En Popüler Mühendislik Dalları Hangileri

Mühendislik Dalları Nelerdir - Ne İş Yaparlar

Mühendislik, teknoloji ile bilim arasında köprü gören bir disiplindir. Modern dünyada önemli bir yere sahiptir. Bu yazıda Mühendislik hakkında bilgiler ve başlıca mühendislik dallarından bahsedeceğiz.

Mühendislik Nedir?

Mühendislik, sorunları çözebilmek için gerekli olan matematik ve bilimin uygulanmasıdır. Mühendisler, bir şeyin nasıl çalıştığını anlar ve keşiflerin pratik hayatta geçilmesi için yöntemler bulur. Mucitler ve bilim adamları genelde insanlığın yaşam koşulunu iyileştiren yenilikler ile uğraşmaktadır. Ancak bu yenilikleri kullanılabilir bir araç haline getirebilmek için ise mühendislere ihtiyaç duyulur.

Mühendislik Tarihi

Mühendisliğin tarihi insan uygarlığı tarihinin parçalarından bir tanesidir. Günümüzde, Stonehenge, Giza piramidi, Eyfel kulesi ve Parthenon tapınağı mühendislik mirasının anıtları olarak görülmektedir. Günümüzde mühendisleri sadece uzay istasyonları gibi yapılar inşa etmekle kalmıyor, aynı zamanda insan genetiğinin ve daha küçük, daha iyi bilgisayar çiplerine haritalar oluşturmaktadır.

Mühendislik Eğitimi

Mühendislik eğitimleri; teknoloji, fen, mühendislik ve matematik alanları hakkında bilgi sahibi olabilmesi için motive eden disiplinlerarası bir müfredat olan STEM eğitim sistemlerinin temel yapı taşlarından bir tanesidir.

Bir Mühendis Ne Yapar?

Mühendisler, farklı çeşitlilikte sistemler ve ürünler tasarlamaktadır, geliştirir, değerlendirir, revize eder, test eder, denetlemesini ve bakımını yapmaktadır. Ayrıca, malzemeleri ve iş akış süreçlerini ön görülerek belirlenmesi, üretimi ve yapım aşamalarını denetlemektedir. Üniversitelerde ve yüksek okulda mühendislik alanı ile ilgili dersleri verebilmektedir.

Başlıca Mühendislik Dalları Nelerdir?

Mühendislik biliminde birçok özel dallar vardır. Başlıca mühendislik dalları şu şekildedir;

Elektrik Mühendisliği

Elektronik ve elektrikli cihazların, sistemlerin ve makinelerin tasarımı, üretimi, kontrolü, testi, performansın denetlenmesi ve izlenmesi gibi süreçleri kapsar. Bu sistemler mikro boyutlarda devrelerden ulusal güç üretimleri ve iletim santrallerine kadar büyük ölçekli değişiklik gösterir. Elektrik Mühendisi Ne İş Yapar? Elektrik Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Sıralamaları ve Taban Puanları

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Enerji sistemleri mühendisliği her tarz teknolojisinin tasarlanması ve enerji üretim tesisinin analizi, üretilmesi ve verimlerinin arttırılması gibi konuları içermektedir. Günümüzde popülerliği giderek artmaktadır.

Endüstri Mühendisliği

Üretim, malzemelerin işlenmesi ve herhangi bir çalışma alanı için gerekli olan ekipmanların, tesislerin, sistemlerin ve süreçlerin en iyi şekilde optimize edilmesi ve tasarlanmasını sağlamayı kapsamaktadır. Endüstri mühendisleri genelde fabrikalarda da organizasyon ve planlama gibi yerlerde görev almaktadır. Bu görevle üretim verimliliğini arttırmaya çalışmaktadır. Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar? Endüstri Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Sıralamaları ve Taban Puanları

İnşaat Mühendisliği

Demiryolları, otoyollar, tüneller, barajlar, köprüler ve havaalanları gibi büyük olan yapıların projelerinin tasarımları, bakımları, yapım süreçleri ve denetimlerini kapsar. İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar? İnşaat Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Sıralamaları ve Taban Puanları

Biyomedikal Mühendisliği

Tıp uygulamalarında kullanılan ekipmanların, sistemlerin ve cihazların tasarlanmaktadır. Ayrıca, bunlar ihtiyaçların karşılanması ve belirlenmesi vardır. Bunun için doktorlar, teknisyenler ve terapistler dahil tıp dünyasıyla yakın bir ilişkileri vardır.

Nükleer Enerji Mühendisliği

Nükleer radyosyonun kontrol edilmesi, üretilmesi ve tespitleri ile ilgili ekipmanlar, süreçlerin tasarımı ve sistemi, üretimini ve test edilmesini içermektedir. Bu sistemler, gemiler ve elektrik santralleri, radyoizotop araştırması ve üretimlerde kullanılan parçacık hızlandırıcıları ve nükleer reaktörleri içerir. Ayrıca, nükleer enerji mühendisliği radyosyonun zararlarından dolayı korunmasını içerir.

Kimya Mühendisliği

Ham maddelerin rafine edilmesi ve ürünlerin üretimleri için gerekli olan kimyasalların işlenmesi ve karışımı için sistem, ekipman ve aşamaların tasarlanmasını kapsar.

Uzay Mühendisliği

Uzay ve uçak araçlar ile birlikte uçak gövdesi, enerji santrali, güdümlü sistemler ve kontrolleri, elektronik ve elektrik sistemleri, navigasyon ve iletişim gibi cihazların parçaları ve bileşenlerin tasarımı, imalatları ve test aşamalarını içerir.

Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar donanımlarını oluşturan sistemlerin, bileşenlerin, yazılımların ve ağların tasarlanmasını içermektedir. Ayrıca yazılım mühendisliği bilgisayar mühendisliğinin bir alt dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayar mühendisliği programlamaya yönelik bir bölümdür. Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar? Bilgisayar Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Sıralamaları ve Taban Puanları

Makine Mühendisliği

Makine, bileşenlerin ve ekipman imalatının, tasarımlarının, denetimlerinin ve bakım süreçleri ile birlikte bunların performanslarını izlemek için gerekli olan kontrol cihazları ve sistemleri içerir. Bu alan çok geniştir. Genellikle otomotiv, tarım makineleri ve inşaat sektörü, endüstriyel tesisler ve daha pek çok çeşitlilikteki gereç ve araçları içerir. Makine Mühendisi Ne İş Yapar? Makina Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Sıralamaları ve Taban Puanları

Çevre Mühendisliği

Havayı, toprağı ve suyu etkileyen kirlilik faktörlerinin önlenebilmesi, azaltılması ve bertaraf edilmesini içerir. Ayrıca kirlilik seviyesini ölçer ve tespit etmektedir. Kirlilik kaynaklarını temizler, belirler, rehabilite eder. Çevre Mühendisi Ne İş Yapar? Çevre Mühendisliği Maaşları, İş İmkanları, Sıralamaları ve Taban Puanları

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

GÜNCEL BİLGİ PAYLAŞIMLARI VE FIRSATLAR İÇİN SOSYAL MEDYADAN TAKİPTE KALINIZ:
Facebook | İnstagram | Telegram | Discord | Twitter | Linkedin | Pinterest | Youtube

MAİL ABONEMİZ OL!
Tüm içeriklerimizden anında haberdar olabilirsiniz.

Kolay Menü: aykutozdemir.com.tr | İnşaat Blogu | WordPress | Aykutca | Bilgi Depo | Kariyer | Maliyet | Fiyatlar | İnşaat Mühendisliği | İnşaat Terimleri | Maaşlar | Müteahhitlik | Öğrenci-Yeni Mezun | Şantiye



Sponsorlar: çimstone tezgah fiyatları | aşırı düşük sorgulama

Buraya Reklam Verebilirsiniz


Hakkında | Abonelik | Gizlilik | Reklam


Apa Giz Plaza, Levent, Beşiktaş /İstanbul

Exit mobile version