1. Ana Sayfa
  2. Sanal Gerçeklik

Sanal Gerçeklik Türleri

Sanal Gerçeklik Türleri
0

Sanal Gerçeklik Nedir başlıklı yazımda, bu teknolojinin ne olduğuna ve nerelerde kullanılabileceğine dair genel bilgiler paylaştım. Bu yazımda ise, bize bu teknolojiyi sağlayan başlıca cihazları tanıtacağım.

Hayatımıza hızla giren bu teknoloji ile beraber çıkan sanal gerçeklik gözlükleri, ( VR gözlüğü) hızla büyüyerek 5 milyar dolara ulaşan bir pazar oluşturdu. Teknoloji büyümeye devam ederken, irili ufaklı pek çok teknoloji firması da boş durmadı, bu alana yeni yatırımlar yaptı, varolan yatırımlarını artırdı.

sanal gerçeklik gözlüğü

Sanal gerçeklik gözlüğü nedir? Nasıl çalışır?

Aslında basit mantıkla, 2 farklı lensin doğru açıda birleşmesi şeklindedir. Bu teknoloji ile gelen görüntü ve hareket sensörü ile diğer bir takım sensör ve efektlerin etkisi ile kullanıcı kendisini sanal dünyaya kaptırıyor. İnsanlar kaptırdıkça satışlar artıyor : ) 2015 yılında 5-6 milyon adet sanal gerçeklik gözlüğünün satıldığı söyleniyor. Bu hızla giderse 2018 yılında 5 milyar dolarlık gözlük satılmış olacak.

Sanal gerçeklik gözlükleriyle insanlar kendilerini bu sahte dünyaya ( o ne demeyin, ben kendisini öyle adlandırıyorum : ) ) kaptırıyor. Peki ne kadar kaptırıyor? Bu gözlüğün kalitesine göre değişir. Bu noktada VR gözlüklerini sundukları yapay ortamın kalitesine göre 3 sınıfa ayırmak mümkün.

Kısmi Katılımlı Ortamlar

Kullanıcı dış dünya ile bağlantısını tamamen koparmaz, çünkü bir takım fiziksel unsurlar olaya dahil olur. Örneğin uçuş simülatörleri. Ortam sanal gerçeklik teknolojisi ile sağlanır ancak kabin, kumanda vb. reel öğeler kullanılır.

sanal gerçeklik simülatör

Tam Katılımlı Ortamlar

“Computer Assisted Virtual Environment / Bilgisayar Destekli Sanal Ortam” kısacası CAVE.  Bu teknolojide kullanıcı bütünüyle ortamdadır. Nasıl mı ?  Duvar, tavan ve zemin projeksiyonları, ses, kaskı ekran, dermal-dokunsal algı cihazları (joystick, eldiven vs.) gibi ekipmanlarla olay çok daha duygusaldır : ) Yani ortam sizi ele geçirir,  hatta kendinizden geçirir diyebiliriz.

 

Çoklu Katılımlı Ortamlar

Adından da anlaşılıyor, burada yanlız değilsiniz, aynı ortamı başkaları ile paylaşıyorsunuz.  Bir oyunu botla oynamak ve online oynamak arasındaki fark neyse, bu da o.  Şaka şaka, o kadar basit değil. Çoklu katılım ortamlarının gelişmesiyle yapılabileceklerin sınırı yok.  Sadece bir kaç saniye hayal edin, sanal ortamda futbol da mümkün, savaş da, seks de.  Siz yine de savaşmayın, sevişin.

sanal gerçeklik çoklu ortam

Genel olarak sanal gerçeklik türleri ile ilgili bilgiler aktardım. Bu kategorideki yazılarımın devamında, en çok satandan en yeni sanal gerçeklik cihazlarına pek çok teknolojiyi tanıtmaya devam edeceğim. Takipte kalın.

Sanal Gerçeklik Gözlükleri

 

İlginizi Çekebilir

Yorum Yap