instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi arttırma


  1. Ana Sayfa
  2. Blockchain

Blockchain Nedir? Basitçe Anlatımı, Örnekleri ve Geleceği

Blockchain Nedir? Basitçe Anlatımı, Örnekleri ve Geleceği
0

Blockchain, bilgi içeren bir blok zinciri olarak tanımlanabilir. Teknik, dijital belgelere zaman damgası eklemeyi amaçlıyor, böylece onları eski haline getirmek veya sertleştirmek mümkün olmuyor. Blok zincirinin amacı, merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan çift kayıt problemini çözmektir.

Bu İçerikte Okuyacaklarınız :

Blockchain Nedir?

Bir blok zincirini yeni, dijital bir kayıt tutma biçimi olarak düşünün.  Blockchain, Bitcoin ve Ethereum gibi birçok kripto paranın üzerinde çalıştığı temel teknolojidir, ancak bilgileri güvenli bir şekilde kaydetme ve aktarmanın benzersiz yolu, kripto para biriminin dışında daha geniş uygulamalara sahiptir.

Blockchain, bir tür dağıtılmış defterdir. Dağıtılmış defter teknolojisi (DLT), “düğümler” olarak bilinen birden çok bilgisayarda kayıt tutulmasına olanak tanır. Blok zincirinin herhangi bir kullanıcısı bir düğüm olabilir, ancak çalışması çok fazla bilgisayar gücü gerektirir. Düğümler, verileri defterde doğrular, onaylar ve depolar. Bu, verileri bilgisayar sunucusu gibi merkezi bir yerde depolayan geleneksel kayıt tutma yöntemlerinden farklıdır.

Bir blok zinciri, deftere eklenen bilgileri bloklar veya veri grupları halinde düzenler. Her blok yalnızca belirli bir miktarda bilgi tutabilir, bu nedenle deftere sürekli olarak yeni bloklar eklenerek bir zincir oluşturulur.  Her bloğun kendi benzersiz tanımlayıcısı, bir kriptografik “karma” vardır. Karma yalnızca blok içindeki bilgileri gerekli koda sahip olmayan kişilerden korumakla kalmaz, aynı zamanda kendisinden önce gelen bloğu tanımlayarak bloğun zincirdeki yerini de korur.

Bilgi blok zincirine eklendiğinde ve bir karma ile şifrelendiğinde, kalıcı ve değiştirilemez. Her düğümün, blok zinciri boyunca, başlangıcına geri dönen tam zaman çizelgesinin kendi kaydı vardır. Birisi bir bilgisayarı kurcaladıysa veya hackleseydi ve verileri kendi çıkarları için manipüle ettiyse, bu, diğer düğümler tarafından depolanan bilgileri değiştirmezdi. Değiştirilen kayıt, çoğunluğa uymadığı için kolayca ayırt edilebilir ve düzeltilebilir.

Blockchain Nedir
Blockchain Nedir

Blockchain Teknolojisi Ne İşe Yarar?

İşte Blockchain teknolojisinin bu kadar popüler olmasının bazı nedenleri.

  • Esneklik: Blok zincirleri genellikle kopyalanmış bir mimaridir. Zincir, sisteme karşı büyük bir saldırı olması durumunda çoğu düğüm tarafından işletilmeye devam eder.
  • Zaman azaltma: Finans endüstrisinde, blok zinciri, uzun bir doğrulama, ödeme ve tasfiye sürecine ihtiyaç duymadığından, işlemlerin daha hızlı çözülmesine izin vererek hayati bir rol oynayabilir, çünkü paylaşılan defterin üzerinde anlaşmaya varılan verilerinin tek bir versiyonudur. tüm yığın tutucular arasında kullanılabilir.
  • Güvenilirlik: Blockchain, ilgili tarafların kimliklerini onaylar ve doğrular. Bu, çift kayıtları kaldırır, oranları düşürür ve işlemleri hızlandırır.
  • Değiştirilemeyen işlemler: İşlemleri kronolojik sıraya göre kaydeden Blockchain, tüm işlemlerin değiştirilemezliğini onaylar, yani defter zincirine herhangi bir yeni blok eklendiğinde kaldırılamaz veya değiştirilemez.
  • Dolandırıcılığı önleme: Paylaşılan bilgi ve fikir birliği kavramları, dolandırıcılık veya zimmete para geçirme nedeniyle olası kayıpları önler. Lojistik tabanlı endüstrilerde, bir izleme mekanizması olarak blok zinciri, maliyetleri azaltmak için hareket eder.
  • Güvenlik: Geleneksel bir veritabanına saldırmak, belirli bir hedefi düşürmektir. Dağıtılmış Defter Teknolojisinin yardımıyla, her bir taraf orijinal zincirin bir kopyasını tutar, böylece sistem çalışır durumda kalır, çok sayıda diğer düğümler düşse bile.
  • Şeffaflık: Herkese açık blok zincirlerinde yapılan değişiklikler herkes tarafından herkes tarafından görülebilir. Bu, daha fazla şeffaflık sunar ve tüm işlemler değişmez.
  • İşbirliği: Tarafların, üçüncü taraflara aracılık etmeye gerek kalmadan doğrudan birbirleriyle işlem yapmalarına olanak tanır.
  • Merkezi Olmayan: Her düğümün blok zinciri bilgilerini nasıl değiştirdiği konusunda standart kurallar bulunmaktadır. Bu yöntemler, tüm işlemlerin doğrulanması ve tüm geçerli işlemlerin tek tek eklenmesini sağlar.

Blockchain Teknolojisine Örnekler

Bitcoin ve Ethereum popüler blok zincir örnekleridir. Herkesin blok zincirine bağlanmasına ve üzerinde işlem yapmasına izin verilir.

Herkes ücretsiz olarak Bitcoin, Ethereum ve diğer blok zincirlerinin bir kopyasını indirebilir ve bilgisayarınızda bir düğüm çalıştırabilir. Bu durumda, madenci olarak da adlandırılan blok doğrulayıcı olarak katılabilir ve ağda diğer kullanıcılar tarafından gönderilen işlemleri doğrulayarak bir miktar gelir elde edebilirsiniz. Sadece bir bilgisayara, blok zincirine bağlanmak için özel madencilik yazılımına, internet bağlantısına ve bir bloğu doğrulama şansını artırmak için bilgisayar gücünüzü diğer madenciler ile birleştireceğiniz bir madencilik havuzuna bağlantıya ihtiyacınız olacak.

Bu blok zincirlerin her birinin, zincire bir bloğun ekleneceği atanmış bir zaman seti vardır. Örneğin, Bitcoin blok zincirlerin bir bloğu doğrulaması ve daha önce doğrulanmış bloklar ile zincirlemesi 10 dakika sürmektedir. Bu, işlem gecikme süresine eşittir. Ethereum ve modern blok zincirleri bunu geliştirmiştir ve bu sebeple bir bloğu ve içerisindeki işlemleri doğrulamak için sadece birkaç saniye sürmektedir.

Ayrıca, her blok zinciri, doğrulayıcılara verilen ve zamanla azalan önceden belirlenmiş bir sayıda kripto para birimine sahip olacaktır. Örneğin, Bitcoin 2009’da başladı ve kullanıcılara tek bir bloğu 10 dakika içinde doğrulamaları için 50 BTC’yi ödüllendiriyordu. Bu, yıllar içinde mevcut 6.75 BTC’ye düştü. Azalmanın nedeni, birçok kişinin ağa katılması ve orijinal set arzını azaltabilmek için daha fazla kripto para biriminin dolaşımda olmasıdır. Bu, daha az kripto para birimlerin geri kalanını serbest bırakmanın daha fazla zaman alacağı anlamına gelmektedir.

Her blok zinciri sınırlı bir arzı ya da sonunda halka piyasaya sürülecek olan jeton sayısı vardır, ancak bu sürüm zaman içerisinde zamanlanmış bir şekilde gerçekleşmektedir. Örneğin, Bitcoin arzı 21 milyon olarak belirlendi ve şu anda %80’den fazlası dolaşımda. Madencilik süreci boyunca daha fazlası serbest bırakılıyor. Herhangi bir zamanda serbest bırakılan miktar, üretimin zorluğu, ağa katılan insan sayıları ve önceden belirlenmiş yarılanma yaşına bağlıdır. Madenciler olarak da adlandırılan doğrulayıcılara verilen ödül yarıya indirildiğinde Bitcoin her 4 yılda bir yarıya iner.

Blockchain Geleceği

Akıllı Sözleşmeler gibi blok zinciri teknolojisi güç uygulamaları, kolaylaştırmadan yürütülmesine kadar uyumluluğun tüm yönlerini denetleyebildiklerinden gerçek oyun değiştiricilerdir.

Blockchain teknolojisinde son yıllarda yaşanan gelişmeler, şeffaflığa ve merkezi olmayan bir sisteme bir adım daha yaklaşmasına neden oldu. Birçok kişi, hackleme ve veri kurcalama riskini azaltmak için olası yollar sağlayabildiği için Blockchain’in birçok soruna bir çözüm olduğuna inanıyor. 5G’nin gelişiyle birlikte blockchain’in finans, veri analizi ve Nesnelerin İnterneti dahil olmak üzere daha birçok sektörde kullanılabilirlik kapsamını genişletmesi bekleniyor.

Blockchain sisteminin kripto para birimleri ve NFT’ler dışında farklı sektörlerde kullanılması zamandan, paradan kolayca tasarruf sağlayabilir ve birçok sorunu çözebilir. Örneğin, Blockchain bankacılık işlemleri, Sağlık Hizmetleri ve Oylama sistemleri ile ilgili birçok sorunu çözebilir.

Blockchain ile Bitcoin Arasındaki İlişki

Blockchain ve kripto para birimi, birlikte kullanıldığını sıklıkla duyacağınız terimlerdir. Bunlar birbirinden tamamen farklı iki teknoloji olsa da, doğası gereği birbirleriyle iç içedirler.

Esasen dijitalleştirilmiş, merkezi olmayan, halka açık bir defter olan blok zinciri, bir veri tabanı oluşturan bir bilgisayar ağında depolanan bir dijital bilgi veya blok oluşumudur. Doğrulanabilir işlemler gerçekleştiğinde, bilgiler dolduğunda zincire eklenen bloklarda saklanır. Cryptocurrency, merkezi olmayan, dijital bir sistem olduğu için blok zinciri aracılığı ile çalışmaktadır. Sanal veya dijital para birimi olarak tanımlanan kripto, güvenlik için kriptografi kullanmaktadır ve belirli bir otoriteye ait değildir, bu da hükümetlerin manipüle etmesini zorlaştırmaktadır.

Bitcoin ilk kripto para birimiydi, ancak liste daha sonra 10.000’in üzerine çıktı. Blockchain teknolojisi aslında Bitcoin’in temeli olarak popüler hale getirildi. Birçok şüpheye ve şüpheciliğe rağmen, her iki teknoloji de öngörülebilir gelecek için ekonomik sistemlerimizin önemli bir parçası haline geldi. Son yıllarda çok şey değişti ve ilerledi, ancak terimler bu kadar yakından uyumlu olduğu için hala büyük bir kafa karışıklığı var.

Yorum Yap