İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat İş İlanları ve Kariyer İpuçları
  3. Özel mi? Devlet mi ?

Özel mi? Devlet mi ?

featured


Özelde mi? yoksa devlette mi? sorusuna çalışanlardan aldığım cevaplar doğrultusunda bir yazı derledim. Konuyla ilgili fikirlerinizi yorum olarak paylaşırsanız daha geniş ve sağlıklı bir rehber olacaktır. Teşekkürler

 

Özelde Çalışmanın Artıları:

  • Kendini geliştirme imkanı daha fazla. Bu devlette kendini geliştiremezsin demek değil. Ancak devlette işler daha monoton iken (özel sektöre göre) özelde daha farklı işleri tecrübe edinme, daha fazla yenilik ile tanışma fırsatı vardır.
  • Uzun vadede maddi açıdan daha iyi şartlarda çalışılabilir.
  • Çalışma koşulları hareketli, tempolu kişiler için daha uygundur. 
  • Yurt dışı iş imkanı çok daha fazladır.
  • İş imkanı kesinlikle daha çoktur, iş bulma daha kolaydır.

 

Özelde Çalışmanın Eksileri:

  • İşin garantisi yok. Uzun vadede yüksek maaş garantisi de yoktur. Karın tokluğuna çalışan  mühendisleri de unutmamak lazım.
  • Yoğun iş temposu ile sosyal hayat ve aile yaşantısı olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
  • Daha stresli bir iş ortamı vardır.
  • Sektörün kriz durumundan daha kolay etkilenebilirsin.
  • Firmana ve çalışma alanına bağlı olarak, sigorta ve maaş ödenmesi konusunda, haftalık ve senelik izin konusunda sıkıntı yaşayabilirsin.

 

Devlette Çalışmanın Artıları:

  • Özel sektördeki esnek çalışma saatleri ve yoğun iş temposuna kıyasla mesai saatlerinin belirli olması, hafta sonu tatili, senelik izin şartlarının daha iyi olması ve devlette çalışmanın getirdiği bazı sosyal hak ve imkanla, daha düzenli bir yaşam
  • Maaş şartlarının kısa vadede daha iyi olması. Özel sektörde yeni mezunlar 1000-2000 tl arası çalışmaktayken devlette daha fazla maaş alabilmektedirler.
  • İş garantisinin olması. Bkz: “Sırtını devlete dayamak”
  • Özel sektöre  kıyasla daha sakin, stressiz bir iş ortamı
  • Devlette çevre edinme imkanı
  • Devlet memuru olmanın diğer bütün artıları, hakları
Önerilen İçerik :   ALARKO HOLDİNG İNSAN KAYNAKLARI PLANI

 

 Devlette Çalışmanın Eksileri:

  • İşlerin monoton olabilmesi ve zamanla sıkıcı bir iş hayatının olabilmesi, mesleki yönden tatminsizlik ve körelme
  • Siyasi etkenler
  • Zamanla özel sektöre kıyasla daha alçak kalan maaş skalası

 

Devletteki çalışma imkanları konusunda forum.memurlar.net sitesinden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ben faydalı olacağını düşündüğüm iki linki sizinle paylaşıyorum:

İnşaat mühendisliği hakkında merak edilen herşey

İnşaat mühendisleri için en iyi kurum?

Özetleyecek olursak, bu sorunun cevabı kişinin kendisinde bitmektedir. Mesleki  ve maddi açıdan kendimizi tatmin edecek şartları iyi düşünmeli, o şartlar doğrultusunda iş hayatımızı şekillendirmeliyiz. Ne devlet, ne özel sektör toz pembe değildir. Her iki tarafında kendisine göre + ları – leri vardır. Kendi içerisinde değişen şartları vardır. Özel sektörde  şantiye ile ofisdeki çalışma şartları çok farklıdır. Devlette de çalıştığın kuruma göre şartlar ve maaş değişebilmektedir.

 

 

Aykut ÖZDEMİR

İnşaat Mühendisi

 

 

Hangi alanda çalışmak istersiniz?

Sonuçları Göster

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

 

Geleceğe yönelik planlarınızı ertelemeyin. Unutmayın: Bugün, yarınkinden daha çok vaktiniz var.

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (41)

  1. inşaat mühendisliğine bu sene girmiş biri olarak nacizane şunları söylemek isterim. Azıcık aşım belasız başım diyen rahat yaşamayı seven kişi devlette çalışırsa daha iyi olur. Devletin imkanları günümüz itibariyle hiç de fena değil. Yok ben devlete girmem özelde çalışacağım diyende başlarda hiç para almamayı bile göze almalı diye düşünüyorum. Belki ilerde çok iyi bir hayatı da olabilir tabiki. Bence kişi ikisini de görüp tecrübe edinip ondan sonra kararını vermeli.. Bu arada yazı için teşekkürler Aykut Bey.

    • Mert Bey söylediklerinize katılıyorum. Bunun için diyorum zaten, önce hayattan beklentilerimizi iyi belirlemeli, sonra yolumuzu ona göre çizmeliyiz. Tabi hangi yola gireceksek, o yoldan geçenlere danışıp karar vermeliyiz. Ben teşekkür ederim.

  2. Bu ikilim arasinda kalanlar icin gercekten mükemmel bir yayim olmus.
    eminim bir cok mühendis arkadas buradaki fikirlerden yararlanacaktir.
    Google’de özelmi devletmi diye arattigimda bulmustum.Girdigime degmis favorilerime kaydediyorum…

  3. Devlet derim, özelde 6 sene çalıştıktan sonrada kamuya geçen biriyim. türkiyede insanlar özel sektöre hakettiğinden çok pozitif bakıyor, 6 yıl bana 60 yıl gibi gelmişti ve sanıldığı gibi büyük paralar dönmüyor. 4. Yılımı doldurdum kamuda inanın cennette gibiyim. Burda özel diyen arkadaşlar var, sanırım piyasası ve çalışma hayatını çok takip edemiyorlar. Tavsiyem kendi işinizi kurmak gibi durumunuz yoksa özelde boşuna debelenmeyin, devletteki 3 bin lira dışardaki 5 bin liradan çok daha kıymetlidir. Devletin güzel kurumlarına girerseniz haklınızda özel sektörde kalmaz zaten.

  4. ben henüz mezun olmadım ama oluca da iyi bir maaş ile başlamak istiyorum… özel sektörde tecrübeye göre para verdiklerinden dolayı ilk önce devlette çalışsak birkaç yıl sonra o tecrübe ile özel sektöre başlasak daha iyi olmaz mı…

    ve yüksek lisansın devlette olsun özel sektörde olsun maaşlara katkısı var mı?

    • Merhaba

      Yüksek mühendislere devlette bir miktar fazla maaş verildiğini duydum devlette çalışan arkadaşlardan ama kesin ve net bir bilgim yok. Özelde ise kurumsal bazı firmalar bkz: enka, yüksek mühendislere 100-150 dolar sanırım fazla maaş veriyor ( Enka’da çalışan arkadaşım bu şekilde olduğunu söylemişti). ÖZel mi devlet mi ? Şimdi şöyle bir durum var, ilk soluğu nerede alıyorsan devamı da öyle geliyor genelde. Devletin rahatına düzenine alışan özele geçmek istemiyor genelde. Özelde de en zor süreci atlatıp işleri yoluna koyabilmişsen, tam para kazanacakken devlete geçmek de istemezsin tabiki. Ayrıca şu da var, devlette edineceğin tecrübe farklı, özelde farklı. Yani devlette edineceğin tecrübe ile özel sektörde tutunamayadabilirsin. Tamamen çalışacağın kuruma, alana bağlı birşey. Bu nedenle bu tür planlar yaparken daha detaylı, oturaklı düşünmek lazım.

      Bol şans…

    • esmerin yazısını yeni farkettim, ben 6 yıl özelde çalıştıktan sonra kamuya geçtim, sen ise direkt olarak kamudan başlayıp, özele geçeme niyetindesin. Bu durumda ben biraz enayi mi oluyorum galiba :) İşin şakası kamuda da 4 yılı doldurdum. Kamuda işe başlayan bir kişin özele geçtiğini görmedim. Çok nadir giden olur. Çünkü sosyal hakların tam, mesai saatlerin düzgün ve yaşam standartları tutturacak kadar belirli bir seviyede ücret vede kamu içinde belli yükselme durumu varken, özele niye geçme ihtiyaçı hissedersin ki?? Devletten özele 10 kişi geçerse, özelden devlete 1000 kişi geçer. Yüksek lisans kademede faydası olur.Nasıl olsa mezun olacaksınız durumu o zaman görürsünüz ama sizden büyüklerin bir sözünü dinleyin.

  5. ben kırıkkale üni. inşaat mühendisliği bölümünden 2011 yılında mezun oldum, hemen askerliğimi yaptım. özel sektörde kurumsal firmada 6 ay projecilik (okul bitmeden başladım işe), yapıdenetim firmasında 6 ay hem proje hemde şantiye denetiminde çalıştım. okuduğum her yaz tatilinde çalıştım. şuanda özelde projecilik mi yoksa şantiyecilik mi onun arasında kaldım, işin temelinde devlet mi yoksa özel mi arasında da kaldım. benim babam devlet memuru ve sülalede inşaat müh. veya onunla ilgilenen kimse yok yani sermayem yok fakat ben özel sektörü istiyorum fakat sermayem olmadığı için özelde ilerisi nasıl olur tam bilemiyorum. ???

  6. bu karşılaştırma gayet kısa ve öz olmuş. dediklerinize katılıyorum kesinlikle kişinin tercihie kalmış. ben kamuya geçmeyi düşünüyorum. çünkü düzenli bir hayatı seviyorum ayrıca soayal aktivitelerimeve sevdiklerime zaman ayırmak istiyorum. şuan özelde çalıştığım için bunları tam olarak gerceklestiremiyorum. ama kamuya gecince rahtlayacagımı düşünüyorum. tüm meslektaşlarıma hayatlarında basarılar. umarım herşey gönlünüzce olur :))

  7. Bence çok fazla derin düşünmeye gerek yok. Her sene yaklaşık 10 bin civarında inşaat mühendisi mezun oluyor. Çok geniş bir sektörümüzde olsada yavaş yavaş piyasa inşaat mühendisine doyuyor. Bir 10 sene sonra devlet mi özel mi sorusunu soracak lüksümüz olmayabilir.Özel sektörde çalışan bilir, özellikle inşaat sektöründe mesailer çok uzundur. Bu sebeple yıpranma çok fazla olup, hayatınızda düzeni oturtmak çok zorlaşıyor. Evet özelde çalışan iyi paralar kazanabilir ama bu kazandığı parayı harcayacak vakti olmaz. Diyeceğim kamuya girmeye bakın.

  8. Ben son 7 yılı yurt dışında olmak üzere 10 yıldır özel sektörde çalışıyorum. Önümüzdeki yıl kamuya geçmeyi düşünüyorum. Gençlere tavsiyem yurt dışına cikacaksaniz evlenmeden önce çıkın. 5 yıldan fazla uzatmayin . Yoksa geriye kalanina yurt dışında devam etmek zorunda kalırsınız. Sürekli yurt içinde kalmak çevre , kariyer anlamında daha iyi olabiliyor. Yurt içinde beraber başladığımız firmada halen devam eden , pozisyonu maddi durumu ve çevresi daha iyi olan arkadaşlarım var. Yani başlangıçta elzem değilse hiç yurt dışına da çıkmamak daha iyi olabiliyor. Ama özelde ofis işleri disinda kendinize ve ailenizde hiçbir zaman yeterince zaman ayiramayacaksiniz . Hakkınızda hayirlisi. Herkese başarılar

  9. Burak Bozkurt 11 yıl önce

    Merhabalar. Ben lise mezunuyum. İlk girişte Tarih bölümü kazandım. Ama gönlüm İnşaat mühendisliğinde. Bu sene hazırlanıcam. Sadede gelelim,sizler terübelisiniz bana yol gösterin nasıl çalısayım nerden çalışayım? Tek hedefim inşaat! Matematiğim zayıfta olsa yapacağım,önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler şimdiden. :)

    • Merhabalar

      İnşaat mühendsiliğini kazanmak değil ki olay sadece, kazanıp başarılı olmak. Mühendislik hesap kitap işidir, sayısal yeteneğiniz eksik ise, kazansanız da gerek okurken, gerek çalışırken zorluk çekeceksiniz. Eğer eğitim olarak eksikliğiniz vrsa giderilir doğru çalışarak. Ama sayısal becerileriniz güçsüzse, bence daha yatkın oldugunuz alanlara yönelmelisiniz diye düşünüyorum. Bunun dışında, inşaat mühendisliğini kazanmaya yönelk özel bir program yok. Sonuçta ülkemizdeki eğitim ve sınav sistemi ortada. Sınava yönelik çalışacaksınız :) Başarılar

  10. Mahmut Tülü 10 yıl önce

    Öncelikle iyi gunler herkese Aykut Ozdemir’e cok faydali paylasimlari nedeniyle tesekkuru birc bilirim.Ben Izmir Yuksek Teknoloji Enstitusu’nde insaat muhendisligi ogrencisiyim.Ablamin mimar babamin enistemin ve 2 kuzenimin insaat muhendisi olmasi nedeniyle bu sektore hep ilgim oldu.Benim gozlemleyebildigim kadariyla egitim kalitesi olarak cok iyi olmayan bir universiteden mezun bir insaat muhendisi icin devlette calismak cok mantiklidir cunku ozelde kendini gelistirmek icin de universite temelleri cok onemlidir.buna o kadar inaniyorum ki puanim yettigi halde Yildiz Teknik Universitesi yerine Izmir Yuksek Teknoloji Enstitusu’nu tercih ettim. Ozel sektor icin kanimca saglam bir universite egitimi gerekiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir