İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Öğrenci, Staj ve Yeni Mezun
  3. Yeni Mezun İnşaat Mühendisi

Yeni Mezun İnşaat Mühendisi

featured


Olyeni mezun inşaat mühendisiayın Geçtiği Yer: İnşaat sektörü

Olayın Kahramanları : Yeni mezun inşaat mühendisi

Kimisi aile sektörü diye, kimisi duyduğu “iyi para var, müteahhit olur yolunu bulursun” gibi sözlerle, kimisi ise sırf puanı yetti diye seçer İnşaat Mühendisliği bölümünü. Kişisel bloguma o kadar çok mesajlar geliyor ki mühendis adaylarından, her birisi ayrı bir gelecek kaygısı taşıyor, her biri yukarıda saydığım gibi farklı sebepler ile farklı hayallerin, ideallerin peşinde.

Üniversite sınavları biter ve yukarıda saydığım farklı sebeplerden dolayı istemiş olduğunuz bölüme yerleşirsiniz. İyi ya da kötü, bir şekilde lisans eğitimi de biter ve diplomanızı elinize alırsınız. İşte, bu yazının esas hikayesi o zaman başlar.

 

İş Bulma Çabaları :

Diploma elinde, iş aramaya koyulur yeni mezun mühendis. Sektörde çevresi ya da şansı varsa işi kolaydır. Güzel bir işe girer, kendisini yetiştirmeye koyulur. İş hayatında pişme süreci başlamıştır.Ya yoksa? Piyasadaki yeni mezun avcıları ile tanışmasına hiçbir engel yoktur. Yapı ile alakası olmayan bazı denetim(!) firmaları ve güvenlik ile alakası olmayan bazı iş güvenliği(!) firmaları, kimi küçük taşeron ve müteahhitler, ekspertizler,  mühendis değil imza arayan herkes gözünü diker genç mühendislere. Maalesef bazı arkadaşlar da buna müsaade eder. Uyarı 1: Lütfen, ama lütfen! Siz inşaat mühendisisiniz, bunu basite almayın! Attığınız her imza, sadece bir binayı değil, içindeki onlarca, belki de yüzlerce canı taşıyacak. Dünya size medeniyet mühendisi derken, sizler medeniyeti katledenlerden olmayın! Katil olmayın. Bilmeden, etmeden imza atmayın.

Bir de maaş konusu var tabi ki, medeniyet mühendisi denilen mesleğin üç kuruş değeri yoktur yeni mezunsan. Maalesef piyasada çok komik rakamlara çalışan mühendis arkadaşlar var. Odalar bu konuda sessiz, ama siz sessiz olmayın. Evet belki de iş hayatında yenisiniz, bilmiyorsunuz, ama “mühendis” siniz. Bir mühendis kolay yetişmiyor, bunu en iyi siz biliyorsunuz. Geniş bir sektörde, önemli bir mesleğiniz var. Sırtınızdan servetler kazananların, sizi karın tokluğuna çalıştırmasına izin vermeyin. Bu trajkomik bir durumdur. Mesleğinizin, kendinizin değerini bilin ve bildirin.

Gerçi adamlar da haklı. Hem iş öğretecekler, hem de para verecekler, yok yaaa ! Oldu, başka ? Hele sen bir işi öğren, maaşı düşünürüz tekrar. Ha bir dakika, iş bilmiyorsun diye, şantiye şefliği yapamayacaksın da demedik hani. Koca mühendissin(!) imza da atamayacaksan ne yapalım diplomanı!

Size böyle diyecekler. Yeni mezun olabilirsiniz, tecrübesiz olabilirsiniz fakat bu bir değeriniz olmadığı, hiçbir katkınızın olmayacağı anlamına gelmiyor. Tekrar diyorum : Bir mühendis kolay yetişmiyor, değerinizi önce kendiniz bilin, sonra da bildirin.

“Yeni mezun şantiye şefi” etiketi, ve maalesef bu etiketi taşıyan pek çok arkadaş ( Bazıları da mahkemede, davaları sürüyor) Bilmediğiniz işin altına imza atmayın, sorumluluğunu almayın. Sicilinize de yazık olur, sorumluluğunu aldığınız milli servet olan yapılara da, en önemlisi o yapılara güvenerek başın sokan vatandaşlara da. Zaten işini düzgün yapan adam, işin sorumluluğunu tutup da işi bilmeyen birisinin imzasına, kontrolüne bırakmaz. Mantıklı düşünelim gençler…

Arkadaşlar, yeni mezunsunuz, daha öğreneceğiniz, tecrübe edeceğiniz çok şey var. Para mı ? Onu da kazanacaksınız. Acele etmeyin. Daha yolun başındasınız, kazanacağınız değil, kariyerinizin temelini sağlam atacağınız, güzel tecrübeler kazanacağınız işlere yönelin. 3 kuruş fazla kazancağım diye, sicilinizi kirletmeyin, katil olmayın. Sizi değil, imzanızı isteyenlerin ekmeğine bal sürmeyin. Siz mühendissiniz. O  imzayı, o diplomayı kolay almadınız. Hakkını verin. Layıki ile taşıyın unvanınızı. “Nasıl başlarsanız öyle gider.” Bunu unutmayın. Size tercih bırakmayanlara inat edin. Kendimden örnek vereyim, 5 ay işsiz kaldım mezuniyetten sonra. Şimdi ise gayet iyi şartlarda çalışıyorum. Çok güzel tecrübeler edindim, edinmeye devam ediyorum. Yukarıda saydığım tekliflerden onlarcasını aldım. Önüme gelen ilk işe atlasaydım da şantiye şefi olsaydım ve imzam ile para kazansaydım ne olacaktı ? Akıllı olun, dediğim gibi  işini düzgün yapan hangi firma daha iş hayatına yeni atılmış genç mühendise bırakır tüm sorumluluğu, işi. Ya da sen gelmesen de olur diplomanı yolla, arada imzaya gelirsin diyen firmaya girsen ne olacak ? Ne öğreneceksin ? Ne kazanacaksın ? Sabredin, sürekli kendinizi geliştirin. Siz iyi olun, iyi olan sizi bulacaktır.

Kimileri yüzme derin suda öğrenilir derler. Ben de diyorum ki, yüzmeyi bilmeden derin suya girersen boğulursun !

 

Mühendis Olma Çabaları :

Kafamıza yatan bir işte karar kıldık, anlaştık ve başladık. Burada yolumuz 2 ye ayrılıyor, büro ya da şantiye. Neresi olursa olsun basit işler yapacaksınız. Bunlar size angarya gelip sizi üzmesin. Evet, belki 2 yıl hatta 6 ay sonra aynı işleri sıkıla sıkıla yapcaksınız ancak şuan bunun zamanı değil. Fotokopi dahi çekseniz, fotokopi çekerken dökümanlara karşı kazandığınız aşinalık bile bir tecrübedir. Herşeye bu gözle bakın. Size ayak işleri gelen bu işler, ofiste size gereken bilgisayar programlarını öğrenmenize, pratik bir şekilde kullanabilmenize yardımcı olacak, ileride bol bol haşır neşir olacağınız, sorumluluğunu alacağınız önemli evraklara aşinalığınızı artıracaktır ve ileride o dökümanlar önünüze gelince bu ne demeyeceksiniz. Bu sadece bir örnek. Herşeye böyle yaklaşın, ne görsem, ne bilsem, ne duysam kar deyin. Gözünüz bilgisayardayken kulağınız dışarıda olsun. Duyduğunuz her kelime tecrübedir. İşler nasıl yürüyor bileceksiniz ki, ileride o işleri siz yürütebilesiniz. Bu da ilk başta daha basit işleri hallederken bir yandan edineceğiniz tecrübe ile olacaktır.

Diğer alternatifiniz ise şantiye. Yukarıda saydığım herşey burası için de geçerli ancak burada başka durumlar da var. Büro da genelde iletişim içinde olacağınız kişiler teknik personeller ya da muhasebeci, sekreter gibi personellerdir ama şantiyede öyle değil. Şantiyede tekniker, formen ve işçiler ile iletişim için de olacaksınız. Burada davranışınız çok daha büyük önem arzetmektedir. Genelde yeni mezun arkadaşların dengesini kurmakta zorluk çektiği bu iletişim ağında, dengesizlikten doğan sıkıntılar yaşanır. Bu nedenle bu konu ile ilgili olarak ayrıca tavsiyeler vermek isterim.

Evet, bazı şeyleri gerçekten bilmiyorsunuz ve öğrenmeniz lazım. Ancak orada altınızdaki personellere iş yaptırma durumundasınız aynı zamanda bir yandan isterseniz mühendis olun, altınızda belki yaşınızdan çok inşaat geçmişi olan personeller var ve ondan da öğreneceğiniz çok şey var. İşte durum böyle olunca, dengeyi kurmak da zor oluyor. Şantiye ortamının farklı atmosferine yabancı olmak bu durumu daha da zorlaştırıyor. Peki ne yapmalı genç mühendis ?

Mesafeyi her zaman koruyun. Karşınızda iyi niyetli insanlar da olabilir, gençliğinizi  küçümsemeye çalışanlar da. Dediğim gibi yeri gelecek sizin altınızda çalışanlardan bir şeyler öğreneceksiniz. Ama her daim ne yapılacağını, son kararı siz vereceksiniz altınızdakiler değil. Şantiyeciliği, imalatı öğrenirken mesafeyi hep koruyacaksınız. Bir tavizde, bir yanlışta ipin ucu kaçar. İster 2 aylık ister 20 yıllık mühendis olun. Her zaman altınızdaki insanları dinleyin fikrini alın. Bilmiyorsanız sorun. Ama sorumluluğunuz ile alakalı son kararı siz verin. Bilmediğiniz durumlar olabilir, çözemediğiniz problemler olabilir bundan utanmayın. Şuan en iyi mühendis de bir zamanlar yeniydi ve bilmiyordu. Yanlış yaparak doğruları öğrendi. Problemlerle karşılaştıkça çözüm üretmeyi öğrendi. Bu durumlarda üstlerinize danışın.

Bu dediklerime dikkat ederseniz, yeni mezunluğun vermiş olduğu acemiliği daha rahat atarsınız üzerinizden. Ayrıca stajlarınızı naylon değilde, ciddi anlamda zaman ayırarak yapmanızı tavsiye ederim arkadaşlar. İş hayatındaki o ilk “sudan çıkmış balıklığı” orada atın üzerinizden. O zamanlarınız soru sormak için de, yanlış yapmak için de, “Ne oluyo ya” şaşkınlığını yaşamak için de en iyi fırsat.

İyi bir mühendis olmak, iyi bir yönetici olmaktan, işleri iyi planlamaktan ve planlara uygun olarak işi yürütmekten geçer. Bunları yapabilmek için de, altınızda çalışanlara her zaman hakim olmalısınız. Ne yaptığınızı, ne yaptırdığınızı bilmelisiniz.

Karamsar olmayın. Düşünerek, planlayarak atın adımlarınızı. Gözünüzü korkutmasın hiçbirşey. Bu yazıyı okumuşsanız zaten, geleceğinizi düşünen birisiniz ve geleceğiniz hakkında planlar yaparken, en doğru yolu izleyerek, sizin yolunuzdan daha önce gitmiş insanların tavsiyelerini alıyorsunuz demektir. Bu da başarının en büyük anahtarıdır.

Başarılı insanlar, 20 yıl sonra nerede olacağını şimdiden düşünen ve o yerde olmak için atacağı adımları planlayan insanlardır.

Başarılı insanlar “ En büyük başarısızlığın, denememek olduğunu” bilen insanlardır.

Bol şans…

 

Aykut ÖZDEMİR

Yeni Mezun İnşaat Mühendisi

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (32)

  1. Okuyan herkese mutlaka fayda verecek bur yaz teşekkürler

  2. Selamlar aykut bey bu güzel yazı için teşekkür ederim. Ben bir inşaat firmasında işe başlayacağım. İşe başlamadan önce sigorta, anlaşılan maaş ve buna benzer konularda ileride pişman olmamak için, kendimi sağlama almak için ne yapmalıyım?

    • Selamlar

      Maaş, maaş yatma tarihi, şekli, sigortanın maaş üzerinden mi farklı miktarda mı yatırılacağı, yol, yemek, konaklama vb. ek şartlar, görev tanıtımın, görev yerin, bağlı çalışacağın kişi, sözleşme fesih şartları (2 tarafında feshedebilir olması), sözleşme süresi ( süresiz olsun, 1-2 sene zorunlı çalışmaya mecbur kalma) izin günleri, mesai saatleri, son ikisi çok zor olsada bunları konuş ve netleştir ve de mümkünse sözleşmene eklettir. Herhangi bir haksızlıkta istifa edersen, elinde dava açabilecek kanıtın bulunur.

      Başarılar

  3. Sayın Aykut Bey çok teşekkür ederim cavabınız için.
    İyi çalışmalar ve başarılarınızın devamını dilerim.

  4. yaklaşık bir ay sonra mezun olacağım ve ne yaparım, yapmalıyım diye bocaladığım şu dönemde yazdıklarınız hislerime tercüman oldu resmen.bizzat teşekkür etmek istedim.benim gibi şaşkın ve acemi moddaki pek çok arkadaşımın gözünü açacak etkili bir yazı bu.sağolun

  5. Merhaba aykut abi ben bu bölüme yeni yerleşmiş biriyim gaziantep üniversitesinde okuyorum bu yıl hazırlık yeni bitti 1e geçtim aslında mühendislik mesleğinin kademeli ve zmanla bir yere gelecegin bir meslek oldugunun farkındayım yani mezun olduğum anda cok bir beklentim yok ama son zmanlarda kafamı karıştıran çok oldu bu karıştıran kisiler meslegi ve insaat piyasasını bilen insanlarda değil aslında sadece son zamanlarda kalıplaşmış olan baban zengin değil ise cevresi yoksa bu meslekte aç kalırsın dü şüncesinin savunucuları ve bende sanki 4 yıl daha zorluklarla mezun olucam ve hiç bir yere gelemiyeceğim hissi uyandı ve okulu bırakıp başka bi bölüm seçme düşüncesi var senin bana vereceğin tavsiye varmı abi beni aydınlatacak bir kaç sey söylersen çok memnun olurum

  6. merhaba Aykut bey.inşaat mühendisliğinde akademik kariyer konusunda biraz bilgilendirir misiniz?.akademik kariyerde nasıl ilerleyebiliriz? kariyer boyunca bizim önümüze çıkabilcek engeller ve bu engelleri nasıl aşabileceğimiz konusunda bilgilendiririrseniz seviniri.tşk

  7. Yunus Emre ALTUNIŞIK 8 yıl önce

    öncelikle yazdığınız yazıdan ve kurduğunuz blogdan doladı teşekkür ediyorum.
    ben gazi üniversitesi teknoloji fakültesi inşaat mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim.
    Tercihen büro işi değil şantiyede çalışmak istiyorum. okulumu okurken bir yandanda kendimi geliştirmek istiyorum. bana ne tür tavsiyeler verebilirsin.
    saygılar

  8. Hasan Basri 8 yıl önce

    1 sene önce mezun oldum ve hayla işsizim. Herkes diplomanızın peşinde. Aykut Beyin bu yazısını önceden okuduğum için ve zaten vicdanen rahat edemediğim için diplomamı kullandırtmıyorum. İnsan bu dönemde psikolojik rahatsız olup çıkıyor ortaya.Yeni mezun olan tüm mühendis kardeşlerimizin Allah yardımcısı olsun.

  9. Aykut bey merhaba.3 yıllık mezunum, mezun olur olmaz yeni mezunluğumdan faydalanmak isteyen insanların yanında bi çaycıya verilebilecek maaşla işe başladım, olsun program öğreneceğim diyordum; derken evlilik ve sonrasında çocuk olunca işten ayrılmak zorunda kaldım, ben onlar program öğretecek maaş az olsa da olur diye düşünürken onlar çocuğum olacak diye yolları ayırmayı tercih ettiler, yaklaşık iki yıldır Evdeyim , çalıştığım yerde. Idecad ve sta4cad öğrendim (iyi derecede)aklımdan kendi ofisimi acmak geçiyor ancak esim yapamayacağımı bu sektorde boğulup gideceğimi söylüyor, fikirlerinize ihtiyacım var, ne emeklerde aldığım diplomamın evde çürüyün gitmesini istemiyorum, yardımcı olursanız sevinirim.

    • Kendi ofisinizi acma konusunda cevre cok onemli. Onerim ilk etapta evden freelance isler kovalayarak biraz cevre edinmeniz. Eger is alabileceginiz cevre yoksa ofis acinca ilk 6 ay 1 sene surekli cepten yiyip ekonomik olarak zor duruma düşebilirsiniz. Cunku tecrubesiz bir firmaya is vermekte çekimser olacaktir firmalar. daha kucuk caota islerle dedigim gibi freelance olarak disariya calisabilirsiniz biraz cevre edinene kadar. En azından ilk etapta ofisin ve kurumsalligin getirdigi gider yukunden kacinmis olursunuz. Cevremde yeni mezun- 1-2 yil tecrubeli ve ofis acanlarda bunu gordum.
      Basarilar

  10. aziz gencer 8 yıl önce

    bu populist iktidarlar habire kontenjan açıp önüne geleni mavi boncuk misali inşaat mühendisi yapmaya devam ederse 10 sene sonra bu maaşların yarısını zor alacağız dostlar inşaat mühendisliği bölümü tıkanmıştır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir