İlginizi Çekebilir
Primavera Ders Notu
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Mühendisliği
  3. İnşaat Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

İnşaat Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar

featured


Merhaba değerli takipçilerim. Bu yazımda, çeşitli platformlarda pek çok defa açılmış “inşaat mühendisinin bilmesi gereken programlar” başlığında bir de benim yorumum olsun istedim.

Ne zaman bu konuda bir soru sorulsa, piyasadaki  bir çok program “inşaat mühendisi bunu da bilmeli” şeklinde yazılıyor. Konuya nokta koyarak başlamak isterim : İnşaat mühendisi herşeyi bilen değil, neyi nerde nasıl bulacağını bilen kişidir.” Bir insan her donanıma sahip olamaz, yapacağı işe yönelik donanımlar kazanır. Zaten herşeyi bilecek kapasitemiz olsa, hem doktor, hem mühendis, hem uzaybilimci olabilirdik. Kaldı ki, inşaat mühendisi bile tek başına her alanda yeterli değildir, bu nedenle pek çok alt anabilim dalına ayrılmıştır. Her alanda yeterli olmak mümkün değildir. Ancak temel mühendislik donanımlarını kazanmak ve bir alanda uzmanlaşmak mümkündür.

Saha mühendisliğini seçmiş bir inşaat mühendisi neden etabs, sap2000, probina öğrensin ?

Teklif mühendisi neden primavera öğrensin ?

Hidrolik anabilim dalındaki bir akamesiyen inşaat mühendisi neden hakediş programı öğrensin ? Ya da Xsteel öğrensin ?

Yapı malzemeleri ile uğraşan bir inşaat mühendisi, neden Sta4CAD ?

Bir hakediş mühendisi neden IdeCAD  öğrensin?

 

Sanırım bu kadinşaat mühendisliği bilgisayar programlarıar yeterli. Bu saydıgım ve pek çok diğer programlar, her “inşaat mühendisi hangi programları bilmelidir?” sorusuna cevap olarak verilmektedir. Kanımca soru da yanlıştır, cevap da. Hangi alanda çalışan bir inşaat mühendisi hangi programı bilmelidir ? soru buna yönelik sorulmalıdır, cevaplar da o yönde olmalıdır. Tüm bu programları öğrenmeye kalkmak, bence çılgınlık olacaktır zaten işinin hakkını veren hiç bir mühendis de , bu kadar fazla ve gereksiz donanıma sahip olamaz.

Diyeceksiniz ki, arkadaşım zaten bunlar popüler programlar, kim nerde neyi kullanacağını zaten bilmiyor mu ? Malesef değerli meslektaşlarım. Bu yazımı yazma amacım daha çok bana genç mühendis adaylarından gelen sorulardır. Geleceğe yönelik bir planı dahil olmadan, belki de hayatında hiç kullanmayacağı programları öğrenmek için heves edenler var. Hem de bunu hiç bir yapı bilgisi olmadan daha lisans eğitiminin ilk yılında yapanlar var. Bunun nedeni yanlış yönlendirmelerdir.

Bir inşaat mühendisi, pek çok yakın dalında olduğu gibi, AutoCAD ve Microsoft Office programlarını ( Excel, Word) kesinlikle bilmelidir. Hangi alanda çalışırsa çalışsın, bu programlar karşısına çıkacak ve kullanmak zorunda kalacaktır. Zaten eğitim hayatı süresince, bu programlar işe yarar seviyede öğrenilmektedir. Üstüne birşeyler katarak kullanım kapasitesi artırılabilir. Kimi mühendis, sadece projeyi açıp bakmak, basit düzenlemeler ve kesit çizimleri yapmak için kullanır Autocad programını, kimisi daha detaylı çizimler için. Excel, word zaten pek çok meslekte kullanılan, ayrıca sadece iş için değil, günlük hayatta da pek çok kullanımı olan, çok fonnksiyonlu ve bence kesinlikle derinlemesine öğrenilmesi gereken bir program çünkü pek çok nimeti var. Ben günlük hayatımda, bütçeden, çalışma programıma pek çok şeyi şahsi excel tablolarım ile takip etmekteyim mesela:) Exceli iyi öğrenen bir insan, bu programlar ile neler yapabildiğini görecek ve iyi derecede excel bilmenin farkını hissedecektir.

Bunun dışında, diğer tüm programlar çalışılan alanla alakalıdır. Ben sap2000 bilmekteyim( lisans eğitimimde öğrendim) ve hiç kullanmadım. Keşke zamanında sap2000 yerine Ms project öğrenseymişim diyorum çünkü şuan bu programı bilmemenin eksikliğini yaşıyorum ve öğrenmeye çalışıyorum. Öncelikle çalışacağımız alana karar vermeli ve bu alana yönelik programlar öğrenmeliyiz. Proje ofisinde çalışanlar, çizim ve analiz ağırlıklı programlar kullanmaktadırlar. Saha ve saha ofisinde çalışanlar, primavera, ms office gibi iş yönetimine dayalı programlar kullanmaktadırlar mesela.

Ayrıca, betonarme, çelik, hidrolik gibi alt anabilim dalları için alanlara yönelik programlar da mevcuttur.  Örneğin geoteknik mühendisleri allpile, Plaxis gibi bilgisayar programları kullanmaktadır.

Ayrıca çalışacağımız firmaya, yapacağımız işlere göre pek çok ufak yazılımlar da karşımıza çıkacaktır.

Sonuç olarak, Autocad ve Ms Office programları dışında, öğrenilecek program iyi seçilmelidir. Çalışacağımız alanda, işimize yarayacak programları kullanmalıyız. Çünkü zamanımız her donanımı kazanmak için yeterli değildir. Faydalanmayacağımız donanımları kazanmak anlamsız ve zaman kaybıdır. Bunun için de önce, hangi alanda uzmanlaşmak istediğimize karar vermeliyiz. Hem bilgisayar  hem bilgi donanımı olarak bu alanda kendimizi geliştirmeliyiz.

Teşekkürler

Başarılar…

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (47)

  1. Bana kalırsa projeci olmak ve meslek hayatına o alanda devam etmek isteyen bi inşaat mühendisi,eğer betonarme alanında ilerlemek ve uzmanlaşmak istiyorsa;AutoCAd,Sap2000 ve Etabs bilmesi yeterlidir.Paket programları neden yazmadım çünkü bunlar mühendisliği bitiren programlar,ama iyi bi çıktı alabilmek için yeterli miktarda Probina’yı önerebilirim.(Sırf bu programa bağlı kalmamak üzere).Eğer çelik yapılar üzerinde uzamanlaşmak ve kendini bu yönde geliştirmek istiyorsa; yine aynı şekilde Autocad,XSteel,Sap2000 ve Etabs bilmesi mükemmel olur.Son olarak da geoteknikçi olarak devam etmek istiyorsa yine AutoCad,Safe,Sap2000 ve Etabs fazlasıyla yeterli olacaktır.

  2. Öncelikle bu güzel yazın için teşekkürler. Ama bizi bu duruma iten zaten üniversite yılları. Hocaların mantığı size ne gösterirsek kardır. Hidrolik yapı çelik karayolları ve bunların programları sta ide netcad autocad xstell vs vs. Bu yüzden ister istemez zaten hiç kullanmayacağım hidrolik programları ögretmişlerdi.watercad stromcad gibi.Şu an aynısını bende diyorum keşke bütün bunların yerine ms project gösterselermiş..

  3. Erkan ASLAN 10 yıl önce

    Değerli Meslektaşlarım,

    Bilgi ucu bucağı belli olmayan bir uzay boşluğu gibidir,
    ”Ne herşeyi biliyorum diye, yerinde say, nede hiçbişey bilmiyorum diye
    gereksiz bilgiler topla..”Bu söz benim hayat ve meslek tecrübemden doğmuştur..

    Her bedende farklı bir kareter var ise, o böyle yapmış bu böyle yapacak, hepsi boş.. öncelikle sen kendine bir rota çiz,
    Ben bunu yapabilirim diyebilmen lazım, ve de yürekten istekli olman lazım..

    Önce mühendis isen, yada başka meslek sahibi isen, o bilgileri sürekli takip et, onlarla ilgili yeni şeyler araştır, ve araştırmacılıktan hicbir zaman şaşma…Geçmiş her zaman eskir, yeni olan ise gelecektedir….

    Autocad, Sap2000 (Etabs ve Safe aynı komutlar) ve de Tekla Structure
    güzel programlar ama asıl program siz değerli meslektaşlarımın tekniğinde gizlidir….

    Saygılarımla….

  4. İnsaat insaat sahasında oğrenilir bi yabancı dil autocad metraj yeter ama mühendislikte kendini geliştirip en kral şirketlerde calışacan

  5. sizin gibi 4 yillik birmühendis şantiyede kac civarinda maaş alir.

  6. İnşaat Mühendisliği mutlaka son sene uzmanlıklara ayrılmalı ve Teknoloji kullanımı arttırılmalı. Artık BIM (Yapı Bilgi Modellemesi), Sanal Gerçeklik, Dijital İnşaat, Prefabrikasyon giderek önemini arttırıyor.

  7. Ben 2.sınıf inşaat mühendisliği öğrencisiyim. Diğer yazınızda bahsettiğiniz gibi hayalci biri olmak istemiyorum ama inşaat sektörünün hangi alanına nasıl yöneleceğimi de tam olarak bilmiyorum.Sıkılmadan usanmadan severek işimi yapmak istiyorum. ne yaparsam asıl ilgi gördüğüm alanı bulabilirim ? siz büyüklerimin tavsiyelerini bekliyorum.

    • seçmeli dersleri farklı alanlardan al, stajlarını farklı alanlarda yap. yapı, geoteknik, hidrolik, ulaştırma, proje yönetimi vb. her dala biraz atla araştır ne işlerle ugrasırlar. hangisi ilgini çekerse ona yönelirsin zaten.

      benim bitirme geoteknik, seçmeli dersler betonarme-çelik-deniz yapıları şeklindeydi, stajlarımı da altyapıda yaptım. yani “little little into the middle” dan sonra iş hayatına atıldım betonarme üstyapı işlerinde. Aslında çeliğe hevesliydim ama bulamadım iş o alanda. Ama tam içine girmeden de bilemiyorsun, iş hayatıma şantiyede başladım ofiste devam ettim, 3 senede 3 iş değiştirdim ve proje yönetim alanına yöneldim. Sanırım bu sevdiğim iş ve son duragım :)

      başarılar

  8. Merhababa abilerim, ben bu yıl Allah kısmet ederse Şanlıurfa-Harran üniversitesi İnşaat teknolojisini okuyacam ve bununla yetinmeyip dgsye hazırlanıp 4 yıllığa çevirecem.İnşaat teknolojisi bölümünde çok işime yarayacak ve mühendisliği okuduğumda bana faydası çok olacak proğramları liste halinde bu yoruma yanıt olarak yazar mısınız size zahme..Hepsini öğrenmip kendimi geliştirmek istiyorum :) daha ilk yılım ve bol vaktim var..Bu proğrmalar sayesinde önemli yerlere gelmeyi umuyorum :)

  9. Eda rabia 8 yıl önce

    Merhaba. Ben inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Son sınıf olmama rağmen sanki hiç birşey bilmiyorum
    . Gün geçtikçe endişeleniyorum okul bitince işsiz kalacağım diye. Bu yaz kendime birşeyler katmak istiyorum. Sizce bu anlamda nerden başlamalıyım. Zamanımı bilinçsizce harcamak istemiyorum. Önerilerinize ihtiyacım var. Saygılar.

  10. deniz karakol 8 yıl önce

    merhaba ben yeni mezunum daha şantiyede çalışmadım şimdi primevra kursuna gitsem faydalı olurmu ne önerirsiniz şantiyede biraz çalışıpmı öğrensem mesala nedersiniz

    • Bir kac sene calisip gitmen daha mantikli. Suan pek cok kavram sana yabanci geldiğinden bir planlamaci olarak degil butonlari bilen operator olarak öğrenmiş olursun. Ayrıca kullanmayacagin icin de unutursun. Aktif olarak kullanacagin zaman ogrenmeni oneririm.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir