1. Ana Sayfa
  2. Girişim

Girişimcilerin Başarısızlık Sebepleri – Bu Hataları Yapmayın

Girişimcilerin Başarısızlık Sebepleri – Bu Hataları Yapmayın
0

Hayata geçirmeyi planladığınız iş fikri; daha önce hiç kimsenin aklına gelmeyen, harika bir fikir olabilir, lakin bu fikriniz her ne kadar parlak gibi görünüyor olsa da başarısızlıkla da sonuçlanabilir.

Özellikle girişim yolculuğunuzun daha başlarındaysanız, yani deneyimsizseniz, üstüne bir de sizin gibi deneyimsiz bir ekiple çalışmış olma hatasına düşerseniz, girişimden istediğiniz sonucu alamayabilir, hayal kırıklığı yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

Girişim başarısızlık sebepleri başlıklı bu yazımızda fikrinizin başarısız olmasına neden olabilecek birtakım faktörlere kısaca değinmek istiyoruz.

İşte, en yaygın girişim başarısızlık sebepleri:

  • Plansızlık

Maalesef ki çoğumuz, aklımızdaki iş fikirlerini planlama ve projeye dökme söz konusu olduğunda ne yapacağımızı bilemiyor, plansızlığımız yüzünden işlerin bir türlü yolunda gitmemesine yol açabiliyoruz.

Sırf bu yüzünden KOSGEB destekleri gibi oldukça önemli fırsatlardan yararlanma şansımızı kaybedebiliyor, sermaye bulma konusunda epey bir sıkıntıya düşebiliyoruz.

Başarılı olmak için her şeyden önce iş fikrinize dair sağlam bir plan ve proje hazırlamalı, bu projeye sadık kalmaya çalışmalısınız. Proje ve plan hazırlama aşamasında gerekirse bu alanda hizmet veren danışmanlık firmalarından yararlanabilir, iş fikrinizi ve takip etmeniz gereken prosedürleri detaylandırabilirsiniz.

  • Pazar araştırmasında bulunmamak

Girişim başarısızlık sebepleri arasında ilk sıralarda yer alan yeterli pazar araştırmasında bulunmama; kişinin uzun bir dönem boyunca müşteri bulamaması yüzünden işini bırakmasını da beraberinde getirebiliyor.

İş fikrinizi hayata geçirmeden önce yaşadığınız semtte hangi kitleye hitap edeceğinizi iyice düşünmeli, diğer rakiplerinizin pazardaki yerini ayrıntılı bir şekilde incelemeli ardından da kafanızda müşteri kazanıp kazanamayacağınızı belirlemelisiniz.

Aksi halde sırf yanlış yerde doğru iş fikrini uyguladığınız için boşa kürek çekmiş olma riski ile karşılaşabilirsiniz.

  • Deneyimsiz iş arkadaşlarıyla çalışmak

Sosyal yaşantınızda en yakın arkadaşınız size ihtiyaç duyuyor olabilir ancak yalnızca arkadaşınız olduğu için onu işe almanız, yani deneyimsiz personellerle kadronuzu doldurmanız, sizin için sonun başlangıcı olabilir.

Bu yüzden aklınızdaki iş fikrine en uygun kişilerle çalışmayı benimsemeli, bu süreçte işinize yarayacak ve sizi en az birkaç adım daha ilerletecek iş arkadaşlarıyla çalışmalısınız.

  • Erken pes etmek

Her işte olduğu gibi girişim fikrinizde de zaman içerisinde irili ufaklı pek çok problem ile karşılaşmanız gayet doğal. Ancak, en ufak başarısızlığınızda devam etmekten vazgeçmeniz ve bu işi sürdüremeyeceğinizi düşünmeniz; yani erken pes etmeniz hayatınızdaki en büyük hatanız olabilir.

Bu yüzden işler rayına oturmadan hemen pes etmemeli, kendinize makul bir süre tanımalı, başarısızlığı çarçabuk kabullenmemelisiniz.

Ayrıca şu yazımı da mutlaka okumalısınız : Girişimler Neden Başarısız Olur? Başarmak için Bunlara Dikkat!

İlginizi Çekebilir
İnovasyon-Ne-Demek

Yorum Yap