1. Ana Sayfa
  2. Sanal Gerçeklik

Sanal Gerçeklik Zararlı mı?

Sanal Gerçeklik Zararlı mı?
0

Son dönemlerin en gözde ve en popüler teknoloji uygulamalarından biri olan sanal gerçeklik; en genel tanımıyla bilgisayar ekranı kullanımı ile elde edilen birtakım görsel tecrübeleri ifade etmek amacıyla kullanılan bir terim olma özelliği taşıyor.

Filmleri, oyunları, videoları ile dünya çapında yankı uyandıran sanal gerçeklik, sanal gerçeklik gözlükleri ve diğer ekipmanları yardımıyla sizleri tamamen sanal olan, bambaşka bir dünyaya davet ediyor.

Öyle ki bu sıra dışı dünyada kendinizi sanki oradaymış gibi hissediyor, gerçek duygular ve hisler yaşama şansı buluyorsunuz. Bir diğer deyişle kendinizi bu sanal dünyanın bir parçası gibi hissedebiliyorsunuz.

Sanal gerçeklik oyunları oldukça rağbet görmesine rağmen maalesef ki bazı açılardan hem genel sağlığımızı hem de ruhsal sağlığımızı tehdit ediyor.

Örneğin, korku filmi izlerken, sanki o filmin içindeymiş gibi kendimizi hissetmemiz, kalp atışlarımızı hızlandırarak, aniden kalp krizi geçirebilmemize yol açabiliyor. Ya da izlediğimiz bir film sonrasında ciddi anlamda psikolojimiz bozulduğu için anksiyete, depresyon ve panik atak gibi birtakım sağlık sorunları ile yüzleşmek zorunda kalabiliyoruz.

Hepsinden öte sanal gerçeklik filmleri ve oyunları bizde bağımlılık yapabiliyor. Bu bağımlılık yüzünden içinde bulunduğumuz gerçek dünyadan kopuş yaşayabiliyor, sanal gerçeklik oyunlarına fazlaca zaman ayırdığımız için sosyal yaşantımızdan da kopabiliyoruz.

Kısacası sanal gerçeklik video ve oyunları pek çok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Özellikle bu oyunların 18 yaş altı genç kesim tarafından oynanması, tehlikenin kat ve kat daha fazla olmasına da yol açıyor.

Bu İçerikte Okuyacaklarınız :

Sanal gerçeklik zararları

Facebook, Instagram, Yotube gibi sosyal medya ağlarının hayatımızın merkezine yerleştiği son günlerde hepimiz tabiri caizse teknolojiye bağımlı bir hale geldik.

Neredeyse günümüzün çoğunu internet ortamında, müzik dinleyerek, video izleyerek ya da arkadaşlarımızın veya ünlülerin günlük paylaşımlarını takip ederek geçiriyoruz. Arkadaşlarımızla yüz yüze sohbet ederek, görüşmek yerine internet üzerinden iletişime geçmeyi seçiyoruz.

Sonuç olarak, maalesef ki sosyal yaşamdan kopuyor, arkadaşlık ilişkilerimizi sanal ortamda yürütüyor, hayatımızı da tamamen sanal, yani pek de gerçek olmayan bir ortamda yaşıyoruz. Kısacası teknoloji bize hizmet ededursun, bizde teknolojiye hayatlarımızı feda ediyoruz.

Teknolojik cihazların aşırı kullanımı ise ne yazık ki radyasyonun zararlı etkilerine karşı vücudumuzu daha açık ve savunmasız bir hale getiriyor. Bu cihazlara maruz kalan vücudumuzda birtakım sağlık sorunları da baş göstermeye başlıyor. Çünkü bağışıklık sistemimiz zayıfladığı için hastalıklara daha kolay bir şekilde yakalanabiliyoruz.

 

Sanal Gerçeklik Yan Etkileri

Anlık olarak mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi ile sonuçlanabilen sanal gerçeklik oyunları, birtakım hastalıklarımızın tekrar gün yüzüne çıkması ile sonuçlanabiliyor.

Örneğin sizde depresyon, anksiyete, baş ağrısı, migren gibi bir sağlık sorunu bulunuyorsa sanal gerçeklik oyunları hastalık semptomlarını daha da kötüleştirebiliyor. Oyun sonrasında daha şiddetli baş ağrıları ve migren atakları ile karşılaşmak zorunda kalabiliyorsunuz.

Özellikle sizde herhangi bir kalp rahatsızlığı mevcutsa korku, gerilim ve endişe içeren sanal gerçeklik film, video ya da oyunlarından mutlaka uzak durmanızı öneriyoruz!

Sanal Gerçeklik Gözlük Kullanımının Zararları:

Sanal gerçeklik gözlükleri, yepyeni teknolojiler yardımıyla hazırlanmış olsa bile bu gözlüklerin uzun süreli kullanımı kişinin birtakım sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olabiliyor.

Örneğin, göz tembelliği, gözlerde yaşarma, göz yorulması gibi birtakım yan etkilere maruz kalabiliyorsunuz.

Bu yüzden gözlerinizi dinlendirmeden uzun bir süre için sanal gerçeklik gözlüklerini kullanmaktan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.

Aksi halde ileride aşırı kullanım sonrasında miyopi, astigmat vb. gözünüze dair pek çok sağlık sorunu ile karşılaşmak zorunda kalabilirsiniz.

Sanal gerçeklik oyun, video ve filmlerinin yan etkilerine ve zararlarına yukarıda değinmeye çalıştık. Her şeyin fazlası nasıl zararlıysa bu oyunlar da maalesef ki aşırıya kaçtığınız takdirde sizlere yarardan çok zarar getiriyor.

Bu noktada sanal gerçeklik oyunlarını yalnızca eğlence, arkadaşlarınızla zaman geçirme amacıyla değerlendirmek istiyorsanız, haftada birkaç seferden daha fazla oyun oynamaktan kaçınmanızı öneriyoruz.

 

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap