İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. İnşaat Terimleri Sözlüğü
  3. Grobeton Nedir? Nasıl Dökülür

Grobeton Nedir? Nasıl Dökülür

grobeton nedir nasıl dökülür


Yazı İçindekiler ( Gitmek İstediğiniz Başlığa Tıklayınız)

Grobeton Nedir?

Nerelerde & Ne Amaçla Kullanılır?

Grobeton Sınıfı Nedir, C Kaçtır?

Grobeton Nasıl Dökülür

Grobeton Dökümü İle İlgili Fotoğraflar

Grobeton Dökümü İle İlgili Videolar

Grobeton Pozları

Grobeton Fiyatı

Koruma ve Şap Betonlarından Farkı

 

Grobeton Nedir?

Kelime Anlamı: Almanca grob kelimesinden türemiştir. Grob, kaba demektir. Kaba beton olarak düşünülebilir. Kendisinden sonraki imalatlara zemin hazırlamak üzere uygulandığı için bu şekilde tabir edilmiştir.

İngilizcesi : Lean Concrete ‘dir.

İnşaat literatüründe, kullanım amacı nedeniyle dayanımı önemli olmayan düşük dozlu demirsiz betondur.

grobeton nedir nasıl dökülür

Grobeton Nerelerde & Ne Amaçla Kullanılır?

 

Grobeton genellikle, temel betonu öncesinde, temeli zeminden ayırarak korumak ve temel betonarme uygulaması için düzgün bir yüzey oluşturmak amacıyla uygulanır. Yine benzer amaçlarla, karayollarında, gölet, spor sahaları vb. uygulamalarda tesviye ve dolgu rolünü üstlenir.

Grobeton Sınıfı Nedir, C Kaçtır?

Grobeton, çimento oranı az, düşük dozlu demirsiz betondur. En çok uygulanan sınıflar aşağıda listelenmiştir:

  • C 6/8 (150 doz)
  • C 8/10 (200 doz)
  •  C 12/15(250 doz)
  • C 16/20 (300 doz)

Grobeton Nasıl Dökülür?

  • Grobeton malzeme sarfiyatını azaltmak ve işçiliği kolaylaştırmak adına, beton öncesi zemin tesviyesi iyi yapılmalı, nivo vb. ölçüm aletleri ile sık aralıklarla ölçülerek zemin kotu düzgün ve uygun hale getirilmelidir.
  • Zemin sıkıştırılması uygun bir şekilde yapılmalıdır.
  • Kalıbı uygun kotta ve açılmayacak şekilde hazırlanmalıdır. Üzerinde yapılacak temel betonu gibi imalatların sınırından en az 20-30 cm fazla olacak şekilde aplike edilmelidir (izolasyon, kalıp vs. için çalışma payı)
  • Grobeton kotunu ayarlamak için kot kazıkları sık aralıklarla çakılmalıdır, ano ile yapılacaksa anolar düzgün ayarlanmalı, kontrol edilmelidir.
  • Grobeton kalınlığı genelde 10 cm olmaktadır. 5 cmden az dökülmemelidir. Projeden ötürü zaruri değilse, 10 cm yukarısı gereksiz sarfiyattır.
  • Grobeton dökülmesine müteakiben, üzerine basınca batmayacak ancak iz bırakacak kıvama geldiğinde helikopter perdahı yapılmalıdır. Böylece istenilen düzgün yüzey elde edilir. 2. Videoda görebilirsiniz.

Grobeton Dökümü İle İlgili Fotoğraflar

Grobeton Dökümü İle İlgili Videolar

 

 

Grobeton Pozları

Grobeton birim fiyat tarifi ve analizi için 16.035/ uzantısındaki pozları kontrol edebilirsiniz.

 

 

Grobeton m3 fiyatı

Beton fiyatları için şurayı inceleyebilirsiniz : https://www.aykutozdemir.com.tr/insaat/etiket/1-m3-beton-fiyati

İşçilik fiyatı olarak 11-14 tl / m3 aralığı baz alınabilir. Bu fiyat İstanbul için geçerli olup, bu mertebelerde kendi bölgenize göre yorumlayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken konu, taşeron ile m2 mi yoksa m3 mü anlaştığınızdır. Bu firma ve projeye göre farklılık gösterebilir.

 

Grobeton-Koruma Betonu-Şap Betonu Farkı

Koruma betonu da, aynı grobeton gibi dayanımı önemsiz düşük dayanımda demirsiz betondur. Grobeton ile amaç olarak ayrılırlar. Grobetona, genelde temel betonu altına dökülen, tesviye amaçlı beton demiştik. Grobetonu döktük, üzerine su izolasyonu için membran uygulamasını yaptık. Bu izolasyonu üzerine yapılacak imalatlardan korumak adına keçe serilip beton dökülür; bu betona koruma betonu denir.

Şap betonu da, yine grobeton gibi tesviye amaçlı dökülen betondur. İnce işlere zemin hazırlamak üzere uygulanır. Döşeme betonunu döktük,  seramik kaplamasına düzgün bir yüzey hazırlamak için şap betonu dökülür. Şap betonunun farkı, çimento oranı biraz daha yüksek ve dane çapı daha düşüktür. Dane çapının düşük olması daha kolay yerleşim ve perdahlama imkanı sunarak daha pürüzsüz bir yüzey elde edilmesini sağlar.  Çimento oranının yüksek olması çatlamaya karşı daha mukavemetli özellik sağlar, bu da devamında gelen ince imalatlardaki hatanın önüne geçer.

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap