İlginizi Çekebilir
5M Kuralı
  1. Ana Sayfa
  2. Tecrübe Konuşuyor
  3. İş Hayatım – İlk Saham İlk Hatam

İş Hayatım – İlk Saham İlk Hatam



şantiye hataO zamana göre çok yorulduğumu sanarken, şuan ise gayet vasat geçtiğini düşündüğüm stajlarımı saymazsak; ilk işim tecrübemdi. Okulu iyi bir ortalama ile normal süreye göre erken bitirmiş, tavan yapan özgüveni iş arama sürecindeki komik tekliflerden sonra sönüvermiş, şantiyede kalfaların eline düştükten sonra; anyayı konyayı görmüş, iş hayatının farkının(!) farkına varmış, çiçeği burnumda inşaat mühendisiyim. İş tecrübem 0 sayılacak, şantiye uygulamaları konusunda son derece bilgisizdim.Bir yandan işi öğrenmeye çalışıyor, bir yandan ise hiyeraşiye göre altımda olması gerekirken bana şefim gibi davranmaya çalışan kalfalarla ilişkileri rayına oturtmaya çalışıyordum. Sanırım, yeni mezun saha mühendisi olmanın en zor yanı buydu, Hele ki; karakter olarak sert ve otoriter bir insan değilsen. Neyse bu kısımlara başka yazımda detaylı gireceğim. Esas konuya gelelim.

Ünlü bir tekstil firmasının depo inşaatını yapan ünsüz bir firmada çalışıyordum. Firma ve iş küçük olduğundan işleyiş de öyleydi. Temel betonunun 4. kısmı dökülecekti.  Harita ekibi (genç bir tekniker ve jaloncu) sahaya geldi, yapılacak imalat için sadece aks üzerindeki noktaları verdi her zamanki gibi ve gitti. Aks üzerinde olmayan noktaların tespitini, verilen noktalardan ip çekerek biz yapıyorduk. Aynı şekilde kotu da nivo yardmı ile diğer noktalar biz taşıyorduk. Daha önceki ilk 3 dökümde bunu şantiye şefim yapmıştı. Bu defa bana yapabilir misin dedi? 3 ünde de pür dikkat izlemiş ve öğrenmiştim, tabi yaparım dedim. Sonuçta dikdörtgen ve doğru kavramlarına hakim olacak kadar geometri bilgisi ve ipi tutmak yeterliydi:) Neyse koyuldum işe. Dökülecek kısımda, 2 aks arasında kalmış merdiven perdeleri vardı, bunların köşe noktalarını demirci kalfamla ben belirledim, demirci de ona göre filizleri bıraktı vs.

Temel betonu döküldü, kalıp köşe noktaları için haritacılar tekrar geldi. Haritacının verdiği kalıp noktası ile; perdenin filizlerinin alakası yoktu:)  30 cm kadar kayma vardı. Birkaç cm kaymalar tolere edilebiliyordu bükülerek ama bu tölere edilmeyecek kadar fazla bir sapmaydı. Ne yapacağımı bilemedim, 1 aylık mühendisim ve ne yapacağıma dair en ufak fikrim yoktu. Şantiye şefimi aradım, iş hayatımdaki ilk ciddi fırçamı yedim ve bana bu işi kendin çöz dedi. Böyle bir hatayı nasıl yaparım diye düşünmeyi bırakıp çözüme odaklandım, nitekim yapmıştım:)

Hemen okulda 2 dönem üstüm olan büyüğüme sordum, bana sorun olmaz demirleri kestir, epoksi ile filiz ektir dedi. Altın kelimeleri duydum, yanlışları kes, doğruları ektir. Hemen internete sarıldım, epoksi ile filiz ekimi kavramını araştırdım, ne yapmam gerektiğini öğrendim ve  yaptım. Hataları demirleri kestirdim, epoksi ile filiz ekimini yaptırdım, tüm aşamalarını da internetten okumuştum ve problemsiz ekim yapıldı, çekme testlerinde sorun olmadı.

Bu olay sonrasında çıkardığım dersler mi ?

Sorumluluk almadan iş öğrenilmiyor. Bu tıpkı sınava hazırlanırken, tüm problem çözümlerini okuyup, ezberlemene rağmen; sınavda aynı soruda kalem oynatamamak gibi birşey. Sınavdan önce kalem oynatmak gibi, izlemekle yetinmeyip, işi öğrenmek için aktif rol almak gerekir.

İkincisi ise, hata yapmaktan korkmamak. Şantiyede; iş güvenliği ve işçi sağlığını tehdit etmediğin sürece, her hatanın çözümü vardır, hata yapmaktan korkarsan, hiç birşey yapamıyorsun. Telafisi olan hatalar, tecrübe kazandırır. Hata yapmamaya çalışmak ile, hata yapıcam diye hiçbirşey yapmamak arasında fark var.

3.sü ise; şantiye şefim aslında bana kızmamıştı, beni öğrenmeye teşvik etmek için kızar gibi yapmıştı. Bunu da sonradan farkettim. Altınızdaki insanların birşeyler öğrenmesini istiyorsanız, elbette öncelik kişinin kendi isteğindedir ama, sizin de onu teşvik etmeniz gerekir.

Okuduğunuz için teşekkürler :)

 

 

Bu içeriği faydalı bulduysanız, sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha fazla kişinin faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca eklemek veya düzeltmek istediklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz. Böylece fayda değeri daha yüksek bir içerik oluşmasına siz de katkı sağlayabilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum Yap

Yorumlar (4)

  1. Harika bir yazı ! Hata yapmadan hiçbir şey öğrenemeyiz, çok güzel anlatmışsınız. Sadece iş hayatında değil normal yaşantımızda da hata yapma korkusuyla neler kaçırıyoruz kim bilir.. Diğer tecrübelerinizi ve ilk paragrafta bahsettiğiniz yazını da bekliyoruz :)

  2. olur öyle ya arada :D

  3. Kulelili adam her işin altından kalkar :) Abi 2012 Kuleli Askeri Lisesi mezunuyum. Sakarya Üniversitesi’nde İnşaat Mühendisliği okuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir