İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Mühendisliği
  3. İnşaat Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

İnşaat Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

featured


Merhaba değerli takipçilerim. Bu yazımda, çeşitli platformlarda pek çok defa açılmış “inşaat mühendisinin bilmesi gereken programlar” başlığında bir de benim yorumum olsun istedim.

Ne zaman bu konuda bir soru sorulsa, piyasadaki  bir çok program “inşaat mühendisi bunu da bilmeli” şeklinde yazılıyor. Konuya nokta koyarak başlamak isterim : İnşaat mühendisi herşeyi bilen değil, neyi nerde nasıl bulacağını bilen kişidir.” Bir insan her donanıma sahip olamaz, yapacağı işe yönelik donanımlar kazanır. Zaten herşeyi bilecek kapasitemiz olsa, hem doktor, hem mühendis, hem uzaybilimci olabilirdik. Kaldı ki, inşaat mühendisi bile tek başına her alanda yeterli değildir, bu nedenle pek çok alt anabilim dalına ayrılmıştır. Her alanda yeterli olmak mümkün değildir. Ancak temel mühendislik donanımlarını kazanmak ve bir alanda uzmanlaşmak mümkündür.

Saha mühendisliğini seçmiş bir inşaat mühendisi neden etabs, sap2000, probina öğrensin ?

Teklif mühendisi neden primavera öğrensin ?

Hidrolik anabilim dalındaki bir akamesiyen inşaat mühendisi neden hakediş programı öğrensin ? Ya da Xsteel öğrensin ?

Yapı malzemeleri ile uğraşan bir inşaat mühendisi, neden Sta4CAD ?

Bir hakediş mühendisi neden IdeCAD  öğrensin?

 

Sanırım bu kadinşaat mühendisliği bilgisayar programlarıar yeterli. Bu saydıgım ve pek çok diğer programlar, her “inşaat mühendisi hangi programları bilmelidir?” sorusuna cevap olarak verilmektedir. Kanımca soru da yanlıştır, cevap da. Hangi alanda çalışan bir inşaat mühendisi hangi programı bilmelidir ? soru buna yönelik sorulmalıdır, cevaplar da o yönde olmalıdır. Tüm bu programları öğrenmeye kalkmak, bence çılgınlık olacaktır zaten işinin hakkını veren hiç bir mühendis de , bu kadar fazla ve gereksiz donanıma sahip olamaz.

Diyeceksiniz ki, arkadaşım zaten bunlar popüler programlar, kim nerde neyi kullanacağını zaten bilmiyor mu ? Malesef değerli meslektaşlarım. Bu yazımı yazma amacım daha çok bana genç mühendis adaylarından gelen sorulardır. Geleceğe yönelik bir planı dahil olmadan, belki de hayatında hiç kullanmayacağı programları öğrenmek için heves edenler var. Hem de bunu hiç bir yapı bilgisi olmadan daha lisans eğitiminin ilk yılında yapanlar var. Bunun nedeni yanlış yönlendirmelerdir.

Bir inşaat mühendisi, pek çok yakın dalında olduğu gibi, AutoCAD ve Microsoft Office programlarını ( Excel, Word) kesinlikle bilmelidir. Hangi alanda çalışırsa çalışsın, bu programlar karşısına çıkacak ve kullanmak zorunda kalacaktır. Zaten eğitim hayatı süresince, bu programlar işe yarar seviyede öğrenilmektedir. Üstüne birşeyler katarak kullanım kapasitesi artırılabilir. Kimi mühendis, sadece projeyi açıp bakmak, basit düzenlemeler ve kesit çizimleri yapmak için kullanır Autocad programını, kimisi daha detaylı çizimler için. Excel, word zaten pek çok meslekte kullanılan, ayrıca sadece iş için değil, günlük hayatta da pek çok kullanımı olan, çok fonnksiyonlu ve bence kesinlikle derinlemesine öğrenilmesi gereken bir program çünkü pek çok nimeti var. Ben günlük hayatımda, bütçeden, çalışma programıma pek çok şeyi şahsi excel tablolarım ile takip etmekteyim mesela:) Exceli iyi öğrenen bir insan, bu programlar ile neler yapabildiğini görecek ve iyi derecede excel bilmenin farkını hissedecektir.

Bunun dışında, diğer tüm programlar çalışılan alanla alakalıdır. Ben sap2000 bilmekteyim( lisans eğitimimde öğrendim) ve hiç kullanmadım. Keşke zamanında sap2000 yerine Ms project öğrenseymişim diyorum çünkü şuan bu programı bilmemenin eksikliğini yaşıyorum ve öğrenmeye çalışıyorum. Öncelikle çalışacağımız alana karar vermeli ve bu alana yönelik programlar öğrenmeliyiz. Proje ofisinde çalışanlar, çizim ve analiz ağırlıklı programlar kullanmaktadırlar. Saha ve saha ofisinde çalışanlar, primavera, ms office gibi iş yönetimine dayalı programlar kullanmaktadırlar mesela.

Ayrıca, betonarme, çelik, hidrolik gibi alt anabilim dalları için alanlara yönelik programlar da mevcuttur.  Örneğin geoteknik mühendisleri allpile, Plaxis gibi bilgisayar programları kullanmaktadır.

Ayrıca çalışacağımız firmaya, yapacağımız işlere göre pek çok ufak yazılımlar da karşımıza çıkacaktır.

Sonuç olarak, Autocad ve Ms Office programları dışında, öğrenilecek program iyi seçilmelidir. Çalışacağımız alanda, işimize yarayacak programları kullanmalıyız. Çünkü zamanımız her donanımı kazanmak için yeterli değildir. Faydalanmayacağımız donanımları kazanmak anlamsız ve zaman kaybıdır. Bunun için de önce, hangi alanda uzmanlaşmak istediğimize karar vermeliyiz. Hem bilgisayar  hem bilgi donanımı olarak bu alanda kendimizi geliştirmeliyiz.

Teşekkürler

Başarılar…

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (47)

  1. Birsürü secmeli ders var 1.sımıfa baslıcam sımdıden cok stres yaptim programlari öğrenme acele ediyorum bıraz kafam karısık bu sap2000 falan okul hayatımda öğrencekmiyim gerrkirse kurslara giderim..

    İkinci sorumda alan secmek gerektigini söylediniz bu alan nasıl secılır yanı en iyi suan lzım olan alan hangisidir acaba. Yapı betonarme,proje yönetimi alanlarını düsünüyorum ama hic bilgim yok biraz anlatırmısınız bu 3 alan ayrımı oluyor yüksek lısans da proje yönetimi ile yapı alanları farklı mesela

    • merhaba

      neden stres yapıyorsun? daha 1.sınıfta stres yaparsan geleceğe yatırım yapacağın tüm eğitim öğretim ve iş hayatını olumsuz etkilersin. Acele etme, hreşeyin zamanı var. Gezip tozmanın da, birşeyler öğrenmenin de, çalışmanın da. Öncelikle unutmaman gereken, gerçek başarı, mesleki bilgi ve beceriler kadar sosyal bilgi ve becerilere de bağlıdır. Hatta sosyal bilgi ve beceriler, özellikle bizim meslekte daha da ön plana çıkabilir. Sap2000 den önce, yabancı dil, yurtdışı eğitimi, hobiler, sosyal ve kültürel aktiviteler önceliin olmalı senin. Mezun olduktan sonra 1 ay kursa gider sap2000 öğrenirsin; ancak bu saydıklarıma iş hayatında çok vakit ayıramayabilirsin.

      En iyi alan şudur denilemez. O zaman diğerlerine ne gerek var ? Herkes oraya gitsin. Mesleki dersler başladıkça alanları tanıyacaksın ve yatkın, ilgili oldugun alana yöneleceksin. Önce arkana yaslan ve sakin ol :)Aykutca kategorisindeki yazılarımı oku, sana pek çok konuda fikir verecektir. Başarılar

  2. yazılarınız için teşekkür ederiz, gerçekten yardımınız çok dokunuyor. ama bu yazınız biraz karışık olmamış mı? ya da ben anlayamadım. tamam autocad ve office programlarını biliyoruz diyelim. projeci olacaksak hangi programı öğrenmemiz gerekli? pek bi bilgim olmadığından soruyorum bu programları kaçıncı sınıftan itibaren almalıyız?

    • merhaba

      yorumunuz için teşekkür ederim.

      Yazımda aslında karışıklık yok, sadece hangi programı öğrenmelisin sorusuna direkt olarak cevap vermedim. Veremem de. Zaten yazının olayı da o. Onlarca program var. Ben proje yönetimi alaında çalışan birisiyim, bir statikçiye nasıl program önerebilirim :) Yazının ana teması hangi programı bilmeliyim adı altında işe yaramayan onlarca program önerilmesi ile alakalı bir uyarıdır.

      Şöyle demişim: “Sonuç olarak, Autocad ve Ms Office programları dışında, öğrenilecek program iyi seçilmelidir. Çalışacağımız alanda, işimize yarayacak programları kullanmalıyız” Bana kalırsa programlar en en erken 3 sınıfta, okurken öğrenilmek isteniyorsa 4 sınıfta, iş alanıyla alakalı staja paralel öğrenilmelidir. Daha öncesi erken olur, çünkü pek fazla mesleki ders bile alınmamıştır. Program bilgisi havada kalacaktır. Burada önemli olan kilometretaşı çalışacağın alana kadar vermektedir. Öncesinde öğrendiğin program, benim sap2000 bilgisi gibi işe yaramayan bir donanım olarak kalacaktır. Hangi programı öğrenmeliyim sorusuna gelirsek; projeciler için şu başlığa bakabilirsin :
      http://yapisor.com/949/betonarme-statik-proje-acisindan-hangi-programi-onerirsiniz
      http://yapisor.com/9/bir-muhendis-hangi-bilgisayar-programlarini-bilmeli

      başarılar

  3. merhaba,ben şuan 12. sınıf öğrencisiyim ve inşaat mühendisliği bölümüne gitmek istiyorum ancak ben bu autocad gibi programları hiç bilmiyorum biz bu programların eğitimini üniversitede mi alıyoruz bu nasıl oluyor ?

    • merhabalar

      evet mesleki programları üniversitede öğreniyorsunuz

      • Fatih Ergün 6 yıl önce

        hocam ne yazıkki mesleki programları okulda filan öğrettikleri yok siz hangi üniversitede okudunuz merak ettim

        • Merhaba

          Üniversite öğretiyor demedim zaten :) Orada bir yanlış anlaşılma olmuş. Soruyu soran arkadaş lise öğrencisi, ben ona üniversite döneminde öğrenildiğini aktarmaya çalıştım. Ben ytü mezunuyum, Autocad teknik resim dersinde öğretildi, exceli betonarme yapı tasarımı dersinde cross yöntemi, deprem hesabı gibi uzun ve tekrarlı hesapları yaptırmak için kurcalarken öğrendim. Word’u de hesap raporu hazırlarken öğrendim. Sap2000 ‘i de aynı şekilde betonarme ve çelik yapı tasarımı derslerinde öğrendim. Bitirme tezimde de alternatif çözüm için kullandım. Allpile programını da bitirme tezim için öğrendim. Ms Projectin temelini inşaat yönetimi dersinde kritik yol metonudu doğrumaka için öğrendim. Üniversite direk size ders vermez, fakat programları öğrenmenize vesile olacak ödevler verir diyelim. Bitirmeyi proje yönetiminden alan arkadaşlar ms project, primavera öğrendiler. Ha bu tezler yapılırken, programlar çok temel seviyede öğreniliyor elbette. Gerisi de sizin kursa gitmenize veya eğitim videoları izlemenize kalıyor.

  4. Oğuz Çöplü 6 yıl önce

    hocam öncelikle iyi günler ve yeni yılınız mutlu ve huzurlu geçsin…
    ben son sınıf inş. mühendisiyim ve programlar üstüne ilerlemek istiyorum özellikle de hocalarımın anlata anlata bitiremediği (BİM) programı şu anda revit biliyorum ve naviswork başlamayı planlıyorum ama mesleğe nasıl adım atacağımdan hiç bir bilgim yok ve kendimi çok yetersiz olarak görüyorum ve son olarak inş müh. kendi işlerini kurmadıkları sürece maddi olarak tadmin olamazlarmı yada işi bilince fazlasınımı isterler?

    • Merhabalar

      BIM ve maaş konusunda sektördeki durumlar hakkında yazılarım var, sitemde arama yaparak bulabilirsin. Kendini yetersiz hissetmene gerek yok, son sınıfta BIM gibi bir alana adım atman, revit ve navis öğrenmek seni gayet fazla kılıyor.

      Başarılar

  5. Sedat Yılmaz 6 yıl önce

    Merhaba hocam. İnşaat müh. 2. Sınıfım. Yurt dışı egtiminden kastınız nedir acaba. Okul bitmeden nasil yapıcaz bunu? Ve inşaatta amele olarak çalışmanın faydasi olurmu çalıştım cunku :Dd teşekkürler.

  6. Hocam merhabalar. Proje yöneticisi olduğunuzu belirtmişsiniz. İleride iyi bir proje yöneticisi olma hedefinde olanların excel ve autocad dışında hangi programları öğrenmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

    • Ms Project, Primavera, sadece projeyi inceleyebilecek kabiliyette 3d program kullanım becerisi

      • Peki bir proje yöneticisi adayı için BIM’i öğrenmenin ilerisi için fayda getireceğini düşünüyor musunuz?

        • BIM hakkında derinlemesine bilgim yok, fakat genel bilgim şu şekilde: BIM gelişmiş ülkelerde daha yaygun uygulanan, ülkemizde de yavaş yavaş kapsamı artan ve teorisi ile birlikte pratiği de gelişen yeni nesil bir proje yönetim tekniğidir. Şuan Rönesans firması bu sistemi deniyor ve kendi bünyesinde bir ekip kurma eğiliminde ise, kimi devlet projelerinde dahi uygulanıyorsa, bunun en büyük göstergesidir. Ben önünü açık görüyorum ve bu alanda kalifiye personel bulmak çok zor. Bu yıllarda BIM’e yönelenlerin, ileride daha seçkin olacağı kanaatindeyim.

  7. Merhabalar yazınız gerçekten çok faydalı olmuş. Benim bir sorum olacak: ms office öğrenin diyorsunuz ama ben yıllardır kullandigim, gerek ödevlerde gerekse farklı şeylerde kullandigim bir program. Yani çocukluktan beri kullandigim bir program. Şimdi ben bu programi biliyor muyum yoksa bildigimi mi zannediyorum? Teknoloji ile aram iyi olduğu için office programi ile bircok yazi yazma firsati buldum.

    • merhaba

      excel üzerinden gidelim; düşey yatay ara, koşullu biçimlendirmeler, pivot table, veri doğrulamalar, ad yöneticisi, grafik oluşturmalar

      bunlar bizim meslekte ofis işlerinde çok sık kullanılan bazı özelikler. Mesela bunları aktif olarak kullanıyor musun? Yoksa sadece exceli 4 işlem olarak mı kullanıyorsun? Eğer ilk dediğim gibiyse, meslek hayatında yetecek kadar biliyorsun, sadece firmaların kendi formatlarına adepte olman gerekecek. Fakat eğer sadece kenarlık ekleyip 4 işlem yaptırıyorsan, o zaman bildiğini sanıyorsundur benim öğrenclik halim de dahil pek çogu gibi :)

  8. merhaba ben insaat muhendisligi ikinci sinif ogrenciyisim ve ilerde ofis muhendisi olmak istiyorum.. celik projelerini cizebilmem icin hangi programlari bilmem gerekiyor?

    • Merhaba

      Autocad, Tekla, Sap2000 programlarını öğrenmeniz gerekmektedir. Ayrıca yapılar bir bütündür, artık çelik ve beton karma yapılar inşa ediliyor. Bu doğrultuda sta4cad öğrenmenizi de öneririm.

      • Muhammed enes bulut 5 yıl önce

        Merhabalar sorum olacak ileride baraj, sulama projelerinde çalışmak istiyorum öğrenmem gereken en iyi programlar hangileri Teşekkür ediyorum.

  9. sanki bir müdendis sadece tekbir program kullanmak zorunda, iyi bir inşaat mühendisi en az 3 tane çok bilinen program kullanabilmesi gerekir.

  10. Selamlar,

    Saha mühendisi olarak Autocad ve excel dışında Bilmemiz gereken programları yazmanızı rica etsem :)

    • merhaba

      iş programı için primavera ve ms project
      projeye bakıp gerekli doneleri çıkaracak düzeyde revit, tekla ve sketchup aşinalığı ( ihtiyacınız olmaz belki de fakat kişisel gelişim için aşina olmak da fayda var)
      raporlamalarda şov yapabilecek kadar, basit düzeyde photoshop bilgisi
      çok çok çok ileri excel, ( hayatı 10 kat kolaylaştıran program) biliyoırum demekle yetinmeyip, ileri düzeyde biliniz
      iyi düzeyde word
      sunumlarda şov yapacak kadar power point

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir