İlginizi Çekebilir
inşaat örnek staj defteri
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. KONSOLİDASYON NEDİR

KONSOLİDASYON NEDİR

konsolidasyon nedir


Konsolidasyon Ne Demek ?

Konsolidasyon yapıların zemininde önemli bir yere sahiptir. Doymuş toprakta, suyun yerini alacak havanın yokluğunda, su içeriğindeki azalmaya konsolidasyon denir. Yapı yapılmadan önce zemin etüdü raporu hazırlanması gerekmektedir. Zemin hakkında her şey bu raporda yer alacaktır. Konsolidasyon, zaman faktörüne bağlı olarak hareket etmektedir. Zeminin yapısına göre konsolidasyon süresi ve gereken işlemleri değişiklik göstermektedir.

İnşaat işlerinde konsolidasyon çoğu zaman karşımıza çıkmaktadır. Yapının ömrüne, dayanımına ve çürümesine zarar veren su, zeminden uzaklaştırılmalıdır. Çünkü bu zararlar üzerinde çalışmalar sürülmediği takdirde, yapıda ciddi sorunlara sebep olacaktır. Bu da insanlar açısından büyük bir tehlike oluşturacaktır.

 

Konsolide Ne Demek ?

 

Konsolide kelimesi dillimize Fransızcadan gelmektedir. Tek başına kullanıldığında ‘’vadesi uzatılan borç’’ anlamını taşımaktadır.

Konsolide kelimesi, ortak bir amaç için birlikte hareket etmek, birlik olmak anlamlarında da kullanılmaktadır. Buradan bakacak olursak konsolide etmek ise birlikte hareket etmeyi sağlamak amacında kullanılabilmektedir.

 

Konsolidasyon Deneyi Nedir ?

Zeminde sıkışma ve oturma miktarı, konsolidasyon deneyinden gelen sonuçlara göre belirlenmektedir. Killi topraklar, dışarıdan gelen yükler nedeniyle artı ilave yüklere karşı içinde bulundurdukları suyu, zamana bağlı olarak dışarı atmaktadır. Bu da zeminde hava boşluklarına neden olacaktır. Daha sonra zemin tanelerinin yer değiştirmesi sonucunda oturma meydana gelecektir. Bu olaya konsolidasyon denmektedir.

Peki konsolidasyon deneyi nasıl yapılır sorusuna bakacak olursak, zeminden alınan numuneler uygun çaplarda konsolidasyon ringleri yerleştirilir. Bu deneyler üzerinde konsolidasyon deneyleri yapılır. Zeminin sıkıştırma miktarının ve sıkışma hızı ölçümlerinde Ödometre aleti kullanılmaktadır. Bu alet yüzen halkalı ödometre ve sabit halkalı ödometre olacak şekilde ikiye ayrılır. Alınan numunenin altına ve üstüne gözenekli taşlar konulur. Buradaki amaç, konulan taşlar ile numune içinde yer alan suyun düşey doğrultuda dışarı çıkmasını sağlamak ve zeminin oturmasını sağlamaktır. Bu numunenin düşey yükler sıkışması tek boyutludur. Yani yanal gerilmelere izin vermemektedir. Buradan yola çıkarak zeminin ne kadar oturma gerçekleştirdiği hesaplanabilmektedir.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap