İlginizi Çekebilir
kuyu temel 6
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Bilgileri
  3. Asmolen Döşemeler

Asmolen Döşemeler

featured


Asmolen döşemeler konusuna girmeden önce betonarme döşeme tiplerinden kısaca bahsetmek gerekir. Betonarme döşemeler dolu (plak) döşemeler ve dişli ( nervürlü) döşemeler olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki döşeme tipi de kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır ve birbirine göre olumlu, olumsuz yanları vardır. Bu döşemelerin kullanım alanları, birbirlerine göre kıyaslamaları gibi konuları diğer yazılarımda anlattım. Bu yazımda nervürlü döşemelerin bir alt sınıfı olan asmolen döşemeler hakkında bilgi vereceğim.

Dişili ( nervürlü )  döşemeler tek doğrultuda dişli ve iki doğrultuda dişli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Tek doğrultu da dişli döşemeler de yine kendi içerisinde bloklu ( asmolen) ve bloksuz olarak gruplandırılır.

BİR DOĞRULTUDA ÇALIŞAN DİŞLİ DÖŞEMELER

 

Bir doğrultuda çalışan dişli döşemeler, yanyana sıkı bir şekilde yerleştirilmiş kirişler ( dişler) ve ince bir tabladan oluşurlar Dişlerin ve tablanın betonu birlikte döküldüğü için birlikte çalışırlar. Bunun dışında, büyük açıklıklarda kalın plak döşemeler yerine dişli döşemeler kullanılarak döşeme ağırlığının azaltılması, döşme ağırlığını aşırı artırmadan faydalı yüksekliğin arıtırılabilmesi ile donatıdan tasarruf sağlanması gibi olumlu yanları vardır. Ancak kalıp maliyetinin yüksek olması bu döşemeler için bir dezavantaj olmaktadır. Çok defa kullanmak üzere özel kalıplar yaptırılarak maliyet azaltılabilir. Bu yazıda, detaylı olarak asmolen döşemeleri ele alacağız. Diğer döşeme çeşitleri için şu yazımızı da okuyabilirsiniz : Döşeme Çeşitleri, Avantaj ve Dezavantajları

Asmolen Döşeme Nedir?

Dişli döşemelerde düzgün bir tavan elde etmek amacıyla, dişlerin arasına dolgu malzemesi yerleştirilir. Bu döşemelere asmolen döşeme denir. Bu dolguların herhangi bir taşıyıcı özelliği yoktur. Asmolen tuğla, boşluklu beton briket, gazbeton vb. hafif dolgu malzemeleri, asmolen döşemelerde dolgu malzemesi olarak kullanılabilir.

 

Asmolen Döşemelerin Avantaj ve Dezavantajları Neledir?

Asmolen ( Dolgulu) döşemeleri, dolgusuz döşemeler ile karşılaştırdığımızda, ortaya şu sonuçlar çıkmaktadır

Asmolen Döşemelerin Avantajları :

  • Kalıp masrafı az
  • Sıva ve boya yüzü az, dolayısıyla maliyeti az
  • Sağlıklı, toz tutacak girinti çıkıntılar yok.
  • Ses ve ısıyı daha az geçirir

Asmolen Döşemelerin Dezavantajları:

  • İlave blok ağırlığından dolayı daha fazla yük
  • Blok maliyeti

 

Asmolen döşemeler, kendi içinde kulaklı ve kulaksız olmak üzere iki gruba ayrılır.

KulaklıKulaksız
Homojen yüzey sağladığı için sıva açısından daha iyiFarklı malzeme içerdiğinden sıva açısından daha kötü
Nervür yüksekliği az (kulak kalınlığından dolayı)Nervür yüksekliğinden kazanç var
Taşıma esnasında kulakların kırılma riski = MaliyetTaşınması, istiflenmesi kolay

 

Asmolen Türleri: Çok farklı malzemelerden, değişik geometri ve boyutlarda üretilebilmektedir.

En hafif: Strafor
En ağır: Kil
En Problemli: Strafor (sıva tutturmak zordur, sıva filesi kullanılmalıdır. yangına dayanıklı değildir, en az 2 cm yangına dayanıklı sıva zorunludur.)
Nakliyesi, işçiliği, firesi en az: Strafor ve gaz beton
En çok kullanılan: Gazbeton ve hafif beton

 

Asmolen Döşemelerde Deprem Davranışı :

Asmolen döşemeler plak döşemelerden daha ağırdır, onun kadar rijit değildir. Yapıya gelecek deprem yükü yapı ağırlığı ile doğru orantılı olduğundan, asmolen döşemelerde etkiyen deprem yükü, plak döşemelere göre daha fazladır. Asmolen döşemelerde, döşeme yükleri dişleri taşıyan ana kirişlere aktarılır. Bu nedenle diş taşıyan ana kirişler, taşımayanlara nazaran deprem anında daha fazla zorlanırlar. Deprem anında dişler doğrultusunda döşeme rijit davranır. Ancak dişlere dik doğrultuda gelen deprem yükü dşler ile aktarılmaz. Bu durumda aktarma işini ince plak yapar ve yine ince olan döşeme yeterince rijit davranamaz. İstenmeyen ve direk olarak kolonları o yönde büyük deplasmanlara zorlayan ötemeler nedeniyle yapı göçme durumuna gelebilir. Bunun önüne geçmek için her iki yönde perde tasarımı yapılabilir.

Asmolen döşemede, ana kiriş yükseklikleri genelde tavandaki kiriş sarkmasını önlemek amacıyla diş yüksekliğinde yapılır. Yüksekliği az genişliği fazla olan yastık kirişler oluşur.  ( yapisal.net)

 

Asmolen Döşemeler Resim Galerisi:

 

 

 

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (13)

  1. Can Yılmaz 6 yıl önce

    Üstatlar merhaba,bims asmolen net fabrikasyon ebatlarını ve dayanımların belli bir Tse si var mı? Ben bulamadım da.Bilgilendirirseniz çok sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir