1. Ana Sayfa
  2. Sanal Gerçeklik

Sanal Gerçeklik Nedir, Nerelerde Nasıl Kullanılır?

Sanal Gerçeklik Nedir, Nerelerde Nasıl Kullanılır?
0

Son zamanlarda popülerliğini kazanan sanal gerçeklik cihazları aslında ilk kez ortaya çıkmıyor. Bu çalışmaların temeli daha öncelere yani bundan on yıllar öncesine dayanıyor. 2005 Lise hazırlıktayken, Main Course kitabımızda Virtual Reality’nin gelecekteki yerinden bahsediliyordu; işte o “gelecek” geldi. Geleceğin teknolojisi olarak adledilen bu kavram, hayata geçirilmiş bir teknoloji olarak, her gün yeni bir haber, tekno mağazalarda farklı farklı marka ve modellerde gözlükler, sanal gerçeklik altyapılı çeşitli medya ve oyunlar, sanal gerçeklik teknolojisini kullanan yeni yeni iş kolları vb. ile karşımıza çıkıyor.

Sanal Gerçeklik kavramının popülerleşmesinin bir sebebi olarak ise şu gösteriliyor:

Yaşanılan dünyanın sınırlarının ortadan kaldırılması, istenilen hayatın yaşanılmasının zevkinin doruklarına çıkılması, birşeyi yaşamadan önce yaşamak, gitmeden gitmek vb.  Bu nasıl mümkün oluyor?

Bu İçerikte Okuyacaklarınız :

Nedir Bu Sanal Gerçeklik Teknolojisi?

Sanal gerçeklik uygulamaları, kullanıcılarına bilgisayar tarafından yaratılmış yapay dünyaya girebilme, orada çeşitli deneyimler yaşama ve orayı yönlendirebilme olanağı sağlar. bilgisayar ortamında oluşturulan 3 boyutlu resimlerin ve animasyonların teknolojik araçlarla insanların zihinlerinde gerçek bir ortamda bulunma hissini vermesinin yanı sıra, ortamda bulunan bu objelerle etkileşimde bulunmalarını sağlayan teknoloji olarak tanımlanıyor.

sanal-gerçeklik-virtual-realitySanal gerçeklik ortamlarının sahip olduğu ses, ışık ve etkileşim özelliği kişinin tüm duyu organlarını aktive edici bir durumda özelleştirilmiştir. Kısacası, gerçek dünyaya ilişkin bir durumun bilgisayar tarafından oluşturulmuş üç boyutlu bir benzetimi içinde, kullanıcının bu benzetim ortamını, vücuduna giydiği çok özel amaçlı aygıtlar aracılığı ile etkin olarak denetleyebildiği bir sistemdir.

Özetle, esas adı “Virtual Reality” olan sanal gerçeklik, bilgisayar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlar bütününe denir.  Sanal gerçeklik cihazları tarafından gösterilen her görüntü bilgisayar ortamında hazırlanmış görüntülerdir. Tüm bunların yanında bazı oluşturulmuş görüntüler ses ve hareket gibi diğer duyulardan da yararlanır. Böylece gerçek sanala bürünür. Peki bu sahte gerçekliği nerelerde kullanabiliriz?

Sanal Gerçeklik Hangi Alanlarda Kullanılır?

sanal gerçeklik uygulama alanları

  • Eğitim

Sanal gerçeklik sayesinde uzay alanında dahi öğrencilere uygulamalı bilgi verilebiliyor.  Pilotlar uçuş simulasyonu yapabiliyor.

Bu teknoloji sayesinde, bilgisayar alanında okuyan öğrenciler için 3D Max çizimleri gibi zorlu çizim programlarında öğrencilerin zorlukları atlatmasına yardımcı oluyor.

  • Gözlem

360 derece gezilip gözlenebilir yaşam ortamı ile inceleme işlemleri bu teknoloji sayesinde kolaylıkla yapılabiliyor.

 

  • Sağlık

Sağlık alanında kullanılan buteknoloji, tıp alanında eğitim gören geleceğin doktorlarına iyi bir çalışma, öğrenme ve gözlemleme gibi faaliyetleri gerçekleştirebilmelerine olanak sağlıyor. Yakın gelecekte, ameliyattan önce sanal ameliyat yapılabilecek.

 

  • Eğlence

 Oyunların sanal gerçeklik cihazlarıyla daha keyifli olması amaçlanıyor; başarılıyor da.

Sadece oyun da değil tabii. Eminim bu teknoloji yakında sinema, video oyunları gibi sektörleri de kapsar.

 

 

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nedir?  Ne İşe Yarar?

vr cardboard

Sanal gerçeklik gözlüğü: Asıl adıyla VR Cardboard.  Yukarıda anlattıgımız sanal dünyayı görebilmemiz sağlayan,bizi bu teknolojinin içine sokan cihazlardır.  Bu gözlüklerle, sanal gerçeklik altyapılı oyunları oynamak ve uygulamaları kullanmak mümkündür.

Sanal gerçeklik teknolojisinin ve 360 derece videolarının yaygınlaştığı bu dönemlerde, markalar için gün geçtikçe pazarlama aracı haline dönüşen ve Google’ın da bun hız kazandırmasıyla bu gözlükler ortaya çıkmıştır.

Gözlüğü ilk kullandığınızda başınızı sağa, sola, yukarı ve aşağıya döndürdüğünüzde başınız da biraz dönebiliyor. “Motion Sickness” (Türkçesi: “Hareket Hastalığı”) adı verilen bu rahatsızlık beş dakika sonra geçiyor.

Kısacası her teknolojik ürün gibi bu teknolojik gelişimin de insan hayatını kolaylaştırmak gibi bir amacı var. Peki ama bu teknolojinin insan hayatına hiç mi olumsuz etkisi olmayacak? Onu da zaman gösterecek.

 

 

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap