İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. Parapet Nedir? Ne İşe Yarar?

Parapet Nedir? Ne İşe Yarar?

parapet nedir


Parapet Duvar Nedir?

Balkon, teras, çatı, pencere önü gibi mahallerde, mimari ve korumasından dolayı yapılan kısa dar çıkıntılara parapet denmektedir.  Parapet kelimesi İngilizcedir ve ana kökeni İtalyancadır(parapetto). Türkçe kelime karşılığı olarak korkuluk anlamına gelir. Fakat inşaat sektöründe, korkuluk ile parapet farklı anlamlarda kullanılır.

İşlevsellik olarak aynı olsa da, korkuluk denildiği zaman akla ilk gelen cam, metal malzemelerden yapıldığı ve daha yüksek yapılar gelmektedir. Aslında korkuluğun monte edildiği küçük çıkıntıya da parapet denmektedir.

Parapet Duvar Neden Yapılır

Çok çeşitli nedenler sayılabilmektedir. En ana uygulama nedenleri yukarda da belirttiğimiz gibi mimari ve koruma nedenidir. Bunlara bir kaç örnek vermek gerekirse;

  • Çatıda bulunan yağmur deresinin kötü görüntüsünü kapatmak için
  • Çatı, balkon veya terasta korkuluk işlevi görmesi ve düşmenin önüne engel olması için
  • Çatı cephelerinin birleşiminde bitişi sağlamak, izolasyon detaylarını kapatmak ve mimari bir görüntü sağlamak için
  • Çatı eğiminin gizlemesi için yapılır. Literatürde parapet çatı denilmektedir.

Parapet Hangi Malzemelerden Yapılır?

Parapet, beton duvar da olabilir, tuğla da olabilir, konstrüksiyon üzerine betopan veya aquapanel olabilir. Ayrıca alüminyum kompozit de olabilmektedir. Bu tamamen cephedeki ve çatıdaki diğer mimari kaplamalara bağlı uygulanmaktadır. Parapet adını malzemesi değil az önce belirttiğimiz gibi formundan almaktadır. Bu nedenle bu kelimenin çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Parapet Ölçü ve Yüksekliği Kaç Olmalıdır?

Belirli bir ölçüsü yoktur, mimari ihtiyaçlara göre 60 cm de olabilir 110 cm de olabilmektedir. Balkon, çatı ve terasta korkuluk olarak yapılırsa, şartnameler gereği min. 110 cm olmalıdır.

Küpeşte Nedir? Parapetten Farkı Nedir?

Parapet duvarlara estetik bir dokunuş katmak için yapılan şapka uygulamasına küpeşte denmektedir.

Parapet yapılan zeminlerde ısı ve su izolasyonu bulunuyorsa, izolasyon köprülerinin oluşmaması için parapette de bu izolasyon devam etmesi ve düzgünce sonlandırılması gerekir. Parapetlerde düzgün bir şekilde izolasyon yapılmazsa, özellikle çatılarda ciddi izolsyon sorunları yaşatabilir. Detaylı bilgi alabilmek için parapet izolasyon detayları şeklinde Google’da arama yapabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap