İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Şantiyecilik ve Şantiye Şefliği
  3. MANTOLAMA SİSTEMLERİ

MANTOLAMA SİSTEMLERİ

featured


Isı yalıtımı, kışları binalarımızda ısı kayıplarının oluşmasını engelleyen yazları ise ısı artışlarını engelleyen, binamızı dış etkilere karşı bir kabuk gibi koruyan bir sistemdir. Binalarımızda ısı kayıplarının yaklaşık %50 si dış duvarlardan, %25 i çatıdan , % 10-25 i kapı ve pencerelerden, % 10 u ise temelden kaynaklanmaktadır. Isı iletimine neden olan ısı köprülerini engelleyerek mantolama sistemleri uygulandığında yaklaşık %50 oranında ısı yalıtımı sağlanabilmektedir. Isı yalıtımına yapılan yatırım maliyeti yakıt tüketiminin azalması ile kısa sürede kendini amorti etmektedir.

Isı Yalıtımının Faydaları

–          Kışları ısıtma yazları ise soğutma için harcanan yakıt tüketiminin azalması ile ekonomi sağlanması

–          Çevreye zararlı sera gazları veren yakıt tüketimini azaltarak çevreye verilen zararların azaltılması

–          Homojen ısı dağılımını sağlayarak sağlıklı yaşam ortamlarının sağlanması

–          Binalarda mantar ve küf oluşumunu engellenmesi

–          Binalarda ısı yalıtımı ile birlikte ses yalıtımının sağlanması

 

Enerji Kimlik Belgesi

Ocak 2011 yılından itibaren yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu’na göre tüm binaların her 10 yılda bir yenilenmesi gereken Enerji Kimlik belgesi alması gerekmektedir. Mevcut yapıların en geç 2017 yılına kadar yapılarına gerekli yalıtımı yapmış olmaları ve enerji kimlik belgesi almış olmaları gerekmektedir.

 

Mantolama Sistemlerinde Kullanılan Isı Yalıtım Malzemeleri

taşyünü Taşyünü

Inorganik hammadde olan bazalt taşının 1350°C-1400°C’de ergitilerek elyaf haline getirilmesi ile elde idilen mineral esaslı bir yalıtım malzemesi olan taşyünü düşük ısı iletkenlik değeri ile yüksek ısı yalıtımı sağlamaktadır. Mineral esaslı bir malzeme olması sebebi ile yangın dayanımı çok yüksektir. Taşyünü ISO 1182’ye göre A1 sınıfı yanmaz bir malzeme olup erime noktası 1000 °C den fazladır. Taşyünü ısı ve yangın yalıtımı yanında binalarda yüksek ses yalıtımı da sağlamaktadır. Binalarda mantar ve küf oluşumuna engel olur. Kullanılacağı yere göre farklı teknik özelliklerde ve boyutlarda üretilebilmektedir. Panel, şilte, dökme ve boru çeşitleri bulunmaktadır. Mantolama sistemlerin için kaplamasız olarak üretilen ve yoğunluğu 150 kg/m3 olan taş yünü levhalar kullanılmaktadır. Yaklaşık ısıl iletkenlik değeri 0,0040 W/mK dir. Kalınlıkları 3-12 cm arasında değişmektedir. Kaplamasız olarak üretilen levhalar üzerine sıva-boya uygulanarak bitiş yapılabilmektadır.

 

EPSEPS (Expande Polistren Köpük)

EPS, su buharı ile temas eden polistiren hammaddesinin granüllerinin içinde bulunan pentan gazının granülleri şişirmesi ve birbirlerine yapıştırması sonucu meydana gelen ve ısı yalıtımı amacı ile kullanılan yalıtım malzemesidir.  Kullanılacağı yere göre farklı boyut ve özelliklerde üretilebilmektedir. Yangın dayanımı normal alevlenir E sınıfıdır. Isıl iletkenliği değeri 0,040 W/mK olduğu için yalıtım değeri yüksek bir malzemedir.  Mantolama sistemlerinde kullanılan EPS lerin yoğunluğu yaklaşık 16 kg/mdir. Kalımlılıkları 3 ile 14 cm arasında değişmektedir.  Güneş ışınlarına karşı duyarlı bir malzeme olduğu için açık alanda depolanmamalı ve uygulama sırasında güneşte kalmamasına özen gösterilmelidir.

 

 

 

XPS XPS (Extrude Polistren Köpük)

Extrüzyon yöntemi ile polistren malzesinden elde edilen ısı yalıtım malzemesidir. Isıl iletkenlik değeri 0,035 W/mK olup yalıtım değeri yüksektir. Farklı ebatlarda ve özelliklerde XPS ler mevcuttur. Basma dayanımı oldukça yüksek bir malzemedir. . Yangın dayanımı normal alevlenir E sınıfıdır.

 

 

Sistem Bileşenleri ve Aksesuarları

–          Taşyünü Yapıştırma Harcı

–          Taşyünü Sıva Harcı

–          Dış Cephe Boyası

–          Donatı Filesi (Cam Tülü)

–          Dübel

  • Çelik Çivili Dübel: Betonarme ve Sert Yüzeyler
  • Ahşap Dübeli: OSB ve Ahşap yüzeylerde
  • Gazbeton Dübeli: Gazbeton üzerinde kullanılır.

 

–          Subasman, Denizlik, Damlalık ve Köşe Profilleri

 

Uygulama

–          Yüzey mantolama işlemine hazırlanır

–          Binanın çevresine su basman profili monte edilir

–          Yapıştırma harcı yalıtım malzemesinin çevresine ve ortasına öbek olarak sürülür ( Yalıtım malzemeleri arasında boşluk kalmamasına dikkat edilir)

–          Yapıştırma işleminden en az 24 saat sonra dübelleme işlemi yapılır

–          Yapıştırma işleminden en az 24 saat sonra ilk kat yalıtım sıvası uygulaması taraklı mala ile yapılır

–          İlk kat sıva kurumadan donatı filesi yerleştirilir. Ek yerlerinde 10 cm lik bindirmeler yapılır. Köşe profilleri, pencere profilleri bu aşamada yerleştirilir.

–          İkinci kat yalıtım sıvası mala yardımı ile uygulanır.

–          Yüzey bitişine göre sıva kuruduktan sonra astar ve boya uygulanabilir.

 

Isı Köprüsü

Yapılarda; farklı ısıl iletkenlik katsayılarına sahip malzemelerin tam ya da kısmi olarak

delinmesi, yapı elemanı kalınlıklarında farklılıklar olması ve özellikle duvar/zemin/tavan birlesim noktalarında ısıl direncin farklılıklar göstermesi nedeni ile ısı köprüleri meydana gelir. (İZODER)

 

Isı köprülerinin engellenebilmesi için uygulama detaylarına dikkat edilmeli, yalıtımsız yüzeylerin kalmamasına dikkat edilmelidir. Yapı boşluklarında yalıtımlı doğrama ve çift cam kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Isı Köprüsü Kolon
Isı Köprüsü Kolon

 

 

 

 

 

 

Isı Köprüsü Çatı
Isı Köprüsü Çatı

 

 

 

 

 

 

Isı Köprüsü Balkon
Isı Köprüsü Balkon

 

 

 

 

 

Isı Köprüsü Pencere
Isı Köprüsü Pencere

 

 

 

 

 

 

 

 

TS 825 Hesap Programı

IZODER derneği tarafından hazırlanmış olan TS 825 programı ile Binalarda Isı Yalıtım Kurallarına göre hesaplamalar yapılmaktadır. Yapının bulunduğu bölge ve yapı tipi gibi genel veriler girildikten sonra duvar, döşeme ve duvarlara malzemeler atanmakta ve ne kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanılması gerektiği görülebilmektedir. Program binanın ısı kaybını, gerekli yakıt miktarını, yoğuşma hesabını ve geri kazanma süresini hesaplamaktadır.

 

MANTOLAMA SİSTEMİ:

1-YAPIŞTIRMA HARCI

2-YALITIM MALZEMESİ(EPS-XPS-TAŞYÜNÜ)

3-DÜBEL

4-İLK KAT YALITIM SIVASI

5- PROFİLLER

6-DONATI FİLESİ

7-İKİNCİ KAT YALITIM SIVASI

8-ASTAR

9-BOYA

KALE MANTOLAMA

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaynakça

İzoder Derneği

Kale Mantolama Sistemleri

İzocam

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap