İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat İş İlanları ve Kariyer İpuçları
  3. Cv-Özgeçmiş Hazırlama Rehberi

Cv-Özgeçmiş Hazırlama Rehberi

featured


Bu yazımda,  CV anlamı nedir ? CV hazırlamak için profesyonel kaynak önerileri nelerdir? CV nasıl oluşturulur? gibi soruların cevabını vermeye ve CV hazırlarken mutlaka dikkat etmeniz gereken hususlara değinmeye çalışacağım.  Umarım, profesyonel platformlarda yapacağınız kariyer sunumunda daha başarılı olmanıza ve verimli bir iş başvuru süreci geçirmenize katkı sağlayacaktır.

Öncelikle tüm sektörlerdeki profesyoneller için  cv hazırlamaya yönelik genel  bilgiler paylaşacağım, sonrasında  inşaat mühendisi ve mimar arkadaşlar ve aday öğrenciler için konuyu biraz spesifik kılan bölüme yer vereceğim.

CV- Öz geçmiş Nedir? Niçin Önemlidir?

CV Curriculum Vitae kelimesinin kısaltması olup, Türkçe’de profesyonel öz geçmiş anlamına gelmektedir. Normal bir öz geçmişten farkı ise, CV’ye sahip kişinin iş deneyimlerini, mevcut başarılarını, mesleki bilgi ve becerilerini, katıldığı etkinlikleri ve vizyonunu kapsamasıdır.  Genel tanımını ise profesyonel kariyeri doküman halinde özet şeklinde sunmak demektir. Böylece, cv ile öz geçmiş arasındaki farkı da öğrenmiş olduk. Her ne kadar ikisini aynı anlamda kullansak da cv, aslında tam olarak  profesyonel öz geçmişi ifade etmektedir. Çünkü doğduğunuz yeri, ailenizi, çocukluk hikayelerinizi anlattığınız bir yazı da öz geçmiş kelimesi ile ifade edilebilir:)  (Bkz : TDK)

Bonus bilgi : Genel olarak cvlerde, bundan önceki deneyimler paylaşılır, ancak geleceğe ilişkin detayların da CV’de yer alması size artı sağlayacaktır. Nasıl ki geçmiş başarılar dikkate alınıyorsa potansiyel vizyon da dikkate alınır.

CV- Özgeçmiş aslında kağıda dökülen kariyer tespitinden ibarettir. Ancak bir A4 ‘den çok daha büyük değere sahiptir. Sadece iş başvurularında değil, staj, çeşitli proje, yarışma, burs, ödül vb. etkinliklere katılım amacıyla yapılacak başvurular için de gerekli olabilmektedir.  Çünkü karşıdaki kurumların başvuru neticesinde sizi tanımlayabilmesi için gereklidir. Herhangi bir X şirketine başvuru yapmanız durumunda elimine sistemine dahil  olursunuz. Dolayısıyla sistemin sizi farklı kılan ayrıntılara hakim olması gerekir. Bu sebepten sizden CV istenir.

CV Nasıl Oluşturulur?

Aslında CV oluşturma basittir. Bunu dilerseniz hayli hazırda iş aradığınız kariyer siteleri aracılığıyla ( aşağıda detaylı değineceğim), dilerseniz de online cv oluşturma hizmeti veren ya da hazır cv şablonları sunan sitelerden indireceğiniz örnekler üzerinden yapabilirsiniz.

insan kaynaklarıCV oluşturmayı zor kılan şey, hazırlayan adayın kendisidir. İçerikten çok süslemeye verilen önem ve ayrılan zaman, içeriği dolu dolu göstermek adına yapılan gereksiz uzatmalar vs. CV oluşturmayı olduğundan çok daha zor hale getirmektedir. Atlanan nokta ise şudur: O işe veya faaliyete, sizin gibi yüzlerce belki de binlerce başvuru var. Bu kadar başvuru arasında sizin öz geçmişiniz değerlendirmeye girecek kadar şanslı olan 20-30 çıktı arasına girebilirse eğer, insan kaynakları sizin cvnize de 2-3 dakika bakabilecek demektir. Evet doğru duydunuz! ilk etapta, sizin saatlerce hazırladığınız o a4 kağınıda sadece 2-3 dakika bakılacak. Ve o dakikaları, kenar köşeye yaptığınız süslemeler veya cvyi dolu dolu göstermek adına yazdığınız gereksiz ayrıntılar harcayacak ise, malesef başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır.

Yani, CV’ye neler kattığınız değil, CV ile şirketlere neler katabileceğiniz önemlidir. Bu çıkarımdan faydalanarak CV’nin öz olması kanaatine varabilirsiniz. Karmakarışık ayrıntılar, düzensiz oluşturulmuş olanlar ve dikkat çekmeyen CV’ler yolunuzu tıkayacaktır. Nasıl ki firmalar ürünlerini yada hizmetlerini sunarken reklam stratejisi uyguluyorsa siz de bu stratejiyi uygulamalısınız. Şirkete kendinizi en iyi şekilde lanse etmelisiniz. Bu sebeple gereksiz ayrıntıları bir kenara bırakıp önemli ayrıntılara yer vermelisiniz.

Önerilen İçerik :   Özel mi? Devlet mi ?

CV adım adım oluşturulmalıdır.

1. Yazıya kişisel bilgilerle başlanmalıdır(Ad- soyad, doğum tarihi, medeni hali, doğum yeri, açık adres, e-mail ve telefon numarası).

2. Eğitim bilgilerine yer verilmelidir. Bu kısımda mutlaka önemli hissettiğiniz bilgileri belirtin(Genel not ortalamaları, dereceler ve genel başarılar gibi.). Kronolojik sıralamanın en güncel bilgiler en üstte olacak şekilde olmasına dikkat ediniz.  İlk görmek isteyecekleri sizin en son derecenizdir. (İlk okul mezuniyetiniz ile pek çok IK ilgilenmez bile.)

3.  Listeler halinde iş deneyimlerinizi paylaşın. Listede belirttiğiniz her iş için başarılara değinin, özellikle başvuruda bulunduğunuz pozisyonla alakalı iş deneyimine ağırlık verin. Benzer şekilde kronolojik sıralamada  yukarıda en güncel olan yer almalıdır. Yani en dikkat çekici iş tecrübenizi en alta, stajınızı en üste yazmak gibi bir hatada bulunmayınız.

4. Kariyere ilişkin düşüncelerinize yer verin(Pozisyon için doğru isim olduğunuzu gösterecek özelliklere de değinebilirsiniz.). Bu kısım, sizin vizyonunuz, dolayısıyla şirkete sağlayacağınız katkı değer demektir. Önemlidir, en çok buraya çalışmalısınız.

5. Devamında becerilerinizi belirtin. Becerilerinizi belirtirken de gereksiz ayrıntılardan kaçının. Başvuruda bulunduğunuz pozisyonu destekleyen becerilerinizi ayrıntı halinde sunabilirsiniz. (Bilgisayar programları, yabancı dil, mesleki diğer beceri ve donanımlar)

6. Katılım sağlamış olduğunuz seminer veya kurslardan edindiğiniz sertifikalara da yer verebilirsiniz. Böyle bir gereksinime ihtiyaç olmasa dahi elinizde sertifika olarak bir belge bulunuyorsa mutlaka belirtin.

7. Referanslara yer verebilirsiniz, illaki şart değil ama varsa referans isimler; birkaçını belirtebilirsiniz. Referans vermeniz, cv de belirttiğiniz tüm özelliklerinizin gerçek olduğu ve talep edilmesi halinde arayıp daha önceki yöneticilerden bilgi alınabileceği güvenini verir.

CV Oluşturabilecek Programlar

CV hazırlama konusunda bilinen en temel ve basit program şüphesiz Microsoft Word  olacaktır :) Burada hazırlayacağınız cv dökümanını .pdf olarak kaydederek başvurularınızda kullanabilirsiniz. Zaten bulacağınız şablonların %99 ‘u da bu program altyapısındadır.  Microsoft Excel, Powerpoint, WPS Office Free, LibreOffice ve Apache OpenOffice gibi programlar da cv hazırlarken kullanılabiliyor.

CV Oluşturma Siteleri

CV oluşturabileceğiniz sitelerin sayısı oldukça fazladır, ancak derlediğimiz siteler üzerinden daha kapsamlı CV oluşturabilirsiniz.

kariyer.net

Kariyer.net üzerinden CV oluşturmak oldukça basittir. Yönerge halinde size belirtilen maddelerle CV’nizi kapsamlı oluşturabilirsiniz. İlaveten CV’de bulunması gereken ayrıntılar hakkında da bilgi sağlayabilirsiniz. Ülkemizde en aktif kullanılan iş başvuru sitesi de şüphesiz kariyer.net ‘tir. O nedenle size tavsiyem öz geçmişinizi ilk olarak burada oluşturmanız.  Çünkü kariyer.net cv oluşturma formatı, sizin girebileceğiniz tüm verileri kapsamaktadır. Dolayısıyla size bir nevi rehberlik de yapmaktadır. Buradaki verileri, kendi oluşturacağınız diğer formatlara entegre edebilirsiniz.

Ayrıca kariyer.net sitesi üzerinde CV örnekleri bulunur, kendinize uygun CV örneğini indirme seçeneğiniz de bulunur. Kendi oluşturduğunuz öz geçmişi de indirebiliyorsunuz. Örnek cv olarak kendi özgeçmişimi yazı altında paylaşacağım :)

 

cvmaker.com

Profesyonel CV oluşturmak isteyenlere göredir. 30’dan fazla şablon seçeneği ile CV hazırlama imkanı sunar. Şuana kadar binlerce insan bu kaynaktan faydalanmıştır.

cvlogin.com

Basit kullanım imkanı sağlayan cvlogin’de CV oluşturmak için ekstradan bilgi sahibi olmanız gerekmez. Hazır şablon halinde size sunulan kağıdın ilgili kısımlarını doldurmanız yeterli olacaktır.

Önerilen İçerik :   İnşaat Mühendisliği, Mimarlık, Ekonomik Kriz, Sektörün Kötü Hali, Kafadaki Sorular

Ayriyeten bu sitelerde özgeçmiş örneği de bulabilirsiniz. CV’nizi örneğe göre ayarlayarak tamamlayabilirsiniz.

 

CV Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?

cvİster akademik düzeyde istersen de standart CV oluştur, muhakkak dikkat etmen gerekenler bulunur. CV oluştururken dikkat edilmesi gerekenleri de şu şekilde listeledim :

  1. Gözden kaçan herhangi bir ayrıntı işi almanıza engel olabilir. Gerekli bütün ayrıntıların bulunduğundan emin olun. Tabi ki gereksiz ayrıntı ve uzatmalardan kaçınarak :) Sizi seçkin ve farklı kılan bir cv olduğuna emin olunuz.
  2. CV hazırlarken genelde rastlanan sorundur, paragraflar uzadıkça format bozulur, görüntü çirkinleşir. Bundan kaçınınız, gerekirse bölüntüleri artırınız, cv sade ve şık durmalıdır. Dağınık bir cv, başvurunuzda özensiz ve isteksiz bir ruh halinde olduğunuz hissi verebilir.
  3. İmla kurallarına dikkat edin. Bazı şirketler bu ayrıntıyı umursamasa da umursayan şirkete denk gelebilme ihtimaliniz vardır. Örneğin ben, her ne kadar bu blogda zaman zaman esnek davransam da, mail ve diğer profesyonel metinlerde, noktalamalara çok dikkat ederim. Hele bağlaç olan -de -da ekleri ayrı yazılmıyor ise, bu beni çok kızdırır :) Böyle takıntısı olan insanlar olduğunu unutmayın :) Dolayısıyla işinizi garantiye almak için imla kurallarına dikkat edin.
  4. Hobilerinize yer verebilirsiniz, sakınca yoktur. Hobi sizin çok yönlü olduğunuzu gösterir. Ancak fazla ayrıntıya yer vermeye gerek yoktur. Ben şahsen, bana gelen bir cv’de bu kısma dikkat ederim. Hayatında iş veya okul dışında hiç birşeyi olmayan kişi, çok yönlü düşünemez, analitik zekası yüksek olsa bile duygusal zekası değildir, insan ilişkilerinde başarılı olamaz vb. değerlendirmelerde bulunurum.  Akademik ve mesleki başarı kadar, bana göre bir insanın sosyal ve kültürel başarısı da önemlidir. Bu insanın gerçek kapasitesini gösterir.
  5. Özel hayatınıza ilişkin bir şeyleri CV’de paylaşmamaya dikkat edin. Sonuçta CV profesyonel iş hayatını kapsar.
  6. Referans olarak belirttiğiniz kişileri muhakkak haberdar edin. Şirket, referans isimlere ulaşmak istediğinde hazırlıklı olursunuz. Onaysız alınan bir referans, kötü sonuçlar doğurabilir.
  7. Karakter özelliklerine yer vermemeye dikkat edin. Tamamıyla iş hayatınıza ilişkin vasıfları belirtebilirsiniz. Örnek olarak, sinirli veya aşırı iyimser biri olduğunuzdan bahsetmeyiniz, ancak çalışan, azimli, hırslı veya aşırı dikkatli biri olduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Farkı anlatabildim umarım.
  8. Yurtdışı veya uluslararası firma başvurularınız için, mutlaka cvnizin İngilizcesi veya ilgili dildeki versiyonunu da hazırlayınız.

 

Örnek CV İndirme Siteleri

Daha ilgi çekici ve özgün CV oluşturmak için Örnek CV arayabilirsiniz. Gerek bu örneklerden esinlenerek özgün bir CV oluşturabilir, gerekse formatlarından faydalanabilirsiniz. Kariyer.net’te çeşitli CV örnekleri bulunur. CV indir seçeneği ile örnek CV’leri inceleyebilirsiniz. Kariyer.net ile beraber Toptalent.co ve Cvyolla.com’da da örnek CV’ler bulunur. Farklı şablonlar halinde bulunan CV’ler bu sitelerden boş cv şeklinde ücretsiz indirilebilmektedir.

İnşaat Mühendisi ve Mimar Özgeçmişinde Hangi Bilgiler Olmalı?

  • Yukarıda yazılanlara ilave olarak, çalıştığınız projelerin bilgilerini, gizlilik ilkeleri çerçevesinde mümkün mertebe paylaşınız ( kaç m2, maliyeti  ne kadar, kaç adam saatlik iş, kaç m3 beton vb.) Bu bilgiler hem sizin işin ne kadar içinde olduğunuzu, hem de işin büyüklüğünü gösterir ve karşı tarafın ilgisini çeker.
  • Projelerde aldığınız sorumlulukları, yaptığınız işleri kısa ve anahtar cümleler ile detaylandırınız. Örneğin “Teknik ofis mühendisi” yazıp geçmeyiniz, bu sizin tecrübenizi tam olarak açıklamaz. Hakediş, maliyet kontrol, satınalma vb. mesleki kabiliyetlerinizi ifade ediniz.
  • Kullandığınız bilgisayar programlarında, tecrübenizi de belirtiniz. Örneğin Autocad – 5 yıl, Ms Project 3 yıl gibi. Çünkü bu programı ne kadar bildiğinizi gösterir ve sizi seçkin kılar.
  • Dizayn alanında çalışan arkadaşlar, klasik cv yanında, etkili bir formatta projelerinizden oluşan portföy dosyası da hazırlamayı unutmayınız. Bu dosyada da, yine projenizin esin kaynağından son haline kadar kayda değer tüm detay ve fikirlerinizi aktarabilmeniz lazım.
Önerilen İçerik :   Şantiyeci Olmak

 

Yeni Mezun Mimar ve Mühendisler İçin Öz geçmiş Oluşturma Tüyoları

Yeni mezun CV hazırlarken düşülen en büyük yanılgı, “iyi de ne yazacağım ki hiç çalışmadım”. Hayır efedim.

  • Yaptığın staja ilişkin yukarıda yazılanlar çerçevesinde detaylar
  • Öğrenciyken yaptığın proje ödevleri
  • Bitirme tezine ilişkin detaylar
  • Katıldığın mesleki yarışmalar
  • Katıldığın mesleki faaliyetler (Seminerler, teknik geziler)
  • Katıldığın kayda değer sosyal ve kültürel etkinlikler, kulüpler, dernekler vb.
  • Spor, sanat vb. başarıların

vb. daha yazabileceğin pek çok şey var. Sonuçta yeni mezun cvsi talep eden kurum veya kişi elbette iş tecrüben olmadığını biliyor, zaten bunları görmek istiyor. Öğrenci iken kat ettiğin yol  ve başarıların, iş hayatı için sinyaldir. Ancak yukarıdaki çerçevelerde kayda değer yazabileceğin bir şey yok ise, o zaman üzgünüm arkadaşım. Git ve üniversite önemli değil sen bir şekilde mezun ol diyen abi veya ablanın kapısına ve ona sor ne yapacağını :) Ve de 4 yılın eksiklerini, iş arama sürecinde kapatmaya gayret et, zararın neresinden dönsen kardır.

Aykutca Bonus  Bilgiler

  1. Ben şahsen kariyer.net cvsi dışında başka bir format kullanmıyorum. Farklı kaynaklardan talep gelmesi durumunda yine kariyer.net cv çıktımı paylaşıyorum, IK uzmanlarının %99.99 ‘u zaten bu formata aşina, o nedenle istedikleri bilgiyi görmeleri çok daha hızlı oluyor, size ait bir formata ilk başta aşina olmak adına geçecek 10 saniyede, kariyer.net cvsinde kilit yerleri incelemiş olacaklardır :)
  2. Özgün ve orjinal olmadan duramam diyorsan, www.isimsoyisim.com.tr alıp, bir porföy teması kurarak, online ve orjinal bir özgeçmiş yapabilirsin :) Senden özgeçmiş isteyenlere de link atarsın :)
  3. Ayrıca mail ile ilettiğiniz cvleri Pazartesi sabahtan iletiniz. Çünkü pek çok plaza çalışanı pazartesi sendromunu yaşar ve bunu mailleri temizlemekle atlatmaya çalışır. Tam da maile bakıldığı anda sağ yanda açılacak pop-up mail kutusu, dikkat çekici bir başlıkla şansınızı artıracaktır ;)
  4. Linkedin’i es geçmeyin, es geçilirsiniz. IK uzmanları vakitlerinin kayda değer bir kısmını burada geçiriyor, sadece onlar değil, hayalini kurduğunuz şirketin sahipleri, yöneticileri, o canınızın çektiği şantiyenin  şefi ya da ofisin dizayn müdürü de…
  5. Enka, Rönesans gibi firmalar da dahil, en az 20-30 farklı firma ile iş görüşmesi yapmışımdır. Bu ciddi tecrübe ile verebileceğim en değerli altın öğüdüm, özgüveninizi yitirmeyin, tek değerlendirilen siz değil, firma da sizin tarafınızdan değerlendiriliyor bunu unutmayın. Ancak bu psikoloji ile, kendinizi daha iyi ifade eder ve sorularınızı daha verimli sorarak, her türlü şartın pazarlığını da daha kazançlı yapabilirsiniz. O halde,

 

Bol şans :)

 

Anketten sonra link verdiğim yazıları da mutlaka okuyunuz 

Aykut ÖZDEMİR Örnek  CV 

İş ararken hangi kariyer platformlarını kullanıyorsunuz

Sonuçları Göster

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

YENİ MEZUNLAR VE İŞ BULMA ÇABALARI

İnşaat Mühendisliği, Mimarlık, Ekonomik Kriz, Sektörün Kötü Hali, Kafadaki Sorular

Yeni Mezun İnşaat Mühendisi

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap