1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Bilgileri
  3. Blokaj Nedir?

Blokaj Nedir?

blokaj nedir


Blokaj ne demek ?  Blokaj kelime anlamı olarak hareketine engel olma, hareketini durdurma anlamına gelmektedir. İnşaat işlerinde blokajın tanımı ise yapıların herhangi bir sebepten dolayı su almasını engellemek için yapının zemini ile su arasına engel koymaktır. Bu işleme de blokaj işlemi denir. Grobeton altına dökülen genelde mıcır ve kırılmış molozdan oluşan, 15 cm kalınlığında dökülmesi önerilen bir işlemdir.

Su insanın hayatı için çok önemli bir gereç olsa da, bina için büyük tehlikelere neden olabilmektedir. Yapının zarar görmemesi için su almasını engellemek gerekir. Su yalıtımı olmayan binalarda küflenme ve mantarlanma oluşumu görülme ihtimali yüksektir. Bu durum binanın zarar görmesine ve mukavemetinin düşmesine sebep olacaktır. Blokaj işlemi, suyun binaya girmesini önlemek için binanın zeminine uygulanır. Temel blokajının yapılması yapıyı uzun ömürlü kılacaktır ve rutubet, nem, şişme gibi su sorunlarına karşı koruma sağlayacaktır. Binanın afetlere karşı sağlam kalmasını sağlayacaktır. Bu işlemler inşaat alanında zorunlu hale getirilmiştir. Blokaj kalınlığı, binanın projesine göre değişmekle birlikte en az 15 cm kalınlığında olmalıdır, blokaj taşları zemine oturacak biçimde ve blokaj taşların arası fazla açılmayacak şekilde yerleştirilmelidir. Zemin nasıl silindir ile sıkıştırılıyor ise blokaj taşlarına da silindirle sıkıştırma işlemi gerçekleştirilmesi gerekir. Blokaj işlemi bittikten sonra grobeton dökülerek işlem tamamlanmış hale gelir. Günümüzde tercih edilen blokaj işlemi de ocak taşı ile blokaj yapılmasıdır.

Blokaj, projede belirtilen yükseklikte ve belirtilen malzeme ile yapılması gerekmektedir. Blokaj taraması ovalimsi şeklin ucu yukarı bakacak şekilde yerleştirilmesiyle gösterilir. Grobeton taraması ise noktalar ve birbirine paralel kesikli ve kesiksiz çizgilerin açılı şekilde yerleştirilmesiyle gösterilir. Projede blokaj altta kalacak şekilde ve üstüne dökülecek grobeton da üstte kalacak şekilde gösterilir. Yapının şantiye şefi de bu kontrolleri yapmak durumundadır.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap