İlginizi Çekebilir
hakediş-nedir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. TOPOĞRAFYA NEDİR ?

TOPOĞRAFYA NEDİR ?

topoğrafya ve topoğrafya haritası nedir


Topoğrafya Ne Demektir ?

Arazi yüzeyinin ayrıntılarını meydana getiren şekle topoğrafya nedir. Topoğrafya köken olarak ‘’topo (yer)“  ve “graphia (yazı)“ kelimelerinden türemektedir.

Topoğrafya, arazinin dış kısımlarına, üzerindeki bitki örtüsüne ve insan aracılığıyla yapılan özellikleri inceler. Arazi yüzeyinin şeklini, katılaşım ve sedimenter adı verilen uzaklığı, düşey ve yatay açıları ölçen aletler ölçmektedir. Düşeyden ölçüm yapmak için nivo da kullanılabilmektedir. Bir arazinin topoğrafik yapısını kontrol etmek için günümüzde havadan çekilen fotoğraflar kullanılmaktadır. Fakat bu durum ölçüm hassasiyetini düşürmektedir.

Topoğrafik ölçümlerde öncelikle nirengi ağı oluşturulur ve bu çokgenin köşelerinin birbirine göre konumları alınır. Arazi ölçümleri bittikten sonra bu ölçümler kağıda geçirilir. Arazinin yüzey biçimi ve ayrıntıları için eşyükselti eğrileri çizilir. Topoğrafın kendi yorumu da elde edilen sonuçları etkilemektedir.

Topoğrafyanın tarihi mühendislik kadar eskidir.

Topoğrafya Haritası Nedir ?

Topoğrafik haritalar, üç boyutlu bir alanı iki boyutlu bir yüzeye geçirmektedir. Arazinin profilini, yüksekliğini, üzerindeki dağları ve vadileri göstermektedir.

Bu topoğrafik haritalarda, nehirlerin nasıl aktığını, dağların nasıl yükseldiğini ve vadilerin nasıl indiği hakkında bilgi alınabilmektedir.

Topoğrafik haritalarda çeşitli renkler bulunmaktadır. Bu renklerin temsil ettiği anlamlar şunlardır;

Yeşil renkler, orman, ağaç gibi bitki örtülerini temsil etmektedir.

Mavi renkler, su kaynaklarını temsil etmektedir. Suyun derinleşmesi ile rengin koyulaşması doğru orantılıdır.

Siyah renkler, bina, karayolu, demiryolu gibi insan yapılarını göstermektedir.

Kırmızı renkler, siyasi sınırları ve anayollarını göstermektedir.

Kahverengi renkler, yükseltiyi temsil etmektedir. Bu renk koyulaştıkça yükselti artmaktadır. Kar ve buz ile sarılmış zirveler mavi ile gösterilebilmektedir.

Bu haritadan mühendisler yol planlaması yapmak için, yol, bina inşa etme ve hidroelektrik baraj yapımı için faydalanmaktadır.

Jeologlar, yeryüzü şekilleri, tektonik faaliyetini ve madencilik konusunda bu haritayı kullanmaktadır.

İklim bilimcileri, hava ve su akışını anlayabilmek için kullanmaktadır.

Yürüyüşçüler, yükseklik konusunda patikaları görmek için ve planlama yapmak için kullanmaktadır.

Gökbilimciler de ay, mars gibi diğer gezegenleri ve astreoitleri incelemek için bu haritadan yararlanmaktadır.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap