1. Ana Sayfa
  2. Öğrenci, Staj ve Yeni Mezun
  3. YENİ MEZUNLAR VE İŞ BULMA ÇABALARI

YENİ MEZUNLAR VE İŞ BULMA ÇABALARI

featured



yeni-mezun-is-aramaMezuniyet Yaklaştı; İş Bulma Telaşı Başlar…

İnşaat mühendisliği veya mimarlık lisans eğitiminin alındığı dört yılın ardından mezuniyet yaklaştı. Aile veya akraba çevresi sektörde olan, bu sayede “tanıdık” aracılığıyla işi hazır olan mezun adaylarını geçiyorum; öğrencilik hayatında mesleki oda kuruluşları, okul kulüpleri vb. aracılığıyla çeşitli etkinliklere katılarak aktifliği sayesinde sektörel çevre edinen ve bu çevrede işini önceden hazırlamış mezun adaylarını da geçiyorum. Buna benzer mezuniyet sonrası işi hazır olan arkadaşlar dışındakileri mezuniyet heyecanının yanı sıra “Nasıl İş Bulacağım?” telaşı sarmaya başlar.

Bu telaş, başvurulardan dönüş almama durumu veya bir kaç olumsuz iş görüşmesi sonrasında gelen hayal kırıklığı ile beraber umutsuzluğa dönüşebilir. Bu da, başvuru süreci ve iş görüşmelerinde daha fazla hata yapılmasına ve bu sürecin uzayarak daha da sıkıntılı hale gelmesine neden olabilir. Sonucunda da“yapacak bir şey yok!” refleksi ile gönülsüz kabul edilen işler ve mutsuz bir iş hayatı sebebiyle, kariyer hayatının daha ilk basamağında takılarak düşüşler yaşanabilir. Meslek hayatımızın, tüm hayatımızının büyük bir kısmını oluşturduğunu düşünürsek; bu durumun genel yaşantımızı da etkileyeceğini söylemek yanlış olmaz. O nedenle, bu süreci bu kadar olumsuz yaşamamak gerekir.

Peki tüm bunları yaşamamak için neler yapılmalı veya yapılmamalıdır?

Yeni mezun arkadaşların yaptıkları ilk hata, iş bulamayacağım sendromuna girmek. Sakin olun gençler! Türkiye’nin iş imkanı açısından önde gelenlerinden, adı üstünde lokomotif sektöründesiniz. En seçkin mesleklerin birisine mensupsunuz. “Bu memlekette inşaat bitmez” tabiri doğrudur; dolayısı ile inşaat mühendisi, mimar gibi meslek sahipleri de açıkta kalmaz. İlk yapmamız gereken pozitif düşünmek, ancak bu şekilde süreç de pozitif işleyecektir.

yeni-mezun-ozgecmisiİkinci hata ise, “Daha yeni mezunum, hiç tecrübem yok, özgeçmişime ne yazacağm ki?” benzeri kurgularla özensizce hazırlanan özgeçmişler, öylesine yapılan arayışlar, başvurular… Sonrasında doğal olarak gelen olumsuz dönüşler ya da hiç dönmeyişler. Halbuki yazacağınız koskoca dört seneniz var. Üniversite, sadece mesleki yaşantınızın değil, sosyal yaşantınızın da ciddi derecede şekillendiği, bir sonraki hayatınızı önemli derecede etkileyen bir süreçtir. Dolayısıyla bu süreçte gerek mesleki gerek sosyal anlamda yaptığınız her aktivite oldukça önemlidir. 0-2 yıl tecrübeli personel arayanlar, yeni mezun olduğunuz halde sizi iş göüşmesine çağıranlar, zaten stajlar dışında bir iş tecrübeniz olmadığının bilincindedir. Ona rağmen çağırılıyorsanız bu demektir ki aslında özgeçmişinizi dolduran birşeyler var.

Yeni Mezun Özgeçmişi

Elbetteki boş olmayacaktır. İnanın kişisel bilgileriniz dışında yazacağınız çok şey var. Stajlarınız, yapmış olduğunuz proje ödevleri (örneğin betonarme yapı tasarımı, çelik yapı tasarımı, maketler, bitirme teziniz), üyesi olduğunuz mesleki kulüpler, katıldığınız teknik geziler, seminerler, proje yarışmaları… Tüm bunlar sizin mesleğiniz ile ne kadar alakalı, kendinizi geiştirmeye ne kadar istekli olduğunuzu ve meslek hamurunuzun mayası olan lisans eğitimini ne derecede alabildiğinizi, fırında (iş hayatı) ne kadar iyi yoğrulabileceğinizi gösterir. Sadece mesleki anlamda değil, sosyal anlamda da yazacaklarınız önemlidir. Hobileriniz, üyesi olduğunuz dernekler, katıldığınız geziler vb.  Çünkü İnşaat mühendisliği ve mimarlık, sosyal becerilerin çok önemli, insan ilişkileriin yoğun olduğu mesleklerdir. Bu atmosferde başarı da ancak yüksek sosyal becerilerle mümkündür.

Referanslarınız, özgeçmişi dolduran diğer önemli bileşenlerdir. Başarılı olduğunuz derslere giren hocalarınız, bitirme teziniz ve diğer proje ödevlerinde beraber çalıştığınız ve olumlu izler bıraktığınız hocalarınız, yukarıda saydığım bir takım aktiviteler aracılığı ile tanıştığınız ve size olumlu referans olabilecek mesleki büyükleriniz…bunları özgeçmişinize mutlaka ekleyiniz.

Pozitif enerji ve olumlu bir gelecek beklentisi ile, özverili ve düzgün formatta bir özgeçmişimizi de hazırladık. Şimdi sıra iş başvurularına geldi.


yeni-mezun-is-basvurusuİş Başvurularında Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Arkadaşlar, aklınızın bir tarafına kendi karakteristik özelliklerinizi, diğer tarafına ise kariyer hedeflerinizi, meslek yaşantınızdan beklentilerinizi yazınız. Başvuru sürecinde bunları aklınızdan hiç çıkarmayınız. Kariyer sitelerinde orta ölçekli bir firmanın bile ilanına yüzlerce başvuru var. Özellikle genç adaylar, ilk aylarında onlarca başvuru yapıyor. Şantiye işine de başvuruyor, proje ofisine de, satınalma departmanına da. Ne istediğinize karar veriniz; yolunuzu o doğrultuda çiziniz. Sizi o yolda ilerletecek işlere eğilim göstermenizde fayda var. Hangi meslek alanlarında ne tür işler yapılıyor, ne gibi karakteristik özellikler gerekiyor bunlar araıştırılmalıdır. Örneğin satış mühendisi ikna edici olmalıdır; şantiye mühendisi otoriter olmalı, yoğun tempo ve stres ile başa çıkabilmelidir; teknik ofis mühendisi dökümantasyon konusunda titiz olmalıdır; proje ofisinde çalışacaksanız okuldaki derslerden, mühendislik hesaplarından, çizim işlerinden keyif alıyor olmanız gerekmektedir. Bu örnekler daha da çoğaltılabilir.  Yapmanız gereken, aklınızdaki alanlarda çalışan büyükleriniz ile iletişim kurarar onların meslek yaşantıları hakkında bilgi edinmek ve kendi beklentileriniz ile kıyaslamaktır. Aksi takdirde, ilk 2 senede 4 iş değiştiren, aradığını bulamayan yeni mezunlar arasında yerinizi bulursunuz.

Evet ama kimse yeni mezun istemiyor! biz seçen değil seçilen taraftayız…

Yukarıda yeni mezun tabusunu yıktığımı düşünüyorum J Tecrübeli teknik personellerin yapmayacağı küçük ölçekteki işlerin yapılması, bir yandan da kendisini geliştirerek firmanın çekirdekten yetişen personeli olması ve gelecekte firmaya daha büyük katkılar sağlaması amacı ile yeni mezunlar da işe alınır. Bunca tecrübeli çalışan da zamanında yeni mezun değil miydi? “Kimse yeni mezun istemiyor” çok kötümser bir ön yargıdır. Bir ayda değil de İki ayda işe giriniz; emin olun bir kaç aylık kayıp, yapmayacağınız, uzun soluklu olmayan, zoraki çalışacağınız bir işe girip 6 ay sonra yeniden iş aramanızdan çok daha iyidir. Örneğin ben, dört ay sonrasında aklıma yatan bir işe girebilmiştim.

yeni-mezun-is-aramalariYeni Mezun Avcıları

İş ararken dikkat etmeniz gerekenin başında, benim “yeni mezun avcıları” olarak tabir ettiğim İşverenler gelir. Bunlar çok sık karşınıza çıkacak olan; “Diplomanı kiralayalım”, “Yeni mezun maaşı ama şantiye şefi sorumluluğu verelim” , “Yapı denetim firmamıza imzanı ver helalinden şu kadar maaş”, gibi tekliflerle gelecek olan, iş arayış sürecinizdeki telaşınızdan faydalanarak, belki de size ilk etapta makul gelecek ancak hem vicdanınızı hem sicilinizi kirletecek teklifler sunacak olanlardır. Bu tür işlerden kesinlikle uzak durunuz. Yeni mezuna bilmediği işin sorumluluğu verilip altına imzası isteniyor ise  o işten hayır gelmez; işiniz düzgün yapan hiçbir kurum zaten bunu istemez. 99 depreminin bedelini gerek hapislerde, gerek vicdanlarında ödeyenler gibi olmayınız.

En Önemlisi Hangisi

Bence en önemlisi, size en çok yatırım yapacak olandır. Yani:

Yapacağınız iş >  firma > maaş ve diğer imkanlar

Şeklinde sıralanabilir. Maaşı en sona koymam size garip gelmiş olabilir. Para için çalışmıyor muyuz? En önemli yatırım o değil mi? Diye soruyor olabilirsiniz. Basit bir örnek vereyim :

Yeni mezun maaşlarında aynı şehri ve çalışma şartlarını ele alırsak, en fazla 500 TL gibi farklar olur. Daha iyi gelişeceğiniz işte 500,00 TL az ücret ile 2 sene çalıştığınızı varsayalım. Maaş olarak kaybınız 12.000,00 TL diye düşünelim. 30.000,00 TL kazanan proje müdürü de var, 10.000,00 TL kazanan da.  Az önce hesabını yaptığınız 2 yıllık maaş farkını neredeyse 2 haftada kapatıyorsunuz. Çünkü birisi milyarlık işin başında, diğeri ise daha küçük ölçekli işlerde çalışıyor.

yeni-mezun-is-gorusmesi
İş Başvuru ve Görüşme Süreci

Kariyer ağlarından (kariyer.net, Yenibiris.com), profesyonel sosyal ağlardan (Linkedin), firmaların sosyal ağ sayfalarından (Facebook,Twitter),  firmaların kendi websitelerinden vb. iş ilanlarını takip ediyorsunuz. Kişisel özelliklerinize, üniversitede edindiğiniz donanımlara ve kariyer hedeflerinize göre işler gördünüz. Bunlara özverili bir şekilde başvurularınızı yapınız.

Yukarıda özgeçmiş oluşturma konusunda bazı tavsiyelerde bulundum. Başvurunuz için bir de güzel önyazı hazırlayınız. Önyazınızda, hitap ettiğiniz birime (genelde insan kaynakları departmanı olur)  3-5 cümle ile kendinizden, eğitim bilgilerinizden, kariyer hedefinizden ve başvurdugunuz pozisyondan bahsediniz. Başvuru yaparken yapılan en büyük hata “genel” bir başvuru yapmaktır. ”Ben inşaat mühendisiyim, mimarım vs. İş arıyorum.” Gibi. Başvuru yaptığınız birim (şantiye ise hangisi, ofis ise hangi ofis, hangi departman) ve başvuru pozisyonunun net olmalıdır. Bu sizin kararlı ve istekli olduğunuzu, öylesine başvuru yapmadığınızı gösterir.

Mail Önemli

Firma ilanına başvurup işin peşini bırakmayınız. İnsan kaynakları departmanına, bir önyazı ile özgeçmişinizi ekleyerek atacağınız mail, İK departmanı tarafından farkedilme şansınızı artıracaktır. İnsan kaynakları departmanı mail adresi, firmanın websitesinde paylaşılmıyorsa, Linkedin ağından da faydalabilirsiniz.

linkedin-is-bulmaLinkedin’in Gücü

Hala farkında değil misiniz yoksa? Linkedin size profesyonel ağda sınırsız bir bağlantı imkanı tanıyor. Burada sektörel çevrenizi geniş tutunuz. Başvuracağınız departman ve pozisyon için, Linkedin üzerinden de ilgili firmanın yetkililerine ulaşabilirsiniz.  Aynı şekilde yukarıdaki seçeneklerde göremeyeceğiniz çeşitli iş ilanlarına Linkedin üzerinde denk gelebilirsinz.

Linkedin de sadece insan kaynaklarına değil; başvuracağınız firma, departman ve projedeki diğer çalışanlara da ulaşabilirsiniz.

Hemen Dönüş Olmayabiilir

Yeni mezun olduğumda başvurduğum, şuan Türkiye’nin en bilindik inşaat firmalarından birisi, tam tamına 11 ay sonra bana dönüş yaptı.  O an bir alım söz konusu olmayabilir. Ancak karşı tarafta özellikle büyük ölçekli firmalarda tüm mesaisini işe alım süreçlerine harcayan insanlar oldugunu unutmayınız. Başvuru ve bilgileriniz kayıt altında saklanır; bu nedenle özgeçmişinizi yüklediğiniz platformlarda güncelleyiniz.

Fırsatlar size ayak uydurmaz, siz onlara uydurmalısız.

Karşınıza bir fırsat çıktı, aslında istiyorsunuz ancak daha sonrası için planladınız belki de. 3 aylık bir eğitiminiz var veya bir süreliğine yurtdışına gitme planınız var. Ya da yeni bir işe girdiğiniz tam da düzen kuruyordunuz. Asla unutmayınız, fırsatlar size ayak uydurmaz, siz onlara uydurmalısınız. Çıkan fırsatları asla kaçırmayınız.

 


yeni-mezun-is-gorusmeleriİş Görüşmeleri

  • Kesinlikle kot pantolon ve tişört giyerek gitmeyiniz. Sizin o iş ile ilgili ciddiyetinizi gösteren ilk şey giyiminiz olacaktır. Daha profesyonel giyinmeye özen gösteriniz. İmaj, parfüm vb. Konularda kesinlikle abartıya kaçmayınız.
  • Geç kalmayınız, 5-10 dk önce orada olup, sokuklanıp bir yandan etrafı inceleyiniz. Bu hem iş görüşmenizdeki heyecanınızı azaltacak, hem de firma hakkında fikir edinmenizi sağlayacaktır.
  • Gitmeden önce firmanın websitesinden kurumsal bilgilerini okuyunuz. Firmayı, yaptığı işleri, organizasyon şemasını tanıyınız.
  • Muhtemel sorulara çalışınız:
  • Başvuracağınız pozisyonu neden istediğiniz
  • Firmadaki ve genel kariyer hedefleriniz
  • Maaş ve diğer haklarınızla ilgili beklentileriniz
  • Daha fazla örneğe internette ufak aramalar yaparak ulaşabilirsiniz.
  • Kendi sorularınızı hazırlayınız ve bunlar sormaktan çekimeyiniz.
  • Onlar sormadı ise maaş skalası, prim vb. durumlar
  • Sigorta, yemek, ulaşım, izin vb. Haklar
  • Mesai saatleri
  • Yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız buna olanak olup olmadığı
  • Olası soru-cevapları ve kendiniz ile ilgili anlatacaklarınızı, bir defaya mahsus önceden prova etmenizde yarar var. Görüşmelerde bu konuşmaların daha hatasız geçmesi konusunda size yardımcı olacaktır.
  • Kendinize güven duyunuz. Yeni mezun olmanız sizi farklı psikolojilere sokmasın ( yukarıda bunu aştık diye düşünüyorum). Karşınızdaki insan kaynakları yetkilisi sizin tecrübesiz olduğunu zaten biliyor. Görmek istediği istekli, hevesli, kendinden ve hedeflerinden emin bir aday.

İş Görüşmelerinde ve CV ‘de Doğruluktan Ödün Vermeyiniz

Kendinizi tam tanıtınız, iyi oldugunuz konularda mütevazilik yapmayınız, ancak abartmayınız da. Tam olmak, ancak doğru olmak her zaman kazandırır. Örneğin yabancı diliniz iyi olmadıgı halde akıcı konusurum demeyiniz. Ya da ehliyetiniz var ancak araç kullanmada sıkıntınız varsa aktif sürücüyüm demeyiniz. Bir bilgisayar programını orta seviyede kullandığınız halde işe girebilmek için ileri düzeyde kullandıgınızı belirtmeyiniz. Bu şekilde işe alınsanız dahi , iş hayatınızda sıkıntı yaşayacak, olumsuz bir deneme süresi geçireceksiniz, bunu unutmayınız.

Görüşme Sonrası

Başvuru durumunuzu sık sık takip ediniz; başka görüşme fırsatlarını kovalamaya da devam ediniz. Çünkü firma da başka adayları değerlendirmeye devam edecektir.

Olumsuz görüşmeler

Her iş görüşmeniz olumlu geçmeyecektir. Unutmayın, firmalar için siz bir alternatifsiniz, ancak firmalar da sizin için. Türkiye’de inşaat mühendisi, mimar çalıştıran kaç firma vardır? Bir düşününüz. Bu nedenle olumsuz dönüşler sizi olumsuz yönde etkilemesin.

Geriye dönüp bir düşünün

Bazen süreçler uzayabilir. Ben Yıldız Teknik Ünivetsitesi’ni hatrı sayılır bir ortalama ile 3.5 yılda bitirdim. Erken bitirmemin mükafatı olsa gerek; normal mezuniyetime kadarlık süreçte de iş aradım. Bu süreç sizi mutsuzluğa ve hayal kırıklığına sevk etmesin. Ara ara geriye dönüp özgeçmişinizi, iş görüşmelerinizi ve başvurularınızı gözden geçiriniz. İş görüşmelerinden ders çıkarınız ve kendi kendinizi insan kaynakları gözüyle değerlendirip eksikleri, hatalarınızı görmeye çalışınız. Kendinize ve iş aramaya asla küsmeyiniz. Herşey yoluna girecek, buna inancınız tam olmalıdır.

Yurtıdşına Çıkacaklara Özel

ENR Top 225 listesi, size hangi firmalara yöneleceğiniz konusunda ipuçları veriyor. Bu firmaları, aktif projelerini ve o projelerde çalışan taşeron firmaları araştırarak başlayabilirsiniz.

is-arama-sureciİş Arama Süresini Boş Geçirmeyiniz

Belki de bir kaç ay  boyunca, her gün düzenli olarak işe gider gibi iş görüşmelerine gideceksiniz. Evet ben de bunu yaptım. Ofis ziyaretleri, telefon mülakatları ve skype görüşmelerini toplarsak; 4,5 yılda 30 dan fazla iş görüşmesi yaptım. Enka’dan Rönesans’a sektörün önde gelen firmaları ile görüşme şansım da oldu. Yukarıda yazdıklarım tüm bu görüşmelerin sonucunda edindiğim tecrübelerdir. Son bir tavsiyem, görüşme süreçlerini iş başvurusu yapıp dönüş beklemekle geçirmeyiniz. Kendinizi geliştirmeye devam ediniz. Bilgisayar programı öğrenmek, yabancı dil çalışmak, mesleki seminer ve aktivitelere katılmak.. Sürekli ivmeniz kendinizi geliştirmek yönünde olsun.

Bol şans…

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (5)

  1. Yeni mezun inşaat mühendisi olarak bize sunduğunuz bu güzel öneriler için gerçekten teşekkürü borç bilirim kendi adıma,en önemli eksiğimizn ne yapacağımızı bilememek ve sizin gibi bu konuda önerilerini sunucak kişilerin çevremizde çok az olmasından kaynaklandığını düşünüyorum.İyi günler.Teşekkürler.

  2. Cemil Sağlam 7 yıl önce

    Çok tesekkūrler bilgileriniz için.
    Ben insaat mühendisliği 1. Sinif ogrencisiyim. Erasmusla bu yaz Polonyada staja gidiyorum. Mesleki pek bilgim olmamasina rağmen gitmemi doğru buluyor musunuz?

  3. Cok ozel olmucaksa bende ytude okuyorum suan ingilizce Ana dilime yakin egitmini cok aldim suan rusca kursuna yazilmayi dusunuyorum ortalamam da iyi Maas onemli degil lakin yasam icin gerekli baslangic maasinjz ne kadardi ve bu ozelliklere sahip birinin maaslari be kadar ile baslar ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir