İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Yönetimi - Proje Yönetimi
  3. Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ve Virtual Construction Kavramları

Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) ve Virtual Construction Kavramları

featured


17398883-ilgili-etiketler-ve-şartları-ile-bilgi-modelleme-bina-Özet-kelime-bulutuGelişmiş ülkelerde uygulama anlamında yaygınlaşmaya başlayan, Türkiye’de ise henüz araştırılan, öğrenilen ve uygulanmak üzere altyapısı oluşturulan yeni bir kavram diyebileceğimiz BIM (Building Information Modeling) yani Yapı Bilgi Modellemesi Nedir? bu yazımızın konusu olacaktır. 

 

BIM, temel anlamda gelişmiş bir süperpozedir diyebiliriz. Ancak bunu çizim olarak algılamayınız, BIM projenin tüm süreçlerinin süperpoze ve entegrasyonudur. Peki nedir bu süperpozenin bileşenleri ?

Geleneksel yöntemlerde uygulanan tasarım ve projelendirme 2 boyuttadır. Sektörümüzde genellikle Autocad ortamında plan, kesit, görünüş ve detay çizimleri gibi paftalarla projelerimizi tasarlarız.  BIM’de ise, yapının mimari, statik, elektrik, mekanik, altyapı vb. tüm disiplinleri ile 3D olarak modellenir. 

Modeldeki malzemeler için gerekli ekip, ekipman vb. kaynaklar, bu kaynaklar için gerekli süreç ve maliyet girdileri oluşturulur. Bu da modelimizi 4D hale getirir.

Oluşturduğumuz bu model temelinde, iş programı ve nakit akışı hazırlanarak takip edilir. Bu da modelimizi 5D hale getirir.

BIMEvet, belki de 5D kavramını ilkkez duydunuz, 3D modelimi oluşturduk. Daha sonra malzeme, kaynak, zaman ve bütçe verilerini  girerek 4D modelimizi elde ettik. Artık modelimiz metraj çıkarmaya, zamansal ve bütçesel olarak planlama ve izlemeye hazır haldedir. Böylece  BIM’ın göbek adı olan 5D modelini elde etmiş oluruz.

BIM Sistemi İle Çalışmanın Faydaları

  • BIM, Projelendirme aşamasında ciddi bir zaman ve iş yükü gerektirir. Ancak maliyet ve zaman çizelgesi anlamındaki bu ötelemenin getirisi çok daha büyük olmaktadır. aşağıda BIM sistemi ile çalışmanın başlıca faydaları yeralmaktadır.
  • 2 boyutlu proje süperpozelerinde, 3. boyuttaki pek çok çakışma gözden kaçmakta ve daha sonra proje revizyonlarına, hatta sahada imalat düzeltmelerine neden olmaktadır. BIM, buna benzer tüm hataların önceden farkedilerek doğru bir model oluşturulmasını sağlar. Böylelikle, o alışılagelen bilmem kaçıncı revizyon paftaları, sahadan gelen “bu buradan geçmiyor?”, “burada uyumsuzluk var”, ” bu bununla çakışıyor” isyanları minimum düzeye iner.
  • Düşününsene, artık tek tıkla kat, mahal vb. kıstaslar bazında iş programı, metraj alabiliyor, rapor hazırlayabiliyor, istediğiniz yerin tüm disiplinlerin süperpozesinde kesitini alabiliyorsunuz. Ne güzel değil mi ? :)
  • Geleneksel sistemde, disiplinler ayrı bir şekilde, plan, kesit, görünüş, sistem detayları gibi alt detaylarda projelendirilir, daha sonra süperpoze edilir. Her bir disiplin ilgili projelerden metrajlandırılır ki bu da ayrı bir datadır, daha sonra bu data üzerinden maliyetlendirme ve iş programı yapılır. Her bir revizyonda, ilgili tüm datalar kontrol ve revize edilmek zorundadır. Hata için vazgeçilmez bir durum ve ciddi bir zaman kaybıdır. 5D modelleme de, bu tür hata ve zaman kayıpları yaşanmaz.
  • Projeler daha gerçekci zamanlanır ve maliyetlendirilir, iş programı ve bütçeden sapmalar ve buna bağlı zararlar, geleneksel proje yönetim sistemlerine göre çok daha az olur ve minimize edilir. Çünkü tedarik doğru zamanda doğru miktarda yapılır, işler doğru bir akışta ilerler, hatalardan doğacak zaman kayıpları ve geriye dönüşler minimuma iner, tüm bu olumlu sonuçlar motivasyonu artırır.
  • Risk azalır, memnuniyet ve kazanç artar. Çünkü belirsizlik minimum düzeydedir.
  • Sadece projelendirme ve uygulama aşamalarında değil, projenin tüm yaşam döngüsü boyunca kullanılacak veriler oluşturulur. Çünkü reel hayattaki yapımızın tüm elemanları, sanal ortamda birebir modellenmiştir. Her türlü bakım, tamirat, revizyon durumlarında kullanılabilir, hataların önüne geçer, zaman kazandırır.
  • 5-0Sonuç olarak, projenin tüm aşamalarında etkin olarak kullanılabilen, İşveren, Tasarımcı, Müşavir, Yüklenici, Alt Yüklenici ve Tedarikçiler gibi tüm katılımcıların bilgi alışverişini maksimumda tutan, işleyiş hızını artıran, sistemin doğru yürütülmesini sağlayan,  bilginin ve ürünün son kullanıcıya en doğru şekilde aktarılmasını sağlayan, fonksiyonel bir yönetim ve yürütme şekli oluşur.
  • BIM, yeşil bina kavramı ile de doğrudan ilişkilidir. Tüm verilerin doğru ve eksiksik depolanmasından tutun da, doğru planlamanın bir sonucu olan minimum atık  ile, BIM ile yönetilen projeler, aynı zamanda çevrecidir.

 

BIM’de Başlangıç Hatası

makale01_sekil02BIM bir bilgisayar programı değildir, bir klasörleme şekli de değildir. BIM, bir yaklaşım, bir çalışma sistemidir ve yukarıda sayılan tüm katılımcıların bu mantık ve sistemde olması gerekmektedir. Diğer türlü sadece yazılım yatırımları ile başarıya ulaşılamaz, iş daha da büyük kayıba neden olur. Dolayısı ile, sadece yazılım ve dökümantasyon olarak değil, yönetim şekli olarak da buna adapte olunarak başlanması gerekmektedir. Bunun için de BIM’e geçiş için bir yol haritası çizilmelidir.

Sanal İnşaat (Virtual Construction Kavramı)

FDB_bb9Virtual Construction ve BIM, farklı kavramlar değil, aynı anlama gelen iç içe girmiş 2 kavramdır. Farkına gelirsek, VC > BIM diyebiliriz. Yukarıda BIM kavramını özetledik. SketchUp, Tekla, Archicad veya Revit gibi programlar ile tüm disiplinleri 3D modelledik, zamanlama ve maliyet bileşenleri ile modelimizi 5D seviyesinde hazırladık. Bundan sonraki süreç sanal inşaattır. Sanal inşaat bir projeyi 2 kez yapmak demek, birincisi sanal ortamda, ikincisi sahada. BIM ile üretilen modelin kullanılarak, ilerleyiş, etkileşim, risk ve stratejiyi yönetmek, yani inşaatın sanal ortamda yönetilmesi, Virtual Construction kavramıdır.

Bol BIM’lı Projeler :)

 

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (3)

  1. Mehmet Turan KILIÇ 7 yıl önce

    Emeğinize sağlık Aykut Bey.. Gerçekten işin özü olarak çok güzel özetlemişsiniz..

  2. Saf Süvari 7 yıl önce

    Çok güzel bir yaklaşım ve net aktarmışsınız.Boylesi bir yaklaşımin maliyeti ne olur sizce?

  3. canyildirim 5 yıl önce

    Çok açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş emeğine sağlık üstad.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir