Adrenalin seviyenizi tavana vurduracak farklı bir aktivite mi arıyorsunuz? Korku filmleri ve korku oyunlarını aynı potada eriten “kaçış odaları”na -diğer adıyla quest odaları- bir şans vermeye ne dersiniz? Hem stratejik hareket etmenizi sağlayacak hem de takım çalışmasını geliştirecek bu nispeten yeni eğlence türü yeni favoriniz olacak!
- Büyük şehirlerdeki kaçış odalarına giriş ücretleri ortalama 400-450 lira civarında seyretmekte.
- Global pazar değeri 17 milyar doları bulan kaçış odaları sektörü günden güne büyümeye devam ediyor.
- Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa’da popüler bir aktivite hâline gelen kaçış odaları Türkiye’de de 2014’ten beri faaliyette.
- Mevcut durumda Türkiye’de 350’ye yakın quest odası -veya kaçış/korku odası- bulunuyor.
- 1.000’e yakın teması bulunan bu odalarda korku filmi, hapishaneden kaçış gibi temalar en çok tercih edilenler arasında.
- Son dönemlerde ise PinUp temalı oyunların yükselişe geçtiği görülüyor. PinUp temalı kaçış odalarına giriş ise daha makul fiyatlar (300 lira civarı) karşılığında sağlanıyor. Oyunun heyecanını doruklarda yaşamak isteyenlerin tercihi Pin Up kaçış odası, denilebilir.
İş hayatının, günlük problemlerin uzağında, keyifli bir saat geçirmek isteyenlerin yeni adresi kaçış odaları oluyor. İnsanların keyifli dakikalar geçirmesinin yanı sıra zihinsel faydaları da olan bu oyun türüne her yaş grubundan insanın rağbet ettiğini söylemek mümkün.
Odaya girmeden önce
Planlar yapıldı, lokasyon seçildi; artık oyun başlamak üzere. Peki odaya girmeden önce neler yapmak gerek? Her şeyden evvel bireysellikten ziyade takım oyununun öne çıktığı bu odalarda ekip arkadaşlarınızla güçlü bir iletişim kurmanız şart.
- Öncelikle kapsamlı bir plan belirlemek gerek.
- Görev dağılımı ve zaman yönetimi yapmak da (bir seans genellikle 50-60 dakika sürer) kaçış odası stratejilerinin önemli bir kısmını oluşturuyor.
- Odada geçirilen ilk 15-20 dakikalık sürenin hangi bulmacanın çözüleceğine karar verilmesi konusunda kritik önemi var.
- Odadaki en ince ayrıntıya kadar her şeyi dikkatlice gözlemlemek gerek; zira hangi ipucunu nerede bulacağınızı asla bilemezsiniz.
İçeri girdikten sonrası güçlü iletişim ve iş birliğine dayalı. Bulmacaları ne kadar hızlı çözerseniz içeriden o kadar hızlı çıkarsınız. Fakat en nihayetinde odadan eğlenerek çıkmak en önemli hedef olmalı.
Kaçış Stratejileri
Esasen giriş ve kaçış için uygulanacak stratejiler birbirinin aynısı, demek mümkün. İş birliği, koordinasyon ve takım içi iletişimi güçlü olanlar odadan keyif alarak, deşarj olarak çıkıyor. Zaten amaç da stres atmak değil mi?
- Takım üyeleriyle fikir alışverişinde bulunmak, sorunları daha hızlı çözmeyi sağlar.
- Bulduğunuz ipuçlarını gruplandırarak hangi bulmacalara ait olduklarını belirlemek, çözümleri hızlandırabilir.
- Deneme yanılma yöntemiyle farklı kombinasyonlar deneyerek ilerlemek gerekebilir.
Son yıllara damgasını vuran bu eğlence türü her yaş grubundan insana hitap ediyor. Kaçış odalarının sayısıyla birlikte oyuncu sayıları da artarken yeni temalar da gündeme gelmeyi sürdürüyor. Tüm temalarda kendinizi bir filmin içindeymiş gibi hissetmek de cabası.