1. Ana Sayfa
  2. Arşiv

Evlat Edinme Davası Nedir?

Evlat Edinme Davası Nedir?
0

Evlat edinme davası yoluyla, kanunda aranılan tüm koşullar mevcut ise, hakim kararıyla evlat edinilecek olan küçük veya ergin ile onu evlat edinmek isteyen kişi arasında soy bağı kurulabilmektedir. Böylece miras hukuku ve aile hukuku bakımından evlat edinilen, kendisini evlat edinenin çocuğuymuş gibi muamele görmeye başlar ve buna uygun bir hukuki statü edinir. Evlat edinme, kaynağını Anayasamız, Türk Medeni Kanunumuz, ülkemizin de tarafı olduğu uluslararası sözleşmeler ve evlat edinmeye ilişkin tüzük ve yönergelerden almaktadır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 2017/2045 E., 2021/1154 K. sayılı kararına göre: “Evlat edinme, kişiler arası anlaşma yoluyla olabileceği gibi 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nun 22. maddesi kapsamında korunma kararı ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun 5. maddesine göre verilen bakım tedbiri kararı ile devletin bakım ve gözetimi altında olan bir çocuğun evlat edinilmesi şeklinde de olabilmektedir.

Hukuk sistemimizde ve yasal mevzuatta küçüğün ve erginlerin evlat edinilmesi birbirinden farklı hükümlere ve koşullara bağlanmıştır. Bu makalemizde önce evlat edinme ile ilgili genel olarak bilgi paylaşımında bulunacağız, sonrasında evlat edinme davasını işleyip, konuya dair örnek Yargıtay kararları eşliğinde inceleme yapacağız.

 

Evlat Edinmenin Hukuki Dayanakları Nelerdir?

Evlat edinme ile alakalı yasal mevzuat, konuyu işleyen, evlat edinmeyi düşünen veya evlat edinilecek herkes için son derece önemlidir. Evlat edinme sürecinin ve bu sürecin kuruluşu, işleyişi ve sona ermesinin hukuki dayanakları:

  • Anayasamız,
  • Türk Medeni Kanunumuzun 305. maddesi ile 320. maddesi arasında yer alan kanun hükümleri ile evlat edinmeye atıf yapılan diğer ilgili hükümleri(TMK 42., 129., 282., 463., 500. maddeleri),
  • Ülkemizin de taraf olduğu, Çocukların Korunması ve Ülkelerarası Evlat Edinme Konusunda İşbirliğine Dair Uluslararası Sözleşme ve 14.01.2004 tarihinde kabul edilip, 01.09.2004 tarihinde yürürlüğe girmiş olan, Çocukların Korunması ve Ülkelerarası Evlat Edinme Konusunda İşbirliğine Dair Sözleşmenin Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Hakkında Kanun,
  • Küçüklerin Evlat Edinilmesinde Aracılık Faaliyetlerinin Yürütülmesine İlişkin Tüzük,
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 01.08.2002 tarihli ve 145 sayılı Evlat Edinme Yönergesi ile ilgili ve yetkili kişiler veya kurumlarca yürürlüğe sokulan her türlü genelge, tüzük, yönerge vb.

 

Detaylı bilgi için Ankara hukuk büroları ile iletişime geçilmesini ve profesyonel avukat ve hukuki danışma hizmeti temin edilmesini tavsiye etmekteyiz.

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/post/evlat-edinme-davasi

İlginizi Çekebilir
trabzon haber

Yorum Yap