nedir, Nasıl Yapılır, Raporu Nasıl Hazırlanır?

zemin etüdü nedir


Zemin Etüdü Ne Demek ?

 

Belirlenen arsa ile ilgili yer altı tabakalarının konumunu, durumunu, hangi jeolojik yapıya sahip olduğunu, yoğunluğunu, derinliğini, kalınlığını, ivmesini, sismik hızını, yer altı su derinliğini, elektrik özdirencini ve bu tabakaların olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi görmek amacıyla yapılan çalışmalara zemin etüdü denir.

Yapılar inşaat edilmeden önce, gelecek zamanda oluşabilecek tehlikelere ve risklere karşı önlem almak için yapının zemin özellikleri belirlenmelidir. Zemin etüdü bu risklerden 1999 Gölcük depreminden sonra zorunlu hale getirilmiştir.

Zemin Etüdü Neden ve Nasıl Yapılır ?

Zemin etüdünün amacı, inşaat öncesi ilgili arazinin gerekli analizini yapmaktır. Bu analizler, bölgenin kaya yapısı, bu kayaların sismik duruşu ve söz konusu arazinin fay hattı üzerinde mi veya fay ile olan mesafesinin belirlenmesi gibi etkenler açısından önemlidir.

Yer altı su seviyesinin (YASS) durumu ile zemin etüdü çalışması ardından temel tipine karar verilmektedir. Zeminlerin mühendislik özelliklerini belirler. Yapı temelinin taşıma gücünü belirler. Meydana gelecek herhangi bir oturmanın oluşturacağı hasar gibi problemleri tanımlar. Zeminin sıvılaşma durumunu belirler. Bunlar gibi önemli bilgileri elde etmek yapının geleceği hakkında bilgi sahibi olmamız sağlanacaktır.

Zemin etüdü, zemin cinsine göre farklı yöntemlerle yapılır. Bu yöntemlerden göze çarpanlar ; sismik, manyetik, elektrik, gravite, radyoaktivite ve elektromanyetik türleridir.

İlk başta zemin etüdü ihtiyacı bulunan arazi incelenerek hem jeolojik hem de jeoteknik açıdan zeminin özellikleri belirli bir duruma getirilir.

İlgili araziye sondaj çalışmaları yapılarak numuneler alınır ve numunelerin analizi için analiz yeteneği yüksek firmalara numuneler verilir ve bu numuneler laboratuvarda incelenir.

Yer altı radarları sebebiyle hazır da bulunan yapılar belirlenir.

 

Zemin Etüdü Raporu Nedir ve Nasıl Hazırlanır ?

 

Zemin etüdü raporu, parsele göre zemin özelliklerinin bulunduğu rapordur. Zeminin yapısı, cinsi ve özellikleri zemin etüdü raporu içerisinde bulunmaktadır. Bu rapor, incelenen zemin üzerine inşa edilen yapı için yol gösterir. Bu zemin etüdü için gerekli olan rapor, bu konuda uzman olan Jeoloji Mühendisleri Odasına veya Jeofizik Mühendisleri Odasına kayıtlı olan araştırmacı şirket kuruluşlarından temin edilir. Hazırlanan bu rapor, zemin etüdü yönetmeliği şartlarına uymalıdır.  Zemin etüdü işlemleri farklı kriterlere göre değişmektedir. Bu farklı kriterler, zemin etüdü masraflarını etkilemektedir. Parsel ile alakalı çalışma durumlarında proje tipi, yapının oturma alanı ve kategorilere ayrılan yapıların amaç değişikliği ile kaç sayıda sondaj yapılacağı, hangi jeofizik ve jeoteknik çalışmalara ihtiyaç duyulacağına göre fiyatlandırması değişmektedir.

Zemin etüt firmaları ile hazırlanan rapor, zeminle alakalı birçok bilgiyi barındırmaktadır. Hazırlanması gereken raporun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgelerine uygun hale getirmek gerekir. Bu formatın yer aldığı genelgede, zeminin fiziksel parametreleri, zeminin temel ve yapı ile etkileşimi ve standartların bütün esaslara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Zemin etüdü raporu, laboratuvar, büro ve arazi çalışmalarını barındıran, yapılan çalışmalar açısından kapsamı geniş bilgiye sahip olan bir rapordur.

 

Sondaj Nedir ?

Sondaj kısa olarak belirli sebep ve esaslara göre kaya kırma veya delme işlemlerinin adıdır. Su, petrol ve doğal gaz gibi doğal kaynakları yer altından temin etmek için ihtiyaç olan sondaj makineleri ile zemini delme işlemidir. Dikey olarak deliğin açılması için sondaj makinelerinde bulunan matkap ucu gibi bir aletle delme işlemine başlanır. Bazı sondaj çeşitlerinde rezervlere direkt ulaşılmaması gerekmektedir. Buna karşılık yatay sondaj denilen açılı delme işlemi gerçekleştirilebilir. Ulaşmak istenilen rezervlere ulaştıktan sonra sondaj işlemi bitmiş olur ve bundan sonra borular ile yer yüzüne çıkarılarak gerek duyulan ekipmanların (vana, boru vs.) sisteme birbiri ile bağlanma yoluyla sondaj işlemi sona erer.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap