İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. Soğuk Derz

Soğuk Derz

featured


Soğuk Derz Nedir?

Farklı zamanlarda dökülen beton kütleleri arasında aderansın sağlanamayarak, iki kütlenin ayrı çalışmasına neden olan bir imalat hatasıdır. İlk dökülen beton kütlesinin prizini almaya başlamasından ya da tamamen prizini aldıktan sonra ikinci kütlenin dökülmesi ile meydana gelir. Örneğin; beton dökümünün çeşitli nedenlerden  dolayı yarım kalması ve sonradan ilave beton dökümü, kolon kiriş birleşimlerinde önce kolonun daha sonra kiriş ve döşeme betonunun dökülmesi soğuk derze neden olan durumlardır.  Bu bölgelerde betonun dayanımı, bir bütün olarak dökülen betona kıyasla daha azdır ve  gerekli önlemler alınarak ek yapılacak yerde kuvvetli bağlantının sağlanması gerekmektedir.  Beton yüzeyinin tırtıklı bırakılması, çeşitli kimyasak katkıların kullanını vb. gibi çözüm yöntemleri mevcuttur.

Soğuk Derz Nasıl Önlenir?

  • Kolon ve kirişlerin birlikte dökülmesi tercih edilmelidir.
  • Herhangi bir neden ile beton dökümü işi yarım kalmışsa,  önlem alınmadan döküme asla devam edilmemelidir. Aksi takdirde zayıf kesitlerin oluşumuna sebebiyet vermiş oluruz.
  • Beton döküm planını önceden yapmalı, gerekli ekip, ekipman ve malzemeyi önceden sağlamış olmalıyız. Beton dökülecek çevre uygun şartlarda olmalıdır.
  • Sıcak havalarda betonun daha hızlı priz alacağı unutulmamalı, gerekli durumlarda priz geciktirici katkılar kullanılmalıdır.
  • Çeşitli nedenlerden dolayı ( mikserin gecikmesi, kalıpların patlaması, beton dökülen alanın çok büyük olması vb.) beton dökümü devam ettirilemeyecek ve derz bırakılmak zorunda kalınırsa, beton dökümü gelişi güzel yerde bırakılmamalı, tekniğe uygun olarak ek yerler oluşturulmalıdır. Kolonlarda ek yer bırakılmaz. Kirişlerde ve döşemelerde açıklığın 1/4 ünde bırakılabilir. Ancak pilye kıvrım yerlerinin en az 20 cm ilerisinde olmalıdır. Ek yerleri momentin en az olduğu yerlerde olmalıdır.
  • Soğuk derzin mecburen oluştuğu durumlarda, beton dökümüne devam etmeden önce ilk dökülen sertlemiş betonun yüzeyi pürüzlendirilmeli, yüzeyindeki pislikler temizlenmeli,  yüzey ıslatılmalı ve suyu emdikten sonra  nemli durumdayken, en büyük agrega boyutu sertlemiş betonunkinden az olan ve dozajı daha yüksek olan beton ile döküme devam edilmelidir. Ara yüzeyde aderans arttırıcı kimyasal katkılar kullanılarak, olumsuz etkiler en aza indirilmelidir.
kaynak: TMMOB İzmir Bülteni

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. hocam mrb size bir sorum olacaktı ben yapı denetim şirketinde çalışıyorum bir şantiyemizde önce kolon betonunu döktüler sonra döşemeyi çok büyük sıkıntı olur mu tşkler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir