İlginizi Çekebilir
Ekskavatör
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Makinaları
  3. Greyder

Greyder



Greyder Nedir?

Greyderler, zemin tesviyesi ve çalışabileceği kadar sertlikte bulunan zeminlerde hendek açma ve şev düzeltine işlerinde kullanılan iş makineleridir.

Hangi İşlerde Kullanılırlar?

  •   Toprak tesviyesi,
  •   Hendek açma ve şev düzeltilmesi,
  •   Bitkisel tabakanın kaldırılması
  •   Yol ve alan gerecinin serilmesi,
  •   Zeminin gevşetilmesi,
  •   Kar kürümesi,
  •   Gerektiğinde keçi ayağı silindirinin çekilmesi.


Ana Aksamları:
Bu gün iş yerlerinde çeşitli greyderler çalışmaktadır. Bu greyderler de bazı ayrıcalıklar bulunmakla beraber, genellikle ana aksamlar  aynı olup bu parçaların başlıcaları şunlardır :
a) Kumanda yeri: Greyder operatörünün makineyi yönetme yeridir. Kumanda yerinin üzeri bazı greyderlerde camekan şeklinde kapalı bazılarında açık bazılarında ise üstte yalnız bir gölgelik vardır. Hangi durumda olursa olsun greyder operatörü çalışırken etrafını rahatça görebilmelidir. Kumanda yerinde greyderin tüm hareketlerini sağlayan mekanik veya hidrolik olarak çalışan kumanda kolları bulunur.
b) Tekerler: Greyderlerin genellikle önünde iki, arkasında ise dört adet lastik teker bulunur, ön tekerler kumanda yerine bağlı olup, yapılacak işe göre sağa veya sola yatırılabilir. Bu tekerler aynı zamanda greyderin keskin dönüşleri için de çok yararlı olmaktadır. Arka tekerler tahrik motoru aracılığı ile greyderin hareketini sağlar.
Greyderlerin tekerleri yapılan işe ve çalıştığı zemine göre şişirilmeli, hiç bir zaman birbirinden farklı şişkinlikte olmamalıdır. Lastiklerin şişirilmesi greyder motorunun önüne takılmış ve motordan aldığı güçle çalışan özel bir kompresörle yapılır.
c) Kalkan (Kepçe): Greyder kalkanları, greyderlerin güçlerine ve yapılacak işlerin özelliğine göre çeşitli biçim ve büyüklüktedir. Kesme işlemi dozerlerde olduğu gibi kalkanların alt kenarına cıvatalarla bağlanan bıçaklar ile yapmaktadır. Bu bıçaklar üç parçalı olup gerektiğinde değiştirilir. Greyder kalkanları dişli dairesel eleman yardımıyla sağa ve sola dönebildiği gibi iş durumuna göre bir miktar öne ve arkaya yatırılabilir. Bundan başka kalkan kendi uzunluğunun 2/3 kadar sağa ve sola doğru çıkabilir.
d) Dairesel dişli eleman: Dairesel dişli elemanın esas görevi greyder kalkanına yataklık etmektir. Kalkan dairesel eleman ekseni etrafında dönebilecek şekilde dişli elemana bağlanmıştır.
e) Tarak: Bazı zeminler sert olduğundan greyder çalışırken güçlük çekilebilir. Bu gibi durumlarda zemin önce greyderin tarağı ile gevşeltilir, bundan sonra kalkan çalıştırılarak tesviye işleri yapılır. Tarak hidrolik veya mekanik kollarla ana gövdeye bağlanmış olup, üzerinde işin durumuna göre sayısı ayarlanabilen dişler bulunmaktadır.

 
 insaatim.com
 
 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. canip yıldız 9 yıl önce

    Aykut bey merhaba
    Sizden bir rıcam olacak greyder ve dozer le ilgili elnizde soru bankası varmı Eğer varsa banada göndermenide bir sakıca yoksa yollaya bilirmisin
    iyi çalışmalar dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir