İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Teknolojileri
  3. İnşaat Sektöründe Sanal Gerçeklik

İnşaat Sektöründe Sanal Gerçeklik

featured


Sanal Gerçeklik Nedir?

sanal gerçeklik nedirBu konuya detaylı değinmeyeceğim, sanal gerçeklik teknolojisinin ne olduğunu derinlemesine  öğrenmek istiyorsanız, çeşitli teknoloji platformlarında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Özetleyelim, bir sanal gerçeklik cihazı ile, (gözlük, monitör vb.) kullanıcının sanal bir dünya ile etkileşiminin sağlanmasıdır. Bu yazımızda, 2000li yılların başında, geleceğin teknolojisi olarak adledilerek adından çok sıkça bahsettiren bu teknolojinin, inşaat sektöründeki yerini ve geleceğini ele alacağız.

 

İnşaat Sektöründe Sanal Gerçeklik Teknolojisi

Sanal gerçeklik teknolojisinden bahsederken, kullanıcının sanal dünya ile etkileşimi dedik. Burdan yola çıkarak, bu teknolojinin gelişmesi ile diğer tüm sektörlerde olduğu gibi, inşaat alanında da yapılabileceklerin muhteşem şeyler olduğunu hayal edebilirsiniz. Hayal etmeye başlamadan, hayli hazırda bu teknolojinin sektörümüzde yerini almış kullanımlarını inceleyelim. Hemen araya kısa bir kavram daha sokmak istiyorum : Augmented Reality. Türkçeye “genişletilmiş gerçeklik” veya “zenginleştirilmiş gerçeklik” gibi terimlerle girmiştir. Sanal gerçekliğin versiyonu olup, inşaat sektöründe kullanılmaya başlanmış olup, gelecekte önemli bir yere sahip olacaktır. Bu yere birazdan değineceğiz. Şimdi sanal gerçekliğin sektörümüzdeki uygulamalarına devam edelim :

 

Maketten Sanal Gerçeklik Teknolojisine

 

DKY İnşaat, sanal gerçeklik ile proje satışı konusunda ilk adımı atan firmalardan. DKY Konut Deneyim Merkezi’nde D VR gözlük ile 3 boyutlu proje deneyimi sunmaya hazırlanıyor.

saanl gerçeklik ile emlak satışı 2saanl gerçeklik ile emlak satışı

 

 

 

 

3d Konut ise, zenginleştirilmiş gerçeklik teknolojisini aktif bir şekilde kullanmaya başladı. Bu teknoloji ile uyumlu maketler yaparak, tek düzlemdeki maketlerin, akıllı cihazlarda 3 boyutlu şekilde incelenebilmesini sağlıyor.  Böylece, projenin sunumu daha verimli hale geliyor.

3 boyutlu emlak maketi

 

Viar Dijital, sanal gerçeklik teknolojisi alanındaki hizmetlerini, inşaat sektörü için de sürdürüyor.Aşağıdaki sanal gerçeklik sunumu ile Viar Dijital, bu teknolojinin emlak-gayrimenkul alanındaki kullanımınına dair bir örnek gösteriyor. Artık satışlarda maket devri bitiyor, sanal tur başlıyor :) Maketten bakarak hayal etmeye son. Evinizi veya ofisinizi almadan, hatta daha kazısı bile başlamadan içine girip gezebiliyorsunuz.  

Vitra da sanal gerçeklik alanında adım atan yapı firmalrından birisi.

VitreAlity adı ile başlattığı bu teknolojik açılım sayesinde, artık Vitra ıslak hacimlerini 3 boyutlu inceleme fırsatı bulabiliyorsunuz.

 

 

İnşaat Sektöründe Sanal Gerçeklik Geleceği

Buraya kadar sektörde aktif olarak kullanımlara örnek verdik; bunlar sadece örnek, benzer pek çok kullanımda bulunan firma bulunmaktadır. Şimdi ise bu teknolojinin sektördeki geleceğini hayal etmeye  başlayalım. Henüz proje aşamasında bir binayı, bu gözlüğü takarak gezebiliyorsunuz, gelecekte sanal gerçeklik teknolojisi ile bir yapı yapılmadan onu sanal dünyada inşa edebileceksiniz.  Harika değil mi  ? İnsan-Ekipman-Yapı etkileşimini, 3 boyutlu sanal dünyada test edebiliyorsunuz. Bu zaman, para kaybı ve diğer tüm risklerin sıfıra inmesi demektir. Bir detayı çözerken, bie yapı elemanını tasarlarken, montajını yaparken, bir iş makinasını kullanırken vs. inşaatın her aşaması sanal dünyada prova edilebilecek.  Bu profil buraya montajlanabilir mi ? Bu makina buraya girer mi ? Pompa buraya yetişir mi ? vs. bunlar akla gelen basit örnekler, tasarımdan montaja tüm aşamalar sanal dünyada test edilebilecek. Proje ekibi, yapıyı önce sanal dünyada tasarlayacak, böylece tüm uygunsuzlukları reel tasarıma geçmeden farkedecektir. İmalat ekibi, imalat öncesinde sanal ortamda yaptıgı testler sayesinde, gerçek hayatta daha hatasız imalatlar çıkaracak, sorunları önden görebilecektir. Aynı şekilde makina ve ekipman kullanıcıları da. Son kullanıcı ise, yapıdan önce sanal versiyonunu gezebilecek, son halini en başında görerek gerekli müdahaleleri yapabilecektir. Maket devri kapanıyor, sanal gerçeklik devri başlıyor demiştik :)

Şuan için bu teknoloji daha çok emlak satışlarında kullanılmaya başlasa da, ileride sektörün her alanına yansıyacaktır.  Laboratuvar deneylerinden, bina yıkımlarına kadar. Sonuçta sanal dünya modellendikten sonra, yaşamanın sınırı yok :) Bu teknolojinin hızla gelişmesini ve neslime yetişmesini iple çekiyorum.

Bu teknoloji aynı zamanda yeni bir iş kolunu da beraberinde getiriyor. Aşağıda Revit vb. programlar ile entegre çalışan bazı VR cihazlarından örnekler var.  Revit to VR kavramı ile, hayli hazırda 3 boyutlu tasarımımız var ise, bunu VR gözlükleri sayesinde sanal alemde yaşamak mümkün.

 

 

 

Yukarıda değindiğim Genişletilmiş Gerçelik Kavramı ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/augment-kafanizdaki-tasarim-aninda-3-boyut.html

Zenginleştirilmiş Gerçeklik, bakışımıza 4. boyut kazandıracak. Nasıl mı ? Şantiyede gezerken; bu duvarda tesisat geçiyor muydu? sorusunu gelecekte sormayacağız. Zenginleştirilmiş gerçeklik bunu bize gösterecek. Yani bu teknoloji, yukarıda paylaştıgım yazımda anlattığım kadarıyla da kalmıyor, tefrişatın ötesinde, pek çok şekilde inşaat sektöründe kullanılabilecek. Günümüzdeki VR ve gelecekteki imkanları, bekleyelim; görelim :)

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap