İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat İş İlanları ve Kariyer İpuçları
  3. Özel mi? Devlet mi ?

Özel mi? Devlet mi ?

featured


Özelde mi? yoksa devlette mi? sorusuna çalışanlardan aldığım cevaplar doğrultusunda bir yazı derledim. Konuyla ilgili fikirlerinizi yorum olarak paylaşırsanız daha geniş ve sağlıklı bir rehber olacaktır. Teşekkürler

 

Özelde Çalışmanın Artıları:

  • Kendini geliştirme imkanı daha fazla. Bu devlette kendini geliştiremezsin demek değil. Ancak devlette işler daha monoton iken (özel sektöre göre) özelde daha farklı işleri tecrübe edinme, daha fazla yenilik ile tanışma fırsatı vardır.
  • Uzun vadede maddi açıdan daha iyi şartlarda çalışılabilir.
  • Çalışma koşulları hareketli, tempolu kişiler için daha uygundur. 
  • Yurt dışı iş imkanı çok daha fazladır.
  • İş imkanı kesinlikle daha çoktur, iş bulma daha kolaydır.

 

Özelde Çalışmanın Eksileri:

  • İşin garantisi yok. Uzun vadede yüksek maaş garantisi de yoktur. Karın tokluğuna çalışan  mühendisleri de unutmamak lazım.
  • Yoğun iş temposu ile sosyal hayat ve aile yaşantısı olumsuz yönde etkilenebilmektedir.
  • Daha stresli bir iş ortamı vardır.
  • Sektörün kriz durumundan daha kolay etkilenebilirsin.
  • Firmana ve çalışma alanına bağlı olarak, sigorta ve maaş ödenmesi konusunda, haftalık ve senelik izin konusunda sıkıntı yaşayabilirsin.

 

Devlette Çalışmanın Artıları:

  • Özel sektördeki esnek çalışma saatleri ve yoğun iş temposuna kıyasla mesai saatlerinin belirli olması, hafta sonu tatili, senelik izin şartlarının daha iyi olması ve devlette çalışmanın getirdiği bazı sosyal hak ve imkanla, daha düzenli bir yaşam
  • Maaş şartlarının kısa vadede daha iyi olması. Özel sektörde yeni mezunlar 1000-2000 tl arası çalışmaktayken devlette daha fazla maaş alabilmektedirler.
  • İş garantisinin olması. Bkz: “Sırtını devlete dayamak”
  • Özel sektöre  kıyasla daha sakin, stressiz bir iş ortamı
  • Devlette çevre edinme imkanı
  • Devlet memuru olmanın diğer bütün artıları, hakları
Önerilen İçerik :   Ofis mi Daha Zor Yoksa Şantiye mi ?

 

 Devlette Çalışmanın Eksileri:

  • İşlerin monoton olabilmesi ve zamanla sıkıcı bir iş hayatının olabilmesi, mesleki yönden tatminsizlik ve körelme
  • Siyasi etkenler
  • Zamanla özel sektöre kıyasla daha alçak kalan maaş skalası

 

Devletteki çalışma imkanları konusunda forum.memurlar.net sitesinden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ben faydalı olacağını düşündüğüm iki linki sizinle paylaşıyorum:

İnşaat mühendisliği hakkında merak edilen herşey

İnşaat mühendisleri için en iyi kurum?

Özetleyecek olursak, bu sorunun cevabı kişinin kendisinde bitmektedir. Mesleki  ve maddi açıdan kendimizi tatmin edecek şartları iyi düşünmeli, o şartlar doğrultusunda iş hayatımızı şekillendirmeliyiz. Ne devlet, ne özel sektör toz pembe değildir. Her iki tarafında kendisine göre + ları – leri vardır. Kendi içerisinde değişen şartları vardır. Özel sektörde  şantiye ile ofisdeki çalışma şartları çok farklıdır. Devlette de çalıştığın kuruma göre şartlar ve maaş değişebilmektedir.

 

 

Aykut ÖZDEMİR

İnşaat Mühendisi

 

 

Hangi alanda çalışmak istersiniz?

Sonuçları Göster

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

 

Geleceğe yönelik planlarınızı ertelemeyin. Unutmayın: Bugün, yarınkinden daha çok vaktiniz var.

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (41)

  1. Aykut bey öncelikle size teşekkür ediyorum böyle paylaşımlar yapıp herkesi aydınlattığınız için.Ben Gazi üniversitesinde inşaat mühendisliği okuyorum.İyi bir kariyer ve iyi bir maddi durum için yapmam gereken hususları bana anlatabilir misiniz şimdiden teşekkür ediyorum.

  2. ismet bircan 10 yıl önce

    Merhaba Aykut hocam, ben inşaat mühendisi değilim, makine mühendisiyim, 1 yılı biraz aşkındır istanbul`da bir şantiyede çalışıyorum.Önümüzdeki kpss 2014 e girmeyi planlıyorum, yaklaşık düşük tempolu da olsa 6 aydır sınava hazırlanıyorum. Lakin bizim bölümde atanma puanları çok yüksek, atanamayabilirim. Peki özel sektörde kalırsam çalışma şartları nasıl olacak. Şu an çalışma şartlarım çok kötü, çok yoğun bir tempo var hatta bu yüzden sınava da çok iyi hazırlanamıyorum. Özel hayat diye bişeyim kalmadı.Şantiye sektöründe kalırsam ilersinde ne olacak yada şantiye değilde ofis türü işlere geçersem ne durumlar olacak. Yeminle 1 yılda bu tempodan bıktım, bir durumu anlatayım, cumartesi günü saat öğleden sonra 4, proje müdürü ve teknik ekip şantiye karşısında ki cafede oturup işleri görüşüyoruz. Taşeronlrdan bir geldi yanınımıza o keyfe bakın aman patron görmesin dedi. Abi cidden çıldıracam cumartesi günü saat 4 olmuş hala işteyim adam bize imalı laflar sokuyor, bunu kabullenemiyorum. Benim istediğim yaşam tarzı kesinlikle bu değil. Başka bir abimiz aileye ve kendimize vakit ayırmak için ofis türü işlerde anca bulabiliriz diyorda, inşaat yada taahhüt sektöründe ofis işleri de cumartesi akşama kadar çalışıyor, bir tek şantiyeden farkı pazar günü tatil. Yani ben bu meslekte çalışırken bir hafta sonu keyfi ailemle yapamayacak mıyım? Eğer yapılıyorsa kim yapıyor, etrafımda şu ana kadar gördüğüm kimse yapamıyor. demek istediğim devlete giremezsem, özelde çalışma şartları nasıl olacak bunu merak ediyorum. Dikkat edersen para mevzusuna hiç girmedim bile, gerçekten öğrenmek istiyorum.

  3. Merhaba Aykut Abi.Ben İnşaat Müh. son sınıf öğrencısıyım ve kısmet olursa
    bu yıl sonu mezun olacağım.Size abi dıye hıtap edıyorum, çünkü yazılarınızda o ıçtenlıgı ve samımıyeetı görebiliyorum.Burada biz genç mühendıslere ve muhendıs adaylarına gerçekten yol gösterıyorsunuz..Keşke sizinle ve de yazılarınızla çok daha önce tanısabilmiş olsaydım.Gecıkmıs dahı olsa sizi farketmıs ve takıp edıyor olduğum için sanslı hissediyorum.

    Size danısmak istediğim o kadar çok şey var ki,fakat biliorum ki buna ne sizin vaktınız nede burada sınırlandırılmıs karakter sayıları yeterlı.O yüzden mümkün olduğu kadar kısa ve öz tutmaya çalışarak yazmaya gayret edıyorum.

    Aykut Abi ben kısmetse seneye yuva kuracağımdan devlet düşünüyordum. Üçüncü sınıfımda denk gelen kpss 2014 e yoğun ders temposu arasında çalıştıysamda ne yazıkki yeterlı olamadım.Sonuçlar henüz açıklanmadı ama 80 civarında bir puan beklıyorum.Önemlı kurumlrımızın merkezi atamadan çıkarılmasıyla malesef devlet ımkanımın artık yok denecek kadar az olduguna ınanıyorum.Bu sebeple artık kafamda özel düşüncesını dahada olgunlastırmaya çalısıyorum.Lakın,hangı alana yöneleceğım konusunda cıddı tereddütlerım var.Bu sene yani sn sınıfta, bulundugum şehırde bir fırma vs ıle konusarak yıl boyu ış öğrenmek açısından çalışmayı düşünüyorum.Buraya kadar herşey güzel ama yapıcımı yoksa ulaştırmacımı olmak ıstedıgıme bir türlü karar veremıyorum.Karar verebilmelıyımkı bu sene çalısacağım fırmayıda ona göre arastırıp seçebıleyım.Şöyle ki ulaştırma dalına yapıdan daha vakıf olduguma daha basarılı olabilicegıme ınanmama rağmen çalışma şartları ve ılerısı ıçın artısı eksısı,düzen açısından artısı eksısı konusunda fıkrım yok.Hangısıne başlarsan onu öğrenırsın nasıl olsa Ahmet demekten de kendımı alamıyorum Abii.Yazdıkça uzatıyorum ve gıttıkçe arkası gelen bir yazı oluyor.Bu yüzden benı anlamıs oldugunuzun ümıdı ile bana yardımcı olmanızı ve bu konu hakkında aydınlatmanızı rica edıyorum Abii.

    Saygılarımla,selam ile…

    • Merhaba

      Öncelikle güzel yorumun için teşekkür ederim.

      Ulaştırma alanında evet ama inşaatlarda mı çalışacaksın? Proje ofisinde mi ? Danışmanlık firmasında mı ? vsvs. diye alternatifler çıkacaktır. Evet şehirler arası bir yol projesin sahasında çalışacaksan dediğin gibi daha düzensiz çalışma ve yaşama şartların olacaktır. Ama belediyeye iş yapan yol tadilat firmasında çalışırsın, genelde merkezi yerlerde çalışırsın örneğin. Veya ulaştırma alanında hizmet veren proje ofisi, danışman müşavir firmada çalışırsın yine durum değişir. Ulaştırma dediğin alanda çok geniş bir sektör ve çeşitli iş imkanları var.

      Bu alanda farklı pozisyonlarda çalışan insanların çalışma şartlarını incelemelisin. Önünde daha uzun zaman var. Senelerce çalışacaksın belki sahada başlayıp ofise yöneleceksin. Araştırmayla da olmuyor herşey biraz da tecrübe edinmek lazım. Dediğim gibi ön araştırmanı yap, bir kanala gireceksin illaki memnun olmazsan rotanı değiştirirsin. Nasıl başlarsa öyle gitmez 20-25 sene çalışacaksın belki de. Pek çok iş değiştireceksin. Belki özelden vazgeçip devlete gireceksin. Ama ulaştırma alanında bu kadar hevesliysen devam et derim. İşin sahasını da gör ofisini de . İleride de olaya tam anlamıyla hakim bu alanda bir uzman olursun. Bizi hep bina mühendisi yapmaya çalıştıklarından ulaştırma, kıyı müh. gibi alanlarda pek uzmanımız yok yapıya göre.

      Başarılar

  4. Devlette calismanin;

    bir artisi daha var;
    annenin gozunun acik gitmemesi.

    Ufacik ve bence tek zorlugu;
    her gelen hukumete gore kafa degistirmeniz gerekiyor.

  5. ismet bircan 10 yıl önce

    Aykut Hocam, tekrar merhaba. Mesajını yeni gördüm. Esasında artık tavsiyeye de gerek kalmadı denilebilir çünkü buraya yazdım ilk mesaj tan 3 gün sonra çalıştığım şantiyeden istifa ettim. İstifamda babamın yönlendirmesi sayesinde oldu. Bana dedi ki “şimdi bekarsın, bu sektörde de çalışmak istemiyorsun şimdi riski almazsan ne zaman alacaksın, çık işinden gir sınava kötü geçerse tekrar iş bulursun, ben senin arkandayım” Nisanın başından beri işsizim, lakin şu an kuşlar gibi özgürüm, çünkü kpss sınavından 91 puan aldım (son 3 ayı deli gibi çalışarak ve en zayıf olduğum tarih konusunda soruların çok ağır gelmesi işime yaradı). İstifa riskini göze aldım, ilk atama olmazsa bile ikinci atamada istediğim kuruma ve yere yerleşirim diye düşünüyorum. Yemin ediyorum hayata daha pozitif bakıyorum. Mühendisliği seçtiğimde böyle bir çalışma hayatı olduğunu hiç düşünmemiştim. Yazılım , haberleşme gibi bazı şanslı sektörler dışında mühendislerin çalışma koşulları çok ağır. Benimle mezun 6 arkadaşım var değişik sektörlerde çalışıyor, hepsi cumartesi tam gün çalışıyor, bu ne biçim hayat anlamadım. Hayatı bir pazar gününe sıkıştırmanın (bazı işlerde o pazar günü dahi olmuyor)mantığı yok. Tek bir günde dinlenecek misin, kişisel temizliğini mi yapacaksın, ev temizliği düzeni (erkekte olsan gerekiyor), arkadaşlarla buluşma mı vs. hangisini yapabileceksin yada yurt dışına gidip para biriktirmek için hayatını mı satacaksın ki dönüp de çok başarılı olanda pek yok. Bu sebeple okurken aklımda olmayan memurluğa girecem diye sevinçten uçuyorum. Çünkü yerim yurdum belli olacak, düzenli bir işim olacak, akşam normal bir saatte işten çıkacam , çıktıktan sonra sinemaya yada arkadaşlarla birlikte takılabileceğim zamanım olacak, cuma akşamı oldu mu kafamda rahatlık olacak, daha çarşambadan hafta sonu için plan yapabilecem, maaşım tıkır tıkır yatacak, sigorta primin eksisksiz ve tam ücretinden yatacak en azından insanca yaşayabilecek bir zamanım olacak. Bunu kısa iş hayatımda göremedim çünkü. Aykut hocam böyle bir konu açtığın için teşekkür ederim. Allah senin yolunu da açık etsin, başarılar.

    • Dilerim herşey gönlünce olur. Herşeyden önce insan hayattan beklentisin iyi seçmeli, rahatlık mı ? para mı ? kariyer mi ? vs. Çünkü bazen sahip olunca mutlu olurum dediğin şeylere ne kadar sahip olursan ol mutsuz oluyorsun. Çok üst düzey kariyerin oluyor ama ailene zaman ayıramıyorsun diye mutsuz oluyorsun veya çok rahat bir hayatın oluyor ancak bu defa da tatmin olmuyorsun. Bu tür şikayetleri çok insanda gördüm. Onun için insan istediği, severek yaşayabileceği hayatı yaşamalı. Dilerim sen doğru yolu seçmişsindir ve hayatınla alakalı hep böyle olumlu hissedersin. Başarılar

  6. Sevgili arkadaşlar,

    özel sektörde 8 firmada çalıştıktan, kendi firmamı kurduktan sonra devlette çalışmaya başlayan bir mühendisim. Bu sebeple genel olarak tecrübelerimi aktarmak isterim.
    Çok açık konuşmak gerekirse aslında bir mühendisin devlette çalışmak istemesi hiç normal bir durum değildir. Genelde de mühendis beyni yüksek frekansta çalıştığı için potansiyelini kullanamamak onu yıpratır.
    Başlarda bu yüzden ben de devlete sıcak bakmıyordum. Sayısız program, kurslara gidip kendimi yetiştirmeye çalıştım. Bir süre sonunda Türkiye’de gerçek mühendisliğin yapılabilmesinin imkansızlığa yakınlığını fark ettim. Kendi mühendislik firmamı kurunca da sanayisi, mühendisliği inanılmaz bir ivme ile ilerleyen Almanya, İtalya, hatta Çin firmaları ile bile rekabet etmenin müthiş yıpratıcılığını fark ettim.
    Aşırı stresli özel sektör ve kendi iş tecrübem sonrasında mecbu devlette başladım.Devlette stres çok çok azdır ama asıl sorun da budur. Kendini geliştirmeye motive olamazsın çünkü istersen uzay mekiği tasarla aynı ücreti alırsın. Hayatta her seçim diğer seçimlerden feragattır. Özel sektorde motivasyon devlettekine gore en az 1000 kat fazladır, bunu yanında stresi de yüzbin kat fazladır. Bunun seçimi gerçekten kolay değildir ve herkesin kendi yaşam tarzına göre karar vermesi gereklidir.
    Sorularınıza bu siteden cevap vermeye devam edebilirim.

  7. Arkadaşlar önce bir seçim yapabiliyorsak olayı geniş boyutlu bakarak kendi özel durumunuzla kıyaslamanız lazımdır. Olayı önce ücret açısından kıyaslarsak, kamu kurumunda alacağınız ücret düşüktür.tabii bu ücretin hangi koşul ve şartlarda alındığınıda iyi irdelemek lazım. Örnek olarak kamudan mühendis olarak çalışıyorsunuz. 3500 ortalama maaşınız var, eşinizde memur oda 2500 lira maaşı var. ikinizin toplamı 6 bin lira bide ailenizden veya eşiniz ailesinden kalanla birlikte 4000 lira gibi kira getiriniz var. Yani ortalama eve giren para 10 bin lira. Şimdi bu aile tatile ve çocukların eğitimine ayrım yapabilir mi? evet yapabilir. Çalışma saatleri de çok rahat, iş streside yok. Özel sektörde biraz daha stabil bir işte yani akşam evine gelebildiği bir işte tecrübeli taş çatlasa 6-7 bin aralığında alabilir. cumartesileri akşam sonuna kadar da çalışarak. Peki bu ücret farkı bu aileye ne kazandırabilir. yada yaşam standartları artırabilir mi? ücret artışıyla birlikte gider artışı da artacağı için (daha lüks tüketim) işin stresi ve zaman kavramını da katarsak bu ailenin geliri artmasına rağmen yaşam kalitesi düşmeye başlamıştır. Ki bu yüksek ücreti ne kadar süreyle alabilecektir oda başka tartışılması gereken bir konudur. Böyle kira geliri olan bir çok aile vardır. Başka bir örnek verelim, eşiniz çalışmıyor iki çocuğunuz var ve kiralık bir evde yaşıyorsunuz vede başka bir geliriniz yok. sizin kamuda ki maaşla yetinme şansınız olamaz. Mecbur özel sektörde çalışmak zorundasınız. Başka bir durumda kamuyu düşünüyorsunuz ama yaşadığınız yerde atanma ihtimaliniz yok ve sizde yaşadığınız yeri terk edemiyorsunuz (aileye bakım, vb. sebepler) bunun gibi durumlarda tercihinizi etkiler. Onun için kendinize kendi özel şartlarınızda hangisi uygunsa onu tercih etmeye çalışın. Çünkü herkesin doğrusu farklıdır.

  8. Sorular ve yorumlar çok ama çok güzel . Hatta sorularımın cevapları da apaçık ortada . Ama kafam aşırı şekilde karıştı. Kpss ye çalışsam mı çalışmasam mı ona bile karar veremedim. İkisinin de hem iyi hem kötü taarafları var ve aşırı şekilde kararsız kaldım. Seçim yapmak çoooook ama çooooook zor . Bu arada Makine mühendisi adayıyım :( =)

    • Ceyhun kardeşim Türkiye’de makine mühendisi olacaksan üzmek istemem ama mühendislik yapabileceğin yerler elin parmağını geçmez. Mertcan adı ile yukarıdaki yorumlarımı okuyabilirsin.

      • Cihangir hocam maddi açıdan düşünürsek çok haklısın. Ama bir de şöyle düşün o zaman.Adamın ailesinden kalma evlerden aylık 10000 tl kira geliri var ve adam çalışmıyor bütün gün evde ve bir şey üretmiyor. O zaman en mutlu bu adamın olması lazım ama öyle mi? Kesinlikle değil.

  9. Mertcan Hocam, tabii ki sadece maddi olarak değerlendirmek yetersiz olur, lakin para da en büyük ölçüdür. Bana göre 10 bin lira kira getirisi olup çalışmayan kişi, yinede de haftanın 6 günü akşama kadar çalışan insandan çok daha mutlu durumdadır.
    İnsanlar için en büyük problem iş hayatı sırasında özel yaşamlarına vakit ayıramamak. Rekabet sebebiyle her geçen gün çalışan için daha zor bir yaşam geliyor. Örnek olarak “Haftada 1 gün tatili olanla, 2 gün tatili olan eşit değildir. Hem aile hem sosyal yaşam bile farklı etkilenir.” Kamu bu sebeple pek çok kişi için caziptir. Mühendislik mezunlarının %60 fırsatını bulsa kamuya geçerler. Çünkü çalışma şartları insani şartlardan uzaklaştı. Zaten devlet küçülmeye başlandığı için iler ki yıllarda böyle bir soruya gerek bile kalmayacak.

    • Evet Cihangir hocam sana katılıyorum, Türkiye’deki çalışma şartlarında malesef çalışmayıp para kazanmak çalışmaktan daha mutluluk verici. Bunun nedeni iş tatmininin 0’a yakın olması.

      Almanya’da çalışan insanların büyük çoğunluğu hafta içini hafta sonundan daha çok seviyorlarmış. Odaklanmayı, üretmeyi çok seven, profesyonel insanlar.

  10. Merhaba Aykut bey,7
    ben inşaat müh. 3. sınıf öğrencisi olacağım bir sonraki dönem autocad kursuna gitmek istiyorum bir sertifika alıp Cw açısından bir artı olmasını istiyorum size sorum bu belgeyle şuan bir iş bulabilme imkanım nedir belgenin geçerliliği nedir ve bu kurslar hakkında bilgi verebilir misiniz şimdiden teşekkürler.

    • autocad sertifikan o kadar etki yaratmaz iş görüşmelerinde, zaten bilmemen anormal diye düşünüyorum şu devirde. kurs olarak imonun uygun fiyatlı kurslarına gidebilrsn, hem mesleğine yönelik eğitim veriyorlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir