İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Malzemeleri
  3. Beton Çeşitleri ve Kullanım Yerleri

Beton Çeşitleri ve Kullanım Yerleri

featured


Merhaba arkadaşlar.

İnşaat malzemelerini yeni tanımaya başlayan arkadaşlar için kısaca beton çeşitlerine değinmek istiyorum.  Bildiğiniz üzere beton, çelikle beraber son yüzyılların en önemli inşaat malzemesinden birisidir. Sadece ana taşıyıcılık değil, bitiş malzemesi, estetik uygulamalar  vb. pek çok yardımcı  görevleri de üstlenir.

İnşaat işlerinde en çok kullanılan beton çeşitleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir :

Beton KategorileriBeton SınıfıÇimento SınıfıKıvam
Grobetonlar (Detaylı bilgi için Grobeton Nedir? Nasıl Dökülür )GRO 150CEM I-VS1-4
GRO 200CEM I-VS1-4
GRO 250CEM I-VS1-4
Standart Betonlar
(Not : Brüt betonlar, estetik amaçlı veya üzerine yapılacak kaplama imalatları için, brüt, prüzsüz yüzey elde etmek amacıyla kullanılır.  Dayanım aynı olup, beton karışım oranı ile brütlük sağlanır. ) 
C14CEM I-VS1-4
C16CEM I-VS1-4
C18CEM I-VS1-4
C20CEM I-VS1-4
C20 brütCEM I-VS1-4
C25CEM I-VS1-4
C25 brütCEM I-VS1-4
C30CEM I-VS1-4
C30 brütCEM I-VS1-4
C35CEM I-VS1-4
C40CEM I-VS1-4
C45CEM I-VS1-4
C50CEM I-VS1-4
Yüksek MukavemetliC55CEM I-VS1-4
 Betonlar ( Burada belirtilenden daha yüksek sınıflar da vardır, genelde baraj, köprü, tünel, gökdelen gibi mega projelerde kullanılır)C60CEM I-VS1-4
Hafif Betonlar (Birim hacim ağırlığı (yoğunluğu) 0,70-2,00 kg/dm3 arasında olan betonlara hafif beton denir.) LC14CEM I-VS1-4
LC16CEM I-VS1-4
LC18CEM I-VS1-4
LC20CEM I-VS1-4
LC25CEM I-VS1-4
Ağır Betonlar (Ağır betonlar özellikle zararlı ışınlara karşı bir perde oluşturmak amacıyla kullanılan, birim ağırlıkları 2.800-5.000 kg/dm3 arasında olan betonlardır. Kullanım yerleri arasında nükleer reaktörler yani atom santralleri, hastanelerin ışın tedavisi yapılan bölümleri gösterilebilir.) HC25CEM I-VS1-4
HC30CEM I-VS1-4
Şap BetonlarıŞAP 200CEM I-VS1-4
ŞAP 250CEM I-VS1-4
ŞAP 300CEM I-VS1-4
ŞAP 350CEM I-VS1-4
ŞAP 400CEM I-VS1-4
ŞAP 450CEM I-VS1-4
ŞAP 500CEM I-VS1-4
Shotcrete BetonlarıSHOT 200CEM I-VS1-4
SHOT 250CEM I-VS1-4
SHOT 300CEM I-VS1-4
SHOT 350CEM I-VS1-4
SHOT 400CEM I-VS1-4
SHOT 450CEM I-VS1-4
SHOT 500CEM I-VS1-4
SıvalarHZ. YAŞ SIVACEM I-VS1-4

 

ÖZEL BETONLAR
→ Hafif betonlar
→ Sülfat etkisine dayanıklı beton
→ Donmaya karşı dayanıklı beton
→ Yol betonu
→ Su geçirimsiz beton
→ Denizde su altı betonları
→ Zemin şapları
→ Renkli betonlar
→ Akıcı dolgu betonları
→ Lifli (çelik, polipropilen) betonlar
→ Perlitli betonlar
→ Kendiliğinden yerleşen ve sıkışan beton

 

KIVAM SINIFLARI: 
Betonun işlenebilme özelliği ile tayin edilebilmektedir; Kıvam ,betonun kullanım yarine (kalıp geometrisi,demir sıklığı,eğim),betonun yerleştirme ,sıkıştırma ,mastarlama imkanlarına ve işçiliğine,şantiyede beton iletim imkanlarına (pompa,kova) bağlı olarak özenle seçilmesi gereken bir özelliktir.Hazır Beton Standardı TSE-EN 206-1 5 kıvam sınıfı bulunmaktadır.
Kıvam Sınıfı                             Çökme
SınıfıEn küçük değer mmEn Büyük Değer mm
S110 mm40 mm
S250 mm90 mm
S3100 mm150 mm
S4160 mm210 mm
S5≥220 mm
S1,S2,S3,S4 ve S5 sembolleri ile tanımlanan bu kıvam sınıfları ,çökme (slump) konisi deneyi ile ölçülmektedir.hazır betonda şantiye teslimi kıvam , taşıma süresi ve beton sıcaklığına bağlıdır.Taşıma süresi ve beton yükseldikçe , santralden şantiyeye kıvam kaybı artmaktadır.Bu kıvam kaybının betona su verilerek dengelenmesi S5 220mm çökmemesi mukavemetini düşürmektedir.
Slump (çökme) deneyi yapılırken;
• Çökme hunisi düz bir zemine konur.
• Standart çökme hunisi üç çeşit kademede doldurulup (1/3-2/3-/3/3),her kademede 25 kez standart şişleme çubuğuyla şişlenir.
• Huni tamamen dolunca üst yüzeyi mala ile düzlenir
• Huni yavaşca yukarı doğru kaldırılır,bu sırada taze beton kendi ağırlığıyla çöker.
• Şişleme çubuğu huninin üzerine konur ve çöken betonun üst seviyesinden çubuğun altına kadar olan mesafe ölçülür.Bu uzunluk taze betonun çökme (slump) değeri olarak adlandırılır.
Betonun yerleştirme işlemi sırasında vibratör kullanılması kaçınılmazdır.’’Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkında yönetmelik’’ de vibratör kullanmadan beton dökümü işlemi yasaklanmıştır.Şişleme,tokmaklama v.b. elle sıkıştırma usulleri,yalnızca vibratör kullanımıyla beraber,yardımcı usuller olarak kabullenilir.
Betonun taşınması sırasında oluşan kıvam kaybının muhtemel nedenleri aşağıdakiler olabilir;
  • 2.1.Betonun yalancı priz yapması.Bunun önüne karıştırma işlemine devam edilerek geçilebilir.
  • 2.2.Uzun taşıma mesafeleri.Yol boyunca beton priz almaya başlayabilir.Karışım suyu da buharlaşabilir.
  • 2.3.Dökümden önce aşırı karıştırma
  • 2.4.Sıcak hava şartları.
Özellikle bina sektöründe beton işçiliğinde bilinç ve eğitim düzeyi düşük olduğundan taşıma,yerleştirme ve mastarlama işlemlerinin kolaylığı bakımından 180-220 mm (S3-S4 kıvamlı beton) çökmeli ,çok akıcı kıvamlı beton kullanma,bu amaçla da şantiyede hazır betona su verme eğilimi yüksektir.Bu eğilimin mukavemet düşürücü zararlı sonucunu yok etmek için Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu bir karar alarak üyelerine şantiye teslimi beton kıvamını S4 düzeyinde (çökme > 160mm) tutmalarını tavsiye etmiş,bunu yaparken su\çimento oranına (dolasıyla mukavemete) dikkatlerini çekmeyi de ihmal etmemiştir.Bu konuda bilgilenen ve bilinçlenen müşteriler S4 kıvamlı beton sipariş vermektedir.
3.AGREGA EN BÜYÜK (MAKSİMUM) DANE BÜYÜKLÜĞÜ SINIFLARI: 
Beton içinde kullanılacak en iri agrega tane büyüklüğünün kalıp en dar boyutu,döşeme derinliği,pas payı,en sık donatı aralığı gibi unsurlarla uyumlu biçimde; En büyük agrega dane büyüklüğü sınıfı Dmax (mm)
  • D1 (1 No’lu) 12 mm
  • D2 (2 No’lu) 22 mm
  • D3 (3 No’lu) 32 mm
  • D4 (4 No’lu) 64 mm
Yukarıda belirtilen şekilde seçilmesi gerekir. Piyasada yaygın biçimde kullanılan hazır beton ‘’2 No’lu agrega’’olandır.Çok sık donatılı ve ince kesitli elemanlarda bazı bilinçli müşteriler ‘’1 No’lu agrega’’ hazır beton siparişi vermektedir.
grobeton nedir nasıl dökülür
http://www.yapifuariistanbul.com websitesinde yer alan, çeşitlerine göre kısa tanımlamalarla bazı özel betonları açıklayan aşağıdaki makaleyi de alıntılayarak yazıyı sonlandırıyorum. Umarım faydalı olmuştur.

1. Brüt beton nedir?

Brüt beton; betonun üst yüzeyinin gözle görülecek şekilde doğal olduğu ya da isteğe bağlı olarak çeşitli dokusal etkiler oluşturulabilen, kalıp sisteminde özenle yapılan, kalitesi çok yüksek bir beton malzemedir. Brüt beton; hazır beton işinde daha küçük çaplı iri mıcır kullanılmasında elde edilen daha ince danelere sahip olan betondur. Mıcırın maksimum dane çapına göre o betonun brüt olup olmadığı anlaşılır. Brüt beton aslında yapı elemanındaki donatı sıklığına göre tercih edilen bir betondur. Brüt beton, hem estetik olarak görsel zenginlik sunar hem de fazla çaba harcamadan daha pürüzsüz bir yüzey elde edilmesine olanak tanır. Ayrıca sık donatılı ya da düşük pas payına sahip olan yapı elemanlarında betonun daha iyi yerleşebilmesi amaçlı brüt beton tercih edilmektedir. Brüt beton, tüm beton sınıflarında elde edilebilen bir betondur. Brüt beton uygulamasında beton malzeme hem taşıyıcının bir yüzeyi şeklinde düşünülebilir hem de bir kaplama unsuru olarak da kullanılabilir. Hem doğal gri renkte hem de farklı yöntemler uygulanarak farklı renklerde olabilen brüt betonun kalıp malzemeleri, metal, plastik, suni ahşap ve geçmeli doğal ahşap olabilir.

2. Gaz beton nedir?

Gaz beton, modern dünyanın en çok tercih ettiği bir hafif yapı malzemesidir. Gaz beton, yeni teknoloji binalara çok yönlü katkılar sağlar ve duvar örgü malzemeleri arasında en çok tercih edilen üründür.

Gaz betonun özellikleri:

• Yaklaşık % 80’i gözeneklerden oluşan gözenekli bir yapı malzemesidir.
• Yoğunluğu düşüktür.
• Isı iletkenliği çok düşüktür.
• Isı yalıtımını sağlamanın en pratik yoludur.
• Performansı yüksektir.
• Yapının yangın ve deprem güvenliğini artırır. A sınıfı hiç yanmaz malzeme sınıfındadır.
• Her türlü konutta kullanıma uygundur.
• Ekonomik, kaliteli ve konforludur.

3. Betopan nedir?

Betopan, binayı nemlenmeye karşı korumak için kullanılan bir dış cephe malzemesidir. Betopan, çimento ve ağacın iyi özellikleri alınarak oluşturulan ekonomik ve binayı dış etkenlerden korumaya uygun bir üründür. Çimentonun; neme dirençli olma, suya maruz kaldığında önemsenecek kadar şişmeme, küflenmeme, alev almayıp yanmama özellikleri betopanda kullanılır. Ağacın da; ısı yalıtımı, çarpma ve darbelere dayanıklılığı, hafifliği ve esnekliği betopanda kullanılmaktadır. Bu sayede yapıların dış cepheleri betopanla kaplanır ve binalar; nemden etkilenmez, küflenmez, yanmaz, ısı ve ses yalıtımlı olur, esnek ve darbeye karşı dayanıklı olur. Bununla birlikte betopan; sağlığa zararlı maddeler içermeyen, kokusuz, çevre dostu, kimyasal maddelere dirençli bir malzemedir.

4. Hazır beton nedir?

Hazır beton, adından da anlaşılacağı üzere, betonun tüm malzemelerinin santralde hazırlanıp hazır halde inşaat alanına götürülme durumudur. Çimento, agrega, katkı maddeleri, karışım suyu inşaat santralinde hazırlanır, mikserlere doldurulur ve mikserle inşaatın yapılacağı alana “hazır” olarak götürülür. Betonun içeriğinde bulunan çimento betonun tutuşunu, mukavemetini, agrega betonun sağlam olmasını, katkı maddeleri betonun daha işlenebilir hale gelmesini, güçlü olmasını, su ise çimentonun yapışıcı özelliğini ortaya çıkarır. İşte hazır betonda tüm bu malzemeler olması gereken oranda katılıp beton hazırlanır, dökülmeye hazır şekilde inşaata götürülür. Hazır beton, bilimsel yöntemlerle hazırlanan, kesinlikle belli bir monotonluğu ve matematiği olan bir malzemedir. Beton şirketleri bu malzemelerin oranlarını belirlemek için amaca uygun olarak laboratuarlarda testler yaparlar ve kendileri için en uygun hazır betonu bulurlar.

Hazır Beton Firmaları

Hazır betonun yaygınlaştığı, inşaat ve yapı teknolojisinin, dünyasının hızla geliştiği günümüzde hazır beton firmaları da kendi kalitelerini her geçen gün artırıyor. Bu bağlamda talepler doğrultusunda hazır beton firmalarının sayısı da hızla artıyor. Günümüzde ülkemizin her ilinde, her ilçesinde hazır beton üreten, satan, uygulayan pek çok kaliteli firma mevcuttur.

5. Baskı beton (pressbeton) nedir?

Baskı beton (pressbeton), tüm zeminlere uygulanabilir özellikte ve arzu edilen tüm desenlerin, baskıların kullanılabildiği bir beton teknolojisidir. Baskı beton, tek tek döşenmiş taş görüntüsü verir ve çok farklı renkler, desenler kullanılmasına olanak tanır. Baskı betonun antik ve doğal taş görüntüsü veren yapısı, sayısız seçenek özgürlüğü, mukavemet değeri ve uygulama süresinin kısalığı baskı betonu tercih edilir kılmaktadır. Baskı beton; % 90 oranında doğal maddelerden oluştuğu için çevre dostudur ve dolayısıyla da gelecek nesil inşaat, beton sektörüne hitap etmektedir.

Baskı betonun (pressbetonun) uygulandığı alanlar:

• Yollar,
• Alışveriş ve iş merkezleri,
• Çevre düzenlemeleri,
• Kent meydanları,
• Parklar,
• Turistik tesisler,
• Marina ve rıhtımlar,
• Restorasyon alanları
• Otoparklar,
• Benzin istasyonları,
• İç mekanlar,
• Bahçe düzenlemeleri

Baskı betonun (pressbetonun) özellikleri

• Estetik bir görünüme sahiptir.
• Dayanıklıdır.
• Aşınma ve darbelere karşı dirençlidir.
• Toz yapmaz.
• Leke tutmaz.
• Rengi solmaz.
• Kaydırmaz.
• Uzun yıllar boyu aynı kalır.

Baskı Beton Kalıpları

1970 yılından bu yana, yani yaklaşık 50 yıladır uygulanan baskı beton, endüstriyel olmayan zeminler için gayet uygun ve estetiktir. Baskı beton, daha çok beton uygulanan zeminin renklendirilmesi, şekillendirilmesi istendiğinde kullanılmaktadır. Bu bakımdan baskı beton kalıpları da hemen herkesin gözüne, gönlüne hitap edebilecek estetik anlayışla ve çeşitli geometrik şekiller kullanılarak oluşturulur. Hazırlanmış kalıplar arasından müşteri beğendiğini seçip uygun olan zemine uygulatabilir. Asıl amaç yüzeye şekil vermek olduğundan, baskı beton kalıpları tokmaklanarak kalıptaki desen, taze beton üzerine uygulanır. Bu sayede zeminde doğal taş, tuğla, kaplama karosu gibi çok sayıda çeşitten birinin görünümü elde edilir.

6. Wash beton nedir?

Wash beton; içeriğinde farklı çakıl taşları barındıran, yüksek dozajlı çimento ile hazırlanan ve yüksek basınçla preslenerek yüzeyine özel işlem uygulanan bir yer döşeme malzemesidir. Wash beton; irili ufaklı, kendi içinde bir ahengi olan doğal dere çakılı, tamburlanmış taş, doğada bulunan farklı renklerde ve büyüklüklerde çakıl taşlarını bünyesinde barındırır. Aslında wash beton, kullanıcıya ortamı renklendirme ve kendine has bir hava katma fırsatı sunar.

Wash beton özellikleri:

• Mukavemeti yüksektir. Çünkü yüksek kuvvetle preslenir.
• Tamamen doğal çakıl taşları kullanıldığı için yapay taşlara göre aşınmaya çok daha fazla dayanıklıdır.
• Estetik ve doğal bir görünüm yarattığı için yeni nesil mimari ve inşaat malzemesidir.
• Çok uzun yıllar boyu rengini, dokusunu, gücünü koruyabilir.

Wash beton kullanım alanları

• Kayganlık olması muhtemel zeminlerde güvenle kullanılır.
• Meyilli ve engebeli alanlarda,
• Garaj girişlerinde ve çıkışlarında,
• Yaya kaldırımlarında,
• Yürüyüş alanlarında,
• Okul bahçesi, park ve bahçelerde,
• İnsanların sıklıkla kullandıkları iç ve dış tüm mekanlarda kullanılabilir.

7. Beton duvar nedir?

Bir diğer adı perde duvar olan beton duvar; genel yığma yapılar, kargir binalar, istinat duvarları, temek ve bodrum katı duvarlarında kullanılır. Beton duvar; yük ve moment taşıyan alanlarda duvarın ebatlarına uygun olarak hazırlanan kalıplar içine gereken demir malzeme yerleştirilerek beton dökülerek oluşturulan duvarlardır. Beton duvarlar; beton blok duvar ve beton dökme duvar olarak ikiye ayrılır. Beton blok duvarlar; 10X20X40, 20X20X40 ya da 20X30X40 ölçülerinde olur, 200-300 kg/metreküp dozlu çimento harcı ile üretilir. Beton blok duvar bir bütün halinde değil örme şeklindedir. Beton dökme duvarlar ise; 200-300 kg/metreküp dozlu çimento harcının daha önceden hazırlanmış olan kalıpların içine dökülmesiyle imal edilir. Beton dökme duvar, bir bütün halindedir.

8. Beton blok nedir?

Beton blok, doğal ya da suni agrega, çimento, su ve ihtiyaç halinde ekstra katkı maddeleri kullanılarak yapılan ve duvar yapımında kullanılan yapı malzemesidir. Beton blok yüksekliği, 18,5-23,5 santimetre arasındadır. Diğer bir ifadeyle beton blok, portland çimentosu, kum, su ve agrega kullanılarak oluşturulan yapı malzemesidir.

9. Püskürtme beton nedir?

Normal betonla kıyaslandığında daha yüksek oranda çimento içeren ve daha ince taneler içeren beton püskürtme betondur. Püskürtme beton, betonun yüksek basınca sahip bir pompa ve hava ile püskürtülmesi şeklinde uygulanmaktadır. Normal beton ile püskürtme betonun farklarından birisi çimento oranının fazla olması, diğeri de kullanım alanına yüksek basınçla püskürtülmesidir. Püskürtme beton, öylesi bir hızla fırlatılır ki ulaştığı alana yapışıp kalır ve çok kısa bir süre içinde orada katılaşır.

Püskürtme Beton Nasıl Hazırlanır?

İyi bir kalitede hazırlanmış olan portland çimento, kum ve su karıştırılarak püskürtme beton hazırlanır. Ardından basınca dayanıklı olan lastik ya da özel olarak üretilmiş saç borularla püskürtme beton kullanılacağı yere götürülür, basınçlı bir şekilde yapı alanına dökülür.

Püskürtme Betonun Uygulama Alanları

• Yapıyı güçlendirme amacı güdüldüğünde,
• Binaların duvar ve kolonlarında,
• Yol ve otoban kenarlarına,
• Temel kazarken kayma riski taşıyan alanlarda,
• Havuz inşasında,
• Tünel ve metro yaparken tavan ve duvarlarda,
• Dekoratif olsun diye yapay kaya oluşturmada,
• Dere yataklarını suyun aşındırıcı etkisinden korumak için püskürtme beton kullanılır.

Püskürtme Betonun Faydaları

• Kalıpların iç basıncına uygundur.
• İnşaat ekipman ihtiyaçlarını azaltır.
• Onarım maliyeti yarı yarıya düşer.
• İnşaatın bitme süresi yarı yarıya düşer.
• Katmanlar arası daha sıkı bağlanır.
• Daha düşük maliyetlidir.
• Ulaşılması zor dar ve küçük alanlarda da uygulanabilir.

10. Kendiliğinden yerleşen beton nedir?

Kendiliğinden yerleşen beton, beton teknolojisinde çok ileri bir uygulamadır. Kendiliğinden yerleşen betonda, kimyasal katkı maddeleri ve özel tarifler kullanılır ve çok akıcı bir beton üretilir. Bu sayede betonu yerleştirme ve sıkılaştırma konusunda yapılan hatalardan kaynaklı hava boşlukları ve hatalar en aza iner. Kendiliğinden yerleşen beton, kendi kendine sıkışabilir, vibrasyona ihtiyaç duyulmaz. Dolayısıyla da işçi ve zamandan tasarruf edilir. Beton dökmek gürültü yaratan bir iş olduğu için genellikle gece uygulanamaz. Ancak kendiliğinden yerleşen betonda gürültü riski olmadığı için gece gündüz uygulanabilir.

Kendiliğinden Yerleşen Beton Kullanım Alanları

• Güçlendirme işlerinde,
• Ulaşılması güç yapılarda,
• Sık donatılı yapılarda,
• Estetik kalıp işlerinde,
• Vibratörün kullanılamadığı yerlerde kendiliğinden yerleşen beton kullanılır.

11. Köpük beton nedir?

Köpük beton, çimento şerbeti ya da kum çimento harcı ve köpük ajanı ile meydana getirilen köpüğün karıştırılmasıyla üretilen betondur. Köpük beton hafif ve gözenekli bir yapıya sahiptir. Köpük betonda amaç, birbirinden bağımsız kapalı hava kabarcıklı bir yapı oluşturarak ısı ve ses yalıtımını artırmak, betonu hafifleştirmektir. Köpük betonun malzemelerinin karışım oranı 300 ile 1600 kg/metreküp arasında değişebilir ve bu sayede farklı ihtiyaçları karşılayabilecek bir beton oluşturmak mümkün olur. Köpük beton, köpük jeneratörü ile yapılır ve bu jeneratör malzemenin homojenliğini sağlar. Köpük beton üretiminde kum, çimento ve köpük kullanılır, bunların hepsi de doğal malzemeler olduğu için doğa dostu olduğunu söylemek mümkündür.

Köpük Betonun Avantajları

• Kullanılan malzemeler daha ucuz olduğu için ekonomiktir.
• Uygulaması kolaydır ve kısa sürer.
• Üretim ve uygulama aşamalarında doğaya zarar vermez. Çevre dostudur.
• Uzun ömürlüdür.
• Isı ve ses yalıtımı çok güçlüdür.
• Su emme kapasitesi çok düşüktür.
• Donma ve erime gibi sorunlar yaşanmaz.
• Uygulanabileceği alanlar çok çeşitlidir.
• Güneş ışınlarına karşı dayanıklıdır.
• Metalde paslanmaya karşı dayanıklıdır.
• Çürümez.

Köpük Betonun Kullanım Alanları

• Tavan arası ısı yalıtımında,
• Endüstriyel binaların termik ısı yalıtımında,
• Teknik yalıtım işlerinin tamamında,
• Çok ağır yükler taşıması gerekmeyen zeminlerde,
• Tünel, maden ve petrol kuyularının doldurulmasında,
• Sabit olmayan zeminleri sağlamlaştırmak gerektiğinde,
• Yangın çıkma ihtimali yüksek alanlarda,
• Isısı çok yüksek ya da çok düşük olan yerlerde,
• Donma ya da çözünme yaşanan yerlerde,
• Su ve ısıtma borularında,

12. Beton direk nedir?

Beton direk; çimento, çeşitli katkı maddeleri ve su karışımından elde edilir. Beton direkler; santrifüj ve vibre beton direk olmak üzere ikiye ayrılır. Santrüfüj direkler içi boş olarak, vibre direklerse içleri dolu olarak imal edilirler. Alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim için farklı beton direkler üretilir. Alçak gerilim için üretilen beton direkler; 9,30 ve 10 metrelik direklerdir.

Beton Direk Avantajları

• Uzun yıllar boyu dayanır.
• Tepe kuvvetleri yüksektir.
• Her amaca uygun bir beton direk imal edilebilir.
• Bakım ve onarım masrafı yoktur.
• Çevresel koşullardan etkilenme oranı diğer malzemelere göre daha düşüktür.
• Hava değişimleri beton direkleri etkilemez.
• Sanayi bölgesinde bulunan gaz ve diğer kimyasal maddelerden etkilenmezler.
• İhtiyaç duyulan bölgede üretilebildikleri için taşıma çabası ve masrafı olmaz.
• Çelik betonlarda çok daha iyi kenetlenme gösterir.
• Demir direklere oranla daha ekonomiktir.
• Kaçak akım oluşumuna karşı güvenlidir.

13. Beton boru nedir?

Künk, büz ve beton boru gibi farklı adlarla anılan beton boru, altyapının belkemiğidir. Beton borular modern büyükşehir yaşantısının çok önemli bir parçasıdır. Kullanım avantajları fazla olan beton boruların şehir kanalizasyonlarında kullanılırlığı çok uzun yıllar öncesine dayanıyor. Beton borunun üretimi için sadece kum, çimento ve su gerektiği (ihtiyaç halinde de demir) için, beton boru doğal, çevre dostu ve uygun maliyetli bir üründür. Beton boru, tamamen yerli, doğal hammaddeleri ile üretilebilir, ülke ekonomisine katkı sağlar.

Beton Borunun Özellikleri

• Tamamen yerli üretim ürünüdür.
• Bölgesel iş gücüne katkı sağlar.
• Çevre dostudur.
• Ülkemizdeki her bölgede üretilebilir.
• Ekonomiktir.
• Yüke ve aşınmaya karşı dayanıklıdır.
• Suya dayanıklıdır.
• Bakım ve onarımı kolaydır.
• Rekabete açıktır.
• Her türlü iklim şartına uyumludur.

14. Perde beton nedir?

Perde beton, yapılan binanın topraktan ve yanlarındaki binalardan korunabilmesi için kullanılan yapı elemanının adıdır. Perde beton, son deprem yönetmeliği kapsamında her binada mutlaka bulunması gereken, betonarmede donatılı taşıyıcı yapı elemanıdır. Modern şehir hayatında binaların kat yükseklikleri arttıkça kesit etkileri de artmaktadır, bu da kolon boyutlarının artması anlamına gelmektedir. Ancak devasa boyuttaki kolonlar hem estetik hem de ekonomik açıdan uygun değildir. İşte bu durumda devreye beton perdeler girmektedir. Perde beton genellikle kot altı yapılarda ve çevirme duvar yapımında kullanılır.

Perde Betonun Özellikleri

• Kolay uygulanabilir.
• Uzun ömürlüdür.
• Esnek yapıda olduğu için her türlü şekil olarak monte edilebilir.
• Her ebata uygun perde beton üretilebilir.
• Halı gibi dürüm şeklinde kaldırılıp saklanabilir.
• Doğru teknikle korunduğunda defalarca kullanılabilir.
• Kolay temizlenir.
• Kimyasal maddelere karşı dayanıklıdır.
• Deprem riskine karşı güçlendirilir.

15. Hafif beton nedir?

Hafif beton, kimyasal eklenmiş su ve çimento karışımıdır veya kimyasal eklenmiş kum, çimento ve su karışımıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere düşük kilograma sahip olan hafif beton, normal betondan daha hafif olan betondur. Hafif beton, içerisinde %75 civarında hava kabarcığı barındırır. Dolayısıyla hafif olan beton, tüm dünyada inşaat, yapı alanında geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir. Hafif betonun sıkıştırma, vibrasyon, düzeltme gibi ek uygulamalara ihtiyacı yoktur, gerektiğinde inşaat alanına bir pompa ile taşınır ve orada uygulanır.

Hafif Beton Özellikleri

• Su baskınına ve yangına karşı dayanıklıdır.
• Çok yüksek oranda ısı ve ses yalıtımı sağlar.
• Çok yönlü kullanım alanları vardır.
• Kullanım performansı yüksektir.
• Maliyeti düşüktür.
• Pürüzsüzdür.
• Akışkan olduğu için küçük boşlukların da içine girer alanı pürüzsüzleştirir.
• Kalite kontrolü güvenli bir şekilde yapılabilir.

Hafif Beton Kullanım Alanları

• Isı ve ses geçirmezliğiyle çatıda sıklıkla kullanılır.
• Hafif olduğundan ara katlarda da kullanıma uygundur.
• Apartmanların iç ve dış duvarlarında güçlendirilmiş olarak kullanılıyor.
• Yangın çıkma olasılığı yüksek alanlarda kullanılır.
• Hafif olduğu için dekoratif amaçlı olarak her alanda kullanılabilir.
• Yollar, otobanlar ve köprülerde kullanılır.
• Yol ve kaldırım tabanlarında kullanılır.
• Çukur ve hendekleri tamir amaçlı kullanılır.
• Gereksiz boşlukları doldurmak için kullanılır.
• Zeminleri sağlamlaştırmak amaçlı kullanılır.
• Arazi ıslah ve liman dolgusu olarak kullanılır.

16. Concrete wall nedir?

Concrete wall, İngilizce bir terimdir ve beton duvar anlamına gelmektedir. Concrete wall, yukarıda beton duvar bölümünde de anlatıldığı üzere, genel olarak yığma yapılarda, kagir binalarda, istinat duvarlarında, bodrum kat ve temel duvarlarda kullanılır. Beton blok duvar ve dökme beton duvar olarak ikiye ayrılır. Beton blok duvarlar; 10X20X40, 20X20X40 ya da 20X30X40 ölçülerinde olur, 200-300 kg/metreküp dozlu çimento harcı ile üretilir. Beton blok duvar bir bütün halinde değil örme şeklindedir. Beton dökme duvarlar ise; 200-300 kg/metreküp dozlu çimento harcının daha önceden hazırlanmış olan kalıpların içine dökülmesiyle imal edilir. Beton dökme duvar, bir bütün halindedir.

17. Fiber beton nedir?

Çok eski dönemlerden bu güne kadar yapılarda güçlendirme malzemesi olarak fiber kullanılmıştır. Bu gün de betona fiber eklenerek betonun kalitesi ve gücü artırılıyor. Fiber eklenmiş beton yapısal olarak daha güçlü olur, kırılmaya, bükülmeye karşı daha esnek olur ve betonda yapısal bir bütünlük oluşur. Bununla birlikte betona fiber eklenmesi demek aslında demir ihtiyacının ve dolayısıyla da maliyetin düşmesi demektir. Çelik, plastik, cam, ahşap fiber takviyeli beton seçenekleri mevcuttur.

Fiber Betonun Avantajları

• Daha ucuz ve daha sağlam bir beton üretilmiş olur.
• İnşaat demiri için doğru bir alternatiftir.
• Plastik fiber kullanılırsa hiç paslanma olmaz, çelik fiber kullanılırsa çok az paslanma olur.
• Kopmalara, kırılma ve bükülmelere karşı dirençlidir.
• Çatlak oluşumu riski en aza iner.

18. Fibro beton nedir?

Bir diğer adı fiber takviyeli beton olan fibro beton, içerisinde beton barındıran bir elastik yapı malzemesidir. Elyaf ile güçlendirilmiş cam, çimento ve kum karışımından fibro beton elde edilir. Fibro beton 10-15 milimetre kalınlığında üretilir ve binaların dış cephesinde tüm dünya genelinde yaygın olarak kullanılır.

Fibro Betonun Avantajları

• Klasik karışımla elde edilen betondan daha dayanıklıdır.
• Fibro beton esnasında kalıp kullanıldığından ihtiyaç duyulan şekle sokulabilir.
• Elastik yapıdadır, esnektir.
• 110-120 kilogram ağırlığındadır. Klasik betondan daha hafiftir.
• Dış etkenlere karşı dayanıklıdır.
• Hava alabilen yapıda olduğu için küf, mantar ve rutubet oluşmaz.
• Depreme dayanıklıdır.

19. Lifli beton nedir?

İnşaat sektörüne sayısız avantajlar getiren lifli beton; çimento, süreksiz dağılan lifler, su ve agreganın karıştırılmasıyla meydana getirilir. Lifli betonun içinde genellikle çelik, polipropilen, karbon ve alkali dirençli cam lifler kullanılır. Lifli betonda, liflerin diğer tüm malzemelerle homojen olarak karışması ve bu homojenliğin beton karıştıktan sonra da devam etmesi çok önemlidir. Betonun içindeki lifler, çatlak oluşumunu önler ve var olan çatlakların da ilerlemesini, büyümesine engel olur. Bu sayede lifli betonlar, lifsiz betonlara oranla daha sağlam, dayanıklı hale gelir. Lifli betonlar, darbelere karşı da klasik betonlara oranla daha dayanıklıdır.

Lifli Beton Uygulama Alanları

• Yollar,
• Havaalanları,
• Büyük fabrika inşaatları,
• Su borularının döşeme betonlarında,
• Teraslarda,
• Bahçe duvarlarında,
• Kaldırımlarda,
• Parklarda,
• Endüstriyel zeminlerde,
• Pek çok olumsuzluğa maruz kalan asfaltlarda,
• Benzin istasyonlarında lifli beton kullanılıyor.

Lifli Beton Avantajları

• Aşınmaya karşı dirençlidir.
• Büzülme çatlağı oluşma riski düşüktür.
• Tüm çatlakları önleyicidir.
• Ufalanma ve tozma riski düşüktür.
• Alkali dayanımı yüksektir.
• Paslanmaz.
• Yangına karşı dayanıklıdır.

20. Polimer beton nedir?

Beton malzemelerinin polimerizasyon adı verilen kimyasal bir reaksiyondan geçmesi sonucunda polimer beton oluşur. Polimerlerin paralel şekilde doğrusal bir zincir yapısı vardır. Polimerler, ısıtma ve soğutma işlemleri sonucunda yumuşama-sertleşme dönüşümü yaşarlar. Bu işlemler de betona yüksek basınç ve darbelere karşı dayanıklılık katar. Fakat kimyasal aktiviteye sahip olmayan polimerlerin elastisite modülü daha düşük olur ve deformasyona uğrama riski daha yüksektir. Bu negatif özellikler betona polimetrik malzemeler katılarak daha iyi hale getirilebilir. Polimerizasyonla iyileştirilen beton, normal beton gibi vibrasyon yapılarak kalıba dökülür ve kullanılır.

Polimer Beton Kullanım Alanları

• Hazır betonda,
• Şantiye betonunda,
• Köpük betonda mukavemet artırıcı olarak,
• Prefabrik yapılarda,
• Aşınmaya karşı dayanıklı zemin hazırlarken polimer beton kullanılır.

21. Özel beton nedir?

Özel betonlar, ihtiyaca göre ve klasik beton karışımından farklı olarak oluşturulan betondur. Klasik, geleneksel yöntemlerle elde edilen beton, istenilen özelliklere sahip, ihtiyacı karşılayacak özellikteki betonu oluşturamadığında özel karışımlarla, özel beton üretilir. Bunlar; ağır beton, polimer beton, lateks modifiye beton, polimer emdirilmiş beton, prepakt (önceden yerleştirilmiş agregalı) beton, püskürtme beton, su altına dökülen beton şeklinde ayrılır. Yapının ihtiyacına göre tüm malzemelerin oranları belirlenir.

22. Prefabrik beton nedir?

İnşaat işlerinin, bir yapı imal etmenin fazla zaman, maliyet ve güç gerektirmesi bireyleri daha kolay ve pratik yapılara yöneltmiştir. Tasarruf amaçlı düşünüldüğünden inşaat sektöründe de, prefabrik şekilde kurulumun yapılabildiği prefabrik beton son yıllarda rağbet görmektedir. İnşaata başlanmadan öncesinde fabrikalar prefabrik betonu üretiyor. İhtiyaç duyulan, istenen özelliklere sahip olan beton, hazırlanır ve inşaat alanına taşınır. Bu sayede inşaat alanında harcanan zamandan tasarruf edilir. Prefabrik betonlar uygulamaya müsait koşullarda taşındığından, gereken servis ve tesisatları içinde barındırdığından işin yapılma süresi kısalır. Planlı olarak yapıldığı için hata riski düşük olur.

Prefabrik Beton Avantajları

• Her ölçüye uygun prefabrik beton üretilebilir.
• Uzun ömürlüdür.
• İnşaat alanında harcanacak zaman ve iş gücü açısından tasarrufludur.
• Çürümeye ve küflenmeye karşı dayanıklıdır.
• Su geçirmez olarak üretilebilir.
• Isı ve ses yalıtımı kalitesi yüksektir.

23. Öngerilmeli beton nedir?

Betonarme yapıda büyük açıklıklar varsa, bu açıklıkları daha ekonomik bir biçimde kapatmak, geçmek amaçlı öngerilmeli beton kullanılır. Öngerilmeli betonda, ölü yükü artırmak yerine, betona öngerme kuvveti verilir ve işletme yükleri altındaki betonda çekme gerilmesini azaltmak ya da kimi durumlarda yok etmek mümkün olur. Amaç; çekme gerilmelerini azaltmak, büyük açıklıkları daha kolayca geçebilmek ve kiriş yüksekliğini düşürmektir.

Öngerilmeli Beton Avantajları

• Dayanma gücü yüksektir.
• Klasik betondan daha kaliteli olur.
• İnşaatlardaki büyük açıklıkların daha kolay geçilmesine olanak tanır.

Öngerilmeli Beton Kullanım Alanları

• Fabrikalar,
• Yüksek yapılar,
• Köprüler,
• Su altı yapıları,
• Kazıklar,
• Kirişler,
• Kuleler

kaynaklar : 
thbb.org
yapifuariistanbul.com
sarbeton.com.tr
Kişisel deneyimler

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (7)

  1. Merhaba hocam, hemşeri sayılırız benim de memleket Elbistan. KTÜ inşaat mühendisliği bölümü istiyordum ama lys anında şansızlık oldu kötü yaptık, oysa ki ygs de KTÜ nin sırasından çok önde yapmıştım. Sonuç olarak CBÜ inşaat mühendisliği kazandım. Ayrıca benim 2. senemdi. Artık bıktığımdan dolayı CBÜ’yü yazdım. Sizce yanlış mı yaptım? Teşekkürler.

    • Merhaba

      İlgili üniversite hakkndaa bilgim yok. Ancak ortalamanızı yüksek tutup başka üniversitelere geçme şansınız olduğunu hatırlatmak isterim

      Başarılar

      • Ben de Celal Bayar öğrencisiyim, bence hiç üzülmeyin önemli olan piyasada kendini öne getirebilmek. Çok çalışıp okulda ki teoriğin üzerine pratik ile koyabilmek bence çok daha önemli. Staj anında üniversitenin ( üniversite fark etmez ) teorikten öteye gitmediğini zaten göreceksin. Bu arada Aykut Bey gerçekten çok teşekkürler çok işime yaradı.
        Saygılarımla.

  2. merhaba hocam Kaman Meslek Yüksekokulunda 1. sınıf öğrencisiyim bir sunum ödevim var sünger beton ile ilgili ben bu konu ile ilgili bir sunum bulamadım

  3. doğal beton nedir ve kullanım alanları ? peyzajdaki yeri ve önemi

  4. Veli şeref 4 yıl önce

    Havuz İçin püskürtme beton ihtiyacımız var 7 metre uzunluğu 3 metre eni 2 metre yükseklik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir