1. Ana Sayfa
  2. Seo

Perfmatters Ayarları

Perfmatters Ayarları
0

Perfmatters çok boyutlu bir eklentidir. Google Analytics entegrasyonu, görüntü optimizasyonu, veritabanı yönetimi ve CDN özellikleri de sağlayan bir komut dosyası yöneticisi, bir WordPress optimizasyon eklentisidir.

Web sitesi performansı konusunda titizseniz, bugün mevcut olan nispeten daha az bilinen hız optimizasyon eklentileri hakkında daha fazla bilgi edinmeye açık olacaksınız. Perfmatters, WordPress web siteleri için böyle bir performans eklentisidir. Yapılandırması kolaydır ve yalnızca sunucu kaynaklarınızı tüketmeden web sitenizin hızını gerçekten artıracak özellikleri sunar. Perfmatters, web performansı meraklısı iki kardeş olan Brian ve Brett Jackson tarafından yaratıldı.

Perfmatters Nedir, Ayarları Nasıl Yapılır?

Perfmatters, arka uç ve ön uç için bir performans optimizasyon eklentisidir. Ancak, bir önbellekleme eklentisi değildir. Sayfalarınızı veya komut dosyalarınızı önbelleğe almaz. WP Fastest Cache veya WP Rocket gibi bir WordPress önbellek eklentisi ile birlikte kullanılmalıdır.

Perfmatters Ayarları, web sitesi performansında önemli bir artış sağlayan bir dizi küçük HTTP, JavaScript ve CSS optimizasyonu gerçekleştirir. Web siteniz daha az sayıda HTTP isteği, kullanıcı deneyimini geliştirecek daha az miktarda kod ve oturum açmış kullanıcılar için daha hızlı bir WordPress yönetici paneli ile karşılaşacaktır.

Önbellek eklentileri ve diğer optimizasyon eklentileri ile örtüşen birçok özelliği vardır. Bununla birlikte, tek bir eklentide toplu olarak bulunmayan kendine özgü birçok özelliğe de sahiptir. Bu nedenle odak noktamız, genel web sitesi performansını artırmak için benzersiz optimizasyon özelliklerini kullanmak olacaktır.

Eklentiyi yükledikten sonra etkinleştirin ve WordPress panonuzdaki Ayarlar > Perfmatters bölümüne gidin. Ayarlar paneli sade bir düzene sahip. Tüm gruplandırılmış seçenekler tek bir sekme altında listeleniyor (Genel, Varlıklar, vb.) ve herhangi bir özelliği açıp kapatabiliyorsunuz.

Perfmatters Ayarları: Genel Seçenekler

Genel ayarlar sekmesindeki seçenekler yapılandırılması gereken ilk ve en önemli seçeneklerdir. Bunları teker teker ele alalım.

  • Emojileri Devre Dışı Bırak: WordPress eski tarayıcılara emoji desteği sağlamak için her sayfaya bir JavaScript dosyası (wp-emoji-release.min.js) yükler. Bu dosya sadece 10,5 Kb boyutunda olmasına rağmen, genel sayfa boyutunuzu artırır. Bu dosyayı yüklemeyi güvenle devre dışı bırakabilirsiniz. Devre dışı bıraktıktan sonra bile, emojileri normal şekilde ekleyebileceksiniz ve tüm modern tarayıcılar emojileri desteklediğinden eskisi gibi görüntüleneceklerdir.
  • Dashicons’u devre dışı bırakın: Dashicons, WordPress pano menüsünde ve üst menü çubuğunda görünen küçük simgelerdir. Bu seçenek, oturum kapatıldığında ön uçtaki çizgi simgeleri kapatır. Arka uç daha önce olduğu gibi gösterge simgelerini görüntüleyecektir. Bu yüzden bu özelliği etkinleştirmelisiniz.
  • Yerleştirmeleri Devre Dışı Bırak: Bu seçenek, gönderi düzenleyiciye YouTube videoları, tweetler vb. yerleştirdiğinizde yerleştirme önizlemelerini devre dışı bırakır. Ön uç normal şekilde görüntülenir. Gönderi içi önizlemeleri pek önemsemiyorsanız yerleştirmeleri kapatın.
  • XML-RPC’yi devre dışı bırakın: WordPress’teki XML-RPC işlevi, yorum spam’inin diğer bir adı olan geri pingler ve geri izlemeler için kullanılır. Ayrıca, XML-RPC güvenlik açıklarına neden olabilir. Bu yüzden XML-RPC’yi tamamen kapatmak en iyisidir.
  • jQuery Migrate’i kaldırın: jQuery Migrate, jQuery’nin eski sürümünü hala güncellememiş olan eklentiler ve temalar için gereklidir. WordPress jQuery Migrate desteğini 3.6 sürümünde ekledi ve 5.5 sürümünden itibaren varsayılan olarak etkinleştirmeyi durdurdu. Ancak, bir sayfa oluşturucu kullanıyorsanız, bu seçeneği kapalı tutmanız önerilir.
  • WP Sürümünü Gizle: WordPress varsayılan olarak meta etiket bilgilerinde sürüm numarasını gösterir. WordPress sürümünüzü, WordPress’in belirli bir sürümündeki bazı güvenlik açıklarından yararlanmak isteyebilecek bilgisayar korsanlarından gizlemek için bu seçeneği aktif hale getirmelisiniz.
  • wlwmanifest Bağlantısını Kaldır: Bu özellik yalnızca blog yazılarınızı yazmak ve yayınlamak için Windows Live Writer kullanıyorsanız gereklidir, ki çoğu durumda kullanmazsınız. Bu yüzden sadece kapatın.
  • RSD Bağlantısını Kaldır: WordPress, tarayıcı dışı düzenleme desteği sağlamak için her sayfaya bir RSD bağlantısı ekler. Kullanıcıların %99’u blog içeriklerini bir web tarayıcısından düzenlediğinden, RSD bağlantısını kaldırabilir ve karşılığında bir HTTP isteğinden tasarruf edebilirsiniz.
  • Kısa Bağlantıyı Kaldırın: WordPress her sayfanın meta bilgilerine yazı/sayfa kimliğini ekler. Eğer yoursite.com/my-page gibi güzel bir kalıcı bağlantı yapısı seçtiyseniz bu gerekli değildir. Bu nedenle, kısa bağlantıyı meta bilgisinden kaldırmanız önerilir.
  • RSS Beslemelerini Devre Dışı Bırak: Bu seçenek blogunuzdaki tüm RSS beslemelerini devre dışı bırakır. Kullanıcıları besleme içeriğinize erişmekten mahrum bıraktığı için açılması önerilmez.
  • RSS Besleme Bağlantılarını Kaldır: Bu seçenek, RSS beslemelerini etkin tutsanız bile WordPress tarafından oluşturulan RSS besleme etiketlerini kaldırır. Yine, bazı hizmetler bu bağlantıları gerektirebileceğinden, bu seçeneği devre dışı bırakmak en iyisidir.
  • Kendi Kendine Pingback’leri Devre Dışı Bırak: Ne zaman yeni bir gönderi yayınlasanız, WordPress bu gönderiden bağlantı verilen gönderiye ping atar, ki bu gerçekten gerekli değildir. Bu nedenle, kendi kendine pingback’leri devre dışı bırakmalısınız.
  • REST API’yi Devre Dışı Bırakın: REST API, bazı eklentiler ve temalar tarafından geliştiricilerle iletişim kurmak için gereklidir ve ayrıca WordPress blok editörü tarafından da gereklidir. Ancak sitenizde bir yazı yayınlayan yazarların kullanıcı adını da ortaya çıkarır. Bu nedenle, Yönetici Olmayanlar için devre dışı bırakılması veya oturum kapatıldığında devre dışı bırakılması önerilir. Ancak, çok yazarlı bir blog çalıştırıyorsanız, bunu etkin (varsayılan) tutmak en iyisidir.
  • REST API bağlantılarını kaldırın: WordPress varsayılan olarak, REST API’yi etkinleştirmiş olsanız bile gerekli olmayan diğer kodların yanı sıra site başlığınıza API bağlantıları ekler. Dolayısıyla bu bağlantıları kaldırmak ve sayfa yükleme sürelerinizi azaltmak güvenlidir.
  • Google Haritalar’ı devre dışı bırakın: Temanızda yerleşik Google haritalar API’si var mı? Site Google maps API’ye sürekli çağrı yapacağından bu bir kaynak avcısı olabilir. Google Haritalar’ı kullanmıyorsanız, bu özellik ile kapatmanız yeterlidir. Kullansanız bile, haritaları yalnızca seçilen sayfalarda görüntülemek için aşağıdaki kutuya Gönderi Kimliğini girin.
  • Parola Gücü Ölçeri Devre Dışı Bırak: Profil sayfanızdaki veya şifre sıfırlama sayfanızdaki şifre gücü ölçer harika bir WordPress özelliğidir. Ancak, WordPress gerekli olmadığında bile komut dosyasını her sayfaya yükler. Bu seçenek, parola gücü ölçer komut dosyasının gerekli olmayan sayfalara yüklenmesini kapatır.
  • Yorumları Devre Dışı Bırak: Bu özellik kendi kendini açıklar. Blogunuzda yorum yapmayı kapatmak için etkinleştirin. Aksi takdirde bu seçeneği devre dışı bırakın.
  • Yorum URL’lerini Kaldır: WordPress varsayılan olarak yorumlar alanına web sitesi URL’sini ekler. Birçok spam gönderici, sıfır SEO değerine sahip olmasına rağmen yalnızca yorum geri bağlantısı almak için spam yorumlar bırakır. Yorum URL alanını yorumlar kutusundan kaldırmak için bu seçeneği açın ve yorum bağlantısı spam’ine elveda deyin.

Yorum Yap