1. Ana Sayfa
  2. Seo

Sosyal Link Nedir? SEO Üzerindeki Etkileri

Sosyal Link Nedir? SEO Üzerindeki Etkileri
2

Merhaba değerli webmasterlar. Bugün başlığımız pek çoğumuzun seo adına kapısını çaldığı “sosyal link borsası”na değineceğim. Aslında bu yazıyı uzun zamandır yazmak istiyordum ancak, birileri bu işlerden ekmek kazanıyor “boş ver !” diyerekten yazmadım. Bir webmaster sitesinde gördüğüm bir konu yine sinirlerimi tepeme çıkardı. Yine mağdur olmuş, haklı olarak parasının boşa gittiğini söyleyen, üstelik sitesinin geldiği durumdan ötürü, ” Paramla rezil oldum” diyen bir arkadaşımız. Öfkem yinelendi. Az önce traş olurken parmağımı kestim  :/  Kanlı kanlı yazıyorum :P Biraz güç olacak ama olsun, 9 parmak hala sağlam :) Yine de yazım hatası olursa affola, iyi okumalar…

 

Bu İçerikte Okuyacaklarınız :

Sosyal Link Nedir ?

Sosyal link, imleme, blog backlink, profil backlink, .edu, .gov backlink, wiki tanıtım, ziyaretçi defteri backlink, sözlük tanıtımı, forum tanıtımı, video backlink, dizin başvurusu, pingleme, whois, paravan blog, vb. backlink çalışmalarının webmaster dünyasında kabul gördüğü ismidir.

Peki bu borsada bize sunulan paket çalışmalarının seo üzerine etkisi nedir ? Bu soruya cevap vermeden önce Google web yönergelerine kısacık göz atalım.

Google ve SEO

Google bize diyor ki 3 ana kriterim var ve siteni bunlara göre değerlendireceğim :

  • Tasarım ve içerik yönergeleri
  • Teknik yönergeler
  • Kalite yönergeleri

Kalite yönergelerinin temel ilkelerinden birisi der ki : Buyrun buradan

Google amca özetle bize diyor ki, hileli yollarla, arama motorlarındaki sıralamanızı iyileştirmek adına pagerank aktaran bağlantılar almayın.

Arkadaşlar seo adı kısa kendisi çok geniş ve derin bir kavramdır. Başarılı olmak için, Google yönergelerinden sapmayarak çok farklı stratejiler geliştirmek gerekir. Ancak ilk etapta başarısız olmamak adına Google amcanın öğütlerini dinlemek bile yeterlidir.

Şunu asla unutmayın: Google’ u kandıramazsınız, er ya da geç fark eder. Sizler zeki, bilge olabilirsiniz estafullah. Ancak o botların arka planında, en az sizin kadar zeki ve sizin ayak uydurmaya çalıştığınız algoritmaları bizzat kodlayan beyinler var. Yani Google’a bir bot diye ile bakarsanız zararlı çıkarsınız. Bu nedenle, kalıcı bir başarı yakalamak istiyorsanız her şeyi kitabına göre yapın.

Sosyal Link Borsasında Yapılan Çalışmalar

Peki sosyal linklerin bize getirisi nedir: Sitemizle, içeriği ile uzaktan yakından alakası olmayan, bizimki gibi binlerce siteye link vererek çöplüğe dönüşmüş sitelerden kayda değer olmayan bağlantılar.

“İyi ama ben .edu, .gov backlink alıyorum”

diyenleri duydum…

Evet :  subdomain.siteadi.edu.tr/a/b/c/d/tanitim.html gibi, Googleda indeks dahi görmemiş, alakasız, kandırıcı bir bağlantı.

Yahu arkadaş, hakikaten bi bak aldığın o kaliteli backlinklere, kaç tanesi indekslenmiş ?

Oralardan kaç hit gelmiş ?

Neyse size kızamam, aynı hataları bizlerde yaptık vakti zamanında. Paramız yandı, sitelerimiz yandı, canımız yandı. Akıllandık!

Bir de güzel güzel raporlar sunulur iş sonunda. 3-5 günlük. Bir tane 1-2 aylık rapor sunan var mı ? Yok. Sunamaz da! Neden? Çünkü 3-5 günde gelen hitler, hayli hazırdaki hitinizi de alıp götürecek. Sıralamalarda, belki de bir daha toparlayamacak kadar gerileyeceksiniz. Bahane de hazır hani :” Benim verdiğim talimatlara uymadın.”

Evet bu piyasanın kralı ile çalıştım. Siteme en çok zarar veren de o olmuştu.

Bir düz mantık geliştirelim. Madem bu kadar basit. Siz olsanız onca insanın 3-5 kuruş için (evet bu paketler oldukça ucuz iddaa edilen başarıya göre) milletin ağız kokusunu çeker misiniz? Ben olsam çekmem. Açarım 5-10 site, getirirm ilk sıraya, gelsin hitler, gelsin tıklamalar, gelsin paralar. Ne uğraşıcam. Demek ki “bu işler öyle olmuyormuş!”

Ayrıca, siz Google’u, 1 saatte kazandığınız backlinklerin doğal ve kaliteli olduğuna inanacak kadar saf mı sandınız ? Böyle bir şey mümkün mü Normal şartlar altında ? Siteniz durdu durdu, birden bire binlerce backlink kazandı :) Bunun doğal olmadığını en az sizin kadar Google amca da biliyıor :)

Amacım kimsenin ekmeğine taş atmak değil. Sosyal link borsasını da çok iyi bilirim. Tekrar ediyorum; çok zaman ve para kaybettim de diyebilirim bu tecrübeleri edinirken. En çok referansı olan adamlar ile çalıştım vakt-i zamanında. Ancak bu tür backlink çalışmaları zaman ve para kaybından öte  değil. Ayrıca sitenize geri dönüşü olmayan zararlar verir. Bir hileli çalışma ile kaybettiğinz pozisyona, uzun uğraşlar sonucunda –o da belki- geri gelebilirsiniz. Gerek sitemizin, gerek Türk webmaster dünyasının kalitesini korumak adına, bu tür çalışmalar yaptırmayın. Belki birilerinin işleri baltalanıyor ama, onlar onca emek harcanan siteleri ne olduğu, ne sonuçlar doğurduğu hakkında en ufak bilgisi olmadığı, ya da olduğu halde yaptığı çalışmalar ile baltalıyor zaten, yapacak birşey yok!

SEO İçin Neler Yapılmalıdır?

Çok basit, Google yönergelerini okumakla başlayın. Sitenizi önce bu yönergelere göre hazırlayın. Webmaster forumlarında, seo bloglarında, yüzlerce faydalı seo makaleleri var, okumakla başlayın. Öğrendiğiniz ve işe yararlığına dair referansı olan her bilgiyi sitenize de uygulayın. Özgün içerik girmeyi ihmal etmeyin. Özgün içerik derken, şu konuma da göz atın : https://aykutozdemir.com.tr/wordpress/ozguc-icerik-derken.html

Sitenize backlink kasmayın. Faydalı içerikler girin, insanlar beğensin, tartışsın, paylaşsın. Doğal backlinkleriniz oluşacaktır zaten bu şekilde. Bunun dışında, içeriğiniz ile alakalı ve arama motorları gözünde iyi durumda kaliteli sitelerden, sizi tavsiye eden bağlantılar alabilirsiniz. Ama bu bağlantılar tamamen doğal görünümlü, tavsiye niteliğinde olmalıdır.

Evet tanıtım yazıları, backlinkler alınacak. Piyasadaki en başarılı seo firmalarından birisinin tanıtımını yaptım. İnşaat Blogu’mda, inşaat sektörünün önde gelen firmalarını tanıtıyorum. Bu profosyonel Seo firmaları birşey biliyor demek ki. Mantık basit, benim sitelerimi Google amca seviyor, güveniyor. Benim verdiğim bağlantıyı da. Çünkü benim sitem, 10larca farklı kategoride,( bunun için de cr*ck de var, ad**lt da var) sitelerin c/p tanıtım yazılarını yayınlayan, Google gözünde 5 para etmeyen site değil. Sanırım yeterince net oldu.

Devir sosyal medya devri, sadece bizler değil, arama motorları da bunun farkında. Sosyal medyada konuşulan, tartışlan bağlantılara önem veriyor. Açın bir sayfa, sitenize, paravan bloglara değil, o sayfaya kasın. Hile hurda ile değil. Paylaşımla, düzgün reklamlar ile takipçi çekin. Bunlar size doğal ve kalıcı ve de en önemlisi alakalı hitler getirecek.

Sanırım nasıl backlink sağlanacağını da anlatabildik. Öyleyse ne mutlu bana.

Umarım faydalı olmuştur.

Son kez diyorum,

  • spamdan uzak durun
  • hile hurdadan uzak durun
  • SEO ‘nuz doğal, içeriğiniz özgün ve faydalı, backlinkleriniz kaliteli ve alakalı olsun, cebiniz dolsun.

 

İyi bloglamalar…

 

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. Sosyal link calismalarini yaptiranlarin hep hitleri ve siralamalari artmış, yorumlar mevcut. Ve arkasinda holding olan siteler gov. Edu backlink almis. Yani sosyal link calismasi yapmışlar. Bu duruma ne dersiniz ?

    • Dediğim gibi, artışlar hep kısa sürelidir. 2 ay 3 ay. 6 aylık bir yorum gördünüz mü ? Göremezsiniz çünkü içinde yüksek ihtimal isyanlar, hakaretler belki de küfürler geçecektir.

      .gov, .edu dediğiniz backlinkleri iyi irdeleyin. Google da indeksi bile olmayan, ilgili kurumun haberi bile olmayan bir uzantıdan subdomain.domain.edu.tr/blabla/blabla/blabla…. gibi 7. göbek uzantısından bir backlink, pr değeri bile yok. Hiç bir faydası da yok, sadece kandırmaca. Gördüğüm gibi şikayet ediyorum zaten. Üniversite ve diğer kurumların bilgi işleminde görev alıp bu şekilde haksız kazanç sağlayan görevlilerin işi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir