İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. LENTO NEDİR?

LENTO NEDİR?

LENTO NEDİR


Lento Ne Demek?

Yapılarda yüklerin taşınması azami derecede önemlidir. Yük taşıyan elemanlardan biri olan kapıların, pencerelerin boşluklarında üst kısımlarında bulunan hem duvarın devamlılığını sağlamak hem de doğramanın taşınmasını kolaylaştırmak için kullanılan yatay elamanlardır. Basit kiriş olarak düşünülebilir. Lento kullanmanın amacı doğramaların üzerine tekrar tuğla vb. duvar elemanlarının döşenmesini sağlamaktır. Yığma yapılarda kapı ve pencere boşluklarına sadece lento yapılır. Bu lentoda lento donatısı içerir. Kapı pencerelerin standarttan büyük olması durumunda lentoda pilye demiri de kullanılabilmektedir, ayrıca 20cm aralıklarla etriye yerleştirilmesi de yapılan uygulamalar arasındadır..

Lento Çeşitleri

Lento uygulaması uygulandığı yere, doğramaya vb. faktörlere bağlı olarak değişmektedir. Yapıda kullanılan malzemeyle lentonun uyumlu olması da önemli bir husustur.  Lentolar kemer gibi kavisli olmayan yapı elemanları olup görevi estetiklikten ziyade yük taşımaktır. O nedenle mevcut mimari ve statik projeye uygun olarak kullanılmalıdır. Lentonun imal edildiği malzemeler de aynı şekilde değişmektedir. Bunlar; ytong, taş, beton, çelik konstrüksiyon, gazbeton, briket, sac ve ahşap lentodur. Gazbeton lentoların kullanımı basit ve pratiktir. Çelik ve betonarme lentolara göre daha az dayanıklı olsa da tercih edilmektedir.

Lento Yapımı

Yukarıda çeşitlerden de anlaşılacağı üzere, ytong, çelik, sac, ahşap gibi hazır elemanlar kullanılabildiği gibi, yerinde yapma betonarme lento da uygulanabilir. Bunun nasıl yapıldığından bahsedelim:

Gerekli doğrama boşluklarında lento yapılacaksa ilk olarak kalıp oluşturulmalıdır. Lento uygulaması şöyledir; Lento kalıbında çam keresteleri kullanılmalıdır. Lento kalıbının projelere uygun olacak şekilde kesit ve görünüşleri çizilmelidir. Kalıp düz zemine oturtulmalı içerisine kalıp yağı sürülmelidir. Kalıp içerisine donatılar paspayı gibi özelliklere dikkat edilerek yerleştirilir, ardından kum, çimento ve su uygun miktarlarda karıştırılarak oluşturulan lento hamuru kalıplara dökülür, sıkıştırılır ve ara ara sulanır. 1-10 saat arasında beton prizlenerek hazır hale gelir. Beton kalıbından hazır olduğunda çıkarılır. Birkaç gün dikey şekilde bekletilir ardından kullanıma uygun hale gelir. İnşaatta hazırlanan bu lentolar harçla birlikte uygun şekilde monte edilir. Düzgün olup olmadığı su terazisi gibi aletler kontrol edilir.

 

Lento Ölçüleri

Lentonun ölçüleri; yüksekliği, genişliği ve uzunluğu yapılacak boşluğa göre değişmektedir. Uygun yönetmeliklere göre; Pencere ve kapı lentolarının duvarlara oturan uçlarının her birinin uzunluğu serbest lento açıklığının %15’inden ve 20 cm’den az olmayacağı belirtilmektedir, denilmektedir. Beton kalitesi en az C16 olmalı, ayrıca etriyelerin sayısı gibi birçok faktör de belirtilmektedir.

 

Projelendirmeye uygun olacak şekilde ölçü alınarak özel olarak imal edilebilir. Farklı malzemeden imal edilen lentoların ölçüleri de farklılık gösterir. İlgili kurumların web sayfalarında ve ya satış broşürlerinden kolayca bulabilirsiniz.

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap