1. Ana Sayfa
  2. Girişim

XML Bayilik Nedir, XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır?

XML Bayilik Nedir, XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
0

Tüketiciler, artık ihtiyaçlarının büyük bir kısmını internet üzerinden yaptıkları alışverişler ile gidermektedir. Kitaptan giyime, gıdadan elektronik eşyalara kadar pek çok ürün, artık rahatlıkla internet üzerinden satın alınabilmektedir. Dijitalleşmenin hayatımıza girmesiyle artık online alışverişin pek çok kişi için gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Bu şartlar, şaşırtıcı olmayacak bir şekilde e-ticaret pazarının her geçen gün daha da büyümesine neden olmaktadır. Farklı seviyedeki girişimciler, birbirinden farklı iş modellerini kullanarak sektöre adım atmaktadır. XML bayilik de bu iş modellerinden bir tanesidir ve özellikle ciddi yatırım gerektirmemesiyle kısıtlı sermayeye sahip kişiler ve işletmeler için son derece cazip hale gelmektedir.

XML Bayilik Nedir? Nasıl Alınır?

XML bayilik, özünde stoksuz e-ticaret modelidir. Stoksuz e-ticaret, bir aracılık işlemine benzer. Alınan sipariş ile ürünün tedarikçiden doğrudan son kullanıcıya iletilmesine dayanmaktadır. Bu işle uğraşan kişiler veya firmalar, hiçbir şekilde ürün stoklaması yapmamaktadır ve satılan ürünün müşteriye iletilme sürecine dâhil olmaz. Bu işlemler, tedarikçinin sorumluluğunda olmaktadır. Stoksuz olarak internetten satış yapan işletmeler, ürünlerin sadece satışlarını gerçekleştiren ve gönderi yapılması için siparişi tedarikçiye ileten birim konumundadır. Şimdi bu bilgilerle “XML bayilik nedir” sorusunun cevabını arayacağız.

Bu noktada ilk önce XML kavramına bakmakta fayda vardır. XML, bir işaretleme dilidir ve en önemli özelliklerinden bir tanesi internet üzerinden veri transferini kolaylaştırmasıdır. Bu dil ile herhangi bir platformda veya veri tabanında bulunan bilgiler, başka sisteme pratik bir şekilde aktarılabilmektedir. XML bayiliği bu prensip ile çalışmaktadır. Bu iş modelinde tedarikçi konumunda olan işletme, kendi sistemine hâlihazırda yüklü olan ürün ve onlara dair bilgileri e-ticaret yapmak istemeyenlere bir ücret karşılığında, XML formatında sağlamaktadır. Sonrasında bu verileri alan firmalar, kendi sitesi veya sanal pazaryeri uygulamaları aracılığı ile söz konusu ürünleri satışa çıkarmaktadır.

XML Bayilik Nedir, XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır
XML Bayilik Nedir, XML Entegrasyonu Nasıl Yapılır

XML bayilik yapan işletmeler, bu şekilde tedarik ettiği ürünleri satarak komisyon elde etmektedir. Aslında tüm stoksuz e-ticaret sistemlerinin bir tür aracılık işine benzemesinin temel nedeni budur. XML tedarikçileri tarafından sağlanan ürünler, tüketicilere satışını gerçekleştirmektedir ve bu işlem için bir komisyon almaktadır. Ticari kazançlarını bu şekilde sağlanmaktadır. Komisyon oranı tedarikçiden tedarikçiye göre ve iki taraf arasında yapılan anlaşma doğrultusunda değişebilmektedir.

Bu e-ticaret bayilik sistemi dâhilinde satış yapacaklar, kendi internet sitesini kurması dışında yüksek tutarlı bir harcama yapmasına gerek yoktur. Yani büyük maliyetler altına girmeden internetten satış yapılabilir. Bu özelliği sayesinde XML bayilik, e-ticarete girmek için ideal bir başlangıç noktası olarak değerlendirilebilmektedir.

Sizlerde e-ticaret sektörüne girmeyi düşünüyorsanız fakat yeterli sermayeniz yoksa ilk olarak bu yöntemi deneyebilirsiniz. Bu şekilde hem tecrübe edinebilir hem de elde edeceğiniz gelirler daha ileriki seviyelere yükselmek adına sermaye olarak kullanabilirsiniz.

XML bayilik alabilmek için ilk olarak ne tarz ürünler satmak istediğinize karar vermeniz gerekmektedir. Doğrudan bir ürün grubuna odaklanabileceğiniz gibi potansiyel müşterilere daha geniş bir ürün yelpazesi de sunabilirsiniz. Bu konuda karar verdikten sonra, satacağınız ürünleri tedarik edeceğiniz işletmeleri seçmenizdir. XML tedarikçilik yapan firmalar, ürünlerini aşina olduğumuz perakende satış sitelerine benzer bir formatta kendi sistemlerinde sergilemektedir. Ürünleri bu şekilde inceleyerek kararınızı buna göre verebilirsiniz.

XML Bayilik Entegrasyonu Nedir?

XML entegrasyonu, e-ticaret platformunda yer alan ürün verilerinin XML vasıtası ile başka bir e-ticaret sitesine yüklenmesi anlamına gelmektedir. XML bayiliğinde, tedarikçinin sağladığı ürünler ve bu ürünlere ait bilgiler, bayilik alan firmanın internet sitesine bu şekilde aktarılmaktadır. Bu şekilde yapılan veri transferleri anlık, günlük veya haftalık olarak güncellenebilmektedir. Zaman aralığı ne kadar kısa olursa satıcının müşterilere en güncel verileri sağlama şansı o oranda artmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap