İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Fotoğrafları ve Resimleri
  3. Mimar Sinan’ın Geleceğe Mektubu

Mimar Sinan’ın Geleceğe Mektubu



Mimar Sinan’ın eseri olan Şehzadebaşı Cami’nin restorasyon çalışmalarında görevli olan bir inşaat mühendisi, restorasyon sırasında yaşadığı ilginç bir olayı şöyle anlatıyor:

Cami bahçesini çevreleyen havale duvarının kapısının üzerinde bulunan kemerleri oluşturan taşlarda çürümeler meydana gelmişti. Kemerlerin nasıl inşaa edildiğini teorik olarak biliyorduk fakat bu konuda pratiğimiz yoktu. Kemerlerin nasıl onarılacağı konusunda toplantı yaptık ve kemeri alttan yalayan bir tahta kalıp çakmaya kara verildi. Daha sonra kemeri yavaş yavaş söküp bir yandan da yapım teknikleri ile ilgili notlar alıp kemeri baştan inşaa edecektik.

Kalıp yapıldı. Kemerin kilit taşından sökmeye başladık. Taşı yerinden çıkardığımızda iki taşın birleştiği noktada silindir bir boşluğa yerleştirilmiş cam şişe bulduk. Hayret vericiydi. Şişenin içinden Osmanlıca yazılmış bir kağıt çıktı. Metni bir uzmana okuttuk. Bu mektup Mimar Sinan’ın kendisi tarafından yazılmıştı. Kağıtta şunlar yazıyordu:

[quote type=”center”]Bu kemerin yapıldığı taşların ömrü yaklaşık 400 yıldır. Bu süreçte taşlar çürümüş olacak ve kemerin yenilenmesi gerekecektir. Yapı teknikleri de değişmiş olacağından kemerin nasıl yeniden inşaa edileceği bilinemeyecek. Bu mektubu, bunun nasıl yapılacağını anlatmak için yazıyorum [/quote]

Mimar Sinan mektubuna böyle başlıyor ve sonra kemerin nasıl inşaa edildiğini, taşların nereden getirildiğini anlatıyordu.

Bu yazıyı paylaşma amacım, eserleriyle şaşırtan, hayranlık uyandıran, bir dahi olarak bilinen Mimar Sinan’ın başka bir yönünü anlatmaktır. Mimar Sinan, bir insanın, eserlerinin kalıcı olması için gösterebileceği çabaya bir örnektir. O dönemin imkanlarında, bir taşın ömrünü bilecek, yapı tekniğinin değişeceğini tahmin edip ona göre böylesine bir tedbir alacak,  400 sene sonrası için çözüm üretecek kadar bilgili ve sorumluluk sahibidir. Ders çıkarmalı, örnek almalıyız, bize bırakılanları üzerine katarak bizden sonrasına bırakmalıyız. Mimar ve mühendisler olarak, medeniyeti inşaa eden insanlar olarak, değerlerimize, işimize, mesleğimize sahip çıkmalıyız. Tarihi eserlerimize sahip çıkmalıyız!  Saygılarımla…

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. ışıl ülkü 9 yıl önce

    teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir