İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Malzemeleri
  3. Plywood

Plywood

featured


Plywood Nedir?

Plywood, hafif anca yüksek dayanıklılığa sahip, nem ve suya karşı duyarlı olan, çevre dostu, ağaç tabakalarından oluşan ve ağacın gövde bölümün işlenmesi sonucu ortaya çıkan fenol film kaplı kontrplak türüdür.

 

Avantajları Nelerdir ?

  • Hafif olmasına rağmen dayanımı yüksektir.
  • Kullanımı rahattır. Montajı kolaydır ve çok fazla işçilik gerektirmez.
  • Ekonomiktir.
  • Temizlik yapılarak tekrar kullanılabilir.
  • Çevre dostudur.
  • Geniş uygulama alanına sahiptir.
  • Katmanları düzgün ve birbirine sağlam bir şekilde bağlanmıştır.
  • Neme ve kimyasal malzemelere karşı dayanımı yüksektir.
  • Düzgün yüzeylidir.
  • İstenilen form ve ölçülerde kullanılması mümkündür. Kesimi yüksek devirli testereler ile yapılabilir.
  • Gerektiğinde delme işlemleri için matkap kullanılabilir.
  • Yüzey kalitesi yüksek olduğundan yüzey yağlaması gerekmez.
  • Bütün olarak kullanılabileceği gibi, parçalarak ayırarak da kullanılabilir ( Not: parçalama sonrasında, malzemenin uzun ömürlü olması için çıplak kenarlara epoksi uygulanmalıdır)
  • Kontraplakın katmanlarındaki ahşap liflerin yönlerinin birbirine dik gelecek şekilde özel tutkal kullanarak preslenmesinden dolayı, her ne kadar da geniş bir yüzeye sahip olsa da, çanaklama azalır ve panel her iki yönede eşit şekilde çalışır. Bu imalat tekniği sayesinde ahşabın mukavemeti ve ömrü artar.

 

Plywood fiyatları ile ilgili bilgi almak için şu sayfama bakabilirsiniz : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/plywood-tum-cesitleri-ve-en-guncel-fiyatlari.html

Dezavantajları:

Plywood kullanılan elemanların takviyeleri iyi yapılmaz ise açılmalar meydana gelebilir ve elemanların düzgünlüğü bozulabilir.

Sıva sıkıntısı yaşanabilmektedir. Beton dökümününden sonra elemanlar çok pürüzsüz olmakta ve sıva yapımı istenilen düzeyde olmamaktadır. Çok pürüzsüz yüzeye yapılan sıvalar ileride bozulma ve dökülmelere neden olabilmektedir. Bu nedenle normal sıvadan önce serpme sıva yapılmalıdır.

 

Nerelerde Kullanılır ?

Plywood inşaat sektöründe ve daha pek çok alanda kullanılmaktadır.

İnşaat İşlerinde :

Beton kalıp işlerinde

İskele platformlarında

Duvar paneli ve ara bölmelerde

İç bölme çatı kaplama işlerinde

Zemin ve parke işlerinde

Mekanlarda tavan malzemesi olarak

Yer döşemelerinde

Ulaştırma ve Gemi İnşaatında:

Tır dorselerinin zemin ve yan cidarlarında, konteynırlar zemininde, hayvan taşıma araçlarında, vagonların zemin ve yan cidarlarında, otobüslerde, gemilerin kargo bölümlerinde, tekne ve kano imalatlarında plywood kullanılmaktadır.

Mobilya İşlerinde:

Kapı, raf, ahşap sandalye ve masa yapımında, ofis mobilyalarında plywood kullanılmaktadır.

Paketleme İşlerinde:

Neme ve kimyasal malzeme dayanımı yüksek, ucuz, dayanıklı ve hafif, güvenli ve hijyenik, yeniden kullanılabilir ve çevre dostu olduğu için paketleme işlerinde plywood tercih edilmektedir.

Diğer Kullanım Alanları:

Oyuncaklarda, oyun salonlarında, müzik enstrümanlarında, müzik kolonlarının yapımında, trafik işaretlerinde, reklam panolarında, kent mobilyalarında, kulübelerde, basketbol sahası ve paten platformlarında,  tribün ve sahne inşaatlarında, mutfak tezgahlarında, tekstil makinası masalarında ve kesim tezgahlarında vb. pek çok alanda kullanılmaktadır.

 

Plywood Ölçüleri:

Plywood çoğunlukla, kalınlık olarak 1.6 cm. arası 76 mm. ölçülerde kullanılır.

Plywood ebat olarak; genişlik 1.2 m. den 2.4 m. kadar ya da 0.9 m. arası 1.8 m. arası ölçülerde kullanılır.

Plywood’un genişlik ve uzunluğu 0.3 m. seviyesinde artış gösterebilir.

Not: Yukarıdaki plywood ölçüleri genel ölçü değerlerdir.

 

Plywood Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

  1. Kaç kalıplık beton işiniz var ?
  2. Plywood kalınlık seçimi : Daha dayanıklıdır diye 21 mm. Plywood almanıza gerek yok. .Perde duvarlarınız 3mt ise 18mm alarak işinizi halledebilirsiniz. Daha yüksek boyutlarda ise basınç artacağından 21 mm seçebilirsiniz. Katlar arası plywood taşırken dikkatli olunuz. 18mm plywood 38 kg 21mm ise 45 kg’dır bu nedenle zorlanabilirsiniz.
  3. Filmli plywood ile filmsiz olanı arasındaki tek fark üzerindeki filmdir. Plywood iç tabakaları aynı ağaçların katmanlarından yapılmaktadır. Bu nedenle mekanik dayanımı aynıdır. Filmsiz olanları ise sıva yapmanızı kolaylaştırır.
  4. Plywood kullanımında en çok zarar alan bölümü arabalarda olduğu gibi köşelerdir. Galvaniz sac köşe materyali kullanarak plywood köşelerinin zarar önleyerek malzemenin ömrünü uzatabilirsiniz.
  5. Plywood ta kullanılan filmin kalitesi önemlidir. Bu nedenle film yoğunluğunu bilmeniz gerekir.İdeal film yoğunluğu 120 gr / m2 dir. Bu yüzden plywoodu alırken satıcı firmaya film yoğunluğunu sorunuz.
  6. Plywood alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise katman sayısı ve katmanlarda kullanılan ağaç cinsidir. Plywood üretiminde katman sayısı tek sayı olacak şekilde üretilir. Plywood da katmanlar 9, 11, ve 13 katman şeklindedir. Katman sayısı fazla olan plywood almanız önemlidir. Plywood ta kullanılan katmanlar genelde huş (birch), çam (pine), kavak ( poplar), meranti (sertağaç) kullanılmaktadır. Bu ağaçlar plywoodların ithal edildiği ülkelere göre değişmektedir.
  7.  Plywood alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biriside plywoodta kullanılan tutkal cinsidir.WBP tutkal (Water and Boil Proof) suya ve kaynatmaya dayanıklı tutkal cinsidr. MR tutkal (Moisture Resistant) ise yalnız neme dayanıklıdır.Bu yüzden film plywood alırken WBP tutkal olmasına dikkat ediniz.

 

Plywood Bakımı Nasıl Yapılır ?

Plywoodlar dayanıklı olsalar da, köşelerinden düzeltilmesi zor hasarlar alabilmektedirler. Bu nedenle düzenli olarak bakımları yapılmalıdır. Bu bakımlar, çeşitli aparatlar, yağlar, boyalar ile yapılabilmektedir. Bunlar plywood köşe koruma aparatları, plywood kenar koruma boyası ( ömrünü uzatır)  ve plywood kenar koruma yağlarıdır ( yüzeyin aşınmasını engeller).

Not: Ürüne deforme olmaması ve kullanım sayısını artırmak için her beton dökümü öncesi beton ayırıcı ve koruyucu yağ sürülmelidir.

 

Plywood Çeşitleri:

1. Filmli Plywood

  • Rus Plywood
  • Brezilya Plywood
  • Vietnam Plywood
  • Endonezya Plywood
  • Finlandiya Plywood
  • Hindistan Plywood
  • Malezya Plywood
  • Romanya Plywood

2. Filmsiz Plywood

  • Huş Kontrplak – Kontraplak
  • Kavak Kontrplak – Kontraplak
  • Kayın Kontrplak – Kontraplak
  • Ladin Kontrplak – Kontraplak

3. Wiremesh Plywood 

4. Çevreci Plywood (Yeni Nesil Plywood)

 

 

not: Bilgiler çeşitli internet kaynaklarından derlenmiştir.
 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap