İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Aykutca Bilgi ve Tavsiyeler
  3. Mezun olunan üniversitenin önemi

Mezun olunan üniversitenin önemi

featured


Pek çok inşaat mühendisi adayının kafasını kurcalayan bir soru : ” Mezun olduğum üniversite önemli mi?” Bu soruya kendi deneyimlerim çerçevesinde cevap vermek istedim. Bence önemli, hem de çok önemli! Bu konuda ” önemli olan kendini geliştirmek”, ” iş hayatı ile okul çok farklı, önemli olan iş hayatındaki deneyimlerin” gibi düşünceler mevcut. Ben bu düşüncelerden yola çıkarak birşeyler söylemek istedim.

Evet arkadaşlar üniversitede aldığımız eğitimler, iş hayatı için yetersiz. Çünkü üniversitede bize uygulama değil o uygulama için gerekli olan teorik bilgiler gösterilmektedir.  Ama bu demek değil ki üniversite eğitimi gereksiz, önemsiz. “İş hayatı ile üniversitede edinilen teorik bilgilerin alakası yok” düşüncesi, ancak inşaat mühendisi ile işçiyi  farksız görebilen bir kişide olabilir. Üniversite eğitimi bizlere mühendislik bakış açısını kazandırmayı, mühendisliğin temelindeki düşünceyi verebilmeyi, yüzyılların birikimi olan kuralları, teoremleri öğretmeyi amaçlar. İnşaat mühendisini bir işçiden farklı kılan onun eğitimidir. Bir olaya mühendis olarak bakabiliyorsak bu aldığımız eğitimin sonucudur.  İşin nasıl yapıldığını sorsan işçi de cevap verebilir. Mühendislik onun neden yapıldığını bilmektir. Problem çıktığında çözüm üretebilmektir.  O işi programlayabilmektir.  İş hayatında nasıl? sorusunun cevabını öğreniriz. Ancak neden? sorusuna vereceğimiz cevaplar aldığımız eğitimdedir. Bu nedenle üniversite eğitimi, bu eğitimin kazandırdıklarının farkında olmayanların söylediğinin tam aksine, çok önemlidir. Tabi  o eğitimi hakkını vererek alınabildiyse.

Gelelim mezun olunan üniversite neden önemli ? sorusuna. Öncelikle şunu söylemek isterim, elbette “bir mühendis kendini ne kadar geliştirebilmişse o kadar mühendistir.” Çok iyi üniversitelerden mezun olup da boş mezun olan mühendisler olduğu gibi, daha arka sıralardaki üniversitelerden mezun olup çok başarılı olan, kendisini iyi yetiştirmiş mühendisler de var.  Ancak şu var ki: kendini yetiştirme isteği kadar bunun yapılabileceği imkanlar da önemlidir.  Bu nedenle ki üniversite de , bulunduğu şehir de önemlidir. İstanbul, İzmir, Ankara vb. büyük şehirler ile daha az gelişmiş şehirlerin durumlarını düşünelim ve bir kıyaslama yapalım. Kesinlikle şehrin gelişmişliği ile orada sahip olunabilecek imkanlar  farklıdır. Nedir bu imkanlar? teknik geziler, seminerler,  mesleki kurslar…  daha çok fazla örnek verilebilir. Büyük şehirlerde, çok daha ileri mühendisliğin kullanıldığı yapılarda staj, teknik gezi imkanları, daha kaliteli kurumlarda kurs imkanları olacaktır. Okulların, kurumların, en basitinden İMO’nun verdiği seminerler bile büyük şehirlerde çok daha fazladır. Bu imkanların fazlalığı ve kalitesi kesinlikle şehirden şehre farketmektedir.

Önerilen İçerik :   #Evdekal Nasıl Fırsata Dönüşür?

Üniversiteleri karşılaştıracak olursak, açalım üniversitelerin müfredatlarını karşılaştıralım. Neden lisans ya da yüksek lisans için gidilecek bir ülkedeki müfredatlar kıyaslanır, verilen eğitimin kalitesine bakılır da , iş kendi ülkemizdeki üniversitelere gelince ” üniversitenin önemi yok” olur. Müfredatları kıyasladığımız zaman göreceğiz ki ders çeşitliliği konusunda önemli farklılıklar var. Mühendislik deyince öne çıkan ve kendisini ispatlamış üniversitelerde verilen mesleki dersler, projeler, seçmeli dersler, diğer üniversitelerde ya hiç yok ya da daha kısıtlıdır.  Bu tür proje derslerinde çalışmış, kendi seçtiği alanda  ders alabilmiş bir mühendis adayı ile diğer mühendis adayını bir tutmak da bence doğru değildir. Laboratuvar imkanları olsun, okuldaki mesleki kulüp zenginlikleri ve bunların faaaliyetleri olsun, okuldaki seminerler, kurslar gibi diğer mesleki aktiviteler olsun, okul kütüphanesinin zenginliği olsun, okuldaki hocalar olsun bunlar da üniversitenin kalitesine göre değişmektedir ve  bir mühendis adayının yetişmesinde son derece önemlidir. Kendisini yetiştirmek isteyen iki mühendis adayının birisinin bu imkanları varken diğerinin olmadığını varsayıp düşünürsek, neden üniversite önemli sorusuna daha sağlıklı cevap verilebilir.

Ben mezun olduğum lisenin artısını üniversite hayatım boyunca çok fazla hissettiğim gibi, mezun olduğum lise ve üniversitenin farkını da iş hayatında bir o kadar hissediyorum. İş ilanlarına bakacak olursak, pek çoğunda genelde iyi üniversitelerin tercih sebebi olacağı yazmakta. Bu sadece üniversitenin adından değil yukarıda saydığım farklılıklarından kaynaklı bir ayırım. Bazıları bu ayırımın sadece iş görüşmelerinde olacağını, üniversitenin adının sadece ilk aşamada fark yaratacağını düşünüyor. Kendini geliştiren mühendisin daha başarılı olacağı konusunda tartışma yapmak zaten gereksiz. Fakat bir yanda  daha fazla imkan ile diğer yanda  daha kısıtlı şartlarda kendisini geliştirmeye çalışan mühendis arasında iş hayatında da üniversitenin adı kadar fark olacağını, sadece mühendislik değil tüm diğer meslekler için de bu farkın geçerli olduğunu düşünüyorum.

Önerilen İçerik :   Yabancı Dilde Mühendislik Eğitimi

Ayrıca Türkiye’deki ceo profiline bakacak olursak, %70 den fazlasının Boğaziçi, Odtü, İtü , Yıldız Teknik Üni., İstanbul Üni., Marmara Üni, Hacettepe Üni. gibi üniversitelerden olduğunu görmekteyiz. Bu da yine üniversite farkının bir göstergesidir diye düşünüyorum.

Son olarak bu konuya nokta koyacak bir alıntı yapıyorum: ” Mühendisliğin mayasını okulda alırsın, hamurun piyasada yoğurulur” yani istediği kadar iyi yoğrulsun, mayanın farkı her zaman hissedilir diyorum ve yazımı burada tamamlıyorum.  Okuduğunuz için teşekkürler.

Aykut Özdemir

İnşaat Mühendisi

 

 

İlgili Anket:

Sizce mezun olunan üniversite önemli mi?

Sonuçları Göster

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

Baret hayat ve sicil kurtarır! by @ykuT

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (48)

  1. odtü boğaziçi diyorsunuz ama gazi inş müh odtüden bi kaç sıra önde türkiyenin 3. en iyi fakültesi

    • odtü yazmışım boğaziçinden bi kaç sıra önde 1. sıra odtü 3. sıra gazi geliyor inşaat mühendisliğinde

  2. barış h 11 yıl önce

    İTÜ inşaat müh. öğrencisiyim. Daha öncesinde önlisans okudum ve birkaç iş deneyimim de oldu. Çok istediğim işlere kabul edilmemek, verdiğin emeğin karşılığını alamaman ve parasal konulardaki davranışlarla ilgili şunu söylemek istiyorum; ne yazık ki ülkemizde her şey etiket ve torpil. Bu yüzden 43 yıl sonra bile İstanbul’un köprüsünü tamamen kendimiz yapamamaktayız.

  3. eşit ağırlık öğrencisiyim ama inşaat mühendisliği düşünmeye başladım ve kazanabileceğim üniversiteler sınırlı.muhtemelen tekirdağ namık kemal , balıkesir ün. bu üniversitelere ya da aynı seviyede başka bir üniversiteye gidebilicem.sizce böyle bir karar almam ne kadar doğru olur ? Ve mezun olduktan sonra ne gibi sorunlarla karşılaşabilirim ?

  4. Merhabalar hocam yazılarınızı özenle okuyor ve teşekkür ediyorum. Benim kişisel bir sorum olacak . İş hayatında bulunan birisi olatak Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunlarına bakış nedir ? 2. Sınıf öğrencisiyim bunu stajımda belki anlıycam ama yine de size sormak istedim . Kolay gelsin

    • Benim aynı şantiyede çalştığım 2 KATÜ mezunu arkadaşım oldu, okuldan mıdır, karadeniz havasından mıdır bilemem :) tabir-i caizse “cıva gibiler”di. Onları referans alarak iyi yetiştirildiğini düşünüyorum, teknik üniversite etiketi olması da iyi bir izlenim bırakıyor diye düşünüyorum

    • Aykut Özdemir’i ve değerli yazılarını yeni keşfetmeme rağmen burada bir KTÜ’lü görmek beni çok memnun etti. Yolunuz açık olsun!

  5. hamdi tursu 9 yıl önce

    cogu ust duzey firma ve kurumsal yer herzaman etikete bakar. sen kendini odtu mezunundan daha fazla gelistirmissindir, 7 dil biliyorsundur. Ama bunlar cogu firmanin insan kaynaklarinda senin cvne bakan adamin umurunda bile degil, direk bilgisayarada ilk yaptigi sey belli okullar harici yollanan cvleri cop kutusuna yollamak.

    toplumda biule odtu mezunu vay be lafini cok duymussunuzdur, bu toplumun yansimasidir aslinda.

  6. Atakan SEKİN 9 yıl önce

    aykut hocam ben yazılarınızın çoğunu okudum cidden çok yararlı yazılar ve yorumlarınız geleceğimiz için gerçekten önemli basamaklar benim size sormak istediğim hocam ben bu sene tercih yapacağım ve büyük ihtimal aksaray üniversitesi inşaat mühendisliğine gideceğim bölümden mezun olduktan sonra is bulma imkanım konusunda ve belirli üniversiteler yani itü odtü yıldız ve ege gibi üniversitelerin dışındaki diğer anadolu üniversitelerinde aranan özellik çalışma yılı gibi fikirler duydum size sormak istediğim bir çok şey var bana ulaşabileceğim bir hesap verirseniz çok sevirim lütfen yardımcı olun hocam tercihlerime 6 gün kaldı

  7. Merhaba , öncelikle deneyimlerinizi ve bu tartışma platformunu açtığın için Teşşekkür ederim aykut bey.Benim sorum ise ; ben meslek lisesi inşaat teknolojisi , ön lisans inşaat teknolojisi mezunuyum ve babam inşaat sektöründe bende çocukluktan buyana inşaat sektöründe yetiştim ve bu sene dgs girdim ve derece yaptım şimdi bunları anlatmamın sebebi ise önümde 2 şık olması yıldız teknik üniversitesi mi yoksa akdeniz üniversitesini bu 2 üniversiteden birini tercih etmede kararsızım kararsızlığım ise şu sebeplerden ; hangi üniversitede okursam okuyayım memleketim antalayaya geri dönücem bu sebepten dolayı akdeniz üniversitesinde okuyup burda çevre edinip sektöre daha yakın olmam mı yoksa yıldız teknik üniversitesinde hocaları ile kendi kanıtlamış bir üneversitede mi devam edeyim.Bu soruyu size sormamın sebebi Cw baktım yıldız teknik mezunu olmanız orda okumuş birinin görüşleri benim için önemli cevapladığınız için şimdiden Teşşekkür ederim.

    • merhaba

      tercihin ne yönde oldu bilmiyorum ama, zate memleketinde ailenden ve senden gelen bir çevre vardır, orda çalışırken genişlemeye devam edecektir, istanbul’da okuman diğer hepsini geçtim; hayat ufkunun genişlemesi açısından önemlidir diye düşünüyorum, akdenizde okusanda bence değişim programı ile yurtiçi veya yurtdışı farklı üniversitelerde 1 seneni geçirmeni tavsiye ederim.

      başarılar

  8. can yildirim 9 yıl önce

    Aykut Bey ve cevap yazan diger arkadaslarin hepsine selamlar;

    yaziya kesinlikle katiliyorum. Universiteler arasi kiyas ve kalite farklari; imkanlari ve okullari cok populer olan avrupa ve amerika da bile bariz olarak yapilirken, malum turkiye de bunu goz ardi etmek mumkun degildir. Gonul isterdeki guzel ulkemizde butun okullar oxford, berkeley ayarinda olsun:) Ancak is hayatinda bunun farkli ornekleride var. Mesela; prestijli bir ispanyol musavir firmada beraber calistigim muhendis bir buyugum vardi. Nigde Universitesi (kesinlikle kucumseme kotuleme amacim yoktur) mezunu olmasina ragmen Turkiye nin en iyi firmalarinda iyi pozisyonlarda calisma gecmisine sahipti. Ve bu saglam gecmis calisma referanslari sayesinde yurtdisinda ve turkiye de is yapan yabanci musavir firmalarda cok iyi sartlarda calismaktaydi. Acikcasi ogrendigimde baya sasirmistim. Verdigi cevap “Son 5-6 yildir onlar beni buluyor, ben seciyorum” idi. Ornek olarak ben de cukurova univ. mezunuyum. Klasman olarak tepelerde olmayan ama gayet saglam olan bir okuldan mezunum. Son 1.5 senedir Rusya da turkiyenin en buyuk firmalarindan birinde calisiyorum.(Isim vermiyorum, reklama gerek yok :P) Firmaya tamamen cv im sayesinde kabul aldim. Yani ozetle; okul kesinlikle ama kesinlikle cok buyuk bir arti ama guzel ve kaliteli projelerle edinilen calisma tecrubeleri de buyuk firmalarin ve iyi pozisyonlarin kapisini aralamaktadir. Yeterki uzmanlasmak istedigimiz departmani secip (saha, kalite kontrol, planlama, kesin hesap/hakedis, statik hesap/analiz, celik konstruksiyon vs..) en iyi olmaya calisalim. Saygilarimla,

  9. merhaba aykut abi bi sorum olacakti insaat muhendisligini tavsiye edermisniz?

  10. Meraba Aykut ben Gaziantep Üniversinde hazırlık öğrencisiyim ama hazırlıkta kaldım VE size sorum şu devam mı etmeliyim yoksa aklımda olan Balıkesir üniversitesine mi gitmeliyim ???????

    • merhaba

      2 üniversitenin de eğitimi hakkında bilgim yok. balıkesir de hazırlık yok mu ? orayı tercih etme sebebiniz nedir onu tam olarak belirtirseniz fikrimi söyleyebilirim

      • Söyle izah edeyim benim gaziantep hazırlıkta 2. Defa kalıyorum ben de puanım yetebileceği en iyi olarak Balıkesir üniversite tercih etmeyi düşünüyorum ama şu da var birde yaz okulu var ya yazın burda kalıp hazırlığı bitirmek için uğraşıcam yada yaz okuluna gitmeden Balıkesir üniversite ne dilekçe verip o üniversiteye gideceğim ama bu iki seçenek te çok kararsızım bana bir tecrübelerinizden bir tavsiyede bulunur musunuz inşaat mühendisliği adına hangi tercih daha iyi ?????

        • yabancı dil önemli, 2 defa hazırlıkta kalıyorsan, bu yapamadıgından değil yapmak istemediğinden dolayıdır. bir mühendis adayı, hazırlıgı çalışırsa bitirebilecek kapasitededir. bana kalırsa yolun başındayken hangi üni olursa olsun yabancı dile önem ver, bizim sektörde diğer her sektörde oldugu gibi önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir