İlginizi Çekebilir
aderans
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. İmarlı Arsa ile İmarsız Arsa Nedir, Farkları Nelerdir

İmarlı Arsa ile İmarsız Arsa Nedir, Farkları Nelerdir

featured


İmarlı Arsa ve İmarsız Arsa Kavramları

İlk olarak “Arsa” ve “İmar” kelimelerinin anlamlarına bakalım. Belirli bir alanda bölgenin parsellere ayrılmış haline arsa denir. İmar kelimesi ise bayındırlaştırmak, yapılaştırma, şehirleştirme anlamlarına gelmektedir. Şimdi de ikisini karşılaştıralım.

İmarlı Arsa Nedir?

İmarlı arsa üzerine izin verilen boyutlarda yapı inşa edilmesi uygun görülmüş arsa türüdür. Yapı inşa etmek istiyorsanız imarlı arsa almanız gerekmektedir. Belediyeler imarlı arsaları yapılaşmaya açar ve o bölgede izin verildiği ölçüde yapınızı inşa edebilirsiniz. Şehir imar planında ne amaçlı kullanılabileceği bölümüne özellikle dikkat edilmelidir. Örnek olarak arsa yeşil bölge olarak ayrılmış olabilir. Bu durumda herhangi bir şekilde yapı yapma izni alınamaz ve yapı yapılamaz.

İmarsız Arsa Nedir?

İmarsız arsa, üzerinde zirai veya başka sebeplerden dolayı üzerine yapı inşasına izin verilmeyen arsa türüdür. Belediyeler bu arsaları koruma altına almış ve herhangi bir şekilde yapılaşmasına izin verilememektedir.

Belediyeden İmar İzni Nasıl Alınır?

İmar durumu almak için çeşitli belgeleri, arsa belediye içerisindeyse belediyeye dilekçe verip teslim etmeniz gerekiyor. İhtiyacınız olan belgeler ise şu şekilde;

  • Gayrimenkul tapusunun aslı
  • Çap
  • Gayrimenkul sahibinin vekalet verdiği durumlarda vekaletname

 

Kamuya açık olmayan bir alandan imar izni almak istiyorsanız arsa sahibi ile birlikte belediyeye başvurmanız gerekmektedir. Tabi imar durumunuzu görmek için de belediyelere 2022 yılı için 70 TL harç ödemesi yapmanız gerekmektedir. Bu fiyat arsanızın büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre değişim gösterebilir.

İmar Affı Nedir?

İmar affı ruhsatsız veya izinsiz bir şekilde inşa edilmiş olan yapılara yapı kayıt belgesi alınmasını sağlayan aftır. İmar affının temel sebebi ülkemizin deprem kuşağında olup imar izni olmayan yapıların gelişi güzel şekilde inşa edilmesi büyük tehlikeye sebep olmaktadır. İmar affından yararlanabilmeniz için yapınızın 31 Aralık 2017’den önce inşa edilmiş olması gerekmektedir. Nerden anlayacaklar derseniz, uydu görüntüleri sayesinde yapınızın ne zaman bittiği net bir şekilde belli olacaktır.

 

İmar Affına Nasıl Başvurulur?

Yapı kayıt belgesi almak için belediyeye gitmenize gerek yoktur. E-devlet üzerinden arama kısmına “Yapı kayıt belgesi formu” yazdığınız zaman çıkan formu doldurmanız sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından size verilecek olan hesap numarasına belirtilen ücreti yatırmalısınız. Bu ücret sabit bir ücret olmayıp yapınıza, bulunduğu konuma ve çeşitli etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Yapı Kayıt Belgesi Nedir Ne İşe Yarar?

Yapı kayıt belgesini aldıysanız geçici olarak doğalgaz elektrik ve su bağlatabilirsiniz. Tekrar hatırlatalım burada asıl amaç yapıyı imarlı bir şekilde yönetmeliklere ve mühendislik ilkelerine uygun bir şekilde tekrar inşa etmektir. Yapı kayıt belgesine sahipseniz daha önce aldığınız para cezaları da iptal olmuştur. Yapı kaydı belgesi olan yapınızda tadilat veya basit onarım işlerinizi yapabilirsiniz.

 

İmar Çapı Nedir?

İmar Çapı (İmar Durumu): Arsanın imar durumunu, büyüklüğünü, yola olan yakınlığını veya uzaklığını, yapılacak yapı ile ilgili durumunu, taban alanı katsayısı (TAKS-Bir yapının parsel tabanında kapsadığı inşaat alanının parsel alanına oranı), kat alan katsayısı (KAKS-Bir yapının toplam inşaat alanının parsel alanına oranı) ve yapı yüksekliğini belirten belgelerdir. KAKS ‘’emsal’’ ile aynı anlama gelmektedir. TAKS hesabınn doğru bir şekilde yapılması için arsamızın bulunduğu belediye üzerinden başvurulup temin ettiğimiz “İmar Durumu” adlı evrağımızda belirtilen TAKS oranı üzerinden hesap yapmamız gerekiyor. Bu belgeyi arsamızın bulunduğu belediyelerin web sitesi üzerinden “E-İmar” olarak arsa bilgileri ile birlikte temin edebiliriz. İmar Durumunda TAKS oranının açıkça belirtilmediği durumlarda ise;

  • TAKS :0,40 oranını geçemez.
  • Lakin çekme mesafeleri ile hesap yapılacağı durumlarda ise TAKS :0,60 oranını geçmemek şartı geçerlidir.

Yapı ve İmarlı Arsa

Bir yapı yapmayı düşünüyorsanız bakmanız gereken ilk olarak arsanızın imara açık olup olmadığıdır. İmara açık olmayan bir arsaya yapı yapmayı düşündüğünüzü farz edelim ki düşünmenizi hiç tavsiye etmeyiz. Çok büyük cezalar ve imar affı alamazsanız yapınızın yıkılmasına kadar işler ilerleyebilir. Bu yüzden imara açık bir arsa üzerinde yapınızı inşa etmenizi tavsiye ederiz.

 

Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir yapı şirketiniz varsa ve alacağınız arsa üzerine yapı inşa etmek istiyorsanız alacağınız arsa imarlı arsa olmalıdır. Bu şekilde inşa edeceğiniz yapılarda iskan almanız da kolaylaşacaktır. İmarsız arsa alımlarında ise normal arsa alımında dikkat etmeniz gereken maddeler hemen hemen aynıdır. İşte arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler; arsanın değerine ve hisseli arsa ise alınıp alınmaması size kalmıştır. Tapuda sadece arsa yazıyorsa ve imara açılması için herhangi bir başvuru yapılmamışsa satın alacağınız arsa imarsız arsadır. Arsanın imarlı olup olmadığını tapunun üzerinde yazan imarlı arsa yazısı ile anlayabilirsiniz. Arsanın toprak yapısını iyi bilmelisiniz. İmarsız arsa alımında tahmin ettiğiniz veya planladığınız şekilde zirai işlemde kullanmak için satın alacağınız arsanın toprağını iyi bilmelisiniz.

 

İmar Barışında “Aykırılığın Niteliği” Ne Demektir?

Ülkemizde maalesef inşaat hukukuna ve yönetmeliklere uymadan binlerce ruhsatsız yapı inşa edilmiş ve edilmeye devam etmektedir. Aykırılığın niteliği, inşa edilmiş olan ve hakkında imar barışı uygulaması talep edilen yapının bir veya birden fazla sebeple imar mevzuatına aykırı olduğudur. Özetle, yapının tamamı istenilen niteliklerde fakat birazdan örnek vereceğim şekillerde olursalar aykırılığın niteliği olur ve yapının bir parçası yüzünden tüm yapı aykırılığın niteliği durumunda olmuş olur. Örneğin: herhangi bir kurumdan izin almadan inşaat ruhsatsız bir şekilde yapı inşa etmek, ortak alanları bağımsız bölümler haline getirmek gibi örnekler verilebilir.

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap