1. Ana Sayfa
  2. Bilgisayar

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Nedir, Ne İşe Yarar?

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Nedir, Ne İşe Yarar?
0

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), yeryüzüne ait bilgileri belirli amaçlara yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında güncelleştirme, kontrol etme, depolama, görüntüleme ve analiz etme gibi işlemleri sağlayan bir karar destek sistemidir.

Bu İçerikte Okuyacaklarınız :

CBS Ne İş Yapar?

Coğrafi Bilgi Sistemleri, verilere coğrafi özellikler katarak başka bir şekilde yapılamayan analizlerin yapılmasını sağlamaktadır.

Coğrafi Sorgu Nedir?

Coğrafi sorgu, grafik verileri ve sözel veriler arasında yapılan sorgulamaları içermektedir. Grafik verileri üzerinden sorgulamayla haritada bulunan çizgi, nokta ve alan objeleri seçilerek sözel bilgiler görüntülenmektedir. Örneğin parsel ve adres sorgulama gibi işlemler ile öznitelik bilgileri sorgulanarak parsel veya adres bilgileri mekansal olarak görüntülenmektedir. Sorgulamalar tek bir katman üzerinden yapılacağı gibi birden fazla katman birbiri ile ilişkilendirerek daha detaylı yapılabilmektedir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri

CBS Haritaları Ne Demek?

CBS sayısal haritalar coğrafi veya coğrafi olmayan verilere göre ihtiyaç duyulan analiz ve amaçlar doğrultusunda kolayca şekillendirilebilir. CBS’de çeşitli veri katmanlarıyla farklı tiplerde haritalar üretilebilmektedir. CBS haritaları özellikle yapılan çalışmaların ve analizlerin görselleştirilip çıktı alınmasında veya ekranda gösterilmesinde kullanılmaktadır. Akıllı haritacılıklarla haritada yer alan verileri güncelleme, çıkarma işlemleri ve yeni veriler ekleme daha kolay yapılmaktadır.

  • CBS haritalar, insan etkinliğinin doğa üzerinde etkilerinin karşılaştırılmasında kullanılabilir.
  • Doğal afetlerde zarar görebilecek olan yerleşimlerin öngörülmesinde veya riskli bölgelerin belirlenerek görselleştirilmesinde kullanılmaktadır.
  • Belli bir alanın ortalama geliri, oy kullanma veya kitap satışı sayıları gibi bilgiler ilişkilendirilebilir. Ayrıca bu veriler üzerinden tematik haritalar oluşturularak analiz ve sunumlar yapılabilir.
  • CBS haritaları, yoğunluk ve sayılar hakkında olan bilgileri göstermek için kullanılabilmektedir. Örneğin, belli bir alanda nüfusa kıyasla kaç doktorun olduğu gösterilebilir.
  • CBS teknolojisiyle pek çok olayın zaman içerisinde değişimi ortaya konulmaktadır. Kutup bölgelerinde buz örtüsünün geri çekilmesi veya ilerlemesi ve bu olayların zaman içerisinde nasıl değiştiği gibi konuları incelemesi için karşılaştırmalı haritalar oluşturulabilmektedir.
  • CBS haritalarla çalışma yapılan bölgenin konum bilgisi gösterilir.
  • Belli bir alanda bulunan kadastro arazi değerinin, mülkiyetinin, sınırlarının, özelliklerinin belirlenmesinde, hukuki durumları hakkında kayıtların yönetilmesinde ve tutulmasında kullanılmaktadır.

CBS’nin Faydaları Nelerdir?

Coğrafi Bilgi Sistemleri mekanlarla ilişkili her durumda, olayların mekansal ilişkilerini sonuca ulaşıp karar verme süreci ve açıklamada kullanılan bir araçtır. Coğrafi Bilgi Sistemleri, daha iyi karar verilmesini, coğrafi kayıtların tutmasına, coğrafi olarak yönetmeyi ve yüksek verimlilikte çalışmanın getirdiği maliyetlerin azalmasını sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap