instagram takipçi satın al, instagram takipçi kasma, instagram takipçi hilesi şifresiz, instagram takipçi arttırma


  1. Ana Sayfa
  2. Sponsor

Et, Tavuk ve Balık Nasıl Saklanmalıdır?

Et, Tavuk ve Balık Nasıl Saklanmalıdır?
0

Et, tavuk ve balık ürünlerinin daha uzun süre muhafaza edilmesi için doğru koşullar çok önemlidir. Bu nedenle uzun süreli muhafazalar için dondurma yöntemleri tercih edilirken kısa süreli olanlar içinse genellikle soğutma yöntemleri tercih edilmelidir.

Dünya genelinde et, tavuk ve balık gibi ürünlerin en yaygın şekilde saklanma yöntemleri arasında soğutma ve dondurma yöntemi başı çekmektedir. Bu işlemleri uygulamadığınız durumlarda ise etler genellikle kısa süre içinde bozulmalara neden olarak tüketilmesi durumlarındaysa gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle et, tavuk ve balık gibi ürünleri muhafaza etmek son derece önemlidir.

Bu İçerikte Okuyacaklarınız :

Kırmızı et ve tavuk eti nasıl muhafaza edilir?

Kırmızı et ve çeşitleri derin dondurucu ve buzdolaplarında muhafaza edilmektedir. Etlerin tüketilecek ya da tercih edilecek porsiyonlara göre ayrıldıktan sonra tamamen tüketecek kişilere bağlı olarak marine yöntemlerinin uygulanmasıyla birlikte muhafaza edilmek amacıyla uygun ambalajların içine yerleştirilir. Ancak kırmızı et türlerini dondurucu ya da buzdolabında muhafaza etmek için bilinmesi gereken birden fazla konu bulunur. Bunlar ise şöyledir;

  • Beyaz et ve kırmızı eti birbirleriyle temas etmeyecek şekilde paketleme ve muhafaza etmeye özen gösterin
  • Kırmızı et ya da beyaz eti tüketilecek porsiyonlara göre ayırt etmek son derece önemlidir. Bunu yapmak içinse genellikle streç ya da buzdolabı poşetlerini tercih edebilirsiniz
  • Etleri daha taze şekilde muhafaza etmek için çelik ya da cam olarak üretilen kaplarda muhafaza edin
  • Biftekler ya da kuşbaşıları buzdolaplarında muhafaza edecekseniz en fazla 5 gün, derin dondurucuda muhafaza edecekseniz ise en fazla 1 yıl muhafaza edin.
  • Sakatat ve kıyma çeşitleri ise buzdolaplarında 2 gün, derin dondurucularda ise en fazla 3 aydan fazla bekletmemeye özen gösterin.
  • Çiğ tavuklar ise genellikle 2. Günden itibaren bozulma belirtililerini göstermeye başlar.
  • Dondurucudan çıkarttığınız beyaz et ya da kırmızı etleri çözdürmek için mikro dalga fırınlarını, suyun altında ya da buzdolabının alt bölümlerine koyarak çözdürme işlemini yapabilirsiniz. Ancak kesinlikle oda ısısında etleri çözdürmeyin
  • Çözülen etleri direkt olarak yemeklerde kullanın ve tüketin. Çözülen etleri tekrar dondurmak gıda zehirlenmesine neden olabilir.
  • Parçalara ayrılmamış olan bir tavuğu dondurucudan çıkarttığınız durumlarda ise su içinde bekletin. Belirli zaman dilimleri içinde suyu değiştirerek 2 saat içinde bütün tavuğu çözebilirsiniz.
  • Pişirilen beyaz et ya da kırmızı et kullanılarak yapılan yemekleri maksimum 4. Günden itibaren tüketmiş olun. Uzun süre dolapta bekleyen etli yemekler bozulmaları meydana getirerek bireyleri hasta edebilir.
  • Tavuk suyu ve et suyunu buzdolaplarının normal bölgelerinde 2 gün, derin dondurucularda ise 2 buçuk ay bekletin
  • Pişirilen tavuk eti ya da kırmızı etli yemekleri dondurucuda bekletme süresi ise 2 aydır.

Veya hiç kendinizi yormadan yayla bakliyatın ürettiği hazır etli nohut veya hazır etli kuru fasulye yemeklerini alarak da uzun bir süre saklayarak, istediğiniz bir zamanda kullanabilirsiniz.

Et alırken dikkat etmeniz gerekenler

Diğer besin türlerinde olduğu gibi et satın alırken dikkat edilmesi gereken birbirinden farklı unsurlar bulunur. Bu unsurlar ise;

  • Ette kendi kokusundan daha ağır bir kokunun olmaması
  • Etin renginin oldukça canlı olması son derece önemlidir.
  • Hazır olarak paketlenerek satılan etlerin ambalajlarında herhangi bir yırtılma ya da ezik olmamasına dikkat edin
  • Etin duruşu canlı olmalı, sarkık vb. olmamalı
  • Özel olarak ambalajlanan etlerin içinde kan olmamalı, ayrıca etin konduğu kabın içinde sıvının emilmesini sağlayan bir pedin bulunması gerekiyor.
  • Dondurularak satışı gerçekleştirilen etlerde herhangi bir çözülme ya da renk değişikliklerinin olmamasına özen gösterin

Balık Nasıl Muhafaza Edilir?

Çiftlik balıkları yılın her döneminde bulunsa da bazı balık çeşitleri sadece mevsimlerde çıkar. Bu nedenle mevsiminde çıkan balıkları farklı dönemlerde tüketmek içinse dondurulma yöntemi tercih edilerek ilk günkü tazeliğini korunması sağlanır. Ancak dondurucuda muhafaza edilen balıkların uyulması gereken birden fazla önemli unsuru bulunur. Bu unsurlar ise şöyledir;

  • Balıkları satın aldıktan sonra ayıklayın ve aynı gün içinde pişirin
  • Balıkları dondurucuya koymadan önce ilk olarak normal buzdolabında beklettikten sonra dondurucuya atarak muhafaza edin
  • Balıkları ayırma işlemini tamamladıktan sonra dondurucuya direkt olarak atılmayacağı için buzdolabında bekletmek için buz kalıplarının olduğu bir kabın içine atarak 2 saat boyunca normal dolapta bekletin. Daha sonra dondurucuya atmak için paketlemesini yaparak dondurucuya yerleştirin
  • Her besinde olduğu gibi balıkları da kesinlikle ayıklamadan önce ve ayıklamadan sonra güzel bir şekilde yıkayın. Daha sonra suyu süzüldükten sonra dondurma işlemini gerçekleştirin
  • Tüketilecek miktar kadar balıkları dondurmak her zaman faydalıdır. Fazla miktarlarda dondurulan balıkların artması durumunda tekrar kullanma şansınız bulunmaz.
  • Balıkları buzdolabından çıkardıktan sonra dondurucuya koymadan önce az miktarda tuzlayın ve ilk günkü tazeliğini korumasını sağlayın. Tuz balıkların daha diri olmasını sağlayacaktır.
  • Dondurucudan çıkartılan balıkları buzdolabının alt bölgesine alarak çözülmesini sağlayın.
  • Dondurucudan çıkartılan balıkların tekrardan dondurma işlemini yapmayın. Aksi durumlarda bozulma meydana gelerek zehirlenmelere neden olabilir.

 

Yorum Yap