1. Ana Sayfa
  2. Mobil

Root Atma Nedir? Ne İşe Yarar? Garantiyi Bozar Mı?

Root Atma Nedir? Ne İşe Yarar? Garantiyi Bozar Mı?
0

Windows işletim sisteminin yanı sıra android telefonlarda da kullanılan root atma, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz bir uygulama olsa da birçoğumuz, tam anlamıyla root atmanın ne demek olduğunu ve ne işe yaradığını bilmiyoruz.

Root atma nedir? Ne işe yarar? Root atma faydaları nelerdir? vb. root atmaya dair en çok merak edilen soruları yanıtlamaya çalışacağımız bu yazımızda bu işlemin akıllı cihaz garanti kapsamında bulunup bulunmadığına da değineceğiz.

İşte, root atmaya dair bilmeniz gereken ayrıntılar:

 

Root atma nedir?

Android cihazlarda tüm yetkinin cihaz kullanıcısına geçmesi anlamına gelen root atma, kısacası tüm zincirleri kırma ve izinlere erişim olarak tabir ediliyor.

Akıllı cihazların işletim sistemini yeniden şekillendirmenize ve telefonunuza farklı ROM’lar kurmanıza yarayan root atma, telefonunuzun sesine, performans özelliklerine ve güvenlik kriterlerine de kolaylıkla erişebilmenize olanak tanıyor.

Normal şartlar altında akıllı cihaz satın aldığmnızda bu akıllı cihaz sabit ve belirli özellikleri bulunan bir ROM ile bizlere teslim ediliyor. Ancak root atma işlemini öğrendiğimiz zaman, telefonunun ROM özelliğini devre dışa bırakarak, akıllı cihazımıza dilediğimiz ROM’u ekleyebiliyoruz.

Root atma ne işe yarar?

Root atma işleminin ne anlamına geldiğini kısaca belirttikten sonra root atmanın faydaları hakkında sizleri bilgilendirebiliriz:

  • Akıllı cihazınızdaki tüm erişim yetkisine sahip olabilmenize olanak tanıyor.
  • Ekran videosu çekme vb. pek çok rootlu programı telefonunuzda kullanabilmenizi sağlıyor.
  • Hafıza, ses, performans vb. normal şartlar altında hiçbir şekilde erişemeyeceğiniz akıllı cihaz özelliklerine erişebilmenize öncülük ediyor.
  • Telefonda otomatik olarak bulunan yalnız root atmadığımız takdirde bir türlü silemediğimiz özellik ve uygulamaları silebilmemizi sağlıyor.
  • Android cihazların hafıza özelliklerine de root atma işlemi sayesinde ulaşabiliyor, akıllı cihazınızda bulunan bazı uygulamaları SD karta yönlendirerek, hafızanızı boşaltabiliyor ve böylelikle cihazınızı hızlandırarak, daha iyi çalışmasını sağlayabiliyorsunuz. Yani telefonunuzun yavaş çalışması ve donma vb. problemlerden kurtulabiliyorsunuz.
  • DNS değiştirme işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilmenizin yolunu açıyor. Bu sayede dilediğiniz siteye dilediğiniz an girebiliyor, yasaklı sitelere de ulaşabiliyorsunuz.

Root atma garantiyi bozar mı?

Telefonunuza root attığınız takdirde telefonun da bazı özelliklerini değiştirebilme şansına sahip olduğunuzdan maalesef ki bu işlem, garantiyi bozuyor. Üstelik telefonunuza root attığınız, pek çok yetkili servis tarafından kolaylıkla tespit edilebiliyor. Bu yüzden telefonunuzun garanti süresi dolmadan önce gerçekten root atmaya ihtiyacınız olup olmadığına karar vermeli, root işlemi öncesinde en az iki kez düşünmelisiniz.

Root zararlı mıdır?

Root atma işlemi, akıllı cihazlarımıza hiçbir şekilde zarar vermiyor. Ancak daha önce de değindiğimiz gibi bu işlemin tek olumsuz yönünün garantiyi kapsam dışı bırakması olduğunu ifade edebiliriz.

Root nasıl atılır?

Telefonunuzun garanti kapsamında kalmasını göze aldıysanız ya da akıllı cihazınızın garanti süresi dolduysa aşağıdaki adımları teker teker takip ederek, akıllı cihazınıza kolaylıkla root atabilirsiniz.

  • Kingroot sitesi üzerinden dilediğiniz akpyi indirin.
  • Telefonunuzun ayarlar kısmına girin ve ‘geliştirici seçenekleri’ kısmından ‘sahte kısımlara izin ver’ bölümünü tıklayın.
  • Uygulamayı kurun.
  • Uygulamayı açın ve ‘root now’ butonuna tıklayın.
  • Root succefuly yazısı karşınıza çıkana kadar bekleyin. İşlem başarıyla tamamlanmıştır anlamına gelen bu yazı, root atma işleminin tamamlandığını ifade eder.
  • Bu noktadan sonra cihazınızdaki uygulamalara erişebilir, uygulamaları değiştirebilir, silebilir ve başka uygulama ve ROM’ları cihazınıza indirebilirsiniz.

ROM demişken, ROM hakkında da sizleri kısaca bilgilendirdikten sonra yazımızı sonlandırmak istiyoruz.

ROM nedir?

Android işletim sisteminin üretici firmalarca özelleştirilmesi anlamına gelen ROM, en genel tanımıyla akıllı cihazların yazılımıdır.

Kendi içerisinde Stock Rom, Custom Rom gibi farklı çeşitlere ayrılır. Custom Rom’lara göre daha güvenilir ve hatasız kodlar barındıran Stock Rom’lar, üretici tarafından bir takım testlere tabi tutulduktan sonra belirli modellere göre özelleştirilirler.

Yani resmi olan ROM sürümü Stock Rom’lardır.

Bu yazımızda Root nasıl atılır? Root atma nedir? gibi teknoloji düşkünlerinin en çok merak ettikleri soruları yanıtlamaya ve sizleri aydınlatmaya çalıştık.

Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğimizle…

 

Yorum Yap