1. Ana Sayfa
  2. Girişim

Muvafakatname Nedir? Nasıl Alınır?

Muvafakatname Nedir? Nasıl Alınır?
0

Kamuoyunda genel olarak izin belgesi olarak nitelendirilebilen muvafakatname, ilgili merciler tarafından vatandaşlardan istenen bir belgedir. Bu itibarla muvafakatname nedir konusu vatandaşlar tarafından merak edilmeye başlandı.

Sözcük anlamı olarak “izin verildiğine ilişken üzerinde bilgilerin yazılı olduğu belge” anlamı taşıyan muvafakatname, diğer bir tanımla bireyin izin ve hak kapsamında yetkilendirilmesine olanak tanıyan özel bir yetki ya da kabul belgesidir. Peki, muvafakatname nereden alınır, geçerlilik süresi ve ücreti nasıldır? İşte yanıtlar;

Bu İçerikte Okuyacaklarınız :

Muvafakatname Nereden, Niçin Alınır?

Muvafakatname alabilmek için en yakın notere gidilerek müracaat etmek yeterlidir. Noter tarafından temin edilen muvafakatname, genelde bazı kurumlar tarafından talep ediliyor. Evli olan biri ev satmak istediğinde eşinden mutlaka muvafakatname almak zorundadır. 18 yaşından küçük olanların herhangi bir spor kulübüne katılarak spor faaliyetlerini icra edebilmeleri için ailesinden muvafakatname almak durumundadır.

Yine, alkollü, müzikli bir mekan almak için ilgili belediyeden muvafakatname alma zorunluluğu bulunuyor. Noterden ücretli olarak alınabilen muvafakatnamenin 2020 ücret tarifesi önceki yıla göre artış göstermiştir. Buna göre 2020 yılı muvafakatname ücreti, 100 TL ile 200 TL arasında değişiklik gösteriyor.

Emniyetten Muvafakatname Alınabilir Mi?

Noter üzerinden 100 TL ile 200 TL arasında değişen bir fiyatla temin edilebilen muvafakatname bulunulan yerin emniyet müdürlüğünden de alınabiliyor. Bunun için Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube’ye gidilerek tamamen ücretsiz bir şekilde muvafakatname almak mümkün. Muvafakatname geçerlilik süresi ne kadar olduğu, alınan muvafakatname türüne göre değişebiliyor.

Bunun muvafakatnamenin alındığı noterden ya da Emniyet Müdürlüğünden detaylı bilgi alınabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Emniyet Müdürlüğünden alınmak istenen muvafakatname için çok sıra beklenebileceğidir. Noterde işlemler birkaç saat içinde tamamlanabilirken, Emniyet Müdürlüğünde işlemler günlerce sürebiliyor.

Muvafakatname Çeşitleri Nelerdir?

Resmi kurumlarda işlem yapılabilmesi için başkasına verilen izin ve yetki belgesi olan muvafakatname farklı çeşitlere sahiptir. Yapılacak eylemlere göre alınabilecek bir muvafakatname türü vardır ve ücretlendirmeler bu türlere göre yapılıyor.

Gayrimenkul satışı için alınan muvafakatname, pasaport işlemleri için alınan muvafakatname, reşit olmayan kişilerin alacakları muvafakatname ve spor kulübü muvafakatname çeşitleri mevcut. Bunların dışında miras için ya da evlilik işlemleri için alınabilen çeşitli muvafakatname çeşitleri de bulunuyor. Yapılan başvuruya göre kişilerden istenen bilgi ve belgeler genelde standarttır.

Ancak ücretlendirme konusunda standart bir çizgi bulunmuyor. Muvafakatname formunu noterden ya da internet üzerinden temin ederek eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra, notere ya da Emniyet Müdürlüğü’ne vererek onaylı belgeyi almak mümkün.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap