1. Ana Sayfa
  2. Seo

Hosting Nedir?

Hosting Nedir?
0

Dijitalleşen dünyada internet siteleri artık büyük önem kazanmaya başlamıştır. Sanal dünyada kendinizi veya firmanızı tanıtmak istiyorsanız hosting hizmetine ihtiyacınız olacaktır. Hosting veya bildiğimiz diğer adıyla barındırma hizmeti, bir web sitesinde yayınlamak istediğiniz sayfaların, görsellerin veya herhangi bir dokümanın bilgisayarda tutulmasıdır. Bu bilgisayarlar internet kullanıcılarının erişimine açıktır.

Hosting hizmeti ile web sitenizin sahip olduğu tüm içerikler internet kullanıcılarının tarayıcılarına aktarılır. Kısacası hosting sağlayıcınız internet sitenize ait tüm dosyaları ve içerikleri sunucuda depolayarak sitenizi ziyaret eden kullanıcıların tarayıcılarına transfer etmektedir. Ayrıca hosting sağlayıcıları barındırma hizmetinin yanı sıra yönetim gücünüzü artırabilmeniz için sizlere birçok hizmet sunabilmektedir.

Hosting Çeşitleri Nelerdir?

Hosting hizmeti, kullanım amacına ve sahip olduğu özelliklere göre farklı türlere ayrılmıştır. Bunlardan bazıları bireysel web hosting, WordPress web hosting, e-ticaret web hosting ve kurumsal web hosting olarak sıralanabilir. Hosting çeşidini belirlerken mutlaka web sitenizin ihtiyaçlarını ve hedeflerini göz önüne almanız gerekecektir. Web siteniz için uygun olmayan bir hosting kullanmak, hedeflerinize ulaşmanızı engelleyebilir.

Örnek vermek gerekirse, bir blog sitesi için gerekli olan hosting hizmeti ile bir e-ticaret sitesi için gerekli olan hosting hizmeti birbirinden farklı olmalıdır. Blog siteleri için paylaşımlı hosting yeterli olurken e-ticaret siteleri için e-ticaret web hosting paketlerinden faydalanmanız gerekir. En çok tercih edilen hosting çeşitleri aşağıda detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

Bireysel Web Hosting Nedir?

Bireysel web hosting, adından da anlayabileceğiniz üzere internette var olmak ve sanal dünyaya giriş yapmak isteyen başlangıç seviyesindeki kişileri veya işletmeleri ilgilendirir. Yani sizler henüz internet ortamında yeniyseniz ve fazla ziyaretçi almıyorsanız bireysel web hosting hizmetinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca bu hosting hizmetinde Linux ve Windows özelliği sayesinde en uygun işletim sistemi belirlenebilir.

WordPress Web Hosting Nedir?

Dünyanın en popüler içerik yönetim sistemi olan WordPress için özel olarak optimize edilmiş hosting hizmetine WordPress web hosting adı verilir. WordPress altyapısına sahip olan web siteleri, bu hosting hizmeti sayesinde çok daha efektif bir şekilde çalışabilir. Aynı zamanda bu hosting paketi, WordPress sistemleri ile yüzde yüz uyumlu olacak şekilde geliştirilmiştir. Temalarda ve eklentilerde en iyi verimlilik bu hosting paketi ile mümkündür.

E-Ticaret Web Hosting Nedir?

İnternet kullanımının ciddi boyutlara ulaşması ve alışverişin internet ortamında yapılmaya başlanması ile birlikte e-ticaret siteleri çok büyük önem kazanmıştır. Bu sitelerin çok daha verimli bir şekilde çalışabilmesi için E-Ticaret web hosting paketleri geliştirilmiştir. Bu paketler profesyonel e-ticaret siteleri tarafından tercih edilir. SSD alanı ise daha yüksektir.

isimkaydet.com platformu ise sizlere e-ticaret web hosting paketi sunmaktadır. Üstelik hosting hizmeti almanız durumunda profesyonel e-ticaret scriptini ücretsiz bir şekilde sizlere vermektedir.

Kurumsal Web Hosting Nedir?

Kurumsal hosting, adından da anlayabileceğiniz üzere üst düzey web siteleri için oluşturulmuş bir hizmettir. Örneğin holdingler ve özel yazılımlar ile kurulan geniş çaplı web siteleri, kurumsal web hosting paketlerini tercih etmelidir. Kurumsal web hosting paketlerinde performans ve SSD alanı çok daha yüksektir. Böylece web siteniz ziyaretçilerinizin beğenisini toplar ve kullanıcı deneyiminin kaliteli olmasını sağlar.

Reseller (Bayi) Hosting Nedir?

Reseller olarak da bildiğimiz bayi web hosting, kişinin elinde bulundurduğu bant genişliğini ve depolama alanını kullanarak birden fazla web sitesini barındırdığı hosting hizmetine verilen isimdir. Hosting pazarlaması yapmak isteyen kişiler de tercihini bayi hostinglerden yana kullanır. Yani sizler tıpkı bir hosting firması gibi kendi müşterilerinize barındırma hizmeti sunmak istiyorsanız reseller hosting paketlerini tercih edebilirsiniz.

Normal web hosting paketlerinde genellikle 1 domain eklemek söz konusudur. Reseller hosting paketlerinde ise birden fazla domain eklenebilir. Ayrıca her bir domain için hosting hesabı açmak mümkündür. Böylece domainler birbirlerinden etkilenmeyecek ve çok daha güvenli bir ortam elde edilecektir. Bu nedenle reseller hosting paketlerinin daha güvenilir olduğu söylenebilir.

Sanal Sunucu Nedir?

Sanal sunucu; fiziksel sunucuların sanallaştırma yazılımları kullanılarak birden fazla sunucuya bölünmesini ve böylece kaynakların son derece verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan yapıdır. Sanal sunucular tıpkı bir fiziksel sunucu gibi çalışır. Paylaşımsız olan bu sunucularda kaynaklar yalnızca ilgili kullanıcıya aittir. Başkaları bu sunucuya erişim sağlayamaz.

Virtual Private Server olarak da bildiğimiz sanal sunucuların tamamı fiziksel sunucu içerisinde yer alır. Birbirinden bağımsız olarak çalışan bu sunucular kendilerine ait IP adresine, RAM’e, sabit diske, işletim sistemine ve bağlı konfigürasyon dosyalarına sahiptir. Sanal sunucu kullanan kişi veya işletmeler kendi sunucularını veya sitelerini yedeklemek zorundadır. Veri kaybından ötürü hosting firmasını sorumlu tutmak söz konusu değildir.

Sanal Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Sanal sunucu, bir fiziksel sunucu üzerinde birden fazla işletim sisteminin en yüksek performansla barındırılmasına olanak sağlayan yenilikçi bir yapıdır. Bu yapı farklı türlere ayrılmıştır. Sanal sunucu çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Virtual Private Server (VPS)
  • Virtual Dedicated Server (VDS)
  • Cloud Server (CS)

Özel sunucu anlamına gelen VPS’te ortak RAM ve disk kullanımı söz konusudur. Genellikle ekonomik olduğu için tercih edilen VPS, düşük ziyaretçi sayısına sahip web siteleri için uygundur. VDS’te ise her kullanıcı için farklı kaynaklar ayrılır. Örneğin bölünen RAM miktarı yalnızca ilgili kullanıcıya aittir. Son olarak bulut sunucular, internet sitelerinin hızını artıran sanal sunucular olarak adlandırılır. Bu sunucular kendi içerisinde birçok sunucudan oluşmaktadır.

VPS ile VDS Arasındaki Farklar

Virtual Private Server (VPS) ile Virtual Dedicated Server (VDS) arasında birçok fark bulunur. VPS ile VDS arasındaki farklar aşağıda sıralanmıştır:

  • VDS, VPS’e kıyasla çok daha hızlı ve güçlüdür.
  • VDS için gereken maliyet VPS’e göre daha fazladır.
  • VDS sunucularda kaynaklar sabit olduğu için başka bir sunucuda yaşanan problemden etkilenmek mümkün değildir. Ancak bu durum VPS sunucular için geçerli değildir.
  • VDS sunucularda kaynaklar donanımsal olarak ayrılmıştır. VPS sunucularda ise kaynakların yazılımsal olarak ayrıldığı bilinir.
  • VDS büyük işletmeler tarafından tercih edilirken VPS küçük işletmeler tarafından tercih edilir.

Yukarıda sıraladığımız farklar, kullanıcıların sunucu seçimi konusunda kararsızlıklarını giderebilir. Kısaca özetlemek gerekirse, VDS sunucuların performans yönünden daha güçlü olduğunu fakat bu doğrultuda daha fazla maliyet gerektirdiği söylenebilir.

VDS ile Cloud (Bulut) Sunucular Arasındaki Farklar

Virtual Dedicated Server (VDS) ile Cloud Server (CS) arasında birtakım farkların bulunduğunu söylemek mümkündür. VDS ile Cloud sunucular arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bulut sunucular, VDS’e göre çok daha fazla sunucu kaynağı yaratır.
  • VDS doğru bir şekilde yapılandırıldığı takdirde veri güvenliği bakımından bulut sunucuya göre daha güvenli olabilir.
  • Bulut sunucularda meydana gelen bir çökme sonucunda erişim kesintisiz olarak devam edebilir. VDS’te ise kesinti olasılığı daha yüksektir.

Sonuç olarak bulut sunucuların VDS sunuculara göre daha verimli olduğunu söylemek mümkündür. Ancak konu güvenlik olduğunda VDS sunucuların daha fazla tercih edildiği unutulmamalıdır. Sizler de bu bilgilendirmeler doğrultusunda seçiminizi yapabilir ve sunucu hizmetini hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Yurt Dışı Web Hosting ile Yurt İçi Hosting Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yurt dışı web hosting ile yurt içi web hosting arasında bazı farklar vardır. Sunucunun yurt dışında barındırılması, yurt dışı web hosting olarak adlandırılır. Yurt dışı web hosting ile yurt içi hosting arasındaki farklar ise şunlardır:

  • Yurt dışı hosting hizmeti çok daha hızlıdır. Bunun nedeni yurt dışındaki ağların yüksek hıza sahip olmasından kaynaklanır. Bu durum Google arama motorunda üst sıralarda yer alabilmeniz için büyük bir avantajdır.
  • Yurt dışı hosting hizmetinde ülke içerisinde yaşanan siyasi ve teknik sorunlar nedeniyle siteniz çevrimdışı olmaz.
  • Yurt dışı web hosting hizmeti SEO çalışmaları açısından çok daha güçlüdür.

Sizler de internet tarayıcınız üzerinden isimkaydet.com web sitesine giderek paketlere göz atabilir ve hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

 

Yorum Yap